2018. június 3., vasárnap

Pereputty (mibe keveredtem)

Nagyon bosszantó dolog történt. Még húsvétkor lefoglaltunk egy tengerparti kis házikót nyárra abban a faluban, ahol Z. fia (és volt felesége) él. Az apropója a dolognak az volt, hogy Z. nagyobbik lánya pont akkor jön haza a világvégéről a gyerekeivel, és legyen együtt kicsit a család, ismerje meg Boni a rokonait. Ez egy 7 ezer fős falu, amelyek a lakossága nyáron 40 ezerre duzzad; szóval abszolút, de totálisan nem az én világom. Viszont egyre inkább úgy voltam vele, főleg a magyarországi rohanós tavaszi szünet után, hogy végülis tök jó lesz két hétig semmit nem csinálni; nem sietni sehová, nem tenni meg távolságokat, a kertben reggelizni, délután olvasni, este a parton bicajozni.

A konfiguráció így nézett ki: mi lakunk a kis házban, Z. (szimpi) fia és a (fura) felesége meg a (világszép) kisfiuk a saját házukban onnan párszáz méterre. Z. volt felesége (botrányos válásuk volt) meg Z. nagyobbik lánya (tíz éve nem beszél velem), annak (papucs) férje és a (Boninál kicsit nagyobb) ikreik pedig még arrább. Arra gondoltam, hogy bevállalok én bármilyen darázsfészek szitut, ha ez Z. és Boni javát szolgálja, és feltéve, hogy lesz egy külön házunk, ahová szépen el lehet vonulni és magánéletet lehet élni.

Z. fiának fura felesége viszont a tudomásunkra adta, hogy Z. kisebbik (kritikán aluli) lányának a lánya, a 18 éves Lili is szeretne jönni, nem adulhatna nálunk?

Hú. Fordult egyet velem a világ. Én egy rokonokkal tarkított saját nyaralást szerettem volna, semmi, se semmi kedvem a nappaliban tanyát verő kamaszlányhoz, aki egyrészt legkorábban délben ébred és akit soha az életben nem láttam, hogy elpakolt volna valami is maga után. De én már egyébként egy olyan Madame vagyok, hogy a szülés óta nem szívesen megyk bele olyan szituba, ahol idegenekkel kell a WC-n oztoznom. De erről főleg nem magyarázkodom senkinek.

Rájöttem, mennyire gáz dolog valakitől olyan szivességet kérni, amit az illető nem tud visszautasítani. Mert nekem most itt két választásom van: 1) visszautasítom Lilit, és akkor én leszek a rugalmatlan és unszimpi beházasodott rokon, vagy 2) nyelek egy nagyot és abban a két hétben az évből, amit pihenésre szerettem volna szánni (és amit, basszus, száz meg száz másik helyen szívesebben eltöltöttem volna!) egy sorozatot néző, számítógépes játékozó és Facebookozó kamaszlányt fogok kerülgetni. És ismerem magam; türelmetlen és ingerült tudok lenni, a harmadik napon ki akarom majd tenni.

Sírok, komolyan, hogyan kerültem ilyen helyzetbe. Az a szomorú, hogy mindenkit megértek: Z. fiának a feleségét, amiért nem akarja, hogy náluk lakjon. Hát ki akarná? Én sem! Z. volt feleségének sincs helye a házában, amúgy meg ő meg halálosan össze van veszve a saját lányával (!), azaz Lili anyjával, évek óta (!!) nem beszélnek (!!!).

Megértem szegény Lilit is; 18 éves, az a dolga, hogy délig aludjon, én is azt tettem ennyi idősen. Mondjuk épp most fogja elcseszni az érettségijet, és ezzel együtt a továbbtanulását, de ez már nem az én dolgom. Szerencsétlen csaj, nem elég, hogy az anyja nagyon gáz, most meg egymásnak passzolják az emberek. De legfőképpen Z-t értem meg, aki csak egy konflikutusmentes időt szeretne eltölteni a gyerekeivel, és legfőbb vágya, hogy senki se orroljon senkire. Ő simán bevállalná Lilit, annak ellenére, hogy nem tudom idealizálni a kapcsolatukat: a kislány az elmúlt 3 évben csak akkor hívta fel, ha pénzre van szüksége. OK, ez sem az én dolgom.

Nagyon bánom, hogy nem vagyok az a laza nő, mint pl. LB, aki bármilyen vendéget bármikor elszállásol bármennyi időre, és ezt úgy, hogy még jól is érzi magát közben.

Én egy control freak vagyok, aki szereti, ha úgy mennek a dolgok, ahogy elképzeli. Vagy ha nem is, hát legalább addig összeszorítja a száját, amíg este haza nem ér a saját komfortzónájába.

Jaj, istenem, ehhez az egészhez így már semmi kedvem. Ebből egyszerűen már nem fogok tudni jól kijönni!

25 megjegyzés:

  1. Huu, nem egyszeru!
    Mi neztunk gorog apartmanokat, ferjem talalt egy jo nagyot, oda johetnenek kisfiam keresztszulei is. Imadjak a fiamat, birjuk egymast, de en NEM szeretnék senkivel osztozni egy apartmanon. Se anyuval, se barattal, se senkivel, mert igen, pont 3 nap utan elo is jonnek a sz@rsagok es a masfel hetes nyaralason nem akarok kerulgetni senkit. Anyuek is kulon apartmanban voltak mikor egyutt nyaraltunk. Jol nem tudsz kijonni, de kulon szobaja valoban nem lesz a lanynak, csak nappaliban tud aludni? Szerintem jol ellenne egy szobaban :)
    Es hat hu, ekkora lanya van Z-nek meg unokai?

    VálaszTörlés
  2. A helyedben keresnék egy nagyobb házat, ahol elfér ez a szegény lány is és nyár végére én lennék Z jófej felesége, aki még Lilivel is kijön :) Egyébként meg remélem hogy megérem, hogy legyen egy 18 éves unokám, és úgy imádhatom majd, hogy kádban is elalszom, ha velem lesz 2 hetet.

    VálaszTörlés
  3. Ááá, lehetetlen nagyobb házat találni, a jók már mind elmentek rég :(( Igen, minimum külön szoba ÉS fürdőszoba mindenkinek, én is ezt vallom. és persze, saját gyerek, unoka más, csak hát Lili nekem nem a vérrokonom!

    VálaszTörlés
  4. Hat szerintem sertodes es harag nelkul ebbol mar nem fogsz tudni visszalepni
    En egyebkent feltem volna ettol, en nem biztam volna abban, hogy elszeparalodhatok ha eppen azt szeretnem
    Es sok is a ket het
    Antiszoc vagyok

    VálaszTörlés
  5. Kedves toled, hogy a darazsfeszek szitut is bevallaltad a csaladodert, de ha mar benne van az ember, akkor jaj...

    VálaszTörlés
  6. Egy barátnőm is azt mondta, hogy hogyan lehetek ilyen hülye, hogy egy konfliktusos család közelébe megyek nyaralni. És tényleg, hogyan?????? (csak jót akartam Z-nek, amúgy a fia és annak a gyereke arik)

    Tanulópénznek jó lesz...

    VálaszTörlés
  7. Bookline-on / trivagon / helyi kisebb oldalakon izzitsd be a keresest! Akar bovitsd a kort - szomszed falu, vagy akarmi, de legyen kulon szoba es furdo (megertem... ez nalam is prioritas!!!!)
    Vagy ha nem apartman hanem vmi egyszer kis panzio??? Nektek egy nagyobb szoba furdovel neki pedig egy kisebb kulon furdovel??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vagy kerdezd meg Z fiaekat, h nincs-e ismerosuknek kiado nagyobb haza?
      Esetleg hazcsere vkivel 2 hetre? Van ennek neve, de nem jut eszembe 😁
      Hatha Z-ek ismeretsegeben megbizhato ember pont a ti varosotokba vagyna 2 hetre 😊

      Törlés
  8. Ne nyaralaskent gondolj arra a ket hetre, hanem ugy, h ez a ket het Z csaladjaval toltott ido. Mjvel szereted ot, megteszed erte. Amugy jol ugyse lehet ebbol kijonni mar. Kitartast!

    VálaszTörlés
  9. egyáltalán miért a fia felesége kérdezte ezt meg?
    nem lehet szegényt felesben bevállalni? a két hét szörnyen hangzik!

    VálaszTörlés
  10. Most ugy tunik, megosztozunk a lanyon, de pfffff... nem mentem volna bele egy hétbe sem, ha előre tudom :((((

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :( gondolom olyan opció sincs, hogy arra a hétre ti Bonival nem ott vagytok, vagy nem vagytok ott egyáltalán. Mert még az is egy jónak tűnő megoldás, hogy azt mondod, akkor Z legyen a családdal intenzíven, ti meg csatlakoztok a 2. hétre, amikor már a csaj is lelépett (és már mindenki összeveszett + ki is békült).

      Törlés
    2. ez mondjuk eleg jol hangzik, amit Violet mond.

      Törlés
    3. Áá, nem, ez is csak ellenségeskedést szülne :((( meg nem akarok kiszúrni sem Bonival, sem a férjemmel (átautózni Fro-on, külön töltei a szabi egy részét). Inkább az lesz, hogy egy hetet nálunk tölt a csaj, de ragaszkodom hozzá, hogy a második hetet, mert kirakni még cikibb lenne. Aztán hátha addig bepasizik, vagy valami... addig még át kell programoznom az agyamat arra, ahogy fent is írja Annamária, hogy ne nyaralásként gondoljak a dologra. De még így is nagyon tartok attól, hogy egyszer eldurran az agyam a nagy együttlakásban, és visszavonhatatlan, civilizált emberhez méltatlan mondatok lesznek kimondva...

      Törlés
    4. Az mennyire életszerű, hogy ti mentek a férjeddel a nappaliba és átadjátok a második héten a hálószobát? Akkor kevésbé zavar a délig alvás, kupleráj, stb, hiszen magára zárja a lány az ajtót.

      Törlés
    5. Hú, aszsem én az itt jelenlévőknél sokkal de sokkal kényelmesebb vagyok! Én nem akarok a nappaliba kiszorulva egy egyszemélyes matracon aludni egy hétig a férjemmel, amikor olyan boldogan találtam rá erre a házikóra, ahol külön szülő- és gyerekszoba van. Amúgy a nappali olyan kicsi, hogy csak asztal meg amerikai konyha van benne – a gyerekszoba egy személyes ágya alatt van egy matrac, elvileg azon aludna Lili. (mármint nem az ágy alatt, ugye :)))

      Törlés
    6. Ez így tényleg életszerûtlen. Ha legalább egy 2 személyes kanapé lenne...
      Ha nagyon jó fej akarsz lenni, kereshetsz neki külön szállást, elvégre 18 éves. Ô is jobban érzi magát hiszen akkor jön-megy mikor akar, te meg fôleg ;)
      Egyébként elég szar dolog lehet most Lilinek lenni, hiszen eleve a leggázabb kor ez a késô tini a világfájdalommal és még nem is kell senkinek. Mindenkinek csak púp a hátán.
      Ami nem jelenti, hogy a te nyaralásodat kellene keresztülhúznia!

      Törlés
    7. Nagyon szar lehet Lilinek lenni :(((( tudom, én is nagyon sajnálom...

      Na mindegy, kezdek belenyugodni az egy hétbe, próbálom nézni a jó oldalát a dolognak.

      Törlés
  11. És a férjed mit szeretne? Mert végülis az ő unokája.

    VálaszTörlés
  12. A kislany orul ennek, vagy neki nincs valasztasa, hogy megy-e nyaralni vagy sem? Ha senkivel sincs jo viszonyban, nem akar otthon maradni? Delig aludni, facebookozni otthon is kivaloan lehet. Vagy nem merik otthon hagyni egyedul? 18 eves, nem onallotlan mar. Az jo otlet, hogy a masodik hetre vallalod, hatha nem akar majd egy matracon lenni egy hetig, lab alatt, es marad a masik hazban. :-) Nem is ertem a 'menyedet', hogy miert nem eredetileg is az volt a felallas, hogy megosztjatok a felugyeletet, ha mar igy alakult.

    VálaszTörlés
  13. Mondd magyarul a méltatlan mondatokat. Ennyi neked is jár. Boni csak nem leplez le, hogy épp átkozódsz...

    VálaszTörlés
  14. Valakinek volt kellemes családi nyaralása? Nekünk tavaly rémálom volt, soha többet. Nyaralás alatt mindenki a saját ritmusában akar élni, egy 6 órakor ébredő 3 éves és egy éjszakába nyúlóan sorozatot néző kamasz pont úgy nem kompatibilis mint egy homokozó-strand-kisallatsimogató háromszögben mozgó kisgyerekes család és a városnézésre vágyó felnőttek. Szóval nálunk mindenki rosszul érezte magát...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi voltunk anyuval es a parjaval Gorogorszagban, kulon apartmanban. Nem voltunk egymashoz tapadva, ha ok motorral jarkalni akartak, akkor mentek, ha vacsizni mentek, elindultak, ha mi indultunk korabban a strandra, akkor talalkoztunk ott! Rugalmasnak kell lenni, nincs is igenyem folyton masokhoz alkalmazkodni.
      Azert hozzatenném nekunk konnyebbseg volt igy kisgyerekkel, tudtunk kicsit pihenni, nyugodtabban enni, stb. Ilyen felallasban en benne lennék massal is.

      Törlés
  15. Én is úgy érzem, ezt a kérdéskört kell jobban megvizsgálnom (lehet-e kellemesen nyaralni családdal). Z. húgával a világvégére is elmennék, és azt hittem, ha külön szállásunk, ritmusunk, háztartásunk lesz, ha külön programokat csinálunk és néha becsatlakozunk a többiekhez, másokkal is menni fog. De ezen a Lili-ügyön kívül már rengeteg konfliktust vizionálok előre... :((

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk nincsenek durva konfliktusok, mindenki beszél mindenkivel, mégis rettenetes volt. Egy tipikus napunk ilyen volt: a reggeli után strand, hazaérve a reggeli maradék meg az asztalon, mindenki az árnyékban beszélget. Volt velünk 2 nagymama is, gondoltam elpakolnak és összedobnak valamit. Na, ők nem, nyaralnak! OK, én gyorsan főztem valamit 15 emberre. Majd amikor végre elaltattam volna a gyereket, hangos ajtócsapkodásokkal szedelőzködni kezdtek és elindultak várost nézni. Mivel a Lány nem tudott aludni, végig hisztiztük a délutánt. Fél8 körül már aludt volna, de a városnéző csapat akkor érkezett meg. Újabb hangos ajtócsapkodással elkezdenek fürödni, vacsorázni. A gyerek már lebontja a szobát, aludna, de nem tud. Legszívesebben üvöltenék, de nem lehet. Következő nap már reggel elindulnak, szuper, lesz délután alvás! Foglalunk asztalt fél9re, szuper, 10 körül talán aludhat a gyerek. Persze 8 körül érkeznek, fürdeni kezd a társaság egyik fele, ketten elindulnak szilvát venni, mert X-bek szorulása van. Fel10kor meg otthon ülünk, várjuk őket, mert nem kaptak. A gyerek üvölt, mert éhes és álmos. Próbálom nyugtatni, mert nem akarok én lenni a szemét, de legszivesebben elküldeném őket melegebb éghajlatra. Végül elindulunk, a Lány a második kanyarban alszik, irány vissza haza. Másnap érdeklődnek, hogy miért nem jöttünk, próbálom mondani, hogy a 3 evés gyereknek este 10-kor későn van vacsorázni, kicsit korábban kellene. Na én itt ne osszam be senki idejét, ők nyaralnak! Mondja ezt az anyósom, a gyerekem saját nagyanyja! Legszivesebben a fejére borítanám az asztalt, de úgysem ért semmit az egészből, hogy pont neki kellene másként viselkednie, hogy pont neki kellene megértetnie a többiekkel, hogy itt van ez a kisgyerek, akinek nem opció az éjszakázás és muszáj aludni. A gyerek végül a 4. napon lázas lett és hazajöhetnünk :)

      Törlés