2019. szeptember 12., csütörtök

Lakásvásárlási bonyodalmaink

Amikor megvettük ezt a budapesti lakást, amit amúgy kiadásra szánunk, Z-vel tökéletesen egyetértettünk egyvalamiben: semmiféle szívességet nem fogunk kérni a szüleimtől, akiknek már a a meglévő lakásommal is elég gondjuk van (éves közgyűlés, két-háromhavonta odamenni körülnézni, plusz az előre nem látható gondok-bajok, mint mikor pl. bekapcsolódik a füstjelző stb.).

Erre tessék, még nincs is a nevünkön a lakás, de máris nem egy, nem kettő, nem három, hanem összesen NÉGY embert kellett mozgósítanunk! Az úgy történt, hogy mindenféle elővásárlási jogok intézése miatt a lakás átvétele annyit csúszott, hogy hiába írtuk alá a szerződést augusztus elején, jogilag majd csak ezen a héten lesz a miénk. Úgyhogy mióta visszajöttünk azt mérlegeljük, hogy kinek és mikor érdemes visszautaznia. Arra jutottunk, hogy egy húszperces birtokbaadás miatt nem érdemes repülőre ülnöm pont a szülői értekezlet meg a zenesulis nyílt nap környékén, megyek majd akkor, ha a mérőórákat meg a festés kell intéznem.

Úgyhogy kivételesen arra kértem a papámat, aki amúgy is Budapesten van a héten, ráadásul a mi lakásunktól 150 méterre, hogy vegye már át helyettünk a lakást. Persze tudom én, hogy nem húsz perc wellness lesz az neki: felelősséget kel vállalnia, órákat leolvasnia, (hülye) nővel tárgyalnia stb.

Időközben kiderült, hogy ehhez meghalatalmazásokra lesz szüksége. Az is világossá vált, hogy a birtokbaadási jegyzőkönyvet tanúkkal kell aláírni, amit általában utólag (?) oldanak meg az emberek, de olyan is van, aki azt tanácsolta, hogy a lépcsőházban írassuk alá valami szomszéddal (??). Egyértelmű, hogy mi nem olyan nyugis emberek vagyunk, akik ilyen lazán veszik ezt a tanúzást, hanem ellenkezőleg: mindent szabály szerint szeretnénk csinálni – főleg, mert időközben kiderült az eladó csajról, hogy baromira nem együttműködő, és az is, hogy a villanyórán (amit akkor lefotóztam , áldom érte az eszemet) le van tépve a zárószalag.

Így szaván fogtam Mari barátnőmet, aki felajánlotta, hogy segít, és odahívtam tanúnak. Értsd: a papámmal együtt (akit nem is ismer*) egy idegen lakásban képviselik majd az érdekeinket. Másik tanúnak – egyszerűen nem tudtam mit kitalálni! – meg a húgom pasiját kértem meg (tudván, hogy a húgom nem segített volna). Kötélnek állt, de nagyon kimért volt. Persze miután megkértem, már bántam az egészet. Azért gondoltam rá, mert évekkel ezelőtt egyszer felajánlotta, hogy kijön értem a reptérre (amire amúgy akkor pont semmi szükség nem volt) és úgy okoskodtam, hogy bemenni a városba tanúskodni még mindig kisebb feladat, mint kimenni egy akár késve érkező géphez Ferihegyre este 22 órakor**.

Szóval három embert odalogisztikáztam Budapesten X. napon az Y. utcába... egy olyan lakásba, amely kapcsán eredetileg senkitől nem szerettünk volna szívességet kérni. Hát, nagyon kellemetlen. A meghatalmazásokat meg már rábíztam egy kolléganőmre, aki a héten hazautazott, és még időben átadta Marinak – de szerencsére ők amúgy is találkoztak volna, nem miattam kellett összefutniuk...

* Mindkét félnek küldtem fotót a másikról!
** Egyébként akkor, este fél 11-kor egy szinte ismeretlen pasival autózva a Ferihegyi úton, arra gondoltam, hogy ez így milyen béna: ő úgy érzi, hogy fel kell ajánlnia, hogy elhoz, én meg udvariasságból nem merem visszautasítani, pedig szívesebben taxiztam volna, ő szerintem pedig szívesebben maradt volna otthon...

4 megjegyzés:

  1. Nem könnyű, az biztos.
    Mivel én ezzel fogllakozom, most szólok, hogy a villanyóra átírást minél előbb kezdeményezzed.
    Az ELMŰ-nél 15 napon belül kell(ene) ezt elkezdeni, a birtokba vételtől kezdve, és ha az előző tulaj (aki nem együttműködő) önállóan felmondta a vilanyszerződést, akkor onnantól van kb 1 hónapod a szerződést kezdeményezni, mert ennyi a türelmi idő, és ha nincs szerződés, akkor bármikor kimennek kikapcsolni, ami járhat kellemetlen következményekkel.
    Még azt is javasolnám, hogy ha az előd vilanyszerződése az NKM-nél van, akkor a tiétek is legyen ott és kezdd az NKM-nél a szez.kötést, de uyganakkor add be az EMŰ-höz is a papírokat a hálózathasználati szerződés miatt. Levlében simán beküldheted- Az adásvételi szerződést NE küldd be, helyette a tulajdoni lap kell, nem muszáj hitelesnek lennie, és elég ha csak széljegyzetként van rajta még az új tulaj.
    Ha a férjeddel közös tulajdon, beleegyező nyilatkozatoz kell adnia.
    Kárdezhetsz is tőlem itt, ha akarsz :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, hogyan megy ez kulfodon (kifejezetten erdekelne!), de Mo.-on vicc kategoria, h csokolom, en FIZETNI AKAROK onoknek penzt, itt vannak az irataim, alairok szerzodest is, es tulajdoni lapokkal meg mifenekkel kell vacakolni...
      Azt mar hamarabb megertenem, h bizonygatnom kell, h semmi kozom a lakashoz, ha mar nem akarok fizetni, es nem toporog ott az uj lako, h ő biza akar.. de amugy meg ha pikk-pakk igy is - ugy is lekapcsoljak a villanyt, ha vki nem fizeti, akkor tenyleg tok mindegy, h ki a rulaj, ha akad vki aki fizet.. vagy nem???
      Persze lehet, van ebben logika, csak az en burokracia-fobias agyam nem erti...

      Amugy koszi az infokat, magam sem tudtam, h igy megy / igy kell.

      Törlés
    2. A tulajdoni lap azért kell, mert az adás-vételi szerződés sok olyan adatot is tartalmaz, ami a DBRT miatt nem kezelhető a szolgáltatóknál.
      Korábban mindig kértük az ügyfeleket, hogy ezeket az adatokat tegyék olvashatatlanná,de nagyon kevesen létek vele.
      Mivel a kérés eredménytelen volt, változott az üzletszabályzat, és most már ne fogadható el a szerződés, csak a tullap, ami amúgy ingyen letölthető az ügyfélkapun keresztül.

      A kikapcsolást nem jó megvárni. Még sok helyen nincsenek a mérők szabványos zárható műanyag szekrényben, vagy más egyéb kisebb-nagyobb probléma van a mérőhely kialakításával (pl. leszakított plombaszalag...). Ha kikapcsolták, akkor előfordulhat, hogy a visszakapcsolás előtt el kell végezni a mérőhely szabványosítását is, ezt a szerelő dönti el a helyszínen, de ha 1 évnél régebben van kikapcsolva, akkor gyakorlatilag minden esetben kérik, vagy legalább egy un. ajánlott szerelő által kitöltött munkalapot, hogy felülvizsgálta a belső, mért hálózatot és rendben van. Ami nem kis pluszköltség, még akkor sem, ha a ki- és visszakapcsolási díjat nem kérjük befizetni.
      Az utóbbi kiegyenlítésétől sem minden esetben tekintünk el, de azt én nem tudom részletezni, mert a visszakapcsolásokkal nem foglalkozom, csak általános irányelveket tudok mondani, és gyakran a konkrét helyzettől függ, kell-e fizetni.

      Törlés
  2. Vica, köszi! Szerintem nem mondta le a szerződést a csaj, nem is gondoltam erre (reméljük, nem...). Viszont a villanyóra tényleg nem zárható szekrényben van, ami röhej, mert bárki odamehet és kinyithatja (a zárószalag le is van tépve... a plomba úgy tűnik, ép). Amúgy az Elművel lesz dolgom villanyügyben, a gáz meg az NKM-hez tartozik.

    Nem hiteles tulajdoni lapot én nem tudtam kérni online, előzőleg regisztrálni kell, és ahhoz személyesen el kell intézni valamit (már nem tudom mit). Így erre is a papámat kértem meg, mert neki már volt olyan előzetes regisztrációja.

    Nem tudom, itt Fro-ban hogy megy az ilyen, gyanítom itt is macerás... :(

    VálaszTörlés