2018. augusztus 16., csütörtök

Egy őrült nő vallomása az elméletről és a gyakorlatról (sokkoló videóval)

Hiába, hiába, hiába vallom, hogy értetlenül állok a függőség bizonyos formái előtt! Például teljesen ledöbbentenek a bagósok, első helyen pedig a saját anyám előtt, aki havi 40 ezer forintot költ arra, hogy fokozatosan, óráról órára mérgezze magát. Úgy, hogy a saját (láncdohányos) nővére agydaganatban halt meg. És úgy, hogy a cigarettán kívül baromira ügyel az egészséges életmódra: vitaminkapszulákkal, reformkonyhával, olivaolajjal, barnarizzsel, sok sétával és friss levegővel ügyel az egészségére. De minek, ha közben meg hetvenféle rákkeltő anyagot visz be a szervezetébe, önként, sőt, még fizet is érte??

Senki nem hisz már neki, amikor fogadkozik, hogy abbahagyja. Vannak is ilyen fellángolásai, ideig-óráig bírja, aztán olyan ideges lesz a nikotinhiánytól, hogy reszkető kézzel gyújt egyik cigiről a másikra. A papámmal kétnaponta járnak bagóért; kérdeztem, ledöbbenve, hogy miért nem veszik meg előre az összeset, hogy ne kelljen folyton kocsiba ülniük? Hát mert akkor 10 nap alatt elszívná az egész havi adagot – világosított föl a papám.

Hiába állok ugyanilyen értetlenkedve a folyamatos fogyókúra, mint népjelenség előtt. Mármint abban az esetben, ha az illető képtelen lefogyni. Mert a logikus az lenne, hogy a fogyni vágyó emberek keveset egyenek egészen addig, amíg el nem érik a kívánt súlyt. Ezzel szemben azt látom magam körül, hogy a túlsúlyos emberek szenvednek a kilóiktól, a betegségeiktől és a ruhatáruktól, miközben tolják a fagyit, a rántotthúst, a lángost, a csipszet, bújják a főzős oldalakat a neten, cukorral isszák a kávét, desszertet esznek ebéd után, és fogadkoznak, hogy majd holnapról. Hát hol itt az ésszerűség, a ráció, az önfegyelem, összefüggések meglátása és az elvek alkalmazása?

A valóság persze teljesen más. Addikció témájában nemrég körülnéztem a saját házam tájékán is, és hát rettentő dolgot láttam. Z. ugyan mondja már egy ideje (évek óta), hogy baromi idegesítő, ahogyan a hajamat csavargatom. Tervezte, hogy lefilmez, hogy megmutassa: mennyire idétlen látványt nyújt egy középkorú nő, amint belefeledkezik a hajcsavargatásba. És hazafelé jövet, hátul az autóban ülve meg is tette: titokban fölvette, ahogy vezetés közben, az autópályán az ujjaim között tekergetem a tincseket. Ha valakinek van kedve, meg is csodálhatja:



Én azért döbbentem le elsősorban, mert fogalmam sem volt róla, hogy éppen a hajamat tekergetem. Egyáltalán nem tudtam róla, hogy ennyit, és hogy ilyen idegbeteg gyorsasággal. Másodsorban pedig tényleg őrült egy látvány! Konkrétan gusztustalan. Jó, mindig gondoltam, hogy nem egy elegáns szokás, de hogy ennyire rémes legyen?? Most lehet hogy évek óta mindenki azt nézi, hogy micsoda őrült mutatványt végzek a halammal?

Mert én várakozás, fordítás, sorban állás, sőt, még beszélgetés során is szoktam tekergetni. Emlékszem, nemrég egy barátnőmmel vacsoráztunk együtt, és amikor leültünk az asztalhoz (semmi sztessz vagy sietség, sőt, tök érdekes témát vitattunk meg), egyszer csak éreztem, hogy most sürgősen ki kell tekergetnem az egyik oldalon a hajamat. Mert csak akkor tudok figyelni, ellazulni, koncentrálni. Egy idő után megkérdeztem a barátnőmet, hogy zavarja-e (tudtam, hogy őszinte lesz), és mondta is, hogy nagyon, de ő magától nem szólt volna.

Persze minden hajmosás után szent fogadalommal indítom az Új Életet, amelyben nem lesz hajcsavargatás. Minden reggel megújítom a fogadalmamat. MINDEN ÓRÁBAN kudarcot vallok, évek óta. Még most is, hogy megnéztem magamról a videót, hiába volt az az első reakcióm, hogy te jó ég, akkor én azt soha!! a második mozdulatom az volt, hogy odakaptam a hajamhoz. Egy ilyen stresszes szituban nincs is jobb, mint egy jó kis cigi, süti hajcsavargatás.

25 megjegyzés:

  1. Mindig az a kiindulópont a függösègeknèl, hogy mi van mögötte.
    És aztán kell keresni egy kevèsbè àrtalmas, kevésbé látványos pót-függöséget, és azzal lejönni a szerröl. Tudom, sokat segitettem :)
    Amugy biztos van erre is vmilyen app :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, nem akarom elbagatellizálni, a dohányzás meg a fogyókurázók önáltatásai mögött durva dolgok lehetnek, de ez a hajpödrès szinte aranyos, kegalábbis a videon.

      Törlés
  2. jaaaj, sztem meg rémes, nem aranyos :(((( és képzeld el a hajamat utána...!

    VálaszTörlés
  3. Gimis koromban razogattam utemesen a labsim a tanorakon. Az egyik padtarsamat annyira zavarta h folyton racsapott a labamra, es igy leszoktatott rola. Most a ferjem csinalja ugyanezt, csak en nem csapkodom. 😂

    VálaszTörlés
  4. Szerintem ez semmi. Nem tépkeded, nem eszed… De nyilván egy rossz beidegződés és bizonyára zavaró pl egy beszélgetés során a másik fél részére.
    És igen biztos valami lelki oka van valamiféle szorongás de könyörgöm kinek nincs szorongása?
    Az én gyerekem most kezdte azt el hogy tépkedi a körmeit. Nem rágja,másik kezével letépkedi. Állandóan be van szakadva. Szerintem egy bacilustanya. És hát persze nyilván hogy szorongás van mögötte.

    Én a körmömet rágtam általánosban és valahogy nagy lelkierővel leszoktam róla. Rosszabb! A fejemet vakargattam fiatal felnőttként (már sebek voltak) és úgy szoktam le róla, hogy el kellett kezdenem fodrászhoz járni 30 évesen őszülés miatt és persze szégyelltem. Miután a sebek begyógyultak sose nyúltam hozzá.
    De azóta meg gyomorfekélyem van, több krónikus betegségem, ez jobb?
    Inkább egy kis hajcsavargatás.

    VálaszTörlés
  5. Annamária: engem tökre zavar, amikor valaki rámszól. Az integritásomat érzem sérve. Bezzek egy videófelvétel.... ez hatásosabb.

    Ella: "nagy lelkierővel", "sose nyúltam hozzá": na valahogy én is így gondolom elméletben :))) De a gyakorlat, jaj, jaj!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet hogy ez a video megadja most a kezdő lökést ha zavar téged. És egy idő után egyre kevésbé hiányzik (ezt tudom az én két esetemből).

      Törlés
    2. A rászólás visszafelé sül el. Talán ha nem hallom mindennap 50x hogy "húzd ki a hátad fiam" ma nem vagyok ilyen görnyedt.

      Törlés
    3. Kezdő lökés: hát nagyon el vagyok határozva!! :)

      Törlés
  6. egy barátnőm ugyanezt csinálja. folyamatosan. de nem zavar engem, teljesen vele jár :)
    az uram kollégája viszont fütyül munkaidőben, egész nap, klasszikus zenét. iszonyat idegesítő és ő tudja, hogy ez van, de nem tud mit csinálni.. (azt mondja) Ezek még mindig jobbak, mint a cigi, nem? :)

    VálaszTörlés
  7. Én is csavargatom a hajam, mondjuk nem ilyen tempóban, de ha ki van bontva, akkor piszkálom. Szóval fogd össze v vágasd le és rögtön le is jöttél róla :).

    VálaszTörlés
  8. Fütyülés: rémes lehet!! Szerencsére, hogy klasszikus zenét :)

    Ja, jobb mint a bagó, tiszta mázli, hogy nem a cigire vagy az italra szoktam rá.

    Merylla, sajna a hajvágás nem opció! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig kivancsi lennek (elmeleti szinten), hogy milyen hatassal lenne, ha teljesen levagnad a hajad :). En egyszer majdnem kopaszra nyirattam magam, evekkel ezelőtt lattam egy lanyt aki iszonyu szexin nezett ki kopaszon es vörös rúzzsal. Nekem persze nem allt ennyire jol! Nem beszelve arrol, hogy a kopaszsaghoz volt batorsagom, a ruzshoz viszont nem. Bocsanat az off-topicert!
      U.i. nalam a süti a nyerő! :D

      Törlés
    2. Egyebkent nem tudom ismeritek-e Brunella Gasparini konyveit (Mi es ő/ Mi es ők stb), az olasz főhősnő is allandoan a hajat csavargatja a konyvekben!

      Törlés
    3. és állandóan rádörögnek: haj!!! :D

      Törlés
    4. En epp egy evvel ezelott toltam le nullas geppel. :) Es amugy tenyleg szexi voros ruzzsal, probaltam. ;) De azert novesztem vissza.

      Törlés
  9. Bv - tenyleg! :D

    Szinvaltoszemulany: nekem utana evekig pixie hajam maradt, de rajottem, hogy nem allt annyira jol!

    VálaszTörlés
  10. Elméleti szinten tényleg érdekes lenne :)) gyakorlatban tuti nem állna jól, pedig 20+ évesen nekem is volt tüsi hajam, AKKOR még jól is állt...

    Nullás gép: NEM SEMMI!!!

    A könyvet 100 éve olvastam, és épp most került a kezembe Bp-en! (de visszarakrtam a polcra, nem is emlékszem rá)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kellene tüsire vágatni, csak valami normál rövid frizurára átállni, és mire majd megnőne, addigra rég leszoknál a csavargatásról, és hátha már nem is hiányozna.
      Egyébként szinte mindenkinek van valami ilyesmi kényszere, én gyerekkoromtól kezdve a körmöm melletti bőrt rágtam, kaparásztam, tépkedtem, sokszor véresre és sebesre, de észre se vettem, csak amikor már fájt. Hiába szóltak rám, megmaradt a szokásom tulajdonképpen máig is, csak most már vannak többhónapos időszakok is, amikor egyáltalán nem csinálom. Egyértelműen a stresszes helyzetekben jön vissza persze.

      Törlés
  11. A tusi haj meg a pixie nekem is borzalmas. Egyedul a kiskatona sero volt furcsan feminin. A cel ismet a rendes hosszu. Most kabe egysegesen epp ful ala er.

    VálaszTörlés
  12. szerintem a hajvágás sem hozna megoldást. Én is hajcsavargatós vagyok, úgyhogy amikor rövid hajam volt, akkor is kellett valamit piszkálni, úgyhogy a pár milis hajamat simogattam mindig visszafelé (mint amikor a lábon nő a borosta és felfelé simogatod és mindig megakad a kezed). Na, az sokkkkkkkkal hülyébben nézett ki és az már a bőrömet is kicsinálta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. +1 raadasul en nem vagyok hajcsavargatos, de amikor ilyen rovid volt, folyton kenyszeresen nyulkalnom kellett hozza. ha meg a tusinel mar hosszabb, azt ugyanugy lehet csavargatni.

      Törlés
  13. Vezetés közbeeen??? :-D én két kézzel szorítom a kormányt. De viszont az ajkaimat gyönyörűen szét tudom rágni,ha kicsit stresszesebb az életem. Haha..pedig azt hittem, mikor elolvastam a posztot, hogy nekem nincs is semmilyen addikcióm :-)

    VálaszTörlés
  14. Amíg hosszú volt a hajam, én is tekergettem. Jó,nem ilyen mániákusan, és nem is állandóan vagy rendszeresen, de azért tekergettem. 5 éve rövid a hajam (meg még festett is), azóta nincs tekergetés. :)

    VálaszTörlés