2018. július 29., vasárnap

Folyt. köv.

A nyaralás folytatásaként újból megpakoltuk az autót, és Magyarország felé vettük az irányt. Ezzel idén nyáron 4000 kilométert fogunk megtenni összesen, ami a nyaralásból hat teljes napot fog elvenni - rémes. Most már komolyan azt gondolom, hogy ezt így többet nem fogjuk csinálni, túl veszélyes, túl fárasztó, túl sok idő, és NEM BÍROM hallgatni, ahogy az amúgy jámbor férjem a volán mögött idegbeteggé változik, továbbá agyamra megy Boni is az örökös kérdéseivel és azon elvárásával, hogy őt én az autóban órákon keresztül szórakoztassam!



(Mivel nem hétvégén jöttünk, ahogy 18 éven keresztül szinte mindig, ízelítőt kaptam az európai kamionforgalom volumenéről. Ami döbbenetes. A külső sáv szinte végig egy hosszú kamionsor volt. Én is megveszem persze a kínai gyerekruhát, a holland fokhagymát, a kávét, a banánt, a rizst, a narancsot, a gyömbért, a vaníliát, az iPhone-t, a tusfürdőt, az arckrémet, a huszadik strandpapucsot és a vödröt-lapátot stb. A kamionsor és a nyugat-európai kánikulák ugyanakkor kiborítanak. Szemellenzős, aki vagyok.)

49 megjegyzés:

  1. Mi pont egy hete jöttünk haza anyóséktól, 15 óra, 1500 km. Odafelé 17 óra volt, mert beiktattunk egy kerékcserét is vhol Olaszországban :D Nagy mázlink van, hogy a gyerekek nagyobb hiszti nélkül kibírják mindig.

    VálaszTörlés
  2. Elore szólok, hogy egész Budapest is fel van túrva, a baj csomópontok obudaig, nem jar a negyeshatos, a Blahán egy óra atjutni gyalog is, kocsival kettő, az összes hídon csinalnak valamit... rettenetes!

    VálaszTörlés
  3. Mi pont ezért éjszaka autózunk, hajnali 2 körül indulunk, úgy tudunk aludni is, ilyenkor este 8-kor van fekves. Így délután érkezünk, nincs hiszti az úton :)

    VálaszTörlés
  4. Nincs meg az - Ott vagyunk már? -játékotok??? Boni imádnál, az enyémek is szeretik! http://www.jatekhaz.hu/ott-vagyunk-mar-piatnik-18207.html
    Amúgy Szeged is teljesen szét van dúrva döbbenetes...

    VálaszTörlés
  5. Kész csoda hogy egyáltalán kibírja Boni. Nekünk 3,5 óra a rekordunk (tavaly Egerből valami felújítás miatti dugó) de már városon belül is necces. Plusz nekem hányingerem van végig ha hátul ülök márpedig csak hátul tudom a főnököt szórakoztatni.
    Pont most jösztök Bp-re mikor 40 fok van? Iszonyat - bár tavaly rosszabb volt.

    VálaszTörlés
  6. Hát, ma Fro-ban három fokkal melegebb volt, mint itt, szóval még jók vagyunk :)))

    Este indulás: mi is csináltuk Boni előtt, én azt sem szerettem. De gyerekkel nem tudom, hogyan lehetne megoldani... a miénk NEM alszik az autóban!

    Mesélő: köszi! És mit tud ez a játék?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van sok-sok kártya, millió különböző rajzolt képpel piros autó amit egy szőke nő vezet , zöld autó négy utassal, virágos bódé, sebesség jelző tábla, várostábla, kutyátsétáltató néni, híd, repülő, teherautó, taxi két utassal stb... először húztok talán nyolcat fejenként és ha meglátod ami a kártyáidon van letheted magad mellé, így gyűjtögetitek a kártyákat és az győz akinek több van. Nagyon egyszerű játék, de türelemre is tanít és figyelemre is. Nem is igazán versenyzős mert segítünk egymásnak megtalálni azt is ami a másik kártyáján van imádják a gyerekek és én is szeretem, elég sok időre lefoglalja őket ha nem autópályán megyünk...

      Törlés
    2. Köszi!! Ilyesmit mi is szoktunk játszani: ki lát először templomot, tehenet, szèlturbinát, magyar kamiont stb?

      Törlés
  7. Szomszédunk lánya, veje két kisgyerekkel úgy utazik haza Mo.ra, hogy elindulnak kocsival majd vonatra szállnak éjszaka, alszanak majd reggel újra a kocsijukba szállnak és haladnak tovább. Ez így azért barátságosabb utazás, nyilván ha van erre mód.
    Fella, ezen olyan jót mosolyogtam így reggel. Az ember hetekkel, hónapokkal előbb megtervezi az utazást, hát honnan lehet azt tudni hogy Budapesten most kánikula lesz? :)
    Mi februárban foglaltunk szállást erre a hétre a Balatonra, bírom amikor azt mondják hogy ezt jól kitaláltuk. :D
    Gyöngyi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. @Gyöngyi:
      Hát onnan lehet tudni hogy Magyarországon már úgy 2009 óta minden évben kánikula van. Asszem 2014 kivétel volt, mi pont nem itthon voltunk.
      Van még ember aki Magyarországon él (sokat van és) nem hiszi/látja a globális felmelegedés következményeit?

      Törlés
    2. Magyarországon kánikula? És a globális felmelegedés következménye a kialakult kánikula? Húha.��
      Inkább sok vihar van, kevés strandidő. Semmi hosszan tartó nyaralós idő itt ahol én élek keleten.
      De elhiszem, hogy Pesten más világ van. De akkor meg küldjetek egész augusztusra strandidőt felénk. :)
      Gyöngyi

      Törlés
    3. 30 fok van a lakásban, fejfájáscsillapítókon élünk, nem tudunk aludni éjjel. Éjjel sem megy 25 fok alá a hőmérséklet és még egészen kertvárosnak nevezhető környéken lakunk és nem a VI-VII kerületben.
      Én azt hittem ez az egész régióra ez jellemző.

      És igen a globális felmelegedés (éghajlatváltozás) következménye.
      Szélsőséges időjárás, hirtelen lezúduló trópusi jellegű esők mely után ugyanolyan meleg van csak 65%-os páratartalom.
      Nemhogy a múlt században, de még a 2000-es évek első tizedében is elviselhetőbb volt az időjárás. Viszont ebben az évtizedben már ez látszik állandósulni. Amíg légkondis irodában ültem napi 10-11 órát, egész elviselhető volt.

      Törlés
  8. Gyöngyi, brüsszeli kollégáim közül is vannak, akik így utaznak, de tőlünk túl messze lenne ez a vasútvonal. Pedig anno megnéztem (jó drága amúgy). Még ha simán vonattal szeretnénk menni (autó nélkül), akkor is négyszer kellene átszállni. Pedig az összes közül ez lenne a legszimpibb megoldás (és a leginkább környezetbarát).

    VálaszTörlés
  9. Majusban mi is ugy jottunk haza Oslobol autoval, hogy Hamburgban vonatra tettuk az autot este es reggel Becsben keltunk. Hat nem tudom... iszonyuan draga, raadasul csak harman voltunk felnottek, az en gyerekeimmel eselytelen lenne vonaton megmaradni. Szorakoztatni ugyanugy kell oket, plusz meg rohangalni is utanuk, es az idegeskedes, hogy ott egy csomo ember, akiket esetleg zavarnak. Akkor is, ha az ut nagyobb resze este van.
    Nekunk is csak az autozas jott be, hosszabb tavra lehetoleg ejszaka, es akkor alszik mindketto. Amikor meg csak a nagyobbik volt pici, akkor egyszer egyben lenyomtunk egy 7 oras utat megallas nelkul.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én repülőben gondolkodnék ha messze kellene menni. Maga a be/ki szállás izgalmas a gyereknek és a repülőút még viszonylag rövid. Az nem opció?

      Törlés
    2. 4 és 2 évesek. Nekik nagyon bejött, nyilván minden család, minden gyerek és minden helyzet más. :)
      Nekem is szimpatikus megoldásnak tűnik. Őszintén arra meg nem is gondoltam, hogy ez drága lehet!
      Gyöngyi

      Törlés
    3. Mi évek óta utazunk 1200 km-es utakra a gyerekkel, a repülő nem sokkal rövidebb. Ha összeszámolod: 1 óra kiérni a reptérre, 2 órával előtte ott vagy, 2 óra a repülőút, 1 óra összeszeded a cuccot, 1 óra ha helyben vagy amíg beérsz a vàrosba és akkor nem késett egy percet sem a gép, nem veszett el egy csomag sem, ez összesen 7 óra. Mondjuk Milánó kb. 8-9 óra autóval, annyi cuccot viszek amennyit akarok, ezert az 1-2 óráért nem megyek repülővel. Persze Görögországba nem indulnék el autóval, de nyugat felé kisgyerekkel sokkal egyszerűbb az autó.

      Törlés
    4. Igen de autóban egy helyben kell ülni, repülőnél meg jövünk megyünk. Az én gyerekem az egyhelyben ülést nem bírja, a programokat imádja.

      Törlés
    5. Ezért indulunk hajnali 2 körül, mire felébred 8 körül már Velence után vagyunk:). Onnan 2 órát tölt még ébren az autóban. Kicsit túlparázod ezt az autózást. Nekem sincs egy egy helyben ülő gyerekem, nem olyan nagy ügy, persze készülni kell rá. Nálunk nagy siker most a Csiribi és Panka sorozat, az első kettő már kijött hangoskönyvben, másik hármat pedig estenként amikor olvastam itthon rögzítettük. Külön tetszett a Lánynak, hogy én olvasom és időnként hallotta a saját hangját is, amikor kérdezett valamit a felvételek alatt. Most ezt hallgattuk egész úton, én csak azért nem olvastam, mert hányingeren van. Millió dolog van, amivel el lehet ütni az időt. Most elkezdtünk pl. vicceket mesélni. A legjobb játszóterek a nagy bevásárlóközpontoknál vannak, mindig ott állunk meg, nem a benzinkutaknál. Szerintem az a fontos, hogy kilepjetek a komfortzónából és azt lássa rajtad, hogy te ezt örömmel, kíváncsisággal kezeled. Ha azt latja, hogy minden apróságtól elúszik a harmónia, akkor ő is úgy fog viselkedni. Szülőként szerintem nagyon fontos, hogy kinyissuk a világot, ezek az utak erre jók. Mi elkezdtünk most múzeumba járni, voltunk pl Urbinoban a Palazzo Ducaleban, nem Ucello meg a perspektíva miatt, hanem hogy szokja, hogy ilyen is van, hogy 10-12 éves korában már elkezdhessek erről beszélni neki. Az idei évben odáig jutottunk, hogy jókat szaladgált nagy reneszánsz tereken, kezdetnek tökéletes volt.

      Törlés
    6. Egyelore nalunk csak elmeleti fejtegetes most inkabb klimaberendezesre gyujtunk es nem nyaralasra de ha sikerul jovore akkor tengerre kell mennunk AZ asztma miatt ott Jon majd be a dilemma hogy gorogorszag repulivel vagy horvatorszag autoval.

      Törlés
    7. Na, hat az en kolkeim se birnak fel percet se helyben megmaradni, de az auto valahogy mas. Ott latjak, hogy mi is ulunk, be vagyunk kotve, nincs mas opcio. Nekem ezert remalom a vonat vagy a repulo, mert ott viszont zuzas van, rohangalas, allando joves-menes, es engem ez keszit ki pont. :D De hat ahogy Gyongyi is emliti a szomszedait, nekik a vonat a bejovos. Tok igaz, hogy minden gyereknek es csaladnak mas fekszik. Nalunk szerintem azert alkult igy, mert pont mozgekonysaguk miatt mar akkor se maradtak meg az olemben, amikor meg csak masztak, es ugy nem johetett szoba olyan kozlekedesi forma, ahol a padlot nyaltak volna orakon at. Babakocsit utaltak, hordozo kenyelmetlen ilyen sokaig, szoval maradt az autosules. Sokat mentunk, kezdettol megszoktak.

      Törlés
  10. Mégiscsak jó volt valamire, hogy 3.5 évig nem aludtunk a Lánnyal, úgy tudunk megint éjszakázni, mint egyetemista korunkban, sőt meg sem kottyan. Azt nem mondom, hogy nem vagyok másnap én is fáradt, de ez volt a normál üzemmód évekig, van benne rutinom. De a gyereket nem kell szórakoztatni közben, nincs visítás meg ülésrugdosás, hogy ki akar szállni ez mindenképpen nagy előny, nincs meleg, nincs forgalom, jól lehet haladni.

    VálaszTörlés
  11. Nekünk eddig 3 óra volt a leghosszabb út a gyerekekkel, általában ebéd után indulunk, és akkor 1 órát tuti alszanak. De ettől függetlenül a hajamat tépem a találós kérdés, mire gondoltam játékoktól, ők meg képtelenek megunni.
    Vannak direkt autós logikai játékok, mágneses cucc, az is leköti őket minimum fél órára, aztán persze kezdődik a kínzás újra. 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pont így. És ha autópályán jön rá a vergődős ájulós hiszti nem lehet hirtelen megállni. Persze repülőn is simán lehet hogy pont nem lehet 15 percig felállni turbulencia miatt de az a tapasztalatom, hogy ha mi felnőttek be vagyunk sz@arva mondjuk turbulencia miatt (én félni szoktam mióta volt egy nagyon rázós transatlantic utam) akkor a gyerek érzi és nyugodtan ül ő is. Egyébként meg repülőn azért lehet jönni-menni.
      Ja és nem kell a hátsó ülésen ülnöm ahol hányingerem van.

      Törlés
    2. @FElla: Jo, de ot-tiz percenkent van egy autos piheno... Annyit kibir az ember, amig felre tud allni. Mondjuk az en gyerekeim se egyszeruek, ha hisztirol van szo, de autoban mitol jonne rajuk egy ajulos, vergodos? Enni kapnak, inni kapnak, aludni el tudnak aludni, es nincs semmi olyan szocialis helyzet, ami behergelne oket. (Legalabbis szerintem a hiszti mogott egy gyereknel mindig a faradtsag, az ehseg vagy a szeretettank lemerulese az igazi ok, ami aztan valami ertehetlen faszsagon keresztul utkozik ki. Peldaul, hogy a kek poharba kapta a vizet a piros helyett.) Hacsak nem egy vidamparkon keresztul vezet az autopalya. :) Nektek volt mar ilyen, vagy csak attol felsz, hogy megtortenhet?

      Törlés
    3. Bolcsibol hazajovet 15 perces uton heti 2x ez a musor megy.

      Törlés
    4. Hat de figyelj mar, akkor annak a bolcsihez/bolcsiben tortentekhez van koze, nem az utazashoz, nem? :)

      Törlés
    5. Es mivel autoval jartok, epp csak akkor jon ki rajta. Ha busszal vinnetek, gondolom, a buszon hisztizne. Ha setalva, akkor meg az utcan. En arra gondoltam, hogy ha orakig utazik az ember valahova, akkor annak nem ugy indul neki,hogy a gyerek eleve orak ota nem volt vele (szeretettank lemerules, mert hianyoztal, vagy elvettek tole a jatekot, es meg mindig bantja, raszolt a dadus, nem ette meg rendesen az uzsonnat es ehes maradt, amirol nem tudsz, akarmi, barmi, satobbi), vagy egy jatekboltbol indultok Horvatorszagba kozvetlenul azutan, hogy nem kapta meg az akarmilyen bizbaszt. Szoval azt a helyzetet nem tudom elkepzelni pontosan, hogy bepakoltatok mindent, ebedeltetek, jokedvuen elindultatok a nyaralasra, haromnegyed oraja ultok az autoban, mentek a palyan, es akkor out of the blue rajon a gyerekre egy ajulos hiszti, ami miatt azonnal meg kell allni, mert a kovetkezo benzinkut vagy piheno mar tul messzr van. De siman elhiszem, hogy van ilyen, ha mondod, hogy mar volt ilyen. :)

      Törlés
    6. Ez csak egyik példa volt hogy a bölcsiből, mondván nem kell hozzá 2 óra. De semmi köze a bölcsihez. Lehet DM-ből hazajövet mert mégsem tetszik a kiválasztott napszemüveg, lehet az 5 perces úton a Lidl-ig mert nem engedem hogy ne az autósülésben üljön, és természetesen lehet itthon is, és gyalog is, és játszótéren is és bárhol. Pelenkázáskor mindig mert olyankor feszült a helyzet hogy mit ken össze.
      A legújabb trükkje hogy kér valami olyasmit ami nincs vagy kvázi nem is lehetséges. Felfújható elefántot akarok. Álljunk meg, és vegyünk felfújható elefántot azonnal! Vagy piros macit. Ez volt tegnap épp.

      Nagyon szuper lehet neked hogy nem tudod milyen a napi szintű fetrengős-ájulós hiszti.
      Nem out of the blue jön, előtte kér valamit amit valami miatt ott és akkor (vagy egyáltalán) lehetetlenség végrehajtani. És ez pikk-pakk elfajul sajnos.

      Törlés
    7. De, volt idoszak, amikor napi szinten toltuk mi is a foldon fetrengest. Sajnalom, es tudom, hogy nem lehet konnyu. En mondjuk millo oldalnyi szakirodalom, beszelgetes, siras es tobb gyerekpszichologussal valo konzultacio utan jottem ra, hogy a hiszti latszolagos oka csak urugy. Nem a kivalasztott napszemuveg a lenyeg, az autosules, a felfujhato elefant. Erzelmi difi van mogotte. Es mikor rajottem arra, hogy mi az isten baja van, amiert a feszultseg ilyen hulye hisztik formajaban jon ki, csettintesre megszuntek. Ez persze gyerekenkent mas, de szerintem a tiednel is ott van valahol a mogottes ok.

      Törlés
    8. Nagyon klasszikus jatszma, amikor valami olyasmit ker, amirol pontosan tudja, hogy nem leszel kepes teljesiteni.

      Törlés
    9. De ebben a formaban persze az autos dolgot is megertem. Ha kettotok kozott van allandosult feszultseg (gondolom kimerult vagy, faradt es gyorsan felspannol - ismeros helyzet), akkor tenyleg barmitol szikrat kaphat.

      Törlés
    10. Fella, nem bántásból de ti azért egy speciális eset vagytok. Nyilván macera gyerekkel utazni, főleg órákon át, de a te gyerekeddel rémálom lehet. Én biztos fel nem szállnék vele repülőre, ha ennyire ki tudja bármi is borítani.
      Tamko meg egy hős, mert nem semmi kilométereket tolnak le ezen a nyáron! :)
      Gyöngyi

      Törlés
    11. @ szinváltószemű: igen ez egy komplex dolog, nálunk már az egész életem + lombik + terhesség + egzisztenciaelvesztés ahova ez visszanyúlik, sajnos nem egy triggering factor van. Nem jártam ugyan pszichológusnál (bár szeretnék) de kineziológushoz elkezdtem, plusz jó sokat gondolkoztam én is az egészen. Nálunk nehezíti a dolgot a folyamatos betegsége ami miatt nem tudok dolgozni (kiszakadni mellőle) így persze 3 év után állandóan egymás agyára megyünk.

      Törlés
  12. Nekunk 7 ora vonattal megtenni a Munchen-Budapest tavot, kocsival meg 10, mert folyton dugok vannak (a vonat pedig tud 200-210-el is menni) es mindenkeppen meg kell allni legalabb 2x pihenni, a gyerekeket kiengedni a kocsibol, stb. Raadasul az osztrak autopalyak egyszeruen felelmetesek a szuk savokkal meg a millio kamionnal, akik neha meg egymast is elozik. A vonaton van gyerekvagon mini mozival, asztalra festett tarsasjatekokkal es ott tenyleg nem kell azon aggodni, hogy zavarjak a tobbi utast, mert kizarolag gyerekesek vannak. Lehet a vonaton setalni, bufekocsiba menni, kipakolni az asztalra a jatekot meg a rajzcuccot, sokkal baratibb, mint a gyerkeulesbe szijjazva tolteni fel napokat. Sot, van ejszakai vonat is halofulkevel.
    Persze nekunk konnyu, hiszen van kozvetlen vonat Munchen-Budapest kozott es mind a 2 varosban csak par metromegallot kell utana megtenni, hogy hazajussunk. Pesten egyebkent sem hasznalnank a kocsit, mert borzalom a parkolas, a felbontasok, stb.
    Repulovel nem mennek, mert kb 1 orat lehetne nyerni vele es 5x annyiba kerul minimum hiszen a vonatra gyereknek nem kell jegy.
    Ha megis kocsizunk (ami kisebb 2-3 oras tavokra gyakran elofordul hetvegenkent), akkor van tabletjuk, vannak konyveik, hallgatunk hangoskonyveket, kitalalos jatekokat jatszunk, ilyesmi. Szerencsere mar megszoktak es nem csinaljak a musort, hanem egymassal beszelgetnek vagy neznek ki az ablakon, esetleg arrol kerdezgetnek, hogy mit fogunk csinalni ha odaerunk (lesz felvono, eszunk csaszarmorzsat a tura utan, felszallhatnak-e a nagyoknak szant korhintara…).

    Amit en keptelen vagyok felfogni az a ferfiak es a kocsijuk kapcsolata: mindenhova kocsival kell menniuk, meg akkor is ha tomegkozlekedessel egyszerubb es gyorsabb, hiszen nem kell parkolora vadaszni, olcsobb is lenne tomegkozlekedessel, nem kellene hisztizni, hogy 1 froccsot se tudnak meginni ebben a melegben, nem keszulnenek ki 5 perc alatt, mert persze senki mas nem tud normalisan kozlekedni csak ok.

    VálaszTörlés
  13. Vonat: úristen, 7 óra, átszállás nélkül, istenien hangzik!! Még a két átszállást is szívesen bevállalnám, de a négyet nem... (mi is tíz percre lakunk a pályaudvartól) bár ki tudja,most úgy vagyok vele, hogy BÁRMIT csak autóutat nem.

    Repülő: nekünk is nagy könnyebbség lenne, sokkal rövidebb, mint autóval, még úgy is, hogy 3 órára lakunk a reptértől. Csak hát jó előre tudni kellene a pontos dátumokat, ami nagy kötöttség. És négyszer annyiba kerülne hármunknak, mint autóval! (Itteni autóbérlést belekalkulàlva)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. AZ Nagy kulonbseg. En meg azt hittem a Mai fapados korban nem olyan drags Mar a repules. De gozom sincs nem repultem fapadossal meg soha.

      Törlés
  14. Mi is viszonylag sokat utazunk, aposomek Szardínián élnek, hethonapos volt a kisfiunk mikor először mentünk ki, es most két gyerekkel is mentünk, szinten hethonapos volt a húga - persze repülővel, kocsival nem vállalnám be a hosszú utat plusz a komp. Viszont idén úgy mentünk, hogy pisaba repülünk Bp-rol es onnan komp, a repülő délelőtt indult, kettőre pisaban voltunk, fel napos városnézés, a hajó pedig este hétkor indult es reggel hétkor kötött ki. Egy 3,5 évessel es egy felevessel nagyon kalandos es fárasztó volt, de úgy vettem észre, hogy nem a gyerekeknek, hanem inkább nekünk a férjemmel. Viszont hatalmas élmény volt a fiunknak a hatalmas tengerre éjszaka kinézni a kabin ablakán. Egy gondom volt az egésszel, olyan iszonyu tengeribeteg voltam, hogy alig tudtam aludni, gondolkodtam is, hogy istenem milyen ismerős, mikor is voltam en ilyen istentelen szarul életemben, aztán rájöttem, hogy tavaly, mikor terhes voltam es a terhesség felet vegighanytam.
    En amúgy nem parazom az utazáson, meg azon se, hogy a kislanyom utalja az autót, mert a hátrafelé néző ülésből nem lát ki, es ha nem alszik, akkor ordít, próbáljuk mindig úgy tervezni az autóutakat, hogy az út felében legalább aludjanak, igaz 4-5 óránál többet nem autózunk velünk eddig asszem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak egy tipp: a kislanyod biztos, hogy azert ordit a hatrafele nezo ulesben, mert nem lat ki? Ilyenkor mar eleg fejlett a limbikus rendszeruk, es sokuknak van hanyingere menetiranynak hattal. Bevallom, en szartam az ajanlasra, es nyolc honaposan megforditottam, mert nagyon sokat vezettem egyedul, es sokkal balesetveszelyesebbnek iteltem, hogy a sirasa megzavarja a figyelmem. :(

      Törlés
    2. Szerintem alapvetően utalja az egészet, kényelmetlen neki es utalja, hogy be van korlátozva es pluszban nem lát semmit. Az a baj, hogy nagyon kis termetű, egyszeruen tul kicsi egy előre néző üléshez (egyszer betettem egy olyanba, mert nem volt más, es rossz volt nézni, mennyire nem illik bele - mondjuk ott is ordított 10 perc után haha) 9 hónapos es 7,5 kiló Ugyh meg messze vagyunk a váltástol. Ha valami kaját vagy játékot adok a kezébe, akkor az általában lefoglalja kicsit, ebből gondolom h unja az egészet

      Törlés
    3. Szerintem alapvetően utalja az egészet, kényelmetlen neki es utalja, hogy be van korlátozva es pluszban nem lát semmit. Az a baj, hogy nagyon kis termetű, egyszeruen tul kicsi egy előre néző üléshez (egyszer betettem egy olyanba, mert nem volt más, es rossz volt nézni, mennyire nem illik bele - mondjuk ott is ordított 10 perc után haha) 9 hónapos es 7,5 kiló Ugyh meg messze vagyunk a váltástol. Ha valami kaját vagy játékot adok a kezébe, akkor az általában lefoglalja kicsit, ebből gondolom h unja az egészet

      Törlés
    4. Ja, hat igen, o meg tenyleg picike. Valamiert olvasva az volt az erzesem, hogy 1-2 ev kozott van. A nagyobbik lanyom az atlagnal joval magasabb, o 8 honaposan egesz okes volt abban az atmeneti gyerekulesben, ami mar nem a hordozo, de meg nem is a sima ules (0-36 honapos korig, nagyon magas, picit kilatni belola az oldalso ablakon). Most mar negy eves, olyan "rendes" ulese van, ami vegig kitart, es az anyosulesen ul. Az sem a legjobb, viszont egy evvel ezelott mar azert jott az uvoltes minden alkalommal, mert hatul egyedul volt. Amiota megengedtuk, hogy elolre keruljon, ujra tok bekesek az utazasok, nem szakad ki a dobhartyam.
      A pici meg egyevesen is szinte elveszett ugyanabban az ulesben, amit a noverenek 8 honaposan vettunk. Par honap alatt belenott, de akkor is fura volt. O bekesen turi hatul az utazast, de asszem, ez is a masodik gyerek szindroma resze.

      Törlés
    5. Lehet 4 évesnek elől ülni? Milyen ülésben?

      Törlés
    6. Bármilyen ülésben, az a lényeg, hogy korának, magasságának megfelelő ülés legyen.

      Törlés
    7. https://divany.hu/szuloseg/2015/03/30/kolykok_az_autoban_-_hol_ulhet_hogy_utazhat_kisokos/

      Törlés
    8. Ezt a mondatot segitsetek mar ertelemezni a cikkbol: "A nagyobb gyermeket akkor sem kell gyermekülésben rögzíteni, ha a gépkocsi gyári kialakítása ezt nem teszi lehetővé."

      Törlés
    9. Van olyan auto, amibe nem fer be gyerekules?

      Törlés