2024. április 3., szerda

Gurulós bőrönd

Boninak vennünk kell egy gurulós bőröndöt, mert a következő utazásainkkor megpróbálunk csak kézipoggyásszal utazni (sportot űzök abból, hogyan lehet minél kevesebb cuccal menni). Ennek kapcsán kikerestem, hogy mit írt Márai Sándor 1976-os naplójában egy new york-i ismerőséről:

„Kézitáskájára rászerelt négy kis kereket, a táskát szíjon húzza maga után, mint egy kiskutyát. Az emberek röhögnek, megkérdik, nem harap-e, tud-e ugatni a táska, de nem törődik ilyesmivel, mániája védi minden külső behatás ellen.”

Érdekes, hogy egy ilyen célszerű és praktikus találmányt, mint a gurulós bőrönd, az emberek nem fogadtak kitörő örömmel, sőt, elismeréssel! Vajon mi az, amin ma röhögünk, és amit ötven év múlva mindenki használni fog? Mondjuk például én a kilencvenes évek elején a Budapest utcáin hangosan mobiltelefonozó külföldieken röhögtem, ma már pedig... bár a röhögés nem jelenti azt, hogy a röhögés tárgya feltétlenül el fog terjedni később. Emlékszem, amikor először láttam az utcán pórázon vezetett kisgyerekeket! Másodszor, harmadszor és negyedszer stb. is megdöbbentett.

6 megjegyzés:

  1. Én fiatal koromban (hát nem az hogy röhögtem, de mosolyagva lenéztem) azokat a nyugati túristákat akik a nyaralás alatt a tengerparton futottak. Mondván, hogy de hülye, ahelyett hogy egy limonádéval a kezében üldögélne a tengarparton, itt kínozza magát. (FElla)

    VálaszTörlés
  2. Amikor elkezdtek az utcán fülhallgatóval mobilozni, és ha nem látszott a kábel, úgy nézett ki, mint aki hangosan beszél magában.

    VálaszTörlés
  3. Én pl. (többek között) azt tartom groteszk látványnak, ha felnőtt, kosztümben, aktatáskával ROLLEREN közlekedik... Gyerekkoromban ez kizárólag gyerekjáték volt és persze lábbal hajtottuk... Kezdem persze lassan megszokni, hogy ma már szinte csak felnőttek száguldoznak rajta (és többnyire elektromos) meglehetős veszélyt jelentve a gyalogosokra a járdán, saját magukra az úttesten...

    VálaszTörlés
  4. De jó példák, magukban beszéló emberek, futók, rollerezö felnottek! Nádas Péter is írta valahol, hogy régebben nem futottak (jogging) az utcán, és amikor o elment futni, ferde szemmel néztek rà a vàrosban.

    VálaszTörlés
  5. Ó ez nagyon érdekes feljegyzés és jó téma!
    Én az Airpodokat nem tudom megszokni (bár ez csak kinézet, nem funkció). Egyszerűen nevetséges, hogy akár komoly, elegáns öltözékű üzletemberek füléből lóg egy elektromosfogkefe-fej kinézetű fehér bigyó.
    Szintén nem pont ugyanaz a kategória, de a folytonosan vizet ivó és akár 2-3 literes kulacsokkal mászkáló emberek is nevetségesek nekem.

    A futáshoz hasonlóan el tudom képzelni hogy a nagyszüleim és még régebbi generációk számára komikus lehet a konditerem fogalma. Hogy emberek mesterségesen nehézzé tett tárgyakat emelgetnek. Hogy a friss levegőről, a szabad ég alól bemennek egy terembe egy gépen futni stb. Biztos a régiek nevetnének a mai kisállattartáson is. Kutyák teljes ruhatárral, felnőttek akik egy állat szüleinek nevezik magukat stb :)

    Ja és a digitális világ szempontjából: emlékszem hogy a YouTube korai éveiben ha álló videót töltött fel valaki, akkor morgolódás és gúnyolódás volt a kommentekben, hogy nem igaz hogy tudja elfordítani a telefont a felvételhez... ma pedig már ez a bevett és teljes alkalmazások épültek a mobilos videókra

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Haha, tényleg elektromos fogkefe :)) és konditerem, állattartás: teljesen igaz. De az uszoda is lehet ugyanilyen fura, ha jobban belegondolunk.

      A kulacsról eszembe jutott, hogy egy általános osztálytársam anyukája mindig levágta a lányának csomagolt szendvics HÉJÁT. Akkor ezen nagyon csodálkoztunk, ma meg már megvesszük a boltban az előrecsomagolt (és héjtalanított) szendvicset (már aki).

      Törlés