2024. március 22., péntek

A „nincsenek hülye kérdések” tétel cáfolata

Tanároktól hallottam gyakran, hogy nincsenek rossz kérdések, bármit meg lehet kérdezni, csak bátran. Mindig is gyanús volt ez az eszelősen liberális szemlélet, hallottam én már gyerekként is idióta kérdéseket. Vajon a tanárok maguk elhitték ezt az elvet? Vagy csak a helyes pedagógia segédeszközének tekintették, és kénytelenek voltak így gondolkodásra ösztönözni a diákokat?

Mindenesetre tegnap én magam tettem fel egy akkora hülye kérdést, amely talán a Világ Legidiótább Kérdése címére is pályázhat (nagy eséllyel). Miután elkísértem Bonit az iskolába, bementem a sulival szembeni Auchan-ba, hogy megvegyek pár olyan dolgot, amit a kisközértben nem árulnak. A zöldségeknél találkoztam egy rég nem látott, ismerős anyukával, aki holmi paprikákkal és zacskókkal volt éppen elfoglalva.

– Szia! – köszöntem rá meglepetten, majd sajnos (és a saját legnagyobb döbbenetemre) kicsúszott a számon a kérdés, amellyel garantáltan elkönyvelt – ha teljes idiótának nem is, de – kissé micimackósan együgyűnek:

Vásárolsz?

7 megjegyzés:

  1. Ez jó🙂 Kedvenc kérdésem a szomszédtól, aki már nyugdíjas (én nem), ha meglát napközben: szabadságon vagy? Ettől kiszaladnék a világból is. Most már csak bólintok.

    VálaszTörlés
  2. Vannak ilyen beszélgetést indító szövegek. Pl. a házhoz érkező szomszédhoz: Hazafelé, hazafelé? vagy: Megjöttünk? vagy: Esik már az eső? stb.

    VálaszTörlés
  3. Tudok még egy másikat is: Felébredtél?
    Ezek szerintem nem hülye kérdések amúgy, egyetértek mick-kel. (FElla)

    VálaszTörlés
  4. Je suis tanár, én is mindig mondtam a tanítványaimnak, vagy amikor munkahelyen én tanítottam be új kollégát, hogy BÁRMIT kérdezzenek meg inkább, minthogy utólag kelljen helyrehozni egy ki tudja milyen súlyos hibát. Nem gondolom ezt eszelősen liberálisnak :D Kifejezetten értékelem, hogy ha valaki, akit én tanítok (bármire), kérdez.

    VálaszTörlés
  5. Persze, minden hülye kérdést érdemes feltenni, ha tanul belõle az ember. De ez nem vàltoztat azon a tényen, h a kérdés hülye.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, persze, de annyi ilyen kerdes van, szerintem nem nez hulyenek a beszelgetopartnered. Nekem a "kedvencem", amit rendszeresen felteszek, pedig nem akarok, es megis, a "Levagattad a hajad?". Amikor persze teljesen nyilvanvalo, hogy akivel talalkoztam, igen, levagatta a hajat. :D

      Törlés
  6. Én egyszer bementem egy táskaboltba és közöltem a hölggyel, hogy táskát szeretnék venni. Kamaszként rögtön lángra lobbant a fejem, az eladó meg sem rezzent....(Edina)

    VálaszTörlés