2023. szeptember 11., hétfő

Mindennapos láthatatlan munkák

Boni idén sem szerete menzára járni, folytathatom tehát a napi kétszeri főzést. Nagyon nehezen rázódtam vissza ebbe, olyan jó volt nyáron, amikor teljes panzióban a szüleimnél evett! (hízott is egy kilót) (és nőtt egy centit) Az elején baromi szar volt újra azon gondolkodni, hogy mikor mi legyen a menü, és persze nagyon sajnálom az erre fordított időt, de hát ez van. A heti három főzés lenne nekem ideális. Duplán nehéz a munkánk, mert Boni egyrészt sokat eszik, de válogatós. Még a Covid alatt letöltöttem egy alkalmazást, ami recepteket ajánl bizonyos paraméterek mentén, az egy kicsit segített, de már az sem tud újat mondani. Ezeket esszük (a kategorizálás nem véletlen):

Felmelegíthető kaják (ebédre):

– lasagne (tonhalas vagy húsos, próbálok zöldséget is csempészni bele)
– mirelitt pizza (sajna a házit nem szereti)
– rizs/tarhonya/zöldbab valameilyen mirelitt (előre sütött) hússal
– krumplistészta
– tunéziai bárány kuszkusszal (a tunéziaiak biztos röhögnének)
– kínai nem rizzsel (a kínaiak is röhögnek)
– currys csirke rizzsel (az indiaiak..)
– rakott krumpli

10–15–20 perc elfoglaltságot igénylő kaják (vacsira):

– vajas kenyér füstölt lazaccal/sonkával
– omlett
– tészta, bármilyen szósszal
– hal
– leves, ezek közül is elsőrsorban póréhagymakrém- és brokkolikrém- és lencseleves
– krumplipüré vagy tepsis krumpli
– krumplifőzelék
– Croque Monsieur (ezt Boni szokta készíteni, szóval rá kell számítani 20 perc takarítást)

Ezek közül bármihez szoktuk:

– uborka, olívabogyó, kemény sajt

Csak én eszem (pedig milyen praktikusan szintén felmelegíthető):

– rakott karfiol, sült kelbimbó, chili con carne, ratatouille/lecsó, karamellizált endívia, hurka (mmm), choucroute nevű székelykáposzta (ezt a boltban lehet kapni, és olyan illata van, hogy Boni mindig meg akarja kóstolni)

Az ún. macerás vagy problematikus kaják:
 
– marhahússzelet (napokig büdös a lakás utána)
– rizottó (csak frissen jó és csak én szeretem)
– reszeltrépa-saláta (időigényes de finom, viszont Boni csak a boltit szereti)

Ami szinte soha nem készül nálunk:

– saláta (nincs felvevőpiaca)
– rántott hús (ez aztán túúúl macerás)
– nokedli (ez is)
– gnocchi (próbálkoztunk vele, nem lett sikere)
– polenta (nem vált be)
– melegszendvics (tervezem bevezetni)
– húsleves (sajna nem szokott jól sikerülni)


Ez itt a tunéziai (csicseriborsós-répás) hús felmelegítve, indiai rizzsel, mozzarellasalátával....

14 megjegyzés:

  1. Nokedliből a bolti? Tudom, hogy szentségtörés, de ez egyike azon kajáknak, amiket én biztos nem akarnék házilag elkészíteni, és a boltinak a minőségével teljesen meg vagyok elégedve (hozzám hasonlóan igénytelen családom többi tagjával együtt) :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én még ilyet nem láttam az itt az üzletekben…! Mutatsz egy linket?

      Törlés
    2. Ez speciel rewés, ilyet találtam csak hirtelen, de mi az Auchanban ugyanilyet szoktunk venni (német néven kell keresni, az a titok). https://shop.rewe.de/p/henglein-kartoffelnudeln-500g/8215936

      Törlés
    3. a bolti nokedlik amúgy tényleg jók, de ha esetleg mégis kipróbálnád a házi, akkor én szívből ajánlom ezt a szaggatót: https://www.tupperakciok.hu/tupperware_kerek_nokedli_szaggato, igazi game changer, a nyáron a tizenhat éves fiam csinált vele tökéletes galuskát húsz perc alatt. (még egy trükk hozzá: nem kell elmosogatni, csak kirakni a napra, hagyni, hogy rászáradjon és egyszerűen letörölni a tésztát.)

      egyébként pedig tökéletesen együttérzek veled a főzés miatt, ah, én is de szerettem a nyarat, el is felejtettem főzni kb. :))))

      Törlés
    4. Na, látom, hogy terminológiai félreértés van, én nudlit linkeltem véletlenül. :) A nokedlit/galuskát mi spätzle néven vesszük (és imádjuk): https://www.horvat-alsace.fr/content/galleries/notre%20gamme/Spatzles-500g-horvat-alsace.png (konkrétan ez kapható az Auchanban)

      Törlés
    5. Húú, köszi, ezt a másodikat meg fogom nézni (szerintem a németet nálunk nem árulják). NINCSENEK elvi kifogásaim :))

      Lappa, köszi, ezt is meg fogom majd nézni otthon. Bár húsz perc, az rengeteg egy sima köretre.. :-o

      Törlés
  2. Megkérdezhetem hogy milyen szószokat szoktál készíteni a tésztákhoz?

    VálaszTörlés
  3. Levesből nálunk a sütőtök krémleves a menő.

    VálaszTörlés
  4. Tonhalas vagy bolognai szószt, néha simán csak paradicsomszószt, plusz bolti pesto-szószt.

    Sajnos Boni nem szereti se a sütötököt, se az édesburgonyát :((( érthetetlen, mert amúgy meg eléggé édesszájú!

    VálaszTörlés
  5. A franciaknal is az ebed a fo etkezes? En mar annyira elangolosodtam, eszembe sem jut ebedet fozni, csak vacsorat. Azert havi egyszer elgondolkodom rajta mennyivel jobb a magyar rendszer.

    VálaszTörlés
  6. AMugy mivel en esti vacsoragyartasban elek, meg van egy par otletem max 20-25 perces kajakhoz. Fajita, hejaban sult krumpli (micro vagy kukta air fry combo) mondjuk sajttal, majonezes tonhallal vagy paradicsomos babbal + sali, barmilyen kinai. Gyerekkel anno a szojaszoszos noodles (nem irok tesztat, mert nem az, ez 3 perc alatt fo) kezdtem, mar mar van vagy 5-6 nagyon gyors, zoldseges, csirkes recept ami bevallt es azota eszik az osszeset. Paella (normalis rizzsel gyorsan megvan) vagy gyors meg a kinai sult rizs (ha van maradek rizs) Curry csirkebol, plane ha van bolti szosz, amugy nem cucc elindulni fuszerektol sem. Abszolut menedek, a tortilla megkenese paradicsommal, sonka vagy hasonlo es sajt. 5 perc a grillben. Gyerekkent nagyon szerettek. Dirty rice. A fentiek mind megvannak garantaltan feloran belul onnan indulva, hogy becsukod a laptopod es lemesz a konyhaba...

    VálaszTörlés
  7. Tényleg, de jó ötlet, ezt a tortilla-tekercset kipróbálom. A sógornőm szokott csinálni, de ő rengeteg mindent (pl. quacamole) tesz bele, na de majd leegyszerűsítem :))

    Nem tudom, hogy fő étkezés-e az ebéd, mindenesetre fontos étkezés!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nalunk (UK) is esznek azert meleget , de inkabb a szendvics- chips kombo megy ebedre. Este viszont nem esznek hideget, csak fott kajat. Gondolom ebben az is benne van. hogy csak akkor tud egyutt leulni a csalad.

      Törlés
    2. A tortillát mi szoktunk csinálni bolognai szószból, de került már bele maradék chicken tikka masala és chilis bab is egy kis salátával. Viszont nálunk a gyerekek csak üresen szeretik a tortillát.

      Törlés