2023. szeptember 25., hétfő

A szegény gyerek videojátéka

Séta közben:

– És Bonikám...
– Pssszt!
– ...csak azt akartam mondani..
– Psszt, mama!
– ...hogy...
– Ne beszélj lécci! Gondolkodom. Ne zavarj!

(egy perc múlva, nem bírtam megállni:)
 
– És min gondolkodsz, Boni?
– Psszt! Ne zavarj. Videojátékozom a fejemben.

(Egy éve nyaggat minket, hogy vegyünk neki videojátékokat, nintendót, game-boyt, switch-cset stb. Nem vettünk.)

8 megjegyzés:

  1. 😊 nagyon cuki!
    És hogy bírjátok a nyaggatást?
    És a többi osztálytársnak van?
    Nálunk nehyedikes a fiam, 9 éves, es már minden fiúnak van az osztályból, mi meg nem engedjük. A tanító néni szólt, h vegyünk már neki telefont legalább. Az elveink szerint alsóban nem kap telefont, slussz. Van olyan suli, ahol a szülők meg tudnak állapodni , h alsóban nincs telefon…. Nálatok ez hogy működik?

    VálaszTörlés
  2. Itt asszem az osztálytársainak van már ez-az (nintendo, számítógépes videojáték). Telefon még nagyon kevés gyereknek van, itt az a "szokás" h középiskolában kapnak, azaz egy év múlva. De még akkor sem mindenki, és remélem, mi sem fogunk meghajolni Boni akarata előtt... ráér még.

    A nyaggatást szarul bírjuk :))) mert tudom, h mennyire szeretné és várja, h neki is legyenek már ilyen kütyüi...

    VálaszTörlés
  3. Nagyon nagy szerencsétek van, Bonival is és a környezetével is. Mi vettünk (nem én, de két szülője van ugye) semmi mást nem csinál. Csak addig hagyja abba amíg veszekszünk rajta. Pár hónap alatt kialakult a függőség, egy darab játék nem volt azóta a kezében. A születésnapi bulikon mutogatják egymásnak, hogy mit lehet ingyen letölteni, egymás közt sincs más témájuk. 8 évesekről beszélek. Én már olyasmin gondolgozom, hogy milyen újságírót/médiumot tudnék ebbe bevonni, hogy ez ellen valamiféle kampány induljon, mert azon kívül, hogy a "szülő töltsön minőségi időt a gyerekével" én még nem hallottam megvalósítható ötletet. A szülőnek nincs napi 14-15 szabad órája, amennyit a gyerek mondjuk ébren tölt. (FElla).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ella, szerintem Bonim nagyon szívesen megismerkedne a te Zselykéddel :)) amúgy én látok olyan gyerereket a környezetemben, akik nincsenek ennyire ráfüggve a képernyőkre. Szóval talán gyereke válogatja, de az tuti, hogy az enyém kezébe nem való telefon (videojáték stb.) és egyáltalán nem várom azt az időpontot, amikor neki is lesz saját, amin korlátlanul csinál majd akármit.

      És én is ugyanennyire tanácstalan vagyok mint te, hogy de mit lehetne tenni basszus? Szerintem nem ártana ha az iskolában beszélnének nekik a függőségről, az önfegyelemről, meg arról, hogy mennyi értékes időt elvesz az agyatlan netezés az embertől. Én is szoktam mondani neki persze, de hát mintha a falnak beszélnék :(

      Törlés
    2. Tari Annamáriának nagyon jó előadásai vannak ebben a témában, a YouTube-on elérhető. Gondolkoztam rajta, hogy megosztom az osztálytársak szüleivel, de annyira sok a kütyü, hogy strébernek tűnnék túlságosan.... én vagyok az elmaradott szülő, aki megfosztja a gyerekét a tutitól. Ráadásul a gyerekem is szenved, csúfolják is miatta, meg szeretne ő is. Most kicsit alábbhagyott a sóvárgása, de meddig?! És tudom, h simán ráfüggne. Meg néha sajnálom is.

      Törlés
    3. Képzeljétek, nekem még a Férjem is azt mondja, hogy a gyerek le volt maradva, mert tavaly még nem tudott ezekbe a videojátékos beszélgetésekbe becsatlakozni. Nem fogja fel, hogy egyrészt tropára megy az idegrendszere és a szeme, másrészt ma még csak nézi és ignorálja hogy vadidegen emberek miket irkálnak be a játékba (mert ez ilyen közösségi, hogy egyszerre játszák a világon nemtudom hányan) de 1-2 év múlva simán ellenőrízhetetlen lesz hogy kivel fog barátkozni, és mondjuk egy hisztiroham esetén kivel megy el "bosszút állni" rajtunk. Ha ilyeneket felvetek akkor a Férjem szerint túl sok rendőrös filmet néztem. (Nem sokat, kb 5-öt. Csak ilyesmiről szólnak). Igen az a baj, hogy nálunk kialakult az igazi kémiai függőség (vagy hogy mondják) felébred és már kell neki. Szerintem ez ágyaz meg a cigi, drog, társ mittudomén milyen függőségnek. Ha ilyesmit itthon felvetek akkor én rossznak tartom a gyereket.
      Nem tudom a hittantáboros esetet meséltem nektek? Hittan tábor. Pornót néztek. Na nem a hittantanárral együtt hanem takjarodó után. 8-9 éves általános iskolás gyerekek. Csak a mi gyerekünk nem vitt se telefont, se tabletet.

      A sulival az a baj, hogy nem olyan már az "erkölcsi nevelés" mint a mi időnkben. Pl a roma kislány megbukott idén. A gyerekek nagy része őt irigyli mert hogy jaj de jó, ugyanazt a másodikat kell mégegyszer kijárni és a szülei nem haragudtak a kislányra.
      Tessék, érzékenyítés, inkluzivitás. Olyan talajra lelnek itt ezek a dolgok, hogy ihaj.
      (FElla).

      Törlés
    4. uh, ez komoly! és olyan kicsik még, hihetetlen...

      Törlés
  4. Mind a két gyerekemnek (13, 18) .van telefonja, sőt van itthon 2 Xbox is. Jol tanulnak, versenyszerűen sportolnak. Suli időben hétköznap nincs Xbox játék (hétvégén meg nem mindig van rá idő). Segítenek, ha lehet kimennek a szabadba, barétokkal is eljárnak focizni, biciklizni. Nyaralás alatt (több család azonoskorú gyerekekek) alig volt a telefon a kezükben). Szerintem gyerekfüggő is mennyire gyógyul rá. Soha nem volt olyan szinten korlátozva, hogy napi X órát játszhat. Lehet nekünk szerencsénk van a srácainkkal. Nekem pl sokat van kezemben a telefon, mert erről intézek mintent, amihez internet kell. Sógoroméknál sokkal szigorúbb volt apuka, nagyon sokáig nem is engedte a gyerekeknek, de csak az legnagyobbnál tudta tartani az elvet, mert utána a kisebbeknek már sokkal fiatalabb korukban lett telefon, velük nehezebb, jobban eá vannak függve (12, 9 éves)

    VálaszTörlés