2021. október 10., vasárnap

Nevek

Nem tudom megjegyezni a gyerek osztálytársainak a nevét. Ugye itt minden évben cserélődik a csapat, és Franciaországban nincs lista, amelyről a szülők választhatnak – szabad a vásár.  Mindenki olyan nevet ad a gyerekének, amilyen csak szeretne, bizonyos határokon belül. Ez most oda vezetett, hogy a bizarrabbnál bizarrabb (és néha egyedi) ritka neveket találják (ki) az emberek. Vannak például most olyanok, amelyeknek tök hasonló a hangzásuk: Nolan és Nael. Vagy Robin és Ruben. Aelys és Maelys! Folyton keverem őket hiszen mindegyiknek ugyanolyan a színük, hát nem?!

Viszont 2013-ban a világnak ezen a részén minden huszadik család gondolta úgy, hogy az újszülött kisfiukat Gabrielnek nevezik el. Ennek eredményeképpen Boninak eddig minden osztályában volt minimum egy, de gyakrabban két Gabriel nevű osztálytársa. Hét Gabrielnél tartunk. A nevet ugyan könnyű megjegyezni, itt viszont folyton az a probléma, hogy melyik Gabrielről is van szó?!

7 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Érdekes hogy mikor egy nevet felkapnak az népszerűvé válik, pedig mennyien akarnak egyedi nevet adni a gyerekeiknek manapság. Az én korosztályomban még ritka volt a ritka név.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez szerintem is TÖK érdekes jelenség, és összefüggésben áll a társadalmi változásokkal. Fro-ban ugyanez a helyzet.

      Törlés
  3. mi is úgy választottunk mindkét gyereknek nevet, hogy 1) külföldön is értsék, ki tudják mondani 2) ne legyen túl gyakori (a top 100-ban). Erre kijöttünk Luxikába és pont van a fiunkkal egyidős kisfiú, akit ugyanúgy hívnak. :-D (nekem végig 3 Orsolya volt az osztályban...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-)) Nekem suliban még nem, de fősulin valami 25 Orsolya volt az évfolyamban. Én addig abban a hitben voltam, hogy ritka (ronda) nevem van...

      Törlés
    2. :-))) sokáig én sem szerettem a nevem. ma már elviselem. bár a férjem is a vezetéknevemből képzett benecéven szólít!

      Törlés
  4. Én nagyon rossz vagyok a nevek megjegyzésében, úgyhogy amikor elkezdtem tanítani, ez volt nekem a legnagyobb stressz, hogy mennyire ciki, hogy még novemberben sem tudom mindegyik gyerek nevét (azt igen, hogy milyen a kézírása, hogy néz ki, mi a kedvenc étele, hány testvére van, bkv-val vagy autóval jár, stb, de a nevét nem). És aztán volt egy osztályom (nyelvcsoport) 14 fővel és abból 4 Alexandra volt. Volt még három fiú is, úgyhogy időnként csak betippeltem, hogy Alexandrának hívják, akit fel akarok szólítani. Egész jó arányban jártam sikerrel :D

    VálaszTörlés