2020. április 16., csütörtök

Sétáim

Az a rossz ezekben a napokban, hogy mindegyik annyira egyforma! – panaszkodtam Z-nek nemrég.

Boni erre csodálkozva, kicsit talán felháborodva is, de mindenképp egy cseppnyi csalódással a hangjában odafordult hozzám:

Mama, szerinted NEM JÓK EZEK A NAPOK?!

Ez a megjegyzés jól jelzi azt a különbséget, ahogy a gyerekek és a felnőttek látják/élik ezt a bezárkózást. Tény, hogy 98%-os valószínűséggel meg tudom jósolni, hogy mit fogunk holnap 9:52-kor, 14:37-kor vagy 20:15-kor csinálni. A fennmaradó 2%-k az olyan pici eltéréseket jelzik, hogy mondjuk UNO helyett memóriázunk, vagy esetleg tonhalas tészta helyett kenyeret sütök, vagy nem az X-szel beszélek telefonon, hanem Y-nal. Illetve vannak olyan szenzációs események is, hogy kajarendelés érkezik...

Próbáltam változatossá tenni a napokat azzal, hogy délután helyett délelőtt megyek sétálni. Teljesen mások a fények, a hőmérséklet, az illatok, az elején elvarázsolt ez a sok másmilyen inger (most már erre is ráuntam). Az engedélyezett körzetet keresztül-kasul bejártam, és érdekes felfedezéseket tettem. Április elején volt öt éve, hogy itt lakunk, és csak most figyeltem meg jobban a tőlünk 900 méterre (!) található épületet:


Ezt a palotát II. Vilmos német császár építtette, amikor a város még a Német Birodalomhoz tartozott. Ma a francia hadsereg tulajdonában áll. 31 terem és egy kitömött medve található benne! A másik oldalán gyönyörű park és veranda látható, sajna előtte húzódik a városba vezető autópálya, valszeg ezért sem láttam az épületet még soha, egyszerűen nem esett útba; arról nem is beszélve, hogy soha nem sétálgattam még itt ilyen céltalanul. Még a közéri szobrokat is körüljárom, feliratait elolvasom, őrület!


A város legrégebbi katolikus temploma. Ez is, mint a többi épület, a régióban bányászott ún. lotaringiai mészkőből készült, ezért az egész belvárosnak ilyen sárgás színezete van.


Ugyanaz a templom, messzebbről. A város a római korban is lakott volt, nem tudom, ezek a romok abból a korból, vagy későbből származnak (utána kellene néznem), mindenesetre sok van belőlük mindenfelé.


Ez egy utcakép, jellegzetes belvárosi épületekkel, amelyek sokkal szebbek kívülről, mint amennyire kényelmesek lehetnek belülről. Egy egész kis körsétát teszek a városban, betartva az 1 km-es határt, bár pont ma írta az egyik kollégám, hogy vlaszeg nem büntetnének meg akkor sem, ha messzebbre merészkednék, úgyhogy ezen felbuzdulva holnap elsétálok talán a város túloldalára is. Minden második nap fordítva teszem meg ugyanazt az utat (a változatosság miatt). Gyönyörű szecessziós ajtókat és ablakokat is szoktam látni, de nem merem a lakóházakat csak úgy lefotózni, tudván, hogy úgyis van valaki benne.

8 megjegyzés:

  1. Fantasztikus. Es nem kell megallni minden fuszalnal, meg kavicsnal? En mar nagyon varom, hogy igy setalhassunk, meg foleg, hogy az en tempomban...

    VálaszTörlés
  2. gyönyörű, gyönyörű, gyönyörű, de jó, hogy mutattál képeket a városodról!

    VálaszTörlés
  3. Ella, egyedül sétálok :))))) Bonit még a palotáig sem tudtam elcsábítani, pedig úgy reklámoztam, hogy KATONAI VÁR, tetején ZÁSZLÓVAL... Neki is sokkal érdekesebb a fűszál, a rajta mászó bogárral... asszem még odébb van, hogy együtt sétáljunk.

    Edit :-)

    VálaszTörlés
  4. Nyugodtan fotózd le a házakat is. Az emberek általában nem az ablakon néznek ki, hanem monitort bámulnak :)

    VálaszTörlés
  5. Bárcsak most kivételesen én is ilyen helyen lakhatnék :) Ha mi sétálni megyünk csak kertes házakat látunk nem palotákat vagy római romokat :) Szuper képek!

    VálaszTörlés
  6. Kepzeld, M csak az utolso kepen ismerte fel a varost (es akkor is csak kerdezte) ! :D

    NS

    VálaszTörlés
  7. Ugye?? :)) Elképesztő dolgokat fedezek fel, ma pl. egy orosz templomot! Eddig ha vendégeink jöttek MINDIG a katedrálishoz vittük őket, meg a sétálóutcába - ezentúl bővíteni fogom a kínálatot!

    VálaszTörlés