2020. április 18., szombat

Jó dolgok

Ilonka felhívására most csak is arról fogok írni, hogy milyen dolgoknak örülök ezekben a napokban, és ennek megfelelően nem fogok arról panaszkodni, hogy milyen nehéz egy hipochonderrel világjárvány idején együttélni. Pontokba szedve:

  • Május tizenegy. A hét elején a köztársasági elnök egy mindenki által nagyon várt beszédében bejelentette a kijárási korlátozások végét. Kétféle hipotézis létezett előtte, azaz hogy ebben a tanévben már nem lesz iskola, illetve hogy felzárkózunk a környező országokhoz, ahol már április végén enyhítenek. Macron a kettő közé céloz, és nagyon sok kérdőjellel, valamint több feltételhez kötve, illetve semmi konkrétumot meg nem adva május 11-ét nyitná meg fokozatosan az iskolákat. Érdekes módon amennyire féltem eddig a karantén végétől – hiszen itthon teljes biztonságban vagyunk – annyira megkönnyebbültem a konkrét dátumtól. Pedig továbbra is fenntartom az állításomat, hogy én nem fogok egy ideig (az oltóanyagig? a hatékony gygógymódig?) tömött vonatokon utazgatni, és a helyzet függvényében még az is lehet, hogy nem adjuk Bonit iskolába, mégis, ez a május 11-e reménysugár.
  • Munka. Nekünk a járvánnyal nem hogy kevesebb, de több munkánk lett. És eddig is nagyon szerettem a fordítást, de ezekben a napokban különösen jól esik, hogy konkrét (mérhető, számszerűsíthető) feladatokat kell időre teljesítenem, ahelyett, hogy elúszna a nap. Ráadásul a véletlenek különféle együttállásának folytán pár hete az egyik legjobb barátnőm lett a három közvetlen kollégám közül az egyik. Kicsit tartottam tőle, hogy milyen lesz, ha összefolyik a munka és a magánélet, de eddig semmi gond nincs, sőt, zökkenőmentesen dolgozunk együtt és ízléssel vegyítjük a munkahelyi és a privát dolgainkat. És te jó ég, már el is felejtettem, hogy a barátnőm ilyen jó fordító, és hogy ennyire okos!
  • Irodalom. Mit is mondjak? Az, hogy olvasni jó, nem igaz, mert kevés: olvasni SZÜKSÉGSZERŰ. Az a napi egy óra este az aktuális könyvemmel az olyan, mintha megszűnt volna a világ körülöttem. Pedig A londoni pestist olvasom Daniel Defoe-tól, Z. hülyének is néz, ő még a híreket sem hajlandó meghallgatni. Olyan érdekes, hogy a több mint 300 évvel ezelőtti pestisjárvány idején a maiakoz mennyire hasonló intézkedéseket hoztak: karantén, csoportosulások betiltása stb. Ma már viszont teljesen hiányzik a vallásos magyarázat (a járvány Isten büntetése, imával lehet védekezni), ugyanakkor az emberek ma is az ok-okozati összefüggéseket, sőt a sorsszerűség magyarázatát keresik – és találják is meg gyakran a globalizáció és a neoliberalizmus eszméiben.
  • Ezért mi már egyre kevesebb filmet vagy sorozatot nézünk – nem visz rá a lélek, hogy az értékes olvasásidőmben közepes filmeket nézzek. Tegnap viszont végre láttuk ezt, olyan régóta és annyian dicsérik, és hát nem csalódtunk! Ilyen filmekre szívesen feláldozom azt a két órát! Agatha Christie-féle krimi, a közepén ÉS a végén óriási csavarral. Van benne egy szürreális elem is, nekem nagyon tetszett, jó ötlet volt, hogy miért nem tud az ápolónő soha hazudni.
  • Azért sokat röhögünk is itthon. Bonival együtt lenni a világ legjobb dolga (amikor épp nem pukkancs). Az ember azt hinné, hogy egy hatéves nagyfiú, aki már írni-olvasni tud, és akivel a szorzótáblát (!!!) tanulják a (digitális) iskolában, az már majdnem férfi, komoly úriember. De ugyanez a komoly úriember, amikor Activity-t játszunk, és a tigrist mutogatom el, megijed, és nevetve elszalad, amikor úgy teszek, mintha meg akarnám harapni. Majd kéri, hogy játsszam el megint a tigrist, és próbáljam elkapni. És már nem ijed ugyan meg, de röhögve menekül. Vagy: a keksz csomagolásán egy maci horgászik. Érdeklődve kérdezi (ugyanúgy, mint amikor olyan tudományos kérdésekre várja a választ, hogy hány méter mély az óceán stb.) hogy szerintem a maci el fogja kapni a halat?!
  • A férjemmel (néha: a férjemen) is lehet nevetni. Mostanában mindig azzal tér haza, hogy ő bizony nem érti, miért hordanak az emberek az utcán maszkot, erre csak két magyarázat van: vagy 1) a vírust tényleg el lehet kapni a levegőből (ergo akkor neki van igaza, hogy ilyen komolyan veszi az intézkedéseket) vagy pedig 2) ezek az emberek még nála is jobban félnek (ergo akkor is neki van igaza, az ő fertőtlenítési procedúrája biztos semmiség a többiekéhez képest). Annyiszor jött haza ezeken a maszkokon bosszankodva és olyan sokszor felvetette a témát, hogy egyszer VICCBŐl azt találtam mondani neki, hogy most mit van úgy oda, a múltkor még egy kutyán is láttam maszkot... hát képzeljétek, totálisan elhitte, és ezt csak akkor tudtam meg, amikor egyszer hallottam, amint telefonon újságolta valakinek, hogy most mit szól, itt már a kutyák is maszkot hordanak...

18 megjegyzés:

  1. https://www.google.com/amp/s/24.hu/kultura/2020/04/03/spanyolnatha-kutya-macska-jarvany-maszk/amp/

    VálaszTörlés
  2. Tőlünk pont csütörtökön vették el ezt a dátumot. Eddig volt (mégha tudtuk is, hogy lehetetlen, de legalább volt), remény is volt, most viszont nincs semmi. Az én gyerekeim nem végzősök, szóval kb az marad, hogy majd valamikor május közepén, ha úgy alakul lehet elkezdik megint a sulit.
    De bocsi, ez nem vidám (inkább pont az általad megélt optimizmus inverze). Ha vidám vagy jó, akkor az egyik kedvenc pillanatom az volt, mikor az egyik este az erélyen a laptoppal az ölemben csináltam a feladataimat, a fiam az ölemben ült a közös takarónk alatt és elaludt a vállamon. Fel kellett hívnom a férjemet telefonon a hálószobában, hogy jöjjön ki és vigye be Márkot az ágyába, mert így fel sem tudok kelni a babzsákból. :)

    VálaszTörlés
  3. Az a film nekem is nagyon tetszett, bár a detektív személyével/figurájaval DC alakításában nem voltam kibékülve.

    VálaszTörlés
  4. Milyen erdekes, itt mindenkinek 'javasolt' az utcan maszkot hordania. Abban mennek az emberek futni/kocogni. Boltokba maszk viselete nelkul nem lehet bemenni, aki nem viseli, azt kikukdik. (Futashoz is viselik az emberek, nagyon kenyelmetlen.) De mivel csak javaslat termeszetesen vannak,a nem hordjak. Es meg egy erdekes 'javaslat' mindenkit kernek h menetirany szerint a jobb oldalon setaljanak/hasznaljak a jardakat. (Helyszin: USA.)

    VálaszTörlés
  5. Jól csőbe húztad a férjed :), de most látom, Molly linkelte a spanyolnáthás kutyát, macskát, ezek szerint nem lehetetlen elképzelés.

    VálaszTörlés
  6. még ezt is akartam, mert bizony szerintem is fontos a maszk:

    https://www.masodikemelet.hu/szubjektiv

    VálaszTörlés
  7. Maszk: boltba, buszon persze, na de parkban, szellős utcán, ahol minimum 2 méter a távolság - minek? Vagy akkor viszont ne hangoztassák azt, hogy az 1-2 méteres távolság elég, hiszen akkor ez nem igaz.

    A menetirány tetszik, jogos :) Utálom, amikor szembejönnek...

    Family: úgy érted, hogy eredetileg május 11 volt a tervezett nyitás, és elhalasztották? Valszeg egyébként a mi városunkban sem lesz ez megvalósítható.. (amúgy enm tudlak elképzelni öledben a laptoppal ÉS Márkkal :)))) hoooogy?)

    Bv: hát ha valami negatívumot kellene mondanom a filmről én is DC játékát, sőt a detektív egész személyiségét hoznám fel. Bár gondolom nyíltan Hercule Poirot-ról mintázták a szereplőt, még a neve is francia volt (Benoit Blanc, vagy vm ilyesmi)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát pl azért jó mindig maszkot venni ha elmész valahová, mert egy rakás ember van a világon (és a legtöbb fegyelmezetlen és nem érdekli ez az egész).
      Nemrég az erdőben bicikliztünk (azt képzeltük, ott majd senkivel sem találkozunk) és összesen vagy tíz másik emberrel találkoztunk és bizony nem mindig volt tartható a két méter (ők meg le se húzódtak, nem is értem). Jó, ha biztosan tudod, h senki nem jön közel,akkor nyilván nem kell, de látod, még az erdőben is kialakulhat dugó:D

      Törlés
    2. Ugye? Egyébként több utalás volt Agatha Christie-re, egy csomó elem visszaköszön a krimijeibol. A színészek közül DC volt talán a legnagyobb név, de sztem nem hozta azt, amiről a szerep szolt - o nem egy Poirot-szeru figura.

      Törlés
    3. Igen, például a fánk! (mint utalás) ;-)

      Törlés
    4. Úgy volt, hogy ma van a nyitás (ami nyilvánvalóan nem volt tartható), de aztán bejelentették, hogy fokozatosan engedik vissza a gyerekeket az iskolába. Először a végzősöket május 11-én és annak függvényéban, hogy mennyire sikeresek az enyhítések, majd meglátják hogyan tovább. Tehát nincs dátum nekünk, akiknek nem végzősök a gyerekei. Hacsak az nem, hogy június 1-én kezdődik a pünkösdi szünet (2 hét), akkor tuti nincs iskola.

      Úgy lehet megoldani, hogy a laptop és Márk is elférjen, hogy egy babzsákban félig ülve/fekve a 2 lábam közé ül az ölembe Márk, betakarózunk és a takaró fölé lehet a laptopot tenni. Az más kérdés, hogy mennyire lehet bármivel haladni ha közben mindenbe beleszól, ötletei vannak és kapkod a billentyűzethez (amíg el nem alszik).

      Törlés
    5. ja, ok! (köszi a magyarázatokat :)

      Törlés
  8. Engem amúgy tökre érdekel, milyen egy hipochonderrel együtt élni, nekem Z a kalandjaid kedvenc főhőse!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. engem a legjobban az érdekel, hogy miért csak a férfiak hipochonderek? egy ilyen nőt se ismertem, férfit viszont rengeteget.

      Törlés
    2. 1 kozepesen hipochonder nő jelen 😁😷

      Törlés
    3. Én szinte csak női hipochondereket ismerek.

      Törlés
    4. Tényleg? Ez tök érdekes, én csak férfiakat:)

      Törlés
  9. ezen a végszón akkorát nevettem :D

    VálaszTörlés