2020. április 8., szerda

Az alma

Legújabb konfliktusforrásunk a férjemmel az, hogy mennyi ideig kell várni, miután a megrendelt kaját fölhasználhatjuk. Aki régóta követi a blogot (sőt, aki személyesen is ismeri!) jól tudja, hogy Z. biztonsági, egészségügyi és higiéniai kérdésekben totálisan szélsőséges (más fordításban: teljesen bolond). Képes Budapesten felszállni a négyeshatosra a Harminckettesek terén, majd leszállni a Margitszigeten úgy, hogy a fél keze végig a zsebében van, hogy még véletlenül se nyúljon semmihez, abból a célból, hogy csakis azzal a tiszta kezével kenje rá (jó vastagon) Boni arcára a naptejet. És akkor még nem volt járvány. Képzeljétek el, mi megy nálunk most!

A múltkor lementem a pincébe, hogy megnézzem a legutóbb házhoz szállított élelmiszereket – ugyanis a kihozott kaját a kocsi csomagtartójában és/vagy a pincében karanténoztatja. Amivel amúgy egyetértek, de a kérdés megint az, hogy mennyi ideig? A bolt hivatalos ajánlása: három órán keresztül, a francia napilap szerint ez hülyeség, a felszín típusától függ, azaz pár órától három hétig, de ha őszinték akarunk lenni, akkor nem nagyon lehet tudni. Na mindegy, megkaptam (nagy nehezen) a pincekulcsot (azt is lefertőtleníti), és az egyik sétám előtt lementem a pincébe. Észrevettem, hogy a három kiló alma még mindig nylonzacskóban van, már napok óta, úgyhogy azokat gyorsan kiszabadítottam, és beleöntöttem abba a papírzacskóba, amelyben a nylonzacskók voltak. Visszazártam a pinceajtót, és amikor hazaértem, beszámoltam tettemről.

Z. teljesen ki volt akadva, hogy milyen hülyeséget csináltam: a garantáltam vírustalan (mert bezacskózott) almákat átöntöttem az esetlegesen vírusos papírzacsiba! Mert mint kiderült, a papírzacsi a legutóbbi, tehát még elég friss (és talán vírusos) házhozszállítás során került hozzánk, nem az almák jöttek abban (hanem a kocsiból vette elő). Ezért újabb kétnapos karantént szabott ki az almákra, amelyekről pedig azt hittem, hogy már ehetőek is! Z. egyébként egyszer azt is a fejemhez vágta, hogy ha ő ebbe a betegségbe belehal (!!), akkor az az én hibám lesz, mert én hozom haza a vírust napi egészségügyi sétáimról. Bonitól pedig egyszer mérgében azt kérdezte, amikor az megfogta a korlátot, hogy azt akarod, hogy az apád meghaljon?! (no komment, szánta-bánta utána)

Az a baj, hogy ő február óta vizionálja az apokalipszist, és jobban csinálta, mint a politikusok: nekünk van elég maszkunk, fertőtlenítőnk, lisztünk stb. mert ő időben mindenről aggályosan gondoskodott. Ő nem akarta Bonit a februári síszünet után iskolába adni (az első nap nem is vitte), és neki volt igaza. Csak attól még, hogy néha igaza van, nincs (és nem is lehet) mindig neki igaza, azaz néhány helyes döntés nem legitimálhatja az összes radikális lépését.

Számomra egyértelmű, hogy nem a koronavírusban fogunk meghalni, hanem az óvintézkedések miatt fogunk meghülyülni. Úgyhogy elhatároztam (együttélésünk során már többedszer), a női furfang évezredes hagyományaihoz folyamodva fogom áthidalni a problémát, és nem fogok tiszta lappal, transzparensen játszani. Nem fogok hazudni sem, de amiről egy férfinak nem kell tudnia, arról nem fog tudni! Amit pedig nem tud, azon nem fog aggódni. Kizárt, hogy azokon az almákon a vírus ott csücsülne, ennyi nap után! Ezért tegnap jól megmostam belőlük egyet, betettem a táskámba, és a sétám során szépen, titokban megettem, héjastul. Isteni volt, három hete nem haraptam almába, és ez az egyik kedvenc gyümölcsöm!

Éjszaka viszont ráébredtem (szó szerint) cselekedetem bibliai aspektusára: te jó ég, tiltott almába haraptam. Mint az a bizonyos nő, aki miatt Ádám, sőt, az egész emberiség pórul járt! Még ha körte lett volna... de nem, ALMA volt! Hát hogy nem láttam a bűnbeesés motívumát rögtön?!

27 megjegyzés:

  1. Nalunk amit rendszeresen hangoztatnak, hogy papiron, kartonon 24 oraig el a virus. A muanyagokon napokig, a rez a legjobb, azon 3 ora. ( mar orakat kerestem a neten eredmeny nelkul, hogy meddig el a ruhakon, mert mar nagyon unom mosni-vasalni a ferjem oltony nadragjat. Egyszerubb lenne karantenolni ) Keress ra kartonos tenyre angolul, told az orra ala, aztan csak hagyja hogy egyetek az almat a papirzacskobol.

    VálaszTörlés
  2. Ne hülyéskedj, nem fog akármilyen forrásnak hinni! Neki a Le Monde sem elég jó, pedig abban is benne van, hogy papíron pár óráig él. Annyiban megértem az aggályait, h pl a maszkviselésről HOMLOKEGYESNES útmutatást kaptak a franciák pár héten belül: idáig az volt a hivatalos vélemény, hogy a WHO javaslatával összhangban egészséges ember ne hordjon maszkot, ma már arról beszélnek, hogy a kijárási korlátozást csak akkor oldahtjuk föl, ha lesz elég maszk a lakosság egészének a részére... amíg mindenki össze-vissza beszél a témában, addig a férjem csak magában bízik, és jól megkaranténoztat mindent :)))) amúgy én úgy olvastam (Le Monde) hogy ruhákon is pár óra, és elég a 40 fokos mosás.

    Barátnőd hogy van?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Koszi,jol. Szerintem tul van rajta. ( azert meg gyenge, de mar nem lazas, nem kohog, csak valami kotohartyagyulladas feleje van) A mult heten a ferje is lebetegedett, de szerencsere rajta csak atment, tul volt az egeszen 4-5 nap alatt. A maszk ugyben szerintem is hazudnak folyamatosan. Nem rocket science, hogy hasznal. Nezd meg a nagy maszkviselo azsiai orszagok corona statisztikait! Azonban nincs annyi, hogy mindenkinek jusson, s hazudnak, hogy a nep ne vasarolja fel, s maradjon az orvosoknak. Nekem tovabbra sem sikerult egyet sem beszereznem, pedig hetek ota igyekszem.

      Törlés
    2. Na, orulok h túl van rajta!!

      Törlés
  3. Ez azért nagyon vicces (innen nézve).

    A belehulyulunk nálam is eljott.

    VálaszTörlés
  4. Imádtam ezt az írásodat (is)! :)

    VálaszTörlés
  5. Ne aggódj az alma miatt, a Bibliában csak 'gyümölcs' szerepel :)
    Juli

    VálaszTörlés
  6. Egyik ismerősöm szódabikarbónás vízzel mossa át a gyümölcsöket, mielőtt elteszi őket.
    Én sajnos kicsit következetlen vagyok :( A férjem a kertben hagy mindent, amit vett, aztán lezuhanyzik. Én kimosom a ruhát 40 fokon, a nem hűtős dolgokat félreteszem, egységesen 3 napra. A hűtős műanyagot még a kertben áttörlöm fertőtlenítő kendővel, de ebben nem nagyon hiszek. Ami csomagolást lehet, eltávolítok. Ezek után a gyümölcsöket viszont csak kiöntöm a csomagolásukból a hűtő zöldséges fiókjába, pedig pl pont az almákat a férjem a boltban pakolja a zacskóba. Viszont ha megmosom, mielőtt hűtőbe teszem, hamar tönkremegy és ahhoz túl ritkán vásárolunk.
    Nekem összességében az a véleményem, hogy akárhogy próbálja az ember, lehetetlen teljesen kizárni a vírusokat. Azon túl, hogy az ember csak akkor megy ki, ha muszáj, szerintem leginkább a szerencsén múlik az egész :(

    Nálatok nem korlátozták még jobban a kijárást? Itt mától reggel 10 és este 7 között tilos kimenni mozogni.

    VálaszTörlés
  7. Basszus!! En azt hittem, nagyon korultekintoen jarok el... odakinn minden mozdulatra ugyelve, kezfertotlenitovel felszerelve + legujabban maszkkal is... hazaerve bejaratnal vetkozes, mosdas / zuhanyzas / hajmosas (attol fugg mennyit voltam kinn, es mennyire kap el a para...) telefon, kulcs, bankkartya, egyeb kartyak, penztarca, kezfertotlenito kulseje fertotlenitve, kabaton kivul osszes ruha a mosogepbe, a textil szatyrok is (csak sajatba vasarolunk, nem erunk a boltihoz). Domestosos felmosas. Vasarolt cuccok kulsejenek attorlese fertotlenitokendovel (amit csak lehet, csomagolva veszek). De a cuccok KARANTENBA HELYEZESE meg csak eszembe sem jutott 😱 kozben meg egyre tobb helyen olvasom...
    Es en, a hipochonder, amikor fejfajassal es kaparo torokkal ebredek, akkor rogton koronat vizionalok.... 🙈😷

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Boci, szerintem te összességében sokkal körültekintőbben jársz el, mint én. A karantént pl pont azért csinálom, hogy kevesebbet kelljen fertőtlenítgetni ;)
      De lehetnék sokkal ügyesebb a kulcsokkal, kilincsekkel, kártyákkal :(
      Maszkot is csak boltba hordunk, ha simán kimegyünk, akkor nem. Mondjuk nincs is sok, itt már rég lefoglalta a kormány, én pedig nem léptem az előtt, gondolván, hogy orvos családban úgyis szerzek, ha kell. Küldött is apukám 20-at, de ha kötelező lesz, az semmire se lesz elég :(

      Törlés
  8. Honnan honnan honnan veszitek a fertotlenitokendot?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor vettem pár csomaggal, amikor még lehetett kapni. De itt, Fro-ban ez könnyebb volt, már bezárták az iskolákat és még mindig csak tojás nem volt :) A többit csak a kijárási korlátozások bevezetésekor kapkodták el.

      Törlés
  9. Ez a nagyon humoros poszt most engem sem mosolygasra kesztetett. En eddig 1x fertotlenitettem le a bolti csomagolasokat. Um. Joghurtok sajtok felvagott ilyesmi. Rament a fel uveg kezfertotlenito amit a Ferjem 1 ora sorbanallas utan kapott. Es kb 20 percbe telt igy a kipakolas. Azota abbahagytam. Karantenoztatasra nem gondoltam. Hova teszitek a romlandot?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A romlandót fertőtlenítem a kendővel. De szerintem a kézmosásból kiindulva az is elég kell legyen, ha a joghurtosdobozokat, ilyeneket szappanos vagy mosogatószeres vízzel átmosod. Annyi langyos csak nem árt nekik, ha utána mennek a hűtőbe.

      Törlés
  10. Bezzeg, egyébként UTÓLAG nekem is vicces. MA MÁR tudok azon röhögni, hogy amikor terhes voltam és nyáron elutaztunk Zemplénbe, kiszállított a kocsiból, mert hogy túl göröngyös volt az út, és gyalog tettem meg az utolsó pár km-t a szállásig. Ahol meg botrányt csapott, mert friss petrezselymet szórtak a tésztámra...!!

    Juli, OK. Megnyugodtam :)))

    Ne kérdezzetek az alkalmazandó higiéniás szabályokról, ezeket a dolgokat nálunk nem én csinálom... Én nem hinném, hogy elkapjuk a vírust így, de lehet hogy laza vagyok. Mindenkinek máshol van a tűréshatára, mások a rigolyái. Mondjuk ezt a karanténozást itt több fórumon is hallottam (újság, rádió, bolt) úgyhogy a nem romlandó termékeknél talán megéri, de szerintem azt kell mérlegelni, hogy mikor csap át az egész fertőtlenítésmizéria fenntarthatatlan őrületbe...

    Bori, nálunk nem szigorítottak, de hallottam, h Párizsban nem lehet sportolni - ez gondolom a futásra vonatkozik ugye? Sétálni továbbra is lehet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igaziból nem tudom :) A Préfet des Yvelines oldalán ez van:

      À compter du 8 avril, les déplacements pour la pratique des activités physiques individuelles ne sont plus autorisés entre 10h et 19h dans le département des Yvelines.

      Az attestation-on külön van az activité physique és a promenade, szóval erre lehetne hivatkozni, de az az érzésem, hogy a sétára is gondolnak.

      Törlés
    2. Annyira béna, hogy ilyen homályosan fogalmaznak, már nem először!! Brrr!!

      Törlés
    3. Igen, múltkor is mennyivel később pontosították :(

      Törlés
  11. fú, hát ehhez képest mi tök renitensek és lazák vagyunk (fertőtlenítés szempontból)! és almát almával eszünk hetek óta, csak hogy a főmotívumnál maradjak :D alig várom a többi gyümölcsöt.

    VálaszTörlés
  12. Mi férjemmel mindketten dolgozunk, nem fertőtlenítünk ilyen módon semmit, van koronavírusos ember a környezetünkbe... Nem sokkolok tovább senkit 😁
    Nem szeretnék félelemben élni! 😊
    Nagyon rossz lehet most annak, aki szorong, fél, pánikol...
    Aztán lehet két hét múlva nálunk is más lesz...

    VálaszTörlés
  13. ez jó volt :)))
    Én mindent, amit hazahozok megtisztítok, vagy bevágok a pincébe több napra. A zöldséget gyümölcsöt szappanos vízzel átmosom, ami azonnal kell és műanyag/fém stb, arra fújok fertőtlenítőt. Ne félj, azóta nem is vásárolok annyit! :) A ruhákat amúgy is sokat mosom, de most még többet és kb azonnal, a cipőt kint hagyom és ha tudok le is zuhanyzom, de minimum arcmosás, szemüvegmosás stb.
    Mondjuk nálam nincs akkora pánik, mert egyedül vagyok és nem is félek, de egyébként majdhogynem megértem a férjedet! :)
    Ja, és vidéken minden sokkal egyszerűbb, mint városban!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudtam, hát rokon lelkek vagytok :)))

      Írj, mi van veled?

      Törlés
  14. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  15. A fenti kommenteken gondolkozva, szerintem nem mindegy, hogy valaki ki hol el. Pl. Angliaban 'csak' 60 000 eset van meg, de pl. a mi keruletunkben minden 600 emberre jut egy pozitiv teszt. Szerintem ez tok sok, igy, hogy itt nem is tesztelnek, csak azokat akik korhazba kerulnek :D.
    Minel tovabb olvaslak titeket, annal inkabb szorongok. En eddig SEMMIT sem csinaltam a kezmosason kivul. Az unokatesom szerint, a szorongas csokkenti az immunitast, igy nem erdemes semmitol sem felni.:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tamko, az en ferjem pont az ellenkezoje Z.-nek. Tegnap azt mondta ugy szeretne ragyujtani (mar evek ota nem cigizik. pont most kell?? ez mar nekem is tulzas! :D)

      Törlés
    2. Ne szorongj emiatt. Az összes orvos, akit ismerek, azt mondja, hogy messze a gyakori, alapos kézmosás számít legtöbbet. Én is csak múlt héten kezdtem fertőtleníteni, amikor öcsém, aki sürgősségin dolgozik, azt mondta, hogy végülis ártani nem árthat.
      Engem az zavar kicsit, hogy ahogy Tamko is írta múltkor, egyáltalán
      nem lehet tudni, hogy áll a környékünk, mivel a megyékről nem igazán osztanak meg külön adatokat, csak régiókról. Így pl csak azt tudom, hogy Fro legfertőzöttebb részén élünk - vagy 12 millió másik emberrel együtt. Ettől nem tudom, mennyire veszélyes pl boltba menni, úgyhogy a biztonság kedvéért azt feltételezem, hogy eléggé.

      Törlés