2020. február 22., szombat

Tömegturizmus

Ha az ember egyszerűen csak egy hét természetre vágyik februárban - arra, hogy a nap nagy részét a szabadban töltse, esetleg a hegyek között, havas vidéken, ahol még egy kicsit szánkózni és síelni is tud, esténként pedig alpesi vendéglőben költi el a helyi specialitásokból álló estebédjét - akkor arra vágyik, amire a franciák 90%-a. És ha mindezt gyerekkel, ergo a téli szünetben szeretné megtenni, akkor ennek a neve: tömegturizmus. Megvolt minden, amit szerettünk volna (hó, szánkó, síelés, hóember, jó levegő, havas hegycsúcsok, igaz jópár fokkal magasabb hőmérséklet, mint amire számítottunk), de millió más emberrel csináltuk ugyanezt: kezdve az odaúttól, a kis alpesi falun keresztül, ahol a szállásunk volt, a sífelvonókig bezárólag mindenhol rengeteg, de tényleg rengeteg emberrel voltunk kénytelenek osztozni az élményeken. A helyi éttermekben (már amikor volt szabad hely!) a felszolgálók nem  tudtak útbaigazítani minket, mert csak a szezonra jöttek ide dolgozni, nem is ismerik a helyet. Ezen a héten CSAK ebben a faluban 400 síoktató dolgozott. Parkolót találni isteni szerencsével lehetett. Az utcán több angol szót hallottunk, mint franciát!

Úgyhogy ha valamit visszasírok a gyerek elötti életemből, az a főszezonon kívüli utazás. És annyira sajnálom, hogy Boninak csak ezt a túlnépesedett, idegenforgalmilag agyonhajszolt, természetellenes Franciaországot tudom megmutatni, és még jó ideig nem fogja látni a szeptemberi korzikai strandokat, vagy a júniusi Nizzát, de nem fog üres sípályán sem lecsúszni.

És innen a bakancslistám legelső, friss tétele: szeretnék még egyszer valamikor úgy elutazni a francia Alpokba, hogy ne legyenek sokan. Mondjuk január harmadik hetében, akkor talán semmelyik európai országban nincs iskolai szünet. És akkor a következőt csinálnám (akár egyedül mennék, akár nem): dèlelőtt egy síoktatóval tökéletesíteném a sítudásomat, a saját ritmusomban, délután pedig lecsusszannék az összes pályán, szép sorban, de úgy, hogy soha ne kelljen félnem attól, hogy valaki hátulról belémjön, és hogy soha ne kelljen sorbaállnom a felvonónál.

De hogy mennyire kétszínű az ember (én!), és mindenből a legjobbat akarja magának, azaz a nyugalmat is, az autentikusat is, és a kellemes infrastruktúrát is szeretné EGYSZERRE: volt a tömegturizmusnak egy olyan vetülete, amely totális lázba hozott, ez pedig a fotószolgálat. Most találkoztam először a jelenséggel, pedig minr megtudtam, régi mint az országút. Fényképészek járták a pályákat, és szólították le az embereket, nem szeretnének-e fényképet magukról. Z. hesegette őket, mint a legyeket. Én viszont az a bazári majom vagyok, aki boldogan pózol, mosolyog, sőt, örömmel elveszi a fotós névjegykártyáját, majd másnap, harmadnap is fölhívja, hogy mikor tudnánk összefutni egy-egy újabb képre! Így lett (baromi drágán) (de minden pénzt megér) három vállalható fényképem rólam és Boniról - annyira örülök, olyan régóta szerettem volna már. (A legutóbbi, szintén profi képek több mint két éve készültek rólunk)

Még két napot töltünk a sógornőméknél, aztán megyünk haza, talán kevesebb lesz a dugó hétfőn. Ez az a hétvége egyébként, amikor mind a három zónának iskolai szünete van - Franciaországot három különböző zónára osztották, eltolt iskolai szünetekkel, nehogy mindenki egyidőben induljon útnak. Ahogy a mai hírekben is mondták: a síszünetért meg kell szenvedni, hatalmas forgalom nélkûl senki sem ússza meg.


15 megjegyzés:

  1. Nem tudom, Franciao.ban van-e ilyen:
    Magyarorszagon irhat minden szulo kerelmet a dirinek.
    T. Igazg. úr!
    X. Y. nevu Y. osztalyos gyermekemmel X csaladi programon szeretnenk reszt venni ettol-eddig. Kerem, engedelyezze tavolmaradasat, es egyben tekintse igazoltnak azt.

    Koszonettel es tisztelettel:
    Boci

    Fontos, h a hianyzas ELOTT lehet ilyen kerelmet benyujtani - utolag nem.

    Nalatok van ilyen? Ha van, akkot.minden hasonlo vagyatok teljesulhet 😊🏂

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És úgy, hogy így két hétre is elmehet a család Japánba vakációzni. Boci hozzászólásához hozzászólván.

      Törlés
    2. Hat ahol vegtelen a szulok szabadsaga es az iskolai szunet alatt meg a kulon sieles alatt is tudnak szabin lenni.

      Törlés
    3. Itt ilyen abszolut nincs, az iskola kötelező. Kivételes családi okokat lehet utólag igazolni, de ez tényleg csak speciális helyzetekre vonatkozik. Meg ahogy Ella is írja, hogyan oldom meg a szüneteket, ha iskolaidőben is utazunk?

      Törlés
    4. Tényleg, szerinted vajon a testvérem esküvője otthon elég kivételes családi oknak számít? 3 héttel előtte kezdjük az általános iskolát, még semmit se tudok, viszont lassan már meg kellene venni jegyeket. Mondjuk én a lecke pótlása miatt is aggódom :(

      Törlés
    5. Igen, szerintem az OK. Boni tanitonenije azt mondta, o nem adhat felmentést előre semmilyen alkalombol, nem is akar tudni rola, ha nem orvosi eset miatt hianyzik a gyerek, de utolag a szulo igazolhatja.

      Törlés
    6. Köszi! Remélem, itt is hasonló lesz majd. Persze legjobb lenne hiányzás nélkül megoldani,de úgy csak nagyon késői gépet láttam :(

      Törlés
    7. Az iskolai szüneteket amúgy sem lehet szabival lefedni, tehát ilyen szempontból teljesen mindegy. Azokban a sulikban ahová a gyerekeim járnak nincsen síszünet, sokan mennek el mégis ilyen speciális engedéllyel síelni a családok közül. Nyáron meg táborok, meg az egész család összefogása. Piszkosul nehéz amúgy, 11 hetet megoldani amíg kisiskolásak...
      Én mondjuk inkább azért nem venném ki a gyereket, mert nagyon nehéz bepótolni a kiesett tananyagot.

      Törlés
  2. Nekünk meg forgalom szempontjából olyan jól jön, hogy mindenki az Alpokba megy 🙂 Ebben a szünetben haza szoktunk menni, így visszafelé még a szokásosnál is kihaltabb az út a német határtól Párizsig. Sőt, ma még azt a kis dugót is sikerült megelőznünk a városhoz érve. És tényleg, a tetőcsomagtartót látva érkezés után mindenki azt kérdezi, jó volt-e a síelés 🙂

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :))))

      de érdekes, Párizshoz érve sem volt dugó? És Ausztriában, Németországban?

      Törlés
    2. Nem, sehol nem volt dugó. Képzeld, valahogy az utóbbi 5-6 utunkon nem volt se Ausztriában, se Németországban, még nyári szünet első napján és nyár végén se, hétvégén,amikor pedig tényleg mindenki úton van. Párizshoz érve persze mindig van, de most nagyon jó ütemben jöttünk. Első nap elmentünk Saarbrückenig, aztán valami csoda folytán sikerült reggel időben tovább indulni, így 1-re már itthon is voltunk, megelőztük a dugót. Remélem, Nektek is jól fog ma menni!

      Törlés
  3. Válaszok
    1. Koszi :)) nekunk egyebkent pont fordiva: egyre tobb a dugo. Tavaly tavasszal pl egy orat alltunk Nemetorszagban valahol, dugoban. Pedig nem is megyunk el Parizsig!

      Törlés
    2. Tényleg érdekes. Lehet, hogy pont azon múlik, hogy mi valamivel messzebbről indulunk és talán más ütemben érünk pl a nagyobb német városokhoz. Bár ez a visszautat nem magyarázza.

      Törlés
  4. Észak Olaszországban nem volt a múlt héten tumultus ;) Sőt, még autót is alig láttunk az autópályán, ahol tavaly nyáron konkrétan álltunk többször 10-20 perceket.

    Bár tény, hogy nehéz vírusos karantén mellé szervezni hónapokra előre a nyaralást.

    VálaszTörlés