2020. február 27., csütörtök

Honnan tudom, hogy van tájékozódási képességem?

Hát onnan, hogy a férjemnek nincs, és így a tökéletes összehasonlítási alap végtelen horizontja nyílik meg előttem.

Én például eltalálok térkép alapján A-ból B-be, illetve A-ból C-be, és ezek után, ha nem túl nagy a távolság, térkép nélkül is viszonylag könnyen eljutok B-ből C-be.

Vagy: egy lakásban, ha egy bizonyos külső pont (mondjuk a pékség, a szomszédos kereszteződés stb.) felé akarok mutatni, általában ösztönösen eltalálom a helyes irányt.

Valamint: ha nem a megszokott hely felől érkezem egy amúgy ismerős utcába, automatikusan tudom, jobbra vagy balra kell-e fordulnom, hogy megtaláljam a keresett boltot.

Régóta figyelem, hogyan intézi ugyanezeket a dolgokat a férjem. Az az érdekes, hogy a mindennapokban szinte hasonlóan teljesít, ahogy egy normális ember, tehát nem (gyakran) téved el, (majdnem) mindent megtalál, talán egy kicsit több idejébe telik mindez, de még az időveszteség sem jelentős. Mert én sem vagyok egy nagyágyú (girbegurba utcákban én is könnyen összezavarodom, a térképet irányba forgatom, és a Google nekem sem nagy segítség), na de Z-hez képest tényleg jó a térbeli tájékozódási képességem: ösztönből, automatikusan, nem is igazán odafigyelve tájékozódom, és általában bejön a számításom.

Z. ellenben dolgokat memorizál. Fejben tartja pl., hogy hányadik kereszteződésnél kell balra fordulni, hogy milyen színű a ház, amely mellett el kell menni. Van, hogy le is írja . Nagyon szívesen kér járókelőktől útbaigazítást, akár többtől is, mert elmondás alapján (hányadik kereszteződés, milyen színű ház...) hamarabb odatalál, mintha a saját agyi összeköttetéseire bízná magát. (Én utálok kérdezősködni, mert meggyőződésem, hogy egyedül is odatalálok). Z. gyakran a napot is nézi, hogy legalább az égtájakat be tudja lőni. Míg én belülről érzem (általában helyesen) hogy merre kell menni, ő külső segítségekbe kapaszkodik, mintha pótolni szeretné a hiányzó készségeit. És meg is tanult elég jól navigálni, akár egy félkarú vagy félszemű ember, aki a hiányzó testrészét egyéb módon kompenzálja.

Persze néha az őrületbe kerget, mert egy normális embernek hi-he-tet-len ez a tájékozódási módszer. Mert ha nem figyel oda, őrületes baromságokat csinál: pl. rossz ajtón akar kimenni egy ismeretlen üzletből vagy beszéd közben az utca helyett az udvar felé mutogat (holott az utcáról van szó). Ha nem ismerném a hendikeppjét tuti azt gondolnám, direkt csinálja! Nem igaz, hogy valaki nem tudja megtalálni a rövidebb útvonalat egy olyan helyszínen, ahol már kétszer járt!

Képzelhetitek, mekkora segítség volt neki, amikor megjelentek az első GPS-ek az autókban. Azóta is egészen különleges viszonyt ápol ezekkel a navigációs rendszerekkel; szentírásnak veszi őket és képes dühbe gurulni, ha rossz helyre vezette a GPS, teljesen úgy, mintha egy hús-vér ember adott volna hibás infót.

Amikor egyszer a másfél éves Boni mutatta meg az apjának, hogy melyik út vezet a csúszdától a kútig, akkor megnyugodtam: ha Boni nem lesz is kiváló tájékozódó, de az már biztos, hogy normális lesz. Szerencsére nem hiányzik belőle az, ami az apjából kimaradt.


Le tudja rajzolni például, hová dugtuk egyszer a koszos labdát, amit nem akartunk fölvinni a házba (Z. pedig ez alapján meg tudja találni!)

8 megjegyzés:

  1. Na, nálunk ez úgy van, hogy kifejezetten jól tájékozódom - és nincs ellenemre a kérdezősködés sem, ha valamit mégsem találok. Ellenben A. pocsékul tájékozódik és semmivel nem lehet arra rávenni, hogy érdeklődjön másoktól.

    VálaszTörlés
  2. Én elég rosszul tájékozódom térkép nélkül, térképpel viszont tökéletesen (ezt a véleményt nem mindenki osztja). ennélfogva imádom a térképeket. Mondanom sem kell, megszámlálhatatlan veszekedés robbant ki a vezető- és az anyósülés között a térképolvasás mikentjerol.

    VálaszTörlés
  3. én ha egyszer elmentem A-ból B-be (bármilyen közlekedési eszközzel, a saját lábaimat is beleértve), visszatalálok A-ba, illetve eltalálok legközelebb is B-be mindenféle segítség nélkül, akármilyen távolságról legyen is szó. állítólag nagymamámtól örököltem ezt, ő is ilyen volt <3
    van olyan barátnőm, aki azt mondja, azon múlik, hogy odatalál-e valahova másodszorra, hogy elsőre hogy ment: ha egyedül és az útra koncentrálva, akkor jó eséllyel menni fog. de ha valaki mással, és az a más ismerte az utat vagy csak simán átvállalta a GPS szerepét, akkor szinte kizárt és nem is emlékszik, hogy járt ott valaha.
    ami engem meglep mindig, hogy anyukám a lakásban nagy vehemenciával mutogatja, hogy az X utca/parkoló/bolt/bármilyen tereptárgyról mit kell tudni, totál az ellenkező irányban, mint ahol az valójában van, pedig amikor már kint van, akkor amúgy ő is remekül tájékozódik :D

    VálaszTörlés
  4. Nekem a GPS olyan, mint vak embernek a feher bot... 45 eve lakom ugyanabban a varosban - rengetegszer kapcsolok GPS-t itt is, olykor a hazunktol par utcanyira is...
    Eveken at mindig ugyanabba a faluba mentunk hetekre nyaralni... En 10-bol 7-szer tutira eltevesztettem, h merre kell a varos fele kikanyarodni a falubol, ha a GYEREKEK nem kiabaltak ram...
    Volt olyan bp-i haverom, aki azt hitte, csak hiszti, h vezessen fel engem autoval X utcaig Bp-en, amikor folyamatos rakpartlezarasok voltak, es az megkeverte a GPS-t... (hat meg engem...) - majd egyszer lejott a varosunkba, es a sajat szemevel latta, h eltevedek a varoskozpontunkban... bakker Boci, te TENYLEG ilyen bena vagy... 😱😲

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. GPS-szel amugy meg barhova elmegyek, de mar eleve nem sokkolom magamat a plusz kilometerekkel... siman belefer, h egyik autopalyarol a masikra 20-30 km-es plusz kanyarokkal sikerul atterni, mert egymas utan tobbszor elvetem a lehajto savot azokban a cifra, tobbszorosen ide-oda kanyargo gyurukben...
      Masik kedvencem a Millenarishoz feljonni a rakpartrol... hanyszor kotottem en ki helyette a Szentendrei uton...
      Ettol fuggetlenul nekivagtam Praganak, Ausztrianak, siman megyen Budapestre is.
      Es csodalom azokat a baratnoimet, akik otthon atnezik a papir terkepet vagy a Google Mapset - majd vakon elvezetnek egy nemet vagy akar egy lengyel kis faluig...

      Törlés
  5. Eleinte még a GPS-szel is képes voltam eltévedni... Valahol olvastam, hogy az agyban a beszédkészség központja a téjékozódásival ellentétes oldalon van. Hát nálam teljesen áthurcolkodott a másik oldalra! Férjem eleinte arra gyanakodott, hogy készakarva teszem, de hamarosan rá kellett jönnie, hogy gyógyíthatalan vagyok s idővel a dolog csak súlyosbodik... Egyszer Isztambulban bementem egy boltba (saját kerületünkben, melyet különben jól ismertem), s kijövet ellenkező irányban indultam el. Egy idő után elcsodálkoztam magamban: "Átköltözött volna a bolt a másik oldalra?..."

    VálaszTörlés
  6. En teljesen a ferjeddel hasonloan mukodom. Allandoan memorizalok. Anelkul sehova nem talalnek el. Ma mar ez "effortless|" oda sem figyelek ugy csinalom. Volt mar olyan, hogy 5-en ultunk az autoban, es mentunk valahova, majd vissza. Meg GPS elott. Visszafele, jott egy keresztezodes, ahol 4-en allitottak hogy balra kell menni, en viszont emlekeztem a keresztezodesre odautrol es mondtam jobbra. Nekem lett igazam. Egyebkent szerintem ez is tipikus dyspraxia tunet- amit akkor meg nem tudtam van. Illetve gyonyoruen prezentalom, miert tunik el evek alatt, ui az ember mindenfele alkalmazkodo mechanizmusokat fejleszt ki.

    VálaszTörlés