2019. december 2., hétfő

Kocsiügy

Értesítettem a családot, hogy különböző szerencsés tényezők együttállásának köszönhetően (szabi, repülőjárat stb.) pár napot Magyarországon töltünk karácsony után. Másnap jött egy egymondatos üzenet a húgomtól: Ne adjuk kölcsön az autót, amíg itthon vagytok?

Miért nem vagyok meglepve. Az, hogy a múltkor még belémrúgott, most meg önkéntes és önzetlen felajánlást tesz, azért nem lep meg, mert ez pontosan az ilyen kiszámíthatatlan hangulatemberek a sajátja. És én nagyon nehezen tudok lavírozni a jókedve és a rosszkedve között, mérlegelve, hogy miképp illesszem saját viselkedésemet és mondanivalómat a hangulatához.

De mi a probléma? Mármint azon kívül, hogy hangulatának viharos árapályaiban nehéz kiigazodni. A probléma az, hogy nekünk eszünk ágában sem volt kocsit kölcsöknérni. Hasonló helyzet állt fent tavaly, amikor egy nagyon jó barátnőm megkérdezte, hogy nem kérem-e kölcsön az elektromos zongoráját addig, amíg nem veszünk magunknak. Akkor megbeszéltük Z-vel, Petrát is megkérdezedtem, és egyhangú véleményünk az lett, hogy drága cuccot kölcsönkérni nem jó, abból csak a baj van. Mert mi van, ha pár nap múlva elromlik, vagy a tulajdonos észrevesz rajta egy karcolást? Ki rontotta el, ki a hibás: én, vagy már olyan volt? Most képzeljük el ugyanezt egy többmilliós kocsival. És a húgommal! (és vegyük figyelembe, hogy nem is az övé a kocsi) Nem szeretnénk se balhét, se veszekedést, de még rossz érzést sem.

Ez kocsifelajánlási javaslat – gyökerezzen is bármiben: rossz lelkiismeret vagy kedvesség – sokkal nehezebb helyzetet teremt, mint a múltkori beszólás, ami szarul esett ugyan, de amelynek durvaságát tompította a fényes erkölcsi győzelem, amit arattam. Most viszont a hálátlan és bizalmatlan rokon szerepét vagyunk kénytelen magunkra venni. Tényleg baromi jó lenne egy kocsi; a szüleimhez tömegközlekedéssel 2 óra egy út (és 2 óra vissza), amiben van dunai komp, meg 20 perc gyaloglás. Egyetlen napra meg sem éri, akkor már ott kellene aludnunk. De akkor meg ciplejük magunkkal a váltóruhát? Amikor összesen négy napot leszünk Magyarországon?

Rendszerint kocsit akarunk ilyenkor bérelni, de eddig még soha nem tettük meg; mert ha bérlés, akkor már gyerekülés is kell, de a városban nem vezetnénk, csak állna az a bérelt autó a parkolóban (ami külön pénz). És főleg: illdomos lenne-e kocsit bérelni ezek után?! Már így is úgy érzem, túl sok magyarázkodásra kényszerültünk, hát még akkor! Eddig mindez a mi saját problémánk volt, amit úgy hidaltunk át, hogy inkább autóval mentünk Magyarországra. Most viszont a probléma családi szintre emelkedett, és mindenki jogot formál arra, hogy arról véleményt mondjon, nekünk ajánlatot tegyen és döntésünket kritikával illesse. Tanulság: szívességet NEM elfogadni nehéz (talán nehezebb, mint kérést visszautasítani).

És tény: vannak olyan emberek*, akiktől még kocsit is kölcsönvennék. De a húgom nem tartozik közéjük!

* szüleim és Z. húga

15 megjegyzés:

  1. Ha a szuleid nem ajanljak fel, hogy hoznak-visznek, akkor en csak arra a napra berelnek kocsit, amikor kell. Es emiatt ne legyen lelkiismeretfurdalasod. Ultragaz kenne, ha tortenne vmi a hugodek kocsojaval, mig ti hasznaljatok.

    VálaszTörlés
  2. Nem lenne baj, ha valami történne a kocsival AMÍG használjuk, hiszen van rajta biztosítás. A gond akkor kezdődne, ha a rá következő héten romlana benne el valami: soha nem derülne, ki volt a hibás...

    Az aznapi kocsibérlés pedig azért nem jó, mert időveszteség lenne elmenni pluszban a kölcsönzőhöz (+este visszavinni). Az olyan napok, amikor kimegyünk a szüleimhez ultrarohanósak (pluszban meg is szoktunk állni nagybevásárolni, ezzel is elmegy egy óra).

    A szüleim kocsija meg sajna olyan ócska, hogy nem merném Bonit beleültetni, plusz gyerekülés sincs.

    ááááááá, mindenhogy rossz!!

    VálaszTörlés
  3. Vannak Budapesten is carsharing megoldások. Akkor nem kell messze menni az autóért, illetve visszavinni...

    VálaszTörlés
  4. Mol limo, gringo. Ezek tok jol mukodnek, de utana kell nezni h Budapest kozig hataron kivul hasznalhatoak-e.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, es van mar drive now is. A repterre tutira ki lehet menni veluk, mashova sztem varoshataron kivul nem. De sztem meg ugy is megeri hha a lehetseges range-en belul megy vele az ember es ott szall at a tomegkozlekedesre.

      Törlés
  5. Van egy mondás a családunkban: nőt és autót nem adunk kölcsön.

    VálaszTörlés
  6. En is megjartam mar vagy tizeneve csaladon belul autoval. Soha tobbet. Tavaly fedeztem fel a KlassWagen-t. Azota vagy 5x hasznaltam oket. En bator vagyok, s csak alapberlest valasztok, s hagyom, hogy lehuzzak az 1000 eurot a credit kartyamrol. Meg sosem volt baj, mindig becsuletesek. Es igy rettento olcsok. December 15-tol hat napra 32Euro egy Clio! Repteren kicsit nyugoskodni kell, mert azert ilyen olcsok mert kinti depojuk van es jonnek visznek. De ez max 30 perc extra osszesen. PS: Ha rendszeresen bereltek kulfoldon en javaslom az evi excess biztositast.Kb 40 font es egesz evre szol, kivedve ezzel a kolcsonzok nagy bugijat, hogy ott rogton radijesztenek es venned kell egy hiper-szuper biztositast. Meg sosem volt ra szuksegem, (lekopogom) de ugy erzem ezzel a modszerrel mar vagy egy evtizede elfogadhato aron kolcsonzunk barhova is megyunk. Bocs,hogy errol ennyit harpogok, csak gondoltam ez megoldana a gondotokat hosszu tavra is. Bar a varosban vezetesre -jovok ra nem valasz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "We're sorry but for the selected period we have no cars available"

      :((( De köszi a tippet!

      Törlés
  7. Olaszországban nagyon elterjedt a "vezetővel együtt autóbérlés" (noleggio con conducente), pontosan az ilyen esetekre (transzferek stb), így nem kell kocsit kölcsönözni, vezetni, parkolni stb stb. Kicsit drágább, mintha tömegkölekednél, de annyival kényelmesebb is.
    Most rákerestem, és ezt találtam Bp-en (és környékén):
    https://elasticcar.hu/sofor-berles-budapest
    http://www.hungarorent.hu/index.php?main=autoberles-kolcsonzes

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak még annyit, hogy pl. a Ti esetetekben nem kell 10 órára bérelni a kocsit a sofőrrel, elég egyrészt az odaútra, majd másrészt a visszaútra (azaz mondjuk 2*2 órával meg is oldható a dolog. Én gyakran használom ezt a szolgáltatást OO-ban.

      Törlés
    2. Köszi! :) Ezt hívják más néven TAXInak nem? ;-))

      Törlés
    3. A varosban igen, de itt hosszabb tavokrol van szo (akar tobb szaz km is lehet, amit lehet, h vallal a taxis, csak durvan dragan). Illetve nem csak szemelyauto, hanem 8-10-15 fos minibusz is lehet. Szoval nem fedi egymast a ket szolgaltatas.

      Törlés
  8. Először az jutott eszembe, hogy megkérdezhetnéd, hogy eljönn-e veletek Jonatánnal (mint egy karácsonyi családi program). De aztán a hugoddal való kapcsolat miatt mégsem lenne a legjobb ötlet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De, ezt pl simán megkérdezhetném, ez abszolut okés szerintem (úgyis megmondaná, ha nem)

      Törlés
  9. Személyi üzleti hitel szolgáltatásokat kínálunk szerte a világon. Arra törekszünk, hogy magas színvonalú szolgáltatást és magas ügyfél-elégedettséget nyújtsunk, ugyanakkor a lehetséges pénzügyi szolgáltatásokat is. Büszkék vagyunk az ügyfelek iránti elkötelezettségünkre; Adhatunk személyi kölcsönöket, autókölcsönöket, üzleti / befektetési hiteleket, rövid lejáratú hiteleket. Megfizethető hitelért forduljon hozzánk most 3% -os kamatlábbal. Vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailben: edvins.dz1@gmail.com

    VálaszTörlés