2019. december 4., szerda

Hit

Már egy ideje (egy éve?) észrevettem, hogy a botanikus kertnél, piacoknál, pályaudvaron stb. csúcsidőben – de akár hóban, fagyban esőben is – a Jehova Tanúi újságokat árulnak. Ma is láttam két ilyen embert, kinézetre akár a kollégáim is lehettek volna, teljesen normálisnak tűntek. Egymással beszélgetve, de a járókelőkhöz nem szólva álltak a nulla fokban a piac egyik sarkában, kezükben egy-egy ilyen folyóirat, vagy minek is nevezzem.

Elgondolkodtam azon, hogy mekkora hatalmas hit élhet bennük aziránt, amit csinálnak. Mert különben hogyan lenne erejük, kedvük, idejük és/vagy motivációjuk ahhoz, hogy világ futóbolondjaként nap mint nap kiálljanak az utcára? Egy olyan szekta nevében, ami semmiképp sem ideális hívószó, és egy olyan világban, ami cinikus és individualista, és az egyén boldogságát helyezi az abszolút középpontba? És soha senki sem áll meg előttük, senki sem kiváncsi az újságjukra, sőt, a szemkontaktust is igyeszünk kerülni velük, nehogy letámadjanak (pedig nem szoktak).

Az ember szinte már irigyli ezt az elvakult hitet!

38 megjegyzés:

  1. Szerintem ha egy busman látná azt hogy mi "normális" emberek hajnalban felkelünk, rossz levegőben dugóban tolongunk másfél-két órát is akár, hogy eljussunk egy magas sokablakos épületbe, ahol mesterséges világításban görnyedjünk egy villódzó képernyő előtt...nem folytatom
    azt gondolná honnan van erőnk, motivációnk ahhoz, hogy ezt nap mint nap végigcsináljuk.

    VálaszTörlés
  2. :)) sőt, olyan emberek is vannak (TRUE STORY!!) akik a fenti nap után önként és mindenféle kényszerítő körülmények híján elmennek egy karácsonyi vásárba...!

    😱🤭🥴

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A busmanok meg milyen kűzdelmek során próbáltak megszabadulni az egyetlen törzsükhöz került kólásüvegtől (ha emlékszel a filmre).
      Viccet félretéve olvastam egyszer egy cikket arról, hogy pont a busmanokat (akik végülis egy különálló al-rassz, tehát csak távolabbi rokonai a fő afrikai népeknek) megfigyelték, hogy vajon nem rossz-e nekik annyira ősi körülmények között élni és vajon nem szeretnének-e gyári betanított munkásként dolgozni és cserébe fizetést kapni. És az derült ki, hogy ők heti (heti és nem napi!!) 11 órát dolgoznak, ennyit töltenek élelemkereséssel és a fenntmaradó 157 órát szórakozással, pihenéssel töltik.
      Lehet azóta már nem így van, gondolom a film kapcsán készült ez a felmérés is.
      Persze nem mennék el én sem holnap busmannak, de pár éve (amióta bölcs öreg vagyok) nem gondolom azt, hogy a XX-XXI-ik századi elsővilágbeli életforma a fennebbvaló és a követendő.

      Törlés
    2. Ami meg az istenhitet illeti, az utóbbi években nem ritkán hallottam, olvastam ateista emberektől az Univerzum-ra való hivatkozást pont úgy mint ahogy a hívők Istenre hivatkoznak.

      A vallás pedig végülis egy politika. Csak elég ügyes mert a keresztény 2000 éve elég jól tartja magát, a zsidó kb 5800 (lehet nem jól tudom), szóval én ezt sosem szeretem keverni (úgy értem Istent és a vallást).

      Végülis utcára kimenni és bármilyen célért vagy okból ott "igét hirdetni" sokan szoktak, akár tüntetés, politikai aláírásgyűjtés, klímavédelem és egyebek.
      De én sem szeretem a hittérítőket, ezt bevallom.

      Törlés
    3. Sőt lehet nem is al-rassz, hanem rassz. Nem emlékszem már pontosan. De mindenesetre van az összes afrikai fekete (több al-rasszra bontva) meg a busman. így rémlik.

      Törlés
    4. Ezek nem is az igét hirdetik, csak ott álldogállnak szelíden, naphosszat, egész évben, anélkül, hogy bármiféle médiafigyelem, divathullám stb. rájuk irányulna, anélkül, hogy a puszta jelenlétükön kívül bármivel hatást tudnának elérni...

      Törlés
    5. És meg tudnak élni belőle, vagy ez a szabadidős tevékenységük?

      Törlés
    6. Ha nem tevedek, kotelezo nekik a terites, a vallasuk resze.

      Törlés
    7. Mert a karácsonyi vásárban forralt bor árulnak! Azzal enyhítve a fent vázolt napot ;)

      Törlés
  3. @FElla: Ezt nagyon érdemes elolvasni ezügyben: https://en.wikipedia.org/wiki/Sapiens:_A_Brief_History_of_Humankind
    Az derül ki belőle, hogy kurvajó dolog volt vadászó-gyűjtögető életmódban nyomulni, relaxáló, egészséges, pihentető, stb. :)

    VálaszTörlés
  4. FElla... szerintem meg, legalábbis a mi ismerősünk aki Jehova Tanúihoz tartozik erősen jól van anyagilag. Közösségbe tartozás és a kiterjedt kapcsolatokat jelent neki, munka lehetőség, bébiszitter, teniszpajtás stb mindig kerül, mikor mire van szüksége. A hetente ismétlődő találkozásik a közös cél érdekében megerősítik az emberi kapcsolatokat is, vagy legalább is megkönnyítik az "egymásra" találást mindenféle más ügyben is. Ez nem csak náluk, hanem minden más vallásnál, de még sima klubnál is működik. 

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor ő nem a Tamko "ismerősei" közül való, úgy tűnik. Ez lehet valamilyen más alosztály.

      Törlés
  5. Kolléganőm itt, most velem szemben. Együtt lukasorazunk. Röviden, mert oram lesz. Nem árulnak, szabadon vihető az újság. Nem szólhatnak senkihez, csak ha odamennek hozzájuk. Azért állnak ott, hogy ha valaki meghallja az isteni hívást, ők ott legyenek és utat mutassanak. Kolléganőm se beszél nekünk soha a vallasarol, csak ha kérdezzük, mint én most.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kolléganőm és férje tanárok mindketten. Anyagilag nagyon nincsenek a jómódúak közt így. Viszont a közösségi háló miatt nagyon takarékos életét tudnak élni. Pl Ruhat, cipőt egyáltalán nem kell venniük. Amit megunnak, kifogynak, kihiznak mindenki beviszi a közösbe és újra osztjak. És ő mindig nagyon csinos, el se akartam hinni, amikor ezt mesélte.

      Törlés
    2. Na pont ez az ami szerintem jó az egyházi csoportokban. Egymás segítése, közösség teremtése.
      Ahol én gyerek voltam, a római atolikus egyház egy csomó programot szervezett a fiataloknak. Mi reformátusok mindig irigyeltük őket mert nálunk csak sima vallásóra volt és csendben kellett ülni. Ők meg kirándultak, gitározni tanultak, és később egy csomó párkapcsolat szövődött, amibőlházasság. Na és ezeknek az embereknek lettek időben (huszas évek) gyerekei.

      Törlés
    3. Milli, a kolleganöd mit mond a vérátömlesztés, mint gyógymód elutasitásáról? Még ma is igy van vagy ez már elavult?

      Törlés
    4. Semmilyen verkeszitmeny nem fogadható el. Van helyette alternatíva.

      Törlés
    5. De érdekes, ennek mi az oka?

      Törlés
    6. Huh, egyszer mesélte, de elfelejtettem. Holnap rákérdezek és leírom.

      Törlés
    7. Ezt a linket kaptam: https://www.jw.org/hu/bibliai-tanitasok/kerdesek/biblia-a-vertranszfuziorol/

      Törlés
    8. Ez tok erdekes, hogy a vilagvallasok mind ugyanabbol a forrasbol taplalkoznak, de mennyire maskepp. A muszlim vallasban pl. a verfogyasztas tilos (pl. veres bifsztek es tarsai), de a veratomlesztes mar nem ugyanaz a kategoria.

      Törlés
    9. Érdekes. De mivel csekély vallási ismereteim szerint az összes vallási ilyen tilalmat vagy ajánlást tulajdonképpen logikus és sokszor higiéniai okokra vezethető vissza, simán lehet, hogy tényleg ez van, az ókorban nem használt, hanem ártott a vérátömlesztés. OK hogy a lélekkel van magyarázva.
      Egyúttal kérdezem is by zenjebiltől, hogy az igaz, hogy a disznóhús fogyasztás tiltása is végtére valamilyen higiéniai okra vezethető vissza? Vagy totálisan hülyeséget mondok és ez egy csúnya félremagyarázás?

      Törlés
    10. Egyébként számomra tök érdekes a lombikbébiprogram vallásba való befogadásának a kérdése. Olvastam olyan történetet (USA - Midwest) hogy más városba kellet járniuk, hogy nehogy kitaszítsa őket a közösség, de olyat is itt MAgyarországon, hogy az egész egyházközösség imádkozott hogy sikerüljön a lombik.
      Nem is tudom van-e erre egységes álláspont.

      Törlés
    11. Amúgy most jobban beleolvastam a linkbe, és persze tudom, hogy az interneten lévő infókat nem lehet készpénznek venni, sőt mindenféle tudományos kutatási eredmény is lehet (és szokott is lenni) hamisított, vagy elrontott, d3e valami oka annak kell, hogy legyen, hogy mikor kórházban felvesznek alap adatokat, hogy van-e gyógyszerérzékenységed, voltál-e műtve, stb, azt is megkérdezik kaptál-e vérátöllesztést. Valószínű, hiába akkut helyzetben életet ment, később gondot okoz.
      Kiváncsi lennék egy orvos véleményére.

      Törlés
    12. Nem vagyok vallasszakertő, igy nem tudom megmondani mi az oka - viszont az fura nekem, hogy miert mindig a disznohust emlegetik. A muszlim vallasban minden ragadozó vagy mindenevő emlős husa tiltott, es a pikkely nelkuli halak is (mint a zsidoknal) pl. kutyat, macskat, capat, harcsat se lehet enni. Erdekes, a bekara meg sose kerdeztem ra. Az hiszem a pikkely-tema nem minden muszlim felekezetre igaz.


      Törlés
    13. Viszont az is igaz, hogy ezek a tiltasok mind semmisek ha emberelet forog kockan. Pl. ha ezen mulik az ember elete es ez az egyetlen rendelkezesre allo elelem, barmit meg lehet enni. A kannibalizmusrol nem tudok, ebben a kontextusban.

      Törlés
    14. Jajj kutya és macska eszembe sem jutott. Hát a béka is ragadozó ezen az alapon a szúnyogokkal. :-)

      Törlés
  6. A Jehova Tanúinak ez szolgálat. Nagybetűvel.
    Szabadidejükben végzik, legalábbis ezt a részét, mint ahogyan a házról házra járást is, de az utóbbit már tanultabb (mmint ideológiailag képzettebb), magasabb rangú testvérek.
    Most már elég sokat változott, úgy tűnik, haladnak a korral, mert kb 15 éve egy ideig "tanulmányoztam velük a Bibliát" (volt sok ráérő időm, és gyakorlatilag 0 társadalmi, baráti kapcsolatom), és akkor még az Internet nem volt elfogadott csatorna, most pedig pár hete, amikor ismét becsöngettek, tablet volt náluk, és facebook csoportot javasoltak :)
    A két előttem szólónak teljesen igaza van, nagyon erősek a közösségi kapcsolataik egymással és a hitük is. Nyilván akadnak azért olyanok, akik ezt meglovagolják, de a többség szerintem valóban hísz a dogmáikban.

    VálaszTörlés
  7. Volt kollegam volt JW tag. Nagyon erdekes karakter volt! Kivalo vitakezseg, eleslatas, humor es egy jo adag paranoia.

    VálaszTörlés
  8. Persze, én is irigylem a megszállottságot, de ha lehet, akkor valami értelmesebb témában szeretnék megszállott lenni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez szerintem tök kirekesztő hozzászólás. (de nagyon jellemző a ma olyan nagyon elterjedt intoleráns, konformista és ítélkező gondolkodásmódra, kb. olyan szinten, hogy "ami más, mint amit én gondolok, az hülyeség". Gyereknevelés témájában is nagyon divatos narratíva.)

      Törlés
    2. Ezt most jól megkaptam! Tényleg kirekesztö a hozzászólásom?

      Törlés
    3. En biztos vagyok abban, hogy ha ezt egy JT tag olvasna, rosszul esett volna neki. A kollegam kifejezetten jofej ember volt, es egeszen emberiek voltak az erzesei is :). Erdekes, hogy a JT sokunknak meg mindig csak egy szekta es nem vallas, es ugy is iteljuk meg, mig pl. evszazadokkal ezelott a protestans vallasokat is igy itelhettek meg, de most mar alapveto tisztelet jar ki nekik (is).

      Törlés
    4. Azt gondolom, hogy ha minden ember ennyire etikus, korrekt, tisztességes és becsületes lenne, mint a kolléganőm, sokkal szebb hely lenne a világ. Én nem tudok vallással azonosulni, nem is várható el senkitől. De az általa közvetített értékrend, ahogy ahhoz tartja magát, példaértékű.

      Törlés
    5. És valószínű nem is megerőltetés neki, mivel védőhálót is kap meg egyáltalán támaszkodhat ezekre az értékekre. Erre írtam fentebb, hogy sok előnyös (a magát modern-nek és okosnak gondoló ember számára is előnyös) tulajdonsága van az egyháznak, egyházaknak.
      Aztán persze mikor az ember visszaélésekről, pedofíliáról (most a katolikusokra gondolok) meg a kevesek kezében felhalmozott nagy vagyonokrólhall, akkor persze elszomorodik.

      Törlés