2019. október 31., csütörtök

Biciklitolvaj

Beugrott egy jelenet, amit egy könyvben olvashattam nemrég, de az istennek sem jut eszembe, hogy hol. Hiába töröm a fejem, nem emlékszem, hogy ki írta és mi volt a pontos sztori (=így jár az, aki sokat olvas). Annyi rémlik, hogy egy apa kölcsönadta a fia biciklijét valakinek, aki soha nem hozta vissza, magyarán: ellopta.

Az ötvenes években játszódhatott talán, mindenesetre szegények voltak, a bicikli nagy kincs volt. Az apuka a fiú jelenlétében, és az ő akaratával szembemenve (és a keresztényi kötelességre hivatkozva) kölcsönadta az utcán a bicajt valakinek kipróbálni, aki soha nem jött vissza vele.

Nem tudja valaki, melyik író, melyik regényében szerepel ez a jelenet?

 

UI: Na, megvan. Esterházy Esti Kornéljában szerepel ez a jelenet, újraolvastam a könyvet.

2 megjegyzés:

  1. Szia, ilyen (mese)könyvre, ifjúsági, stb. könyvre nem emlékszem, viszont filmen láttam ezt a témát, olasz neorealista film, pont az a címe: Biciklitolvajok.
    Úgy 25 éve láttam, és emlékszem még rá (na jó, nem részletekre, csak a lenyomata van bennem, vagy hogy mondjam), szóval nagy hatású volt.

    VálaszTörlés
  2. Láttam én is azt a filmet, de nem erre gondolok. Ott asszem konkrétan az apuka volt a tolvaj, nem? Annyira szegények voltak, hogy megpróbált elvinni egy biciklit, és a kisfia szeme láttára megállították, felelősségre vonták. Ha jól emlékszem. De az a megszégyenített apa a végén, a kisfiúval az oldalán - ilyesmit idéz föl ez a regényrészlet is, noha az apa jót akart cselekedni, de a fia szemében elbukott.

    Csak tudnám, hol..!!

    VálaszTörlés