2019. augusztus 13., kedd

Esélyek és veszélyek latolgatása

Na tessék, már van is egy teljesen friss illusztációm arról, hogy Z. nem kispályás játékos, ha a gyereke biztonságáról és épségéről van szó.

A múltkor a Vapianóban álltam sorban a tésztámért, ő és Boni kicsit hátrább vártak rám a saját, már elkészített kajájukkal, amikor azt láttam, hogy az előttem dolgozó szakácsok mind elkezdenek köhögni. Majd mellettem a sorbanállók közül többen is. És semmi büdöset nem éreztem ugyan, mégis, nekem is ellenállhatatlanul köhögnöm kellett. Ez a köhögőrohan hullámszerűen és villámgyorsan elterjedt: a körülöttem lévők már mind köhögtek, több csaj még idegesen nevetett is két köhögés közben, annyira fura volt, hogy nem bírjuk abbahagyni. Pár másodperc múlva az egész hatalmas terem köhögött, harácsolt, krákogott, és forgatta a fejét, hogy most mi van?

Én is hátrafordultam, hogy Boni és Z. jól vannak-e, de már csak a hűlt helyüket láttam. Mivel pont akkor lett kész a tésztám, elvettem (diszkéten köhintve), majd az ajtónál utolértem őket. Tányért, tálcát hátrahagyva már kint voltak az utcán és Z. semmiféle rábeszélésre, meggyőzésre nem volt hajlandó visszajönni, pedig a globális köhögőroham már kezdett alábbhagyni (noha az evakuálni szó is elhangzott az egyik éttermi dolgozó szájából).

Én két tűz, azaz a guszta zöldséges spagettim és a felháborodott Z. közé kerültem. Mint utólag elmondta: abban a pillanatban, amikor észlelte a köhögést, kifutott szegény Bonikámmal, aki épp, hogy csak elkezdett ebédelni. A szituáció azonnali elemzése után két lehetséges forgatókönyvet állított föl sebtében: 1. veszélyes vegyi anyag került a levegőbe, 2. terrortámadás történt. Mindkét esetben, mondta, alapvető fontosságú, hogy azonnal elhagyjuk a helyszínt – és itt világháborús mustárgázról, meg egy japán terrortámadásról mesélt, ahol, mint mondta, egyetlen szippantás is végzetesnek bizonyult.

Teljesen igaza van, én is tanultam egy munkahelyi képzésen, hogy mit kell csinálni, ha késes vagy lövöldözős ámokfutó jön be az irodaépületbe: RUN, HIDE, FIGHT! Sőt, a francia pályaudvarokon mindenhol ki van téve egy infografika is, ugyanezekkel az infókkal, azaz hogy bármilyen gyanús esemény során azonnal el kell menni onnan (lásd lent). Ezek alapján Z. a vonatkozó eljárás szerint, példaszerűen cselekedett, úgy, ahogy azt a hatályos katasztrófavédelmi szabályok megkövetelik.



De mégis, mennyi volt az esélye annak, hogy veszélyben forogtunk volna (0,000005%?) vagy hogy (mint utólag mondták) az egyik vevő túl sok chilit kért a tésztájára? (0,05%?).

Hiába reagált Z. kiválóan, nem mégis azok jártak jobban (időben, energiában, bosszúságban és aggodalomban mérve*), akik köhögés után szépen visszaültek az asztalukhoz, és megették a kajájukat?

* Mert persze Boni TOMBOLT, hogy el kellett jönnie a tészta mellől, és nem is mehetett vissza, miközben és viszont a teraszon ugyan, de mégis megettem azt a spagettit (rossz szájízzel!). És az üzletvezetővel is volt egy vitám, amiért ki akarta fizettetni a másik két, el nem fogyasztott kaját.

33 megjegyzés:

  1. :D :D

    Z a kedvencem a történeteidben!!! Látom magam előtt, ahogy egy kommandós vetődéssel kimenti szegény Bonit a Veszélyes Vapianobol:).

    VálaszTörlés
  2. Egyébként gyűlölöm a Vapianoban ezt a sorbanállós rendszert, meg hogy sosem kaphatjuk meg egyszerre az ennivalónkat. Milyen jó lenne egy pohár bor mellett várni a kaját, nem értem, miért jó ez a rendszer. Persze azért visszajárok, de csak mert jók a tészták.

    VálaszTörlés
  3. Én tavaly decemberben itt az egyik helyi kifőzdében végigálltam egy rettentő hosszú sort egy apuka (amúgy egy itteni "celeb") és a kb 10 éves kislánya mögött, én is a gyerekkel. A kislány eléggé köhögött, természetesen semmit nem tartott a szája elé és erre az apuka nem is figyelmeztette (hiszen ugye celeb). Nagyon mehetnékem volt, de tele volt a kezem, a gyereknek kaját ígértem (szintén tésztát) ezért csak a testemmel pajzsként próbáltam őt védeni.
    Pár nap múlva a gyereknek arcüreg gyulladása és erős bronchitise lett.

    Z helyesen cselekedett. De valszeg én gyáva lettem volna így cselekedni, hacsak nem valóban pánikhangulat tör ki. Viszont ezek után könnyebben fogom ilyen esetben azonnal menekülőre fogni dolgot.
    Bár a vegyi fegyver nekem sem jutna (még) eszembe itt Budapesten, de pl pont tegnap Anyukáméknál megcsípett egy zebramitás szúnyog, amit agyon is csaptam és közöltem Anyukámmal, hogy milyen érdekes vérszívóik vannak, majd Anyukám mondja hogy most olvasta az interneten hogy azok bizony trópusi szúnyogok.
    Szóval hívd fel erre Z figyelmét, ha még nem hallotta volna.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Néha nem tudom, ironizálsz-e magadon vagy komolyan irod ezeket.

      Törlés
    2. Én hajlamos vagyok az iróniára (kevesen veszik észre általában) de speciel ebben mi volt az irónia?
      OK mondjuk az utolsó mondat félig, de tényleg van ilyen szúnyog, tigrisszúnyognak hívják és Európaszerte a régi mérsékelt övön is van már csak még nem tud áttelelni.

      Törlés
  4. Komolyan nem kellett kifizetni a masik ket tesztat?
    Z jol cselekedett, bar en visszamentem volna, ha mar latszott, h nincs komolyabb baj.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. en eleve kivittem volna a kajat a gyerekkel egyutt :D

      Törlés
    2. Próbáltaaam! :))) de nehéz volt: három tál tészta, három üveg víz, egy tányér kenyér, két tálca, evőeszközök. Pedig nagyon ügyeskedtem :) Z. amúgy sem ette volna meg, mert ha vegyi anyag, akkor az már belement a tésztába :-D

      Törlés
    3. ugy ertettem, h Z helyeben kivittem volna :D nem kell mindent Rad hagyni!
      (amugy ha vegyi anyag volt a levegoben, akkor az mar a BOREBE is beszivta magat! apokalipszis!)

      Törlés
    4. neeem, Z. szemszögéből az egyetlen helyes lépés az volt, hogy mindent otthagyva evakuálja Bonit. Lásd a fenti tájékoztatót!

      Én ügyetlenkedtem a tálcákkal, nem akarván veszni hagyni a kaját és a kellemes közös ebéd lehetőségét.

      Törlés
    5. Jó hát az ideggáz nyilván rátelepedhetett volna a kajára is. Én ha már menekülök, azt nem ettem volna meg.

      Egyébként most hétvégén készülünk Vapianoba menni családilag, most gondolkodóba estem. Ha mindenki köhögni kezd, ne vegyem komolyan "áh csak a chili" vagy éppenhogy ijedjek meg...

      Törlés
  5. Ilonka, :)))) én is utálom a Vapianót, mégis mindig megyünk, persze Boni miatt...

    Ella: Boninak a feladgadt, vörös és forró szúnyogcsípésre éjszaka kihívtuk az ügyeletet - öt napos antibiotikumot (szájon át) írt fel rá a doki!! Őrület! Lehet h ez is trópusi volt..?

    Annamari: NANÁ h nem kellett kifizetni, ne hülyéskedj! Én megértettem Z-t, hogy nem ment vissza a gyerekkel: ő nem az a típus, aki bemondásra elhiszi az (unszimpi) vezetőségnek, hogy csak chiliről volt szó... Amerikában az összes vendégnek kifizették volna a kajáját, különben ment volna a nyakukra a sok pereskedő nép :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tamko, előttem jártok. Én simán másnap elmentem volna a szúnyogcsípéssel a háziorvoshoz. Amúgy valószínű, ha antibiotikumot ad akkor a méreggel lehet valami mert allergia esetén antihisztamint adnának.

      Törlés
    2. Hát igen, a férjem és közted van némi hasonlóság :))) Még engem is meggyőzött arról, hogy mi van, ha éjszaka MÉG HATALMASABBRA nő a duzzanat, és mondjuk rosszul lesz álmában...?

      (és mivel újfajta antibiot kapott - augmentin - kétóránként ébresztette magát, hogy ránézzen a gyerekre éjjel :)))

      Törlés
    3. Egyébként a Férjem még tavasszal egy péntek este tele lett egy csomó kiütéssel és vakarózott. Én mondtam neki, hogy diétázzon mert biztos össze evett valamit, és még szidtam, hogy minek kell anyit zabálni.
      Végül 11 körül már annyira vakarózott, hogy elment az ügyeletre ahol már szinte az ajtóban szúrták belé az adrenalin (azt hiszem) injekciót mert már majdnem sokkot kapott.
      Szóval sosem tudhatod.
      Amúgy itt Budapesten úgy látom kezd "divattá" válni az ügyeletre járkálás mert SZTK-ba nagyon nehéz bejutni.

      Törlés
    4. Jézusom, ez ijesztő..!!

      (nem ügyeleten voltunk, magánorvost hívtunk ki)

      Törlés
    5. Ugye? Én (a parázó, negatív) azt hittem túllihegi.
      Ilyen van itthon, hogy kijön magánorvos?

      Törlés
    6. Én is meglehetősen hipochonder vagyok, szóval értem Z-t is, de nem vagyok biztos benne, hogy szúnyogcsípésre, még ha trópusi is, nem overkill antibiotikumot adni. Az antibiotikumhasználatnak, főleg a széles spektrumuaknak, is megvan a maga hátránya, mert hajlamosak kinyirni a belflora jó baktériumait is, és egyre jelentősebbek az antibiotikumrezisztens baktériumok. Az augmentinben található amoxillicint például összefüggésbe hozták a meglehetősen kellemetlen clostridium diff. belfertozessel. Szóval csak óvatosan. (Parázni nem kell, a cdiff a környezetben mindenhol ott van, csak törekedni kell arra, hogy minél kevesebb belflorat megtamoado gyógyszerrel terheljük le a szervezetet, hogy ne szaporodjon el.)

      Törlés
    7. Fella bp en van,pl a svabhegyirol lehet magan gyerekorvost hivni, de ok csak bp+ 1-2 agglomercios telepulest latnak el.

      Törlés
    8. Jajj kozben mar latom h Tamko irta

      Törlés
  6. na, én bizony meg nem ettem volna a mindenki által teleköhögött tésztát, de szerintem kértem volna egy vouchert :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudtam hogy TE érteni fogod a férjemet :))) (fodrászolló!)

      Törlés
  7. Mindeközben...egy angol tengerparti varoskaban vegyi szennyezodes miatt kiuritettek a tengerpartot: https://www.google.com/amp/s/www.bbc.co.uk/news/amp/uk-england-sussex-49311079

    VálaszTörlés
  8. Ha a köhögés hullám valós és ijesztő volt akkor én is úgy teszek mint Z nem gondolkozom és jogos, hogy nem fizettétek ki a kaját. Flórát is megcsípte úgy egy darázs most a nyáron, hogy brutálisan bedagadt először csak antihisztamint adtam neki, aztán lefotóztam és elküldtem a gyerekorvosunknak messengeren a képet. Ő visszaírt és folytattuk az általam elkezdett terápiát ha tovább nőtt volna a duzzanat látni akarta volna, de így megúsztuk krémmel és antihisztaminnal. Szerencsém van a gyerekorvosunkkal:)

    VálaszTörlés
  9. Mesélő: húúúú, aranyat ér egy ilyen gyerekorvos...!!

    Ella: a Svábhegyi gyereklinikáról hívtunk ki orvost. Vacsora előtt telefonáltunk, épp Bonikám fektetése előtt ért oda. És még számlát is adott :))))

    VálaszTörlés
  10. Engem egész nap az foglalkoztatott, hogy miféle chilit adnak a Vapianoban, ami mar belélegezve kiterít egy étteremnyi embert? :) arra aztán lehetne tejet iszogatni...

    VálaszTörlés
  11. annyit beszeltunk itt a Vapianorol, hogy ma kenytelen voltam odamenni ebedelni! :D fizethetnenek valami komissiot Tamkonak igazan...

    VálaszTörlés
  12. Utálom a Vapianot, drága és sorban kell állni és ami a legrosszabb: egész nap büdös utána a hajam és a ruhám!

    VálaszTörlés
  13. Én meg azért utálom, mert elképesztő mennyiségű szemetet termel, mindent műanyagoznak, adagonként. Nagyon gáz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. elvitelre! helyben fogyasztáskor a tészta zacskója az, ami részben műanyag, másról nem tudok...

      Törlés
    2. Minden hozzávaló előre kiporciózva zacskóban van - én úgy látom.

      Törlés
    3. Igen, minden kis zacsiban van - egy adag hús, egy adag tészta, egy adag rák, zöldség, akármi.

      Törlés
    4. tényleg? :O na majd jobban megfigyelem legközelebb (ha megyek ezek után még...) - most, hogy mondjátok, a hús valóban mintha kis zacskókban lenne, de a többi dolog az itt nagy edényekben van, amiből kiveszik a megfelelő mennyiséget.

      Törlés