2018. augusztus 29., szerda

Azért furcsa egy világban élünk

A felnőttek és a kamaszok világa között feszülő kibékíthetetlen ellentét évszázados építményéhez szeretnék hozzájárulni egy saját kis téglával. Rengeteg mondanivalóm lenne basszus nem igaz, hogy ezek a tinik ilyen buták, együgyűek, egykedvűek, motiválatlanok, lusták lennének de inkább nem mondok semmit.

Lili (18) vigyáz Bonira a nyári vakáció utolsó hetében. Tegnap vacsorára paradicsomos tészta volt, amire ki-ki sajtot reszelhetett... volna. Csak éppen Lili nem tudta, hogyan kell használni a reszelőt!

Melyik oldalán kell reszelni? – kérdezte a reszelőt forgatva, és látván e vígjátéki fordulattól nevetésre görbülő szánkat, szabadkozva hozzátette: Még soha nem csináltam ilyet!

Nem tudom eldönteni, mi a furább: hogy egy lassan nagykorú lány 1) soha nem reszelt még semmit életében, vagy hogy 2) nem tudja megállapítani kapásból, hogyan kell csinálni?!

45 megjegyzés:

  1. Valahol igazad van, de nekem ezen a szemem se rebbenne, kamaszokat tanitok. Amúgy sokan eleve reszelt sajtot vesznek, ööö.. én is, de az én kölkem tud uborkát reszelni :)

    VálaszTörlés
  2. Igen, a csomagolt reszelt sajt a hibás :)))) ha neked a szemed sem rebben (én tegnap óta NEM TÉREK MAGAMHOZ) akkor te fiatalabb vagy nálam. Elnyanyásodtam, segítséééég :)

    VálaszTörlés
  3. Én olyan 20 éve láttam csomagolt reszelt sajtot a boltban először. Egy unokatesómmal voltam. Én látván a terméket felnevettem, micsoda hülyeség, ki vesz meg ilyet? Unokatesóm szemlesütve: Én.
    Mindketten felnőttek voltunk.

    Node: amíg a Férjem nem tudja hogy a kinyomós szappanadagolót én után szoktam tölteni (ez egyszer kiderült pár éve) addig mit várjunk egy 18 évestől?
    Én mondjuk sosem mernék idegen gyerekre vigyázni pedig házimunkában igencsak magabiztos vagyok. Lili meg tud foglalkozni Bonival (ezek szerint). Ez nagy dolog!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A reszelt zacskós sajt is meglepett, de padlót csak a készre (?) kevert, palackozott palacsintatésztától fogtam.

      Törlés
    2. en az utobbi idoben vakuumcsomagolt palacsintat szoktam venni, itt az divik, sutni csak ha bananpalacsintat akarok, akkor allok neki sk. :D
      de a csomagolt reszelt sajt... azt en se tudtam sokaig ertelmezni.

      Törlés
    3. A palacsintatésztától, a hámozott-fóliázott krumplitól és a konzerv-fött tojástól. Meg a leves-alaplé ellött is tünödve álltam (=fond vagy mi a szösz, különféle izben, marhahús, csirkehús, zöldség) És ez még mind Európa, nem az Usa

      Törlés
    4. De hát a levesalaplé zseniális találmány :)))) nem neked kell meghámozni, órákon keresztül lassú tűzön főzni, lehűteni, lefagyasztani...

      Viszont az tényleg a furaság netovábbja, hogy süti- vagy palacsintatésztát árulnak készen. Vagy legyen teljesen, az alapoktól házi készítésű a cucc, vagy vegye meg az ember a készen cukrászdában, hátnem?!?

      Törlés
    5. Úgy tünik a kommentekböl, mindenkit más készétel borzaszt el. Jó lenne tudni, melyikben van a legtöbb vegyszer, vszleg mindben jó sok. Nekem a konzerv fött tojàs a csúcstartó, de ez ugye szubjektiv.

      Törlés
    6. + a konzerv főtt tojásra! :)) (bár még nem láttam ilyet a saját szememmel!)

      Én is amondó vagyok, minél kevésbé legyen feldolgozott (és minél kevesebbet utazzon) egy étel, aztán ki tudja, még AZOKBAN is mi minden van...

      na jó étvágyat! :)

      Törlés
  4. Figyi, a csomagolt reszelt sajt nekem is életem első kultúrsokkjainak egyike (kb. 20 éve, igen) :))) ugyanúgy reagáltam, ahogy te. Persze azóta én is veszem, DE a 4,5 éves fiam tud sajtot reszelni.

    Jaj, a férjed :-DDDD

    VálaszTörlés
  5. Én szerelmes vagyok az ikeás dobozos reszelőbe, úgyhogy sosem veszek reszelt sajtot.
    Az általam ismert kamaszok egyébként elég talpraesettek, ilyeneket àltalában tudnak szerencsére.

    VálaszTörlés
  6. Ha nem lennének kamasz gyerekei, akkor most nagyon meglepődnék - így nem. Sajtot reszelni pont tudnak, de elég gyakran elkápráztatnak a fura nem tudásaikkal (holott az első pillanatoktól mi neveltük őket)

    VálaszTörlés
  7. Jo, nem tudnak sajtot reszelni, de cserebe tudnak pl. videot vagni, barmit fel perc alatt megkeresni, es hasznalni is a neten. Szoval nem butuskak, csak mas nekik a fontos es termeszetes.
    Nekem a csomagolt reszelt sajthoz hasonlo kultursokk volt a felvagott, es ugy vakuumcsomagolt hagyma, illetve mas zoldsegek. :-)

    VálaszTörlés
  8. Hú, ilyen csomagolt hagymát még nem láttam :))) (csak fagyasztva)

    VálaszTörlés
  9. Csak hogy megragadjam a lényeget, ne egyetek készrn kapható reszelt sajtot, tele van mindenféle csomósodásgátló izével. 😊

    VálaszTörlés
  10. Nem lehet, hogy túlféltjük a gyerekeinket, millió dolgot megcsinálunk helyettük és ezért nem lesznek önállóak? Én pl még mindig megmosom a Lány fogát, pedig simán lehet, hogy már ő is képes lenne rá. Öltöztetem, mert nem bírom kivárni, hogy kész legyen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. (((Szerintem 12-14 éves korig normális, hogy ellenőrzöd a gyerkőcz fogait (rákérdezel, időnként odaállsz az ajtóba, hogy felül is megmossa a "nagy sietségben" ...).
      Az időhúzó tevékenységek sakkbantartására kiváló a tojásóra.
      Belekotyogtam.)))

      Törlés
    2. Elnézést, nem tűnt fel, hogy másik kontóról kotyogtam bele.

      Törlés
    3. Fogorvos mit mond? Mert itt az az ajánlás, hogy a tejfogakat a szülő mossa, a gyerek nem tudja még olyan alaposan és mindenhol megmosni. Nemsokára megyünk fogorvoshoz, megint rákérdezek!

      Törlés
    4. A fogorvos (itt) azt mondja, hogy amikor a gyerek megtanul folyékonyan irni, lehet teljesen egyedül hagyni a fogmosással, mert akkorra lesz elég fejlett a finommozgàsa. De azt kifelejtette a doki, hogy attól még továbbra is lusta rendesen fogat mosni az ebadta kölke.

      Törlés
  11. Én nem tudtam, mi a különbség a fazék és a lábos között, és nem tudtam megkülönböztetni a petrezselymet a zellertől, ezen teljesen ki volt akadva az összes női felmenőm :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jezusom, hat en most sem tudom, mi a kulonbseg a fazek es a labos kozott.:D Mi?

      Törlés
    2. A fazek a magas, a labas az alacsony :))

      Törlés
    3. Oooooo, 42 evig ROSSZUL TUDTAM!! :))) én nyélbeli különbséget feltételeztem. (De soha nem volt egyértelmu a dolog. Örültem is, hogy a franciák màshol hùzzák meg a hatàrvonalat edény és edény kozott)

      Törlés
    4. En is azg hittem, h a labasnak nyele van, a fazeknak fule. Es csak par eve tuom a petrezselyem es a zeller zoldet megkulonboztetni. De a legcikibb h azt hittem - el se merem mondani - h az oz a lany, a szarvas a fiu. Ezt csak itt merem bevallani. 🙈

      Törlés
    5. Az őz-szarvas nálam is így volt, sőt azt gondoltam, hogy a cica a lány es a kutya a fiú :)

      Törlés
    6. :-))) Azért, mert a mi generációnk a Frakkon nőtt föl!

      Törlés
    7. Azért egy genderologus ezt is ki tudna vesezni rendesen, milyen nemi szerepeket jelenített meg a Frakk az ármánykodó macskakkal (nők) meg a becsületes kutyával :D (ffi)

      Törlés
    8. Meg Irma nénivel, aki folyton főz!! Míg Károly bácsi a fotelben olvassa az újságot!! Egyetlenegyszer takarít ki Károly bácsi: amikor Irma elutazott a barátnőihez ÖTYÉ-re :-DDD

      (amúgy imádom a Frakkot, de ne ebből tanulja el a gyerek a nemi szerepeket :)))

      Törlés
    9. a fazék-lábas kérdés nekem is gond volt és anyu hatmilliószor elmagyarázta és én meg mindig összekevertem, aztán apu egyszer amikor már nagyon unta az egészet, odavetette, hogy "hát pedig könnyű megkülönböztetni, a lábas az, amelyiknek a teteje közelebb van a lábadhoz" :D

      Törlés
    10. Imádom az ilyen szemléletes mnemotechnikai eszközöket :-DD

      Törlés
    11. Mike, egy eleten at nem tudtam megjegyezni, anyukad egy zseni :)

      Törlés
    12. izéééé...... most komolyan?!? hogy a szarvas a fiú?!? az agancs miatt? vagy miért? ezért utálom én az oktatási rendszerünket! mert azt bezzeg óra-percre kellett tudni, hogy a török mikor támadta meg az egri várat!.... :(

      a zöldségekkel amúgy én anyukámat (aki full humán beállítottságú töritanár) szoktam szórakoztatni, aki a zellert és a karalábét csak hosszas gondolkodás után tudja megkülönböztetni! :P

      Törlés
    13. Egy nèmetorszagi vadasparkban egy ismertetö táblán is ki van irva, hogy "bàr sokan úgy gondolják, a szarvas nem az özike himje", tehat nemcsak a magyar oktatas a ludas :)

      Törlés
  12. Nekem van egy magas szinten teljesito az esetek tobbsegeben talpraesett 16 evesem. Neha- szamomra megmagyarazhatatlanul- teljesen hulye lesz. Elveszti az onbizalmat vagy valami hasonlo es szimpla dolgok egyszerre csak marha nagy kihivasnak tunnek. Multor teljesen begorcsolt attol, hogy arra kertem melobol, dobjon be egy darab hust a slow cookerbe esetleg locsoljon ra rnadom dolgokat mint mez, almale..stb. Tiszta panik, ma sem ertem, miert volt kivitelezhetetlen. Es ez a lany head girl a nagyon meno iskolajaban, straight A student. Csak azert irom le mindezt, hogy szerintem vmi ilyen lehetett Lilynel is. Biztos nagyon meg szeretne felelni neked, meg az apjanak, aztan idonkent elontik a ketsegek es hulye lesz.

    VálaszTörlés
  13. Én már felnőtt voltam, amikor rájöttem, hogy a tubusos termékeket szinte mindig ki lehet nyitni a saját kupakjukkal. (Fogkrém, ketchup). Ennek akkoriban hónapokig örültem. :) Edina

    VálaszTörlés
  14. Éva: mmm, az a híres slow coocker :) mi lett a hússal?!

    Edina :))) de ez nem volt mindig így! Én Túró Rudi újfajta kinyitási lehetőségén csodálkoztam el pár éve.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Milyen az ujfajta kinyitasi mod? :-)

      Törlés
    2. Régen, amikor gyerekek voltunk a rudi csomagolása úgy nézett ki kb. mint egy óriási szaloncukor, a formája hengeres volt. Aztán jött a egy papíros változat, fehér alapon világoskék pöttyökkel, annak a végét kellett letépni. Majd a rdszváltás környéken a kb a mostani és nem olyan régen jött az, aminek van egy kicsi piros háromszög a sarkában a könnyebb nyitáshoz. Nem tudom Tamko melyikre gondolt.

      Törlés
  15. EZ minimum tízéves videó a témában:
    https://www.facebook.com/humorpont.hu/videos/234564970052340/UzpfSTEwMDAwMDgxODM5Mzc2ODoxODI2NDM1NDk0MDYwMzc5/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megnéztem, hát...durva. És én úgy tartom hogy nem tudok főzni.

      Törlés
  16. Én reszelve veszem a sajtot, ahogy itt legtöbben (van millióféle sajt reszelve, zacskóban a boltokban), de amióta megtudtam, hogy telenyomják csomósodásgátlóval, azóta kicsit elment tőle a gusztusom.

    VálaszTörlés
  17. ajj, én nem vagyok màr kamasz, de bevallom, képtelen vagyok pl rá, h értelmezzem a konzervnyitó működését. (általában vh kinyitom végül vele a dolgokat, de csak nagy kínkeservvel, ezer rápróbálás után, full szabálytalanul... és képtelen vagyok átlátni, mit hogy hova merre kéne.)
    persze erről mélyen hallgatok.


    generation gap pedig: családom összes tőlem idősebb nőtagja kiröhögött, mikor megtudták, h 1) zöldséghámozót használok kiskés helyett 2) vágódeszkán aprítom őket (bizony, még a krumplit is!!!), nem csak úgy kézben. rettenet, mik vannak, mondták :D

    VálaszTörlés