2018. május 29., kedd

Újabb viselkedéskultúrabéli tétovázásom

Nemrég jártam egy új reumatológusnál, akivel hosszú és remélhetőleg gyümölcsöző kapcsolatot fogok ápolni az elkövetkezendő 20–30 évben. Nehéz ügy ez az orvosválasztás: amint az ember elköltözik egy új városba, szőheti újra a medikális hálóját. Szemészhez bekerülni pl. kegyelmi dolog és iszonyú szerencse kell hozzá, a nőgyógyászok is egyre kevesebben vannak, a háziorvosok túlterheltek. Mindezt csak azért írom le, hogy érzékeltessem, mennyire fontos egy jó, megbízható és szimpi orvos az ember életében (biztos van olyan szerencsés olvasó, aki ezt nem tudja!).

A reumatológus a konzultáció egyik pontján megjegyezte, hogy az ő szomszédai is magyarok. A nő velem egyidős, a gyerekeik Boninál kicsit nagyobbak – mesélte, és mindketten megjegyeztük, hogy azért eléggé ritkák a magyarok errefelé.

(Van a volt kolléganőm, van egy magyar hajléktalan és van a magyar ovónő, akivel az egyszeri kávézáson, a néha be-beköszönésen és az utcán véletlenül összefutáson kívül nincs sok kapcsolatom. Ja, és van egy magyar csellótanárnő.)

A doki annyira felbuzdult ezen a véletlenen (szomszédai magyarok - új páciens magyar), hogy megadta a magyar nő nevét és telefonszámát.

Namármost: mit kell ilyenkor csinálni? Illdomos-e üzenetet írni valakinek, aki nem is ismer, arra hivatkozva, hogy mindketten magyarok vagyunk? A dokival szemben illendő-e, hogy nem hívom föl a csajt? Mit ír erre az illemkódex??

Ha a kapcsolatfelvételi kedvemet egy 10-es skálán kellene ábrázolni, akkor az kb. 3-as lenne (1= semmi kedvem felhívni, 10=mindenképpen felhívom). De ki tudja, lehet, hogy iszonyú szimpi a lány, LB-vel pl. úgy lettünk világraszóló jó barátnőnk, hogy egy közös ismerős bemutatott minket egymásnak annak apropójából, hogy minkettőnknek francia a pasija.

Szóval szerintetek mit csináljak? És ha írjak üzit: akkor mit? Szia, Tamkó vagyok, magyar és én is ebben a városban lakom? Mi van, ha hülyének néz? És ha a doki néz hülyének, akivel pedig az összes reumatikus problémáimat meg akarom oldatni? A neve alapján nem tudom lekáderezni a csajt, kb. Kiss Katalinról van szó.

25 megjegyzés:

  1. Hogy mi van, ha hülyének néz? Szerintem semmi. Akkor nem találkoztok, és két nap ő is, te is, meg a doki is elfelejti az egészet.

    (De amúgy meg ha hülyének néz amiatt, hogy ráírsz barátkozási céllal, ami szerintem egy tök kedves gesztus, akkor nem is vesztettél semmit.)

    VálaszTörlés
  2. Szerintem nem amiatt aggódsz, hogy hülyének néz, hanem hogy kellemetlen helyzetbe hozod, nem? Azaz, hogy neki se lesz "nagy" kedve találkozni. Én szerintem felvenném vele a kapcsolatot, de valahogy úgy, hogy legyen kiskapu, kiút a számára anélkül, hogy ciki lenne. Pl. jelentkezel nála, hogy elvileg találkoznál vele, megadod az elérhetöségedet, de most saaajnos pont elmentek 3 hétre nyaralni, ezért most nem érsz rá, de majd utána jelentkezzen ö.

    VálaszTörlés
  3. Én mit nem adtam volna annak idején egy ilyen gesztusért! :(

    De értelek, persze! Neked van kihez szólni. Nekem sokáig nem volt.

    VálaszTörlés
  4. Jaj, igen, attól tartok h én is kellemetlen perceket okozok neki, ha írok ("Most mit válaszoljak ennek a csajnak?"). De azt sem akarom, h ő érezze úgy, h lépnie kell!

    A dokival szemben is hülyén érzem magam, mert ha nem keresem a csajt, azzal mintegy szembesítem a dokit azzal, hogy végülis Ő KÖVETTE EL a bakit, hiszen kérdezés nélkül megadta egy ismeretlen számát!

    Grr!!

    VálaszTörlés
  5. Na én pont most estem hasonló csapdába - a pszichológusom "hozott össze" egy másik páciensével, akivel sajnos nem annyira találjuk a közös hangot, és emiatt nem is nagyon törjük magunkat, hogy legyen második randi, de a pszi állandóan kérdezi, hogy na, és, találkoztunk?, és UGYE milyen jól kijövünk, hát ő előre látta... (mondjuk mit mond ez a pszichológusomról, de ez egy másik téma)

    VálaszTörlés
  6. Húúú, pszichológustól ez oltári nagy GÁÁÁÁÁZ!!! (és tényleg, arra nem is gondoltam, hogy mi van, ha nem szimpi a csaj)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pszichologustol ez szerintem ultra nagyon szakmaiatlanul gaz.....
      Vagy elore, tobb korben kikerte mindket fel engedelyet arra, h egyaltalan emlitest tehet-e egyikotokrol a masiknak es forditva, Vera????.....
      Vagy ferfi-no viszonylatban probal keritot jatszani???...

      Törlés
    2. Miután kiadta nekem a nevét (!), megkérdezte, megadhatja-e neki az emailcímemet, aztán hosszas csönd után végül ő (a pszi) írt nekünk egy közös emailt, amiben bemutatott minket egymásnak. Potenciális barátnőről van szó amúgy, de simán kinézem a nőből, hogy ffi-női viszonylatban is megcsinálja ugyanezt. Én se tartom etikusnak egy kicsit se, meg amúgy más problémáim is vannak vele, hamarosan otthagyom (kíváncsi vagyok, ki mindenkinek fog rólam név szerint utólag mesélni a tudtom nélkü, vagy mesél már most is...).

      Törlés
    3. Hu, nagyon fura. Es ez egy legálisan tevékenykedo szakember, akinek joga van pszichoterápiákat tartani? Huh....rajuk nem vonatkozik az otvosi titoktartas? Meg ha nem orvos is. Félelmetes!

      Törlés
    4. Az első kérdésre a válaszom igen, a másodikra: nem tudom, én (is) azt hittem, hogy vonatkozik, sőt még jobban, mint a test orvosaira, de sose néztem utána.

      Törlés
    5. Abszolut vonatkozik rajuk a titoktartas. Az en terapeutam eleve olyan betegeket se vallal, akik mashonnan, korabbrol ismerik egymast, nehogy az egyik elmondjon neki valamit a masikrol veletlenul terapia kozben.

      Törlés
    6. Én is így képzeltem.

      Törlés
  7. En csak siman kuldenek neki egy smst, hogy minő veletlen vezerelt ossze benneteket itt francia honban / kozos ismerosotok boldogsagos felfedezest tett / X, es szeretettel udvozlod - es mindezt persze magyarul 😊
    Ha akar reagal ra / ha nem, nem. Doki kerdezi - te kuldtel neki udvozletet, de nem akartal igy fel ismeretlenul nyomulni.
    Ha reagal, attol fuggoen, h MILYEN a reakcioja, meg alakulhat barhogyan a dolog - akar baratkozas / de lehet, te rantod be a kezifeket...

    VálaszTörlés
  8. úgy sem tudod lekáderezni, hogy Kiss Katalin, Tivárosotok? Ha kevés a magyar arrafelé, akkor az sem valószínű, hogy két ugyanolyan nevű nő él felétek, nem?

    VálaszTörlés
  9. Boci, Bv, koszonom a tippeket! Ezt megfogadom, kitalalok valami olyan fordulatot, hogy ne erezze magat kotelesnek akar csak valaszolni is. A neve alapjan viszont meg a varossal sem tudom beloni, pedig a foglalkozasat is ismerem - de inkabb Kiss Noemi, azaf franciaul is letezo utónév. A férje pedig Varga Miklós! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Esetleg az orvos ismerősei között keresd eleve (ha a facebookon keresed, és ha a reumatológus fent van), ott csak nem lehet olyan rengeteg ilyennevű :)

      Törlés
    2. Na odáig már nem merészkedtem a kutakodásban, hogy a FB-ot is megnyissam...! :))))))

      Törlés
  10. én írnék neki, minden különösebb izé nélkül, hogy ha van kedve meginni egy kávét, akkor gyerünk :) (martine, a bátor)

    VálaszTörlés
  11. Én 99% nem írnék neki :D Ha ő írna hogy igyunk egy kávét, akkor elmennék.Nekem még a valós életben való barátkozások se igazán sikerülnek, akkor meg mi a fenének erőltessem? Már meguntam az egész barátkozósdit.

    VálaszTörlés
  12. Na, írtam a lánynak. :))) tök terápiás ez a blogolás: már egy hete ülök a telefonszámon, bénáztam, hezitáltam, aztan ma meg részben a kommenek hatására (koszonom!) pikkpakk megirtam az sms-t. Vegul ugy ereztem, hogy a doki felé vagyok kvazi lekotlelezve, vele szemben nem akartam megtenni h nem irok. A csajnak meg remelem nem szerzek rossz perceket :)) Boci otletébol kiindulva eloszor üdvözöltem a város másik feléből, majd megirtam hogy ki adta meg a szamat, es javasoltam egy kv-t.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy ilyet: Szia, Tamko vagyok, a reumás dokim adta meg a számod, nem találkozunk? :D

      Törlés
  13. Ennél hivatalosabbra sikeredett (már bánom!) De a lány mar valaszolt is (szinten hivatalosan) hogy szivesen meginná velem azt a kv-t :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. akkor ez egy biznisz találkozó lesz :) régen így indultak azok is, amikor piramis játékba akartak bevonni valakit ;)
      majd írd meg!

      Törlés
    2. Juj tényleg :)) azokkal a hívásokkal nagyon kellett vigyázni, amikor ismeretlen hang úgy szólt bele a telefonba, hogy Tamkó, Ön MEG SZERETNÉ VALÓSÍTANI AZ ÁLMAIT???

      Törlés