2018. március 9., péntek

Miért nem vagyok képes dögösen és divatosan öltözködni?



Mert sajnos teljesen képtelen vagyok erre, lássuk be. Pedig igényem, az lenne rá, meg azt hiszem, (jó) ízlésben sincs hiány(om), vannak viszont... gátló tényezők. Problémák, amelyeken nem tudok felülkerekedni, és ami miatt mindig a farmer-pulcsi kombinációt választom. És ezekről a problémákról egyetlen nőcimagazin sem ejt soha szót! A kollégáim által látogatott stílustanácsdáson sincs szó róluk – ellenben holmi kendőkkel operálva mindig azt állapítják meg, hogy kinek-kinek milyen szín áll jól, illetve milyen fazont kellene hordania. Pedig az elmélet ebben az esetben fényévekre van egyrészt a bolti kínálattól (mit csináljon az ember, ha mindenhol rakott szoknyát akarnak idén rásózni??), másrészt pedig a keserves gyakorlati nehézségektől.

Itt van mindjárt az, hogy baromira fázós vagyok. Az első képen látható tornacipőt télen egyáltalán nem tudom hordani. Ilyenkor a legfinnyásabb esztétikai mércémet félretéve, vastag túracipóben járok. Nyáron ugyanez a problémám a szandálokkal, amelyeket kizárólag Magyarországot tudok fölvenni, itt, az esős és dekadens nyugaton soha. Ugyanez érvényes a szoknyákra, ruhákra, azzal a különbséggel, hogy mióta divat a tornacipő+szoknya kombó, az élet királynőjének érzem magam, és kifinomultság netovábbjaként és engedve a korszellemnek ezt hordom, ha valahol meg kell jelenni.

És ha már a testi létezés nyavalyáinál tartunk, elárulom, hogy egyszerre vagyok nagyon izzadós és jó szaglású is. Nekem minden fölsőmet minimum 40 fokon kell tudom kimosni, kivéve a pulcsi alá hordott fölsőimet, amelyeket gyakran mosom a törölközőkkel együtt 90-en. Ezen a családtagjaim teljesen le szoktak döbbenni, gondolom ti is. De mit csináljak, nem bírom a szagokat! Kiestek tehát a selyemdolgok, gyapjú is csak mértékkel, télvíz idején jöhet. A második képen látható ruhák leggyakrabban viszont... poliészterből (magyarul: műanyagból!) készülnek. Rémes. Ez egyrészt az izzadás melegágya, a bepállás nyitánya, másrészt viszont az érintésétől is kiráz a hideg.

A harmadik problémám pedig az, hogy valószínűleg a saját testi adottságaim sem kedveznek az stílusos ruhákhoz. Ha felvenném a harmadik képen látható outfittet, valószínűleg úgy néznék ki, mint a macija mellett álló, ovis ballagásra készülő kislány. Rajtam sajnos minden csak úgy lóg, elegancia és választék nélkül. Van ellenben egy kolléganőm, aki még nálam (164 cm) is alacsonyabb mérettel és több kisgyerekkel rendelkezik, és aki viszont még a fehér pólót is olyan lebilincselő bájjal, olyan dekoratívan tudja viselni, hogy ezt a ragyogó teljesítményt minden nő elismerő pillantással kénytelen nyugtázni. Képzeljétek el, amikor kisszériás dizájnerruhát vesz fel.

Próbálom azért nem száműzni ruhatáramból a csinos és különleges darabokat, de ezek beszerzése – noha civilizációs öröm és az önkifejezés eszköze – időigényes és fejtörést igénylő folyamat. Talán majd idén tavasszal!

(a fotók innen meg innen vannak)

48 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Dettó. Minden pontnak megfelelek, csak még a hajam is kezelhetetlen és pocsék faozonú jellemzően.

    VálaszTörlés
  3. Sok mindent megbocsajtanek a sorsnak, ha letezne olyan szett a vilagon, amiben ovodas kislanynak neznek ki!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezen visítva vihogtam!

      nekem mondjuk van ilyen tornacipóm és szeretem is, de nincsenek hozzá ilyen lábaim (hogy a többiről ne is beszéljünk). Egyébként meg a szoknyában nem tudok bringázni, a műanyagba beleizzadok, és egyáltalán, nem tudom _viselni_ ezeket a ruhákat. Még egy 5 cm-es sarkú cipőben is megfájdul a lábam.

      Törlés
    2. Martine :)))))

      Bv: MA MÁR vannak kényelmes és szép cipők is. Számomra kizárt, hogy ne tudjak lemenni kávézni csak azért, mert a kényelmetlen cipőm van rajtam (=egy másik kolléganőmmel megtörtént eset ;)

      Törlés
    3. Csak nem 42-es méretben. :-) Abba már beletörődtem, hogy a testalkatom miatt, amiről tehetek, öltözködni nem tudok csinosan, de hogy szép cipőt se találok sehol, az fáj.

      Törlés
    4. Re 42-es lab. Nyugatabbra kellene koltoznod! :) Valamiert itt (UK), sokkal nagyobb a nok laba. kb 40-es az atlag. A gyerekem valamiert megorokolte a magyar labmeretet, s mar ovis kora ota kb 2 szammal a korosztalya mogott kullogott. Mara mar 3-4 szam is a kulonbseg. (15 eves)

      Törlés
  4. A 3. Outfit szerintem senkinek nem all jol. A kepen szereplo modell is hatareset benne.

    VálaszTörlés
  5. Egyetertek! Ugyanez van nalam is, csak szep es kenyelmes cipot is alig talalok, annyira széles a labfejem. Szep ruhak mindenhol, csupa muanyagbol. Sajnos egy pamut ritkan mutat elegansan, csinosan a polieszterrel osszehasonlitva.
    En is ismerek olyat, akin minden csinosan, izlesese mutat, egy tok egyszeru oltozet is.

    VálaszTörlés
  6. Talán az első kép jöhetne szóba, de mivel nagyon rövid (meg szőke ) a hajam és nem vagyok vékony + van cicim teljesen úgy néznék ki benne mint egy NDK-s atléta nő/férfi?... Szóval minden lennék csak nem csinos. A második ruhában én egy "nájlon" otthonkás falusi nénire hasonlítanék, a harmadikban pedig úgy néznék ki mint egy rossz ízlésű, nem sovány tanárnő, aki a fogait rúzsozza annyira rosszul lát már vagy csak nem ismeri a tükröt. Egyébként meg pont mint Martine, milyen jó lenne ha lenne olyan ruha amiben cuki kislányos alkatom lenne:)

    VálaszTörlés
  7. azt akarod mondani, hogy pl egy zarában nem találsz semmi rádvalót?
    én pont most vettem ott két szép ruhát is, az egyik pamut, a másik sajnos viszkóz, de jó érintése van:
    https://www.refinery29.uk/zara-midi-dress#slide-10
    a 10-es és a 14-es, de szerintem a 8-as is tök jól néz ki! és én is olyan magas vagyok mint te, csak valószínűleg egy 10-15 kilóval több :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a zarás ruhák nagyon jók, ezt néztem ki most: https://www.zara.com/hu/en/check-dress-with-frills-p08566047.html?v1=5785547&v2=719020
      De nekem több ruhám van a Promodból is, szeretem.

      Törlés
  8. Szerintem ezeket a fotokat egy csomoszor csak a szep modellek 'viszik el'; hihetetlenul nehez jol öltözködni, amikor csak par perce van az embernek reggel es egesz nap lót-fut. Szerintem túlsúllyal is van egy csomó gyönyörű es stílusos nő is egyébként, engem inkabb csak a hatalmas melleim zavarnak (32F :S). Pl. Egy csomo kötött pulcsi gáz rajtam, a kardigánok ritkán elegánsak és szinte csak V nyakú felsőket, ingeket (ha van időm vasalni) és zakókat tudnek felvenni. Persze csomoszor marad a slampossag! :)

    VálaszTörlés
  9. Hát én alulról súrolom a 160 cm-t és simán tudok öltözködni. Reggel kb. 15 percem van magamra, és ebbe még egy nagyon alap smink is belefér. Talán tényleg azt kéne megtalálnod, hogy mi áll jól neked.
    A lábszárközépig érő hossz kb. senkinek sem áll jól, szóval azt rögtön zárnám is ki. :)) ÉN térd fölött érő fazonokat hordok. Vannak amúgy teljesen pamut ruhák is, bár azokat sajna tényleg kell vasalni. Most mondjuk jön már a jó idő, de vannak pulóver ruhák, azok is pamutból, azokat még vasalni sem kell, csak belebújik az ember és már készen is van. :)

    VálaszTörlés
  10. Szerintem ha egy nő szép, akkor mindent fekvehet és stílusos lesz.
    Ha átlagos akkor nagyon nehéz öltözni.
    Nem véletlen hogy a modelleken minden jól áll, az átlagember meg sokszor olyan fura benne.

    VálaszTörlés
  11. Leendő stylistként, nagyon tanulságos volt olvasni a posztodat és a kommenteket is. Bár még nem láttalak soha, az általad felsorolt problémakat teljesen orvosolhatónak érzem, szerintem fel tudnálak öltöztetni. 😊

    VálaszTörlés
  12. Szerintem ez az egesz tok relativ egyebkent. En teged, Tamko mindig egy nagyon igenyes nőnek kepzeltelek el, es szinte biztos, hogy csak a parizsi nők miatt erzed magad igy. Azert Parizs eleg magas lecre teszi a mercet, van egy rakas sznobizmus a levegoben es szerintem a vekonysagkultuszuk is tul extrem! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De nekem mar az is durva, hogy Magyarorszagon mekkora ugyet csinalnak abbol, ha valakinek nagy feneke van; mintha ez lenne a vilagon a legotrombabb dolog, es jo nő mar nem is lehet abbol az emberből :D! Sorry, bocs az off-ert :D

      Törlés
  13. Tamko, átérzem teljesen. Mindig csodáltam azokat a lányokat, akik kb bármiben tüchtigek, de azt kezdem észrevenni mostanában, hogy a többségnél azért ez igen sok időt, energiát és pénzt emészt fel, mire kikísérletezik és folyamatosan fenntartják, mi áll jól nekik, és hogyan kifogástalan a külsejük, legyen az ruha, smink, köröm vagy bármi. Magamon csak azt látom, hogy a korral ez egyre több idő és macera. :/
    A jobb oldali csaj amúgy nem modell, régóta követem a blogját, és nekem nagyon bejön a stílusa :)
    https://the-atlantic-pacific.com.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mármint egy elfogadható külsőt létrehozni... :))

      Törlés
  14. És egyébként ilyen ruhákat szeretnél hordani, mint ezek a képeken ?

    VálaszTörlés
  15. Violet, melyik ruhákat vetted meg? A linken több is van. Amúgy szoktam azért találni ott is jó dolgokat, de tény, h a Zara szeret műanyagból dolgozni :) Lehet hogy a jövő héten teszek azért egy kört :))

    Heni: a sötétbőrű modellekknek egyszerűen MINDEN jól áll, ez engem tipikusan sápasztana (amellett, hogy ovisnak néznék ki :))) Nem semmi, hogy ismered a csaj blogját, én már látod azt sem tudtam, hogy honnan másoltam az a képet. Gyorsan ránéztem a blogra, és látom, hogy KETTŐ darab kabátot vett fel az egyik képen - asszem ő az én emberem :))

    Zenjebil: Párizs 300 km-re van :)))) azaz messze, ide már nem ér el a szele sem. És igen, a kardigánban, ami ezeknek a modelleknek olyan csodálatosan áll, én úgy nézek ki mint valami néni a piacról, vagy nem is tudom :(( az ingek sem állnak tól sajna :((

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. arra értettem a 10 és 14-et!
      ez a pamut https://www.refinery29.uk/zara-midi-dress#slide-14
      ez viszkóz, szuper szabása van mindkettőnek! https://www.refinery29.uk/zara-midi-dress#slide-10 (nem tudom miért kell ilyen béna, előreejtett váll beállással megpróbálni szépnek mutatni valamit)
      én szeretem a derékban megkötős dolgokat, sokszor viszont nem elöl, hanem hátul kötöm meg, teljesen más esést ad a ruhának.

      Törlés
    2. Tényleg nagyon szépek. Neked jól áll a lábszárközépig érő? Nekem egy olyan szoknyám van, ami ráadásul bő is, és mindig úgy érzem magam benne, mint egy parasztasszony, alig hordom.

      Törlés
    3. Hú számomra ezek vagy "hálóingek" vagy "háziköntösök". Pedig csontsoványok a modellek.
      Nagyon meglepődtem most ezen a divaton. Szinte jó hogy úgysincs most pénzem új ruhára.

      Törlés
    4. Violet, wooow, nagyon szep mindketto (foleg a zold❤️), bar en ketlem, h rajtam jol allnanak sajna. De talan reszek egy probat, koszi a tippet. Es igen, remes a modellek tartása, na meg az ábrázata!

      Törlés
    5. Heni, a zöld lábszárközépig ér, de szerintem más a szoknya és a ruha esete. Vagy nem tudom, nincs vékony vádlim, de azért nem is brutál vastag.
      A kék, az majdnem bokáig ér, de gombolva csak térdig van. Pár éve még nem mertem hordani ilyen hosszú ruhákat, mondván, az a magasaknak áll jól, de azóta rájöttem, hogy van az a stílusú hosszú ruha, ami 163 centivel is hordható!
      Tamko, szerintem a derékban megkötős (vagy picit lejjebb, én nem szeretem a terhes hatást), harang alakú neked is jól állna!

      Törlés
    6. Violet, tök érdekes, h a blogod alapján magasnak képzeltelek :):)

      Szombaton megyek a Zarába, el van döntve. A zöldet és a 8-ast (világoskék egyszínű) föl fogom próbálni!!

      Törlés
  16. Kecs: igen, nekem mind a három stílust tökre tetszik, pont azért tettem be, illusztrálásképp :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak mert en pl. megtanultam már, hogy az, ami tetszik nem feltétlenül áll jól nekem. Pl. a hosszú szoknyák (gyönyörű gyűjteményem van, de sajnos nem tudok elvonatkoztatni a cigányasszony- feelingtől, ha felveszem.) De már tudom, miben érzem jól magam és így 40+- osan már nem nagyon kísérletezem a fazonokkal, csak a színekkel. És mondjuk en pont ezt a kis kendőcskés cuccot nem nagyon értem. (Az egyik gyönyörű nagylányunk ment el egy ilyen elemzésre, és azóta a bézs ezer árnyalatában jár a korábbi mindenszínű helyett, olyan szomorú.)

      Törlés
    2. Na hát pont ez az! Én is tudom már, hogy kábé mi áll jól - sajna egyre kevesebb dolog, és sajna így ezek is egyre kevésbé divatosak (hiszen nem követem sem a fazon, sem a színvilág változását). Az lenne a jó, ha az épp aktuális divatból mindig ki tudnám mazsolázni azt, ami jól áll, és amit hajlandó is vagyok fölvenni. Nem tudom, érthető vagyok-e. :)

      Kendőcskék: na épp ezért vagyok nagyon szkeptikus a mo-i divattanácsadásnak kikiáltott hókuszpókuszokkal kapcsolatban. Eddig akárki elment ilyenre, tavasz-nyár stb besolorási kategóriákkal meggazdagodva tért vissza (egy vagyonért, teszem hozzá), ami köszönőviszonyban sem állt a boplti kínálattal. Kicsit túl leegyszerűsítésnek érzem ezeket a kendőcskéket, amellett h a te esetedben még hülye ötletnek is bizonyult (bézsben járó gyönyörű nagylány). Magyarországon volt?

      Törlés
    3. Aha , Mo. Nem tudom, mibe került, ajándékba kapta... En meggyőzhető vagyok arról, hogy ez a szinelemzes működik, de a személyes ízlésem sokkal erősebben befolyásol, mindig a narancssárgás öltözött nőket fogom szebbnek látni a bézsekkel szemben.

      Érdekes, en pont azt elem meg, hogy mostanság mindent lehet, nincs ez a divat vagy az a divat, minden hordható.

      Törlés
    4. Hm, nem tudom, lehet (színek). Bár én a bézst is szépnek látom - ismered a Tessa Hop instagram-oldalát?

      Divat: tényleg van valami laissez-aller manapság az öltözködésben, igen. Ennek ellenére úgy érzem, valahol megragadtam a 90-es években.

      Törlés
    5. Aha,ismerem. Nemrég iratkoztam le, mert úgy....untam? Nekem túl egyhangú. Van néhány hasonló instaoldal, főleg hollandok, már akiket en láttam. Mindegyik ilyen furán régies, és a gyerekek kortól és időjárástól függetlenül ugyanazt a fura sapkát viselik... ezt se értem...

      Ó, emlékszem mennyit morfondíroztam azon boldogult lánykoromban, a 90-és években, amikor nulla pénzem volt, egy pulcsim, egy nacim, néhány trikóm, pár szoknyám és két pár harisnya, amit a kollégiumi szoba csapjaban mostam minden este, milyen rémes lesz máj 40 (!) évesen illedelmes felnőtt ruhákban járni... azt hittem muszáj kosztümöt hordani egy bizonyos kor fölött. Most meg milyen jó már, hogy hordhatom ugyanazt, amit akkor, több pénzem van ezért több ruhám is, nyugodtan válogathatok. Micsoda szabadság ez ahhoz képest!

      Törlés
    6. Jaaaj, en pont forditva: akkor folvehettem volna barmit, de nem volt penzem ra. Most, hogy van mar penzem, alig all jol valami...

      De emlekszem, hogy a pasid azt mondta, hogy te meg idősen is szep leszel, es tovabbra is azt mondom, hogy IGY KONNYU narancssarga telikabátban jarni :))))

      Törlés
    7. Haha, ez jó mely nyomokat hagyott benned 😄 És ha még azt is elárulom, hogy az egyik első randikon azt a bölcs tanácsot is adta, hogy az ember ha lapos hasat akar feküdjön a hátára... hibátlan a pasas, vitán felül 😉

      Törlés
    8. Elorelato pasi, akinek humora is van ;)

      Törlés
  17. nekem az orsay holmijai is bejönnek... izé, bejönnének, ha bírnék szánni időt meg energiát az öltözködésre. de sajnos nagyrészt fecsérlésnek érzem, amikor annyi minden értelmesebb dolgokra lehet fordítani ezeket az erőforrásokat!

    VálaszTörlés
  18. Bv: tudtam, hogy valaki ezt úgyis ide fogja írni (a külcsín-belbecs szembeállítással együtt). De hát én már csak egy ilyen páváskodó kismajom vagyok ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én nem erre céloztam, és sajnálom, ha ez jött le - én így érzem jól magam, más meg máshogy. Amúgy meg nyilván mindenkinek van egy minimumszintje, aminél nem adja alább. Ezt pedig a körülmények is erősen befolyásolják; amíg hivatali öltözékben kellett virítanom, kénytelen voltam jobban odafigyelni a megjelenésemre, mint most, amikor egyáltalán nincs a mh-men dress-code, és túlnyomórészt szintén kevéssé divattudatos férfiakkal dolgozom együtt.

      Törlés
  19. En bevallom, sok idot forditok az oltozkodesre. Munkaba elegansan jarok, bluz, ceruzaszoknya, blezer. De itthon is szeretem csinosnak erezni magam. Farmer, csinibb polo, pulcsi, meg a pizsamat is kivalogatom. Ez abbol ered, h anyukam ilyen szempontbol nem adott magara es ez engem nagyon zavart. Sminket is minden nap viselek, van sminktetovalasom is. Sok idot elvett regebben mindez, de ahogy megtalaltam a hozzam illo darabokat, es megvannak a szettek, egyre kevesebb idombe telik oltozkodni. Nekem ez nagyon fontos. Es meg igy is szoktam slamposnak erezni magam.

    VálaszTörlés
  20. Nekem nincs stílusom és érzékem az öltözködéshez sajnos. Amíg 50-60 kiló voltam, addig nem volt ez olyan nagy gond, mert nem álltak rosszul a cuccok. De moat 80 kiló vagyok jelenleg 164 centihez, és semmi nem áll sehogy.
    A húgom az a típus, hogy felvesz egy semmilyen fehér pólót meg anya 30 éves rövidnadrágját és egyszerűen szuper és stílusos.
    Sajnos sminkelni sem tudok, magamtól ügyetlen vagyok,tanulni meg nem volt kitől.
    Nálam sajna tipikusan az van, hogy sovány és izmos koromban szerettem öltözni, rengeteg ruhám volt, most meg szinte semmi. Se kedvem, se értelme.

    VálaszTörlés
  21. A soványság fontos, de a megfelelő arányok méginkább.
    Én sovány vagyok (173cm 57kg) viszont vastag a derekam (meg oda is hízok, meg ott van gerincferdülésem is) így hiába lennének jók a 38-as ruhák, 40-eset kell hordanom hogy be tudjam gombolni.
    Kivéve a század elején voltak a csípő szoknyák és nadrágok. Fantasztikus időszak volt!!!

    VálaszTörlés
  22. Tamko, ajánlom figyelmedbe a stilusmentor.hu oldalt. Egy tök szimpi csajszié, nagyon tartalmas blogposztokkal, én itt világosodtam meg öltözködés és színtípus vonatkozásban is.

    VálaszTörlés
  23. Edit, koszonom!

    Ella, sztem is. En is vekony vagyok (51 kg) de valahogy tul gorbe a tartásom, ezert gyakran ugy tunik, mintha nagy hasam lenne. Pedig nem :)

    Jol el kellett gondolkodnom, h mi az: századelőn :))) en viszont most a répa fazonú nadragoknak orulok nagyon!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ükanyáink hivatkozhattak így fiatal korukra 1918-ban. Csak ők azt mondták, hogy azok a szorosra fűzött ruhák a századelőn, abban voltunk csinosak...

      Törlés
    2. :)))) A férfiak meg milyen fessek voltak a szabómesterek ollói alól kikerült finom szmokingban!

      Törlés
  24. Ó, imádom téma, regényt tudnék írni róla, hozzá, én vagyok ugyanis az a csaj, akinek a hajgumija sem a véletlen műve. 162 cm vagyok, azaz pici, és sportosan faros-bögyös, szóval vannak olyan ruhák, amelyeket egyszerűen nem vehetek fel, de ha az ember tudja az alapokat, akkor szerintem nem is olyan nehéz magadnak tetszően öltözni, és azt használni az aktuális divatból, ami valóban előnyös. Nekem is vannak hosszú ruháim, tényleg szabás, esés kérdése, de például a rakott szoknya, fodor, bő nadrág szóba sem jöhet, szóval mostanában nekem is nehezebb dolgom van.
    Szeretem a bézs színeket, abszolút az én színeim, de vannak élénk ruháim is, fukszia, világoskék, sárga, télen és ősszel pedig nagyon szeretem a barna minden árnyalatát, ékszerekben pedig igazi aranylány vagyok.
    Hogy mennyi időt vesz el mindez az életemből? Szerintem nem sokat. A 10 perces szundi alatt kitalálom, mit vegyek fel, megvannak a bevált szettjeim, tudom, mivel mi használható, és egy szemceruza, spirál, rúzs is megvan 10 perc alatt, tényleg gyakorlat és rutin kérdése az egész, szóval hajrá. :-)
    Pillanat

    VálaszTörlés