2018. január 6., szombat

Rendsor

A bolt előtt várakozott mozdulatlanul egy idős nő, akinek hosszú haja göndör és vöröses volt. Bonikám megkérdezte:

- Mama, ez egy boszor?

Előfordult már, hogy használta ezt a szót, de hirtelen nem is tudtam, hogy honnan ismeri, nincsenek boszorkányos meséink magyarul. A nő egyszerre csak megmozdult, mire Boni felkiáltott:

- Mégsem boszor!

Akkor leesett, hogy szobort akart mondani, csak összekeverte a betűket! A boszorkányt valszeg tényleg nem ismeri, a mozdulatlan nőt hitte szobornak. Nem lep meg ez a tévedés: régebben sokat játszott építőelemekkel, amelyekből elmondása szerint mindig rendszercső készült - egy idő után rájöttem, hogy csőrendszert épít. A saját nevét képes hibátlanul úgy leírni, hogy a végéről kezdi, néha ráadásul fejjel lefelé, hogy a vele szemben ülő illető el tudja olvasni. A BIO volt a saját neve után a második olyan szó, amit magától el tudott olvasni és leírni (hiába, ez már a biogeneráció...). Ennek ellenére teljes nyugalommal írja még ma is úgy, hogy: OIB. Az 1, 2 vagy 5-ös számokat vagy az S, Z betűket gyakran írja tükörírással, és általában nem zavartatja magát. Úgy tűnik, teljesen másmilyen viszonyban áll a sorrenddel és az irányokkal, mint mi, felnőttek.

15 megjegyzés:

  1. ó, annyira, de annyira (itt mondanám, hogy cuki, de tudom, hogy ne)... édes, okos, imádni való, stb :)

    VálaszTörlés
  2. :))))
    Ugye? Nincs is szívem kijavítani a boszort szoborrá...

    VálaszTörlés
  3. Az írásra nekem anno azt mondták hogy a balkezesség jele. Én mindig tükörírással írtam, nehezen szoktattak le róla és 7-8 éves koromban mondta valaki a szüleimnek hogy valszeg balkezes lettem volna ha hagyják.
    A boszor nagyon vicces! Mi sem javítjuk mindig az ilyen cukiságokat.

    VálaszTörlés
  4. Es milyen jól látszik, hogy a kis fejeben alakul a rendszer, es az is, hogy mennyire esetleges, egyben konstrualt az írás, olvasási rend stb! (Micsoda mázli, hogy a no Bem értett magyarul :))

    VálaszTörlés
  5. Bv, es kepzeld, a multkor a fodrasznal TOK HANGOSAN megkerdezte tolem magyarul egy nőre mutatva, hogy - Mama, ugye az a nő nem szép??

    :))) tokre orultam, szegeny no nevében, hogy nem érti!

    Ella, Boni tuti jobbkezes, amióta fogni tudja a tollat , ceruzát (nagyon korán) a jobb kezével fogja, pedig nem is tanítottuk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát nekünk se szakértő mondta, fene se tudja hogy hogy van ez. Meg végülis sok kultúrában írnak jobbról balra ami meg a kevesebb balkezesnek lenne kényelmesebb.

      Törlés
    2. J is csomo betut tukorben ir, es tuti jobbkezes. Viszont a kutatasok szerint a balkezesek kozott valoban nagyobb az arany. De nem jelent kizarolagossagot.

      Törlés
  6. NAgyon édes:) A gyerekeim mind sokáig fejjel lefelé rajzolták az embereket furcsa volt, de aztán egyszer csak megfordultak:) A fordított írás is működött főleg Flóránál, aki valahogy kétkezes volt sokáig ( én balos vagyok a férjem jobbos ), de aztán minden időben a helyére került, nem is javítgattam, egyszer csak tudta, hogy helyesen másként áll ez vagy az a betű vagy szám ( s, z, d, b, 2,3,5,) :)

    VálaszTörlés
  7. Én is így emlékszem a saját gyerekkoromból: egy ideig jobbra-balra, fejjel lefelé írtam, aztán helyreállt a világ :)

    Kicsit egyébként aggaszt ez a korai írástanulás (nehogy rosszul rögzüljenek mozdulatok), de hát most mit tegyen az ember, megtiltani nem lehet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is féltem tőle az eredménye az lett, hogy hiába tanul két éve "rendesen" írni, ha siet pl. cédulát vagy naplót ír oda a nyomtatott betűit veti villámgyorsan, a folyósírása pedig hol ilyen, hol olyan. Kitűnőt kap rá, de én látom azt is amikor nagyon ronda:)

      Törlés
    2. Ő a legkisebb, aki zongorázni is tanul, ugye? Gondolom a hangszer is javítja a kézügyességet, szóval ilyen szempontból (is) tök jó a zenetanulás.

      Törlés
  8. nem tudom mennyire hiteles forras, de:

    "A tükörírás oka lehet a nem megfelelő tájékozódási képesség, a bizonytalan irányismeret. Akkor van gond, ha a gyerek nem tudja megkülönböztetni a normál írást a tükörírástól. Ha ilyet tapasztalsz, akkor feltétlenül keress fel egy logopédust, aki megnézi gyermeked képességeit. Ha ugyanis kezeletlen marad ez a probléma, akkor az iskolában olvasási és írási zavar formájában jelenhet meg újra. Az óvodáskorban elkezdett terápia azonban hozzásegítheti ahhoz gyermeked, hogy az iskolában zökkenőmentesen teljesítsen."

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szoval, ha tudja a kulonbseget, nincs gond. J is most kezdett irogatni harom es fel evesen, es engem is zavar kicsit, de tenyleg hogyan is lehetne megtiltani?

      Törlés
    2. Nekem mondjuk 43 évesen is gond a jobbra balra, habár 16 éve balesetmentesen vezetek, de tájékozódni nem tudok.

      Törlés