2017. május 4., csütörtök

Show

Egyszer úgy láttam Marine Le Pent-t a TV-ben, hogy le volt halkítva a készülék, tehát nem hallhattam, mit mond: akkor jöttem rá, hogy valójában egyáltalán nem ronda nő, sőt, bizonyos szemszögböl helyes és vonzó lehetne az arca. Azért nem látja ezt az ember, mert amint kinyitja a száját (eleve: a hangja is borzalmas – erről mondjuk nem tehet), dől belőle a gyűlölet, a rosszmájúság, a hazugság, a gyanúsítgatás.

Tegnap este vitázott a TV-ben élőben a két elnökjelölt (Le Pen vs. Macron). Én végignéztem, Z. viszont nem bírta idegekkel, kiment. A tét nem volt túl nagy, Macron-nak sokkal jobbak az esélyei, ugyanakkor benne volt a pakliban, hogy ha valamit nagyon elront, akkor a szélsőjobb malmára hajtja a vizet.

Nekem, tök laikusnak (nem vagyok közgazdász) és félig kívülállónak (nem érint a franciaországi munkanélküliség vagy vásárlóerő kérdése) röviden összefoglalva az a véleményem, hogy 1) Le Pen hozta a formáját, sőt, még a szokottnál is cinikusabb, gusztustalanabb volt, és 2) Macron viszont megvett kilóra! Összeszedetten, részletesen és közérthetően magyarázott.

Kicsit bővebben: Le Pen stratégiája az volt, hogy a saját programjának a bemutatása helyett az elejétől a végéig Macron-t támadta. Volt itt:
– személyeskedés („Maga és a szocialista barátai...!),
– szalmabábérvelés (Macron álláspontjának torzítása),
– és a tények elferdítése (mikor volt Macron gazdasági miniszter, mennyibe kerül az EU).

Valódi, érdemi vitába nem ment bele a nő. Én nem vagyok objektív, nem lehet a szélsőjobbot objektívan megítélni, de nem értem, miért nem lehet ezt (tehát a munkanélküliséget, az iszlám radikalizmust és a bevándorlást) színvonalasabban meglovagolni (ha már a szélsőjobb úgyis a félelemre épít).

Macron tök jól állta a sarat, nem vesztette el a hidegvérét, bár az én ízlésemhez képest egy hajszálnyival többször ment bele feleslegesen vitába, és egy icipit túl sokszor használta azt a fordulatot, hogy Madame, Franciaország Önnél jobbat érdemel (=ami szintén nem érv).

Mindent összevetve: míg egy hete nagyon örültem, hogy a 11 jelöltből nem kell kiválasztanom azt, akit az elnöki székben szeretnék látni, ma már egyértelmű, hogy a kettő közül kire szavaznék:



17 megjegyzés:

  1. Erdekes, en meg azon gondolkodtam, h mennyire ferfias az arcformaja (ugyebar nem az anyukajara utott, aki meg a Playboy-ban is volt modell :)), de mondjuk az feltunt, hogy szepen volt kisminkelve... Egyebkent szerintunk is nagyon gaz volt a no, es Macron pedig jobb (a vartnal). :) Nemsokara megyunk feletek, majd irok!

    NS

    VálaszTörlés
  2. Igen, smink és cipő tökéletes volt :)) Playboy-anyukát nem tudtam, nahát!

    Jó lenne talizni, várom az üzit! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A playboy-história nagyon régen volt (a szülők elváltak és a feleség ezt bosszulta meg a férjén - de most már ő is beköltözött a családi kastélyocskába St-Cloud-ban, ahol Marine is lakik). A képeken mezítelenül, mindössze egy kis szobalány-köténykében látható, amint négykézláb törli fel a padlót... Talán 70-es évek végén, a 80-asok elején volt...
      Különben egyezik a véleményünk a vitáról nagyjából. M.L.P. a saját "klienseinek" a színvonalát tartotta, az ő nyelvükön (hozzájuk) beszélt. Sok területen pontatlan, zavaros volt (pl. az euro terén), a gazdaság nem erős oldala. Többször hányingerem támadt tőle... Macron-ra akarta erőltetni nyilván a hangnemet, ki akarta hozni sodrából az elég alantas célzásaival... "Calomniez, calomniez, il en restera toujours quelque chose!" jelszóval...

      Törlés
  3. Látom a fotókat a szépséges családról a neten, hát mitmondjak, gyönyörűek :))

    MLP: de minden egyes szavazó ilyen lenne? Mi van azokkal az emberekkel, akik értelmesek, tanultak, de gyűlölik a muszlimokat és az EU-t? Vagy ez a négy jelző (2-2) kizárja egymást?

    Néha ki is hozta a sodrából.. ahogy hallottam ma a rádióban (talán Chirac mondta?), az FN-nel folytatott dialógus során az ember maga is piszkos lesz :) (valahogy jobban volt fogalmazva, na)

    VálaszTörlés
  4. Nekem őszintén szólva csalódás volt, hogy Macron mennyiszer sétált bele Le Pen csapdájába és válaszolt neki a vádaskodásokra emelt hangon ahelyett, hogy higgadt maradt volna. Voltak részek, amikor folyamatosan egymás szavába vágva, emelt hangon vitatkoztak, és hiába figyelmeztették őket a moderátorok, hogy lejárt a témára szánt idő, egyikük sem foglalkozott velük. Szerintem ez oltári bunkóság, és Macronnak észnél kellett volna lennie annyira, hogy ezekben a pillanatokban leálljon és a szót fogadjon a moderátoroknak (ezzel is növelve az amúgy is nyilvánvaló erkölcsi fölényét). Le Pen tényleg bicskanyitogató módon "érvelt", de az szerintem mindent vitt, amikor a végén kaptak két-két percet, hogy szabadon választott témában, egymás félbeszakítása nélkül (!) szóljanak a szavazókhoz, és kérdezte az egyik riporter Le Pen-t, hogy neki mi a témája, mire ő: "ja, téma, hát azzal így konkrétan nem készültem", hát remélem az FN-fanok vették az adást.

    VálaszTörlés
  5. I <3 Boni president!
    Hiányoznak az írások és rajzok róla, tessen kérem intézkedni!

    VálaszTörlés
  6. Igen, erdekes, es vajon taktika volt ez a reszerol vagy tenyleg elvesztette a hidegveret? Remelem, nem az utobbi, hiszen ismerhette MLP modszereit, gondolom felkeszult a legaljasabb huzasaira is.

    FN-fanok: en nem is ertem... szerintem semmilyen adást nem vesznek ezek, ha EZEK UTÁN meg Le Penre szavaznak...

    VálaszTörlés
  7. Martine :))))) ki gondolta volna, h egyszer tul sok lesz itt a politika,ugye? :)

    VálaszTörlés
  8. Hát nem tudom, nekem ezzel csak az a bajom, hogy a vitában Hillary is sokkal higgadtabb, összeszedettebb, ügyesebb volt, mint Trump, csak úgy születtek a mémek, és mentek a lenéző mosolyok, aztán valahogy mégis... Persze bezzeg attól nem "félek", hogy itthon a közvéleménykutatások eredményei ellenére elveszíti a kis törpe a választásokat, szóval nyilván nem racionális az aggodalmam...

    VálaszTörlés
  9. Clintonnak voltak e-mail-botrányai, ha jól emlékszem, ami jó támadási felület volt. Macron ellenben (még?) tiszta (Marine Le Pen ellen eljárás folyik).

    Ráadásul az amerikai választási rendszer tök más, mint a francia, Hilary Clinton az összszavazatokat tekintve megnyerte volna a választást. Itt az összes leadott voks fog számítani.

    Plusz az amerikaiak mások, mint a franciák, itt nagyobb hagyománya van eleve a részvételnek, meg aztán nagyon szívükön viselik az egyenlőség-testvériség-szabadság elveit.

    De pl az előbb beszéltem a takarítónőnkkel, kérdeztem, hogy mit szólt a vitához. Azt állította, hogy Fro nagy bajban van, erős kézre lesz szüksége, és Le Pen meggyőző volt. Érthetetlen, érthetetlen!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod, kedves Tamko, erre reagáltam a " M.L.P. a saját "klienseinek" a színvonalát tartotta, az ő nyelvükön (hozzájuk) beszélt" mondattal... Sokszor kiszolgáltatott emberekről van szó, akiknek Macron távolinak, bonyolultnak tűnik, tehát az "ellenség" táborát képviseli. Ezt ismerte fel és aknázza ki ragyogóan MLP - és főleg "jobbkeze", Philippot.

      Törlés
    2. Értem, de mire volt ez jó neki? Ezzel a színvonallal nem fog soha választásokat nyerni, nem tudja növelni a szavazóbázisát. Ahhoz, hogy megnyerjen egy elnökválasztást, nem csak a már meglévő klienseihez kellett volna szólnia, hanem kicsit árnyaltabban, okosabban érvelve a többiekhez is... akik tudnak gondolkodni is... nem?

      (mindig meglep a butaság. Pl. a takarítónőnk megkérdezte, hogy mit szól az EU Marine Le Penhez. Mondtam, hogy nem érdeke támogatni, mert MLP ki akar lépni az eurózónából és referendumot szeretne az uniós tagságról. Erre azt mondta: ja tényleg! Ezt EL IS FELEJTETTEM!!)

      Törlés
  10. Mikozben nalunk (UK) tory elsoporo gyozelem a helyhatosagi valasztasokon. Nem ertem! Felfoghatatlan. A toryk meg majd szepen kinyirjak az egeszsegrendszert, oktatast, a szocialis halot, majd leosztanak maguknak tobb adokedvezmenyt. A nep meg lelkesen megvalasztja oket. Meg szepen be is fogja betonozni Mayt egy ujabb ot evre, nehogy mar felelos legyen (s valasztast veszitsen) az elore lathato Brexit kudarc utan. Bocs, nem idevalo talan, de tul friss. Rant over.

    VálaszTörlés
  11. Nagyon remélem, hogy Macron győz, komoly félelmeim vannak a másik jelölt láttán.

    VálaszTörlés