2017. március 10., péntek

Menzaérettség

Milyen igaz, hogy néha a gyereknek sokkal problémamentesebb, gördülékenyebb az, amin a szülő agyonaggódik! Amilyen könnyen és lazán adtam be Bonit kétévesen bölcsibe, annyira nehéz most elengednem az oviba. Illetve ez így nem igaz, a reggeli foglalkozások tök jók, azokra szívesen viszem. De mivel az utána következő menza-alvás-mapközi már nagyon macerás (más és más helyszínek, gondozók és gyerekek részvételével zajlik) és mivel nagyon gyakran dolgozom otthonról, nekem az volt eddig a legmegnyugtatóbb, ha ebédre hazahozom, és adott esetben már nem is viszem vissza.

Így viszont sokat kell főznöm, gyakran éjszaka dolgozom, mostanában Boni már nem is akar aludni otthon.. egy szó, mint száz, ideje volt változtatni a felálláson. A napközivel továbbra sem tudok megbarátkozni (hiába vannak ott is jó programok, megbízhatatlan a banda), viszont  elhatároztuk és a megvalósítás útjára is léptünk: Boni menzás lett!

Nem mintha nem tartanám iszonyú veszélyesnek, hogy a kisgyerekeket idegenek kísérik át a szomszédos épületbe egy forgalmas úton. Nem mintha nem lennének kétségeim a kaja frissességével, tápanyagtartalmával és ízével kapcsolatban, na meg azzal kapcsolatban, hogy mennyit eszik Boni. De jelentem: erre a változásra azt hiszem, mi, szülők, immár készen állunk!

Bonika – ellenben velünk – a világ legtermészetesebb módján veszi az egészet, és azóta vacsora közben sűrűn (minden 5 percben) kíván nekünk bon apétit-t.

17 megjegyzés:

  1. Soha nem gondoltam, hogy ennyire rosszul fog érinteni, hogy nem tudom kontrollálni, hogy mi eszik a gyerekem. Bár sokat változott itthon a menza és nekünk tetszik a menzareform, de maradt pl a cukrozott tea szinte mindennap.

    VálaszTörlés
  2. Az elso mondatod: PONTOSAN igy vagyok vele én is!! :) de haladok, haladok... :)

    Cukrozott tea: te jó ég!

    VálaszTörlés
  3. Teljesen megértelek. Nálunk a menzareform után van reggelire mogyorokremes kalács kakaóval. Nekem ez a negatív rekord. Ennél lejjebb csak a csokis gombóc lehet ebédre. Cukros tea? Naná! Meg karamellas tej. Ja, és kakaós golyók (vagy mi), az is van reggelire. Sírni tudnék, komolyan :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nem vagyok annyira tudatos szülő az étkezésbe mint ti de nálam is kicsapta is biztosítékot a mogyorókrémes kalács kakaóval. Borzalom. Soha nem adnék ilyet a fiamnak reggelire. Mondjuk ő a csokis golyóért se rajong amit tejjel adnak.
      Van olyan anyuka az oviba aki mesélte hogy a fia minden nap! üdítőt iszik víz helyet. Na nálunk ilyen sincs. Számomra ez is borzasztó.
      Gyöngyi

      Törlés
    2. Sajnos vannak olyan gyerekek (ismerek ilyet) akik képesek akár 48 órán át nem enni nem inni amíg nem kapják meg az édes levet és a pudingot. Ez valahogy kialakul még 1,5-2 éves korban és a szülő nem meri éhezni szomjazni hagyni (én sem merném).
      Ha az én gyerekem megbetegszik nem eszik semmit (ami OK) de inni csak és kizárólag almalevet iszik (OK 100%-os almalé de édes). Mivel rettegek attól hogy kiszáradás miatt kórházba kerülünk, adok neki hogy igyon eleget. Eddig még mindig sikerült visszahoznom a normál szintre (erősen higított gyümölcslé) mikor meggyógyult, de ki tudja ez mindig így fog-e működni.
      Én pont ezért valódi édességet nem adok mert az tényleg fölösleges, ezzel próbálok egyensúlyozni.

      Törlés
  4. Nálunk ilyen nincs, 6 hónap alatt egyszer volt tejbegríz, de tea az minden héten van. Szerencsére a lányom nem szereti.
    Amitől viszont agybajt kapok: anyósom egyfolytában tömi. Hetente 1x megy érte a bölcsibe és utána másfél órát vigyáz rá. Ezalatt egyfolytában eszik a gyerek, pontosabban nassolgat. Nálunk ez nem szokás, és baromira idegesít, hogy most vágja haza több éves munkámat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem külön kellett kérni, hogy ihasson vizet ilyen lónyálak helyett, mert nálunk ez a szokás, tea is csak gyümölcs van és üresen. De azt se kéri a lány, ikabb vizet iszik. Meg hogy annyit és annyiszor, amennyit és ahányszor szeretne. Ezért én voltam a furcsa szülő.
      Rendszeresen van tejszelet, túró rudi, Minden nap joghurt, agyoncukrozott gyümölcsleves, uzsonnára péksütemények. Én nem vagyok az édesség ellen, meg lehet annak is a helye, de ezek után otthon jó szívvel hogy adjak én is? Még akkor is, ha én tk liszttel sütök, fele cukorral.
      És mi volt a reform előtt, ha most ez van?

      Törlés
    2. De ez milyen jó hogy a lányod tartja magát az otthoni szokáshoz és nem akarja azt amit a többiek.
      Amúgy ezek állami intézmények? Honnan ennyi pénz ezekre az édességekre? Úgy tudtam még wc papírt és zsebkendőt is a szülőnek kell bevinni annyira nincs pénz.

      Törlés
    3. Sajnos csak innivaló terén tartja az itthoni szokásokat, meg mondjuk a nagyon-nagyon édeset (pl máglyarakas) nem eszi meg. De a "gyumolcsjoghurt", cukros paradicsomleves, a más szülők által bevitt édességek nagyon is bejönnek neki. Csokisat, kakaósat nem eszik, mert fáj tőle a hasa, szóval egy csomó vackot így elkerülünk, de még így is lenne mit. Az első óvodai évben az amúgy vékony alkatú lányom 4,5 kg-ot gyarapodott. Az majd háromszorosa a szokásosnak. Persze így is teljesen normális súlyban volt, de ha úgy folytatta volna, két év múlva már simán súlyfeleslege lett volna minimum. Bementem beszélni az óvónőkkel, hogy akkor innentől hagyják vizet inni, akkor, amikor akar, és akkor derült ki ez a csokis dolog is (egy éve fájlalta a hasát). Azt mondták, hogy sokat eszik. Igen, mindig sokat evett, csak nem mindegy, hogy megeszik egy fél brokkolit, vagy két kakaós csigát, vagy hasonlót napi szinten. (Előtte a bölcsiben is sokat evett, csak ott még jobb minőségű a kaja) Elmaradt a kakaó, tea, karamellas tej, csokis vackok, vittem ezek helyett tejet, gyümölcsszeletet, korpovit kekszet (nagyon szereti!). És hihetetlen módon a következő évben már átlagos másfél kg-ot gyarapodott. Itthon minden nap van valami kicsi nasi, akár vacsora palacsinta (tk liszttel), ha azt kérnek, úgyhogy még csak véletlen sem éhezik a lelkem :) de ismeri és szereti a bulgurt, kuszkusz, barátját, csicseriborsót. A rakott zöldségeket imádja, készítünk "kakaót" karobból, de cukrot azt már ő nem kér bele. De kaphat rá tejszinhabot ;)

      Törlés
    4. Érdekes hogy ha valaki jobban figyel a gyereke táplálkozására akkor már sokak szemébe furcsa.
      Én soha nem olvasom el mi volt az ebéd az oviban. Tenni ellene úgyse tudok, bosszankodni meg minden nap nem akarok. :)
      Szerintem igenis sokan egész pici gyerekként már elrontják a dolgokat.
      Gy.

      Törlés
    5. Ez egyházi ovi, de tkp mindegy, mert közétkeztő viszi az ételt. Az édesség olcsó. 29 Ft egy tejszelet, a férjem világított meg, mert ő is elelmezesben dolgozik.
      Igen, wc papírt, zsepit, szalvétát, szappant mi viszünk. Én egy időben hetente vittem gyümölcsöt megmossuk, feldarabolva. Leszoktam róla, mert a gyerek szerint nem nagyon ették a többiek.

      Törlés
  5. Es ez valodi fekete tea, koffeinnel, elenkito hatassal?

    Mogyorokremes kalacs: huuu, ezek mi vagyunk. Remes. :(( ezek utan nem adhatok a gyereknek sonkas szendvicset reggelire :(((

    VálaszTörlés
  6. Ó hát ez rettenetes. Én a tesóm (iskolás) gyerekeitől azt hallottam hogy a menzareform óta ehetetlen a kaja annyira "egészséges". Mit kaptak a mogyorókrémes kalács előtt (ami ezek szerint "egészséges"). Marcipános csokit?

    Pont kiválasztottam egy bölcsit de igazából annyira nem néztem utána hogy mit esznek, vagyis kaptam én egy menűsort de hogy ellenőrízzem le hogy valójában hogy készítik..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. L 6 hónapja jár bölcsibe, tapasztalatból mondom, hogy nem bölcsit érdemes választani, hanem gondozónénit. Vele vannak a gyerekek egész nap, hozzá fog kötődni.
      A kaja nálunk egész jó, a XIII. kerületbe jár a lányom. Nekünk teljesen OK a kaja, sómentes, zsemle csak teljes kiorlesu van, péksüteményt soha nem kapnak, hetente 4x főzelék van, nincs rántva, kb ahogy én csinálom. Viszont nagyon sok gyerek nem eszi meg pl a savanyú káposztát, a nyers sárgarépát v a tk tésztát, amit havonta 1-2 alkalommal kapnak csak, nem isznak tejet viszont a cukrozott teából az enyémen kívül mindenki benyom 2-3 pohárral. Időnként hallom a szülőket panaszkodni, de szerintem nem a menzaval van a gond, hanem azzal aki túrórudival tömi a gyereket, mert éhes délután, amikor értejön. Persze, hogy nem eszi meg az uzsonnát, tudja, hogy anya hozza a túrórudit, majd jóllakik azzal helyette.

      Törlés
    2. Tk kenyér nálunk az ebédhez van, pedig szemre az nem a színezett, felfújt fajta. De minek? Mindig tele van vele a hordó. Uzsira van néha korpás zsemle, de olyan gusztustalan felvágottal, hogy a lányom nem eszi meg. Mert azt nem engedik, hogy kivegye belőle. Margarin az vastagon kenve. Uborkabol egy egész szelet jut bele. Úgyhogy nem tudom, ki állítja össze a menüt, de hogy fogalma sincs a normális étkezésről, az tuti.

      Törlés
  7. Amúgy Tamko, mikor én a francia munkahelyemen dolgoztam és voltam párszor tanfolyamon Párizsban mindig olyan isteni kaják voltak a menzán. Tele volt gyümölccsel, zöldséggel, sajt, joghurt, hal (!!), és még vörösbor is. Nem az a zsír zsírral ami egy magyar menzán...
    Mi mindig úgy oda voltunk. Ez csak véletlen volt? Vagy intézményfüggő?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Személy szerint én szeretem a menzát. Ez itt az aktuális menü: http://metz.fr/fichiers/2017/02/01/MenusScolaires_Mars_Avril_2017.pdf (olvasol fr-u, ugye?)

      A bajom a menzával főleg a helyszín (másik épület, forgalmas utca, idegen meznásnénik). Aztán tudod hogy van ez... mindenki a saját menzájára panaszkodik :))) a magyarok a magyarra, a franciák a franciára :)) és elültették a bogarat a fülembe. Azt mondják itt, és lehet h ez igaz is, h ezek mélyfagyasztott kaják, ezért túl szárazak, és ennek ellensúlyozásaképp szósszal leölntik őket. Nem tudom, lehet, az tuti, h otthon én jól főzők :))) Meg aztán ez a menüsor nem igazán egy 3 éves szájízéhez van igazítva. Holnap pl endívia vinaigrette-mártással... az én gyerekem tuti nem eszi meg.

      Törlés