2016. október 20., csütörtök

Fogyókúrázós tapasztalataim (sikerélményeim)

Az elmúlt éveben kétszer is kellett pár kilót fogynom, és hiába tűnt az elején semmiségnek, basszus nem volt könnyű. Először is vettem két mérleget: egy konyhait, a kaja méricskélésére és egy igazit, a saját magam mázsálására. Az utóbbi mérlegről kiderült, hogy esténként összevissza, 1–2 kilós eltérésekkel mér, ellenben reggel mindig ugyanazt mutatja. Ez nagyon motiváló volt, mert így mindig grammra pontosan tudtam, hogy mennyi ment le.

Aztán elkezdtem számolgatni a kalóriákat. Utánanéztem, hogy hogyan is kellene ezt jól csinálni, próbálkoztam, és végülis az jött be, hogy naponta 1500 kalóriát vihetek be. Az elején még bohóckodtam holmi számolós applikációkkal, de azt hamar meguntam, ill. már csípőből tudtam, hogy miben mennyi van. Az ezerötszáz kalóriás fogyókúra ©, amit ezzennel ünnepélyesen levédek, mint a spanyol viaszt, a következőből áll: 500 kcal reggelire, 500 kcal ebédre, 500 kcal vacsira. A reggelit meg tudtam úszni 400-ból is, a fennmaradó százzal vagy 1) fel lehet gyorsítani a fogyást (amennyiben lemondunk a kalóriákról), vagy 2) hozzá lehet csapni az ebédhez. Ha az ember napközben holmi tejeskávékkal meg plusz kenyérszeletekkel elrontja az egészet, akkor nincs vacsi!

Tök egyszerűnek tűnik, mégis vasfegyelem kell hozzá. Nem is sikerült teljesen lefogynom, a végső lökést mindig egy bélhurut adta meg. Napokig nem ettem semmit, elérve végre az álomsúlyt. A pár napos koplalás hetekig tartó kalóriaszámolgatásnak tett pontot a végére és a súlyomat azóta is tartom. Azaz sokkal, de sokkal könnyebb a szinten tartás, mint a fogyókúra! Most újra ehetek (és eszem is) mindent, figyelve ugyan, meg túlzásokba nem esve – illetve ilyen esetekben kihagyom az egyik étkezést (=csak gyümölcsöt eszem) és kész.

(A sport sajna nálam nem játszik, egyre kevesebbet mozoghatok a reuma miatt*, pedig biztos tök más lenne az egész testmozgással megtámogatva.)

* Belegondolni sem szeretek, hogy ez milyen szörnyű

17 megjegyzés:

  1. Gratulálok, ügyes vagy! Ez az 1500 kalória bármi lehet?
    Ha szabad a saját történetemet megosztani, nagyon küzdök. Sőt most azt vettem észre, hogy a menopauzas vastag derék kezd kialakulni nálam - 43 éves vagyok. Heti 2x futok, minden nap tornázom, plank napi 4*2 perc és vaskos vagyok. Régen ennyitől simán lefogytam. Na most elkezdem számolni, hogy hány kalóriát eszek, hatha ott a gond.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pont mint én, bár épp nem futok, elszakadt a térdszalagom. Szóval én napi 30 percet hullahoppozom és tornázok és gyalogolok (vagy torna vagy gyaloglás mindennap) és vastag vagyok és nehéz:(. Lehet, hogy ez az izom? :) Fogjuk rá!

      Törlés
  2. Hát, sztem bármi, bár nem vagyok szakértő :)

    Én még nem érzem (ebben) az évek múlását. De ez a vastag derék rémisztően hangzik :-o

    VálaszTörlés
  3. 1500 kalória nagyon keves. Nekem ez sose ment. Minden elismerésem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Attol fugg kinek. Kisebb 'kiszerelesu' testnek es nem tul aktiv eletmodhoz eleg lehet. Sot nekem az alapanyagcserem ennel is kevesebb. Ezt amugy egy testosszetetel analizalo gep kopte ki nekem, tudom remekul hangzik :D Az atlagra mindig ramondjak, hogy napi 2000 kaloria. Mondjuk mivel en nem eszem cukrot feher lisztes dolgokat igy mar ne is olyan konnyu osszeszedni az akarmennyi kaloriat. Nem dobhatok be egy 250kcal -as csoki szeletet...

      Törlés
  4. nagyon klassz, nagyon ügyes vagy! Nekem is nagyon vastag a derekam, a második szülés után egyszerűen nem tudtam visszafogyni, az első után észre se vettem szinte.

    VálaszTörlés
  5. hát, most mit mondjak :( lassan már a gyomorhurutot sem bánnám :( (neeeeem, az nem kell!) az endokrinológus azt mondta, extra lassú az anyagcserém, szerinte 800 (nyolcszáz!) kalóriás étrenden kéne élnem MINDIG - hát, nem megy :(((

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éljen annyin ő:( Ugyan!Nekem, ami az anyagcserém tutira felgyorsította az a hullahopp és! a tornánl a hasizmozás. Nem kell nehezet csinálni, nagyon jó Péntek Enikő Zóna light tornája, ebből is a has-comb. Letölthető a netről, próbáld ki!

      Törlés
    2. És miért van extra lassú anyagcseréd? Csak van valami oka, azzal ne foglalkozott? Egy ilyennél én is voltam, aztán kiderült, hogy alultermel a pajzsmirigyem, csak szerinte még nem volt akkora mértékű a probléma, hogy gyógyszerezni kelljen. Aztán elmentem egy másikhoz, aki máskánt látta és kaptam gyógyszert és elmúlt az állandó fáradtságom, visszanőtt a kihullott hajam és szemöldököm. A második orvos mondta, hogy aki pajzsmirigy alulműködéssel ilyen alacsony kalóriás diétába kezd, azok simán szoktak hízni!
      Merylla voltam:)

      Törlés
  6. Tamko szuper ügyes vagy és főleg amiatt, hogy tudod tartani a súlyod!

    VálaszTörlés
  7. Tartani sztem klasszisokkal könnyebb, mint fogyni, ez egy egészen más műfaj!

    De 800 kalória?? Biztos ez is egyéni, de azt olvastam, hogy napi 1200-nak meg kell lennie. Az 1500 nekem egyébként ülőmunka és szőnyegen legózás mellett kellett, sport mellett biztos lehet többet is. De az én esetem egyébként azt példázza, hogy nem kell feltétlenül sportolni a fogyáshoz :))

    VálaszTörlés
  8. gyógytorna? jóga? semmit se?
    :(
    a fogyókúra meglepett. egy képre emlékszem, amit feltöltöttél még a terhességed alatt, talán piros ruhában, nádszál vékony test és egy has. inkább, mintha csak lenyeltél volna egy medicinlabdát :)

    VálaszTörlés
  9. Sajna még a gyógytorna sem jó... minden mozgás felerősíti a fájdalmat :(

    Ja igen, amúgy vékony vagyok, még a pluszkilókkal is, de hát nem szeretem a pluszkilóimat! (kényemetlen nadrág, rossz közérzet, ilyenek miatt)

    VálaszTörlés
  10. Gratulálok!!! Túl indiszkrét kérdés, hogy mennyit "kellett" fogynod?
    Amúgy a súlytartás tényleg nem vészes, a fogyás óta én tartom nagyjából a súlyomat (úgy 1-1,5 kg-s határon belül, az szerintem elfogadható), úgy, hogy magasról teszek a diétára, mindent eszem minden mennyiségben, és most egyáltalán nem túlzok. viszont nem is merek hetente mérlegre állni... most arra gondoltam, hogy karácsonyra (akkor telik le az egy év, amióta elkezdtem a diétát) el kellene érnem mégis az álomsúlyt (55 kg), és ha megint belefognék egy nem túl erős diétába, akkor az a maradék kb. 2,5 kg simán lemenne. mondjuk, és nem bírnám a számolgatást, hogy miben mennyi kalória van, amiben tudom, hogy sok (cukor, fehér liszt, krumpli stb.), azt nem eszem, és kész :).

    VálaszTörlés
  11. Olyan kb 2 kilot. Az utolso volt a nehez, az elso lejott konnyen. De nem maradhatnak rajtam ezek a mindig-utolso kilók, mert akkor 10 ev mulva 70 kg leszek! :)

    (Kitalalos kerdes: hany eves a kapitany? Ja nem.. hany kilo vagyok most? :)))

    A karacsony nalam is necces, meg a nyari szunetek. Ajjjjaj! :)

    VálaszTörlés
  12. én napi 5X étkezéssel fogytam 3 nap alatt két kilót:) De az is számolós. Reumával viszont úszhatsz, nem?

    VálaszTörlés
  13. En is a rendszeressegben hiszek!

    Ha epp nincs krizisem, uszhatok, igen, de mar aprilis ota nem voltam... :(( meg otthon sem mertem elmenni.

    VálaszTörlés