2015. október 11., vasárnap

Szavak

Élesen emlékszem, hogy bizonyos magyar szavakat mikor hallottam először, mikor tanultam meg őket. Olyan, mint a világoskék szín, amelyre legelőször 3-4 évesen csodálkoztam rá a filctollak között: Jé, ez mi? Milyen szín? Az, hogy a kékkel valamiféle rokonságban álljon, elképesztőnek tűnt: teljesen más, meghatározhatatlan színű volt, az általam ismertektől (piros, zöld, kék stb.) teljesen különböző. Na de vissza a szavakhoz.

Szertartás - Hat-hét éves lehettem, amikor beírattak rajzra, a nívós gyík-műhelybe. Az osztálytársnőm már járt egy ideje, profi szakkörös volt, és ő mesélte, hogy a mostanában a téma a szertartások vizuális reprezentációja - na, nem így mondta, de felőlem így is mondhatta volna, ugyanis nem értettem az egészből semmit, mert nem ismertem a lényeget: szertartás. Ő meg olyan bennfentesen emlegette többször is ezt a titokzatos szót, hogy teljes rémülettel töltött el a rajzszakkör gondolata: vajon mit fogunk csinálni ott? Meg fogom-e tudni ütni a mércét?

Dilemma - Tíz év körül voltam, a konyhában ültünk, a papám szájából hangzott el. Döbbenve vettem tudomásul, hogy létezik külön szó arra, amikor valakinek két lehetőség közül kell választania. És hogy én ezt a szót nem ismertem! Akkor még nem tudtam, hogy rengeteg más új szót fogok még tanulni, hogy a szókincs egy nagyon pici hányadát el is fogom felejteni, és hogy a nyelv új szavakat is létrehoz.

AIDS - Húúú, hát ez a betűszó egy 1985-ös HVG címlapján szerepelt (ha emlékeim nem csalnak) és rögtön meg is kérdeztem a mamámat: mi az, hogy ADIS? (egyszer meg kellene tudnom, hogy nincs-e valamiféle hajlamom a diszlexiára, mert pl. a francia signe (jel) és singe (majom) szavakat is csak nagy nehézségek árán tudom kiovlansi. (haha)

Nettó és bruttó - Nagy családi vacsora rémlik, az adózás bevezetése táján, úgy 14-15 éves lehettem, minden érdekelt, csak az adózás nem. Ez a két szó repkedett a társaságban, úgyhogy végül foghegyről megérdelődtem, hogy mit jelentenek. Kamaszos nemtörődömséggel nyugtáztam, hogy úgy hangzik, mintha kutyanevek lennének. 9 évvel idősebb unokatesóm válasza és az utána következő felcsattanó nevetés a tudatomba égett: Ja, a Nettó egy kiskutya, a Bruttó meg egy nagy!

Blog - 2003-ban egy kiadónál dolgoztam Párizsban. Az egyik szerkesztő csaj egy délelőtt beviharzott az irodába és a fénymásoló környékén összeverődött gyakornokoknak (köztük nekem) azt a kérdés szegezte, mintegy tesztelve szuper új ötletét : Tudjátok mi az, hogy blog? (mindenki rázta a fejét)

Verda - Először is megmagyarázom a bizonyítványomat: én akkor már 10 éve éltem külföldön, nem magyarok között és a kocsik soha nem érdekeltek túlságosan. Így eshetett meg, hogy a következő beszélgetés zajlott le a menzán, újdonsült magyar kollégám körében:

X: ....és akkor kijön balról azzal a régi verdával az ürge....
Tamkó: (udvariasan) Bocsi, mit mondtál?
X: Szóval, hogy jött az a verda...
Tankó: Ne haragudj, de úgy hallottam, hogy azt mondtad: verda.
X: Igen, szóval jött a verda...
Tamkó: Ó, ne haragudj, de megint azt hallottam, hogy verda... Milyen nagy itt a zaj!
X: Hát azért hallottad azt, mert azt mondtam!
Tamkó: (elképedve) Azt mondtad, hogy verda?
X: (egyre türelmetlenebbül) Igen, verda!!
Tamkó: V-e-r-d-a? Az mi??
X: Édesem, nem te vagy kettőnk közül a fordító??

És azt nagyon sajnálom, hogy nem emlékszem, az internetet mikor hallottam először. Meséltem volna az ámuló unokáimnak...

11 megjegyzés:

  1. jajistenem, ez milyen szuper megint :)))) több okból is rögtön - egyrészt tök érdekes, ráadásul úgy szoktam gondolni, hogy ilyesmiken biztosan csak én gondolkodom, ergo nem is normális ilyesmiken gondolkodni - imádom ezt a bejegyzést! és rögtön eszembe is jutott egy csomó szó, hogy mikor voltak elsők énnekem :) ezt muszáj lesz nekem is megírnom - ugye, nem lopás? hát, tiszta izgatottság lettem :)

    a másik ok: épp egy ilyen bejegyzést írok (mármint nem ilyet, de mégis ilyet, talán estére vagy holnapra meglesz (még van egy csomó más dolgom) - tök másról szól, de rá fogsz ismerni, hogy miért mondom, hogy tök ugyanilyen - a fizetésekről szól :))) )

    ó, de szeretem én ezt a blogot!

    VálaszTörlés
  2. Cuki vaaaaaagy, köszönöm!! Kíváncsi vagyok a te szavaidra! (naná h nem lopás :))

    VálaszTörlés
  3. ja, még a dyslexiáról: a gyros és a gyors, a hyundai és a hunyadi örök rosszulolvasásaim :) (nem beszélve egyéb viccességekről - nagyon sokszor olvasok furán dolgokat)

    VálaszTörlés
  4. Es a "b" meg a "d" elso ranezesre megy?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nekem volt egyszer egy alkalmassági vizsgám, aminek az egyik része abból állt, hogy a b, p betűket kellett egy előre megadott sorrendben (pl: b p b) karikázgatni hosszú sorokban, ahol persze hemzsegtek a q meg d betűk is az összes lehetséges variációban. talán figyelem teszt volt, kétszer is megbuktam, aztán adtak másik (hülye) feladatot, ami kicsit jobban ment.

      Törlés
    2. Uuu, mindjart keresek magamnak egy ilyen tesztet, kivancsi vagyok!

      Törlés
  5. azt hiszem, többnyire igen

    (a bruttó-nettó kiskutyákon megint nevettem egyet :) )

    VálaszTörlés
  6. Azota nem is keverem oket :) bezzeg az introvertalttal-extrovertalttal mindig gondjaim vannak...

    VálaszTörlés
  7. Nekem az "elemorzsiával" akadt össze a bajszom, amikor gyerek voltam. :) Biztos van még legalább száz, de elsőre ez jutott eszembe.

    VálaszTörlés
  8. EleMORZSÁnak hitted? :))

    (Az lenne a logikus hihi)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igen! és a mai napig nem tudom megemészteni, hogy elemózsia. ezen mindig fennakadok és hosszú percekig nem tudok leakadni... :)

      Törlés