2014. november 24., hétfő

Kilók

Ez már hivatalos, a dokival is átbeszéltem, én is beletörődtem: januártól abbahagyom a szoptatást. Nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy eddig szoptathattam. Őszintén megvallva, még a terhességnél is nagyobb élmény volt.

Nem értem azonban, a szoptatáslobbi miért nem helyez nagyobb hangsúlyt a folyamat egyik nem elhanyagolható előnyére: a szoptatás fogyaszt. A szülés után kb. 10 nappal álltam mérlegre először: mínusz 3 kilót mutatott (49) az évek óta megszokott súlyomhoz (52) képest. Pedig akkoriban mindig farkaséhes voltam. Emlékszem, kétszer reggeliztem, egyszer 6, majd  9 körül, és nem csak úgy tesséklássék, hanem böcsületesen: müzli, lekváros-vajas kenyér, croissant, rittyentett hőzönbőzön. Az ebédet és a vacsorát is tisztességesen elköltöttem, ráadásul akkor alakult ki a máig tartó sajtmániám, válaszul a terhesség alatti sajtmegvonásra. Utána pedig jött  karácsony, a húgom több kiló szaloncukorral érkezett, aminek az eltüntetésében szépen kivettem a részem (sőt, mintha rémlene, hogy én ettem meg a javát?).

Ennek ellenére nyár elejéig 49 kiló maradtam, majd híztam egy kilót - így utólag azt mondom, a hozzátáplálás miatt, akkor kezdett Boni kevesebbet szopni.

Pár hete már csak egyszer szoptatok, és ha éjszaka felsír, már nem cicivel altatom vissza. De basszus rögtön visszajött rám ez a két kiló! Pedig reménykedtem egy kicsit, hogy esetleg végleg megszabadulok tőlük... isteni volt ilyen könnyűnek lenni, egyik nadrágom sem szorított és mindig csininek éreztem magam (melltől lefelé...).

Szóval fogyókúrázom. Szörnyű. Fogyókúrás menüket keresgélek a neten, de kiábrándítóak: egyetlen narancs reggelre fél pirítóssal, egy szál zeller tízóraira, grillezett csirkefilé párolt zöldséggel ebédre...egy év alatt hozzászoktam ahhoz a kiváltsághoz, hogy jókat főzök, jóízűen lakmározom és mégsem hízok. Na jó, sohasem nassoltam és éjszaka sem jártam ki enni, szóval ésszerűen, de sokat ettem.

Persze két (vagy három) kiló nem tűnik soknak, na de az utolsó két (vagy három) kilót leadni nagyon nehéz. És arra az esetleges kérdésre, hogy ugyan minek fogyókúrázom, az 52 még mindig tök jó, azt mondhatom, hogy összehasonlíthatatlanul jobb vékonyabbnak lenni. Mert az igaz, hogy CSAK két (vagy három) kilóról van szó, na de amikor az ember ebben a tartományban mozog (49-52), akkor ez a pár kiló tényleg látszik!

17 megjegyzés:

  1. Bár fogytam volna szoptatás alatt... de nemhogy nem, hanem igen, híztam. Holott évekig mindkettőt együtt etettem (és sokat ettek) - szóval, alkat kérdése. Irigyellek - de ha találsz jó (úgy értem, fogyós) étrendet (hahaha), oszd meg :)

    VálaszTörlés
  2. A szoptatás nem mindenkit fogyaszt. Sajnos. Én is híztam, hű de még mennyit... Sajnos :(
    Szóval nagyon mázlista vagy, hogy te ilyen alkatú vagy!!!

    VálaszTörlés
  3. Érdekes én is mindig azt hallottam, hogy fogyaszt. Azt hiszem ezzel az utolsó érv is elúszott előttem hogy miért érdemes majd erőltetni a szoptatást...
    Amúgy egyetértek hogy az a bizonyos 3 kg rengeteget számít. Én az 59-62 bűvkörében mozgok. De szerintem te tök egészségesen étkezel (hmm a francia nők sem híznak ugye) tehát szerintem menni fog hamar.

    VálaszTörlés
  4. Igen, en is hallottam mar h volt, aki hizott, erdekes! En komolyan ereztem, h nagy megeroltetes a szervezetnek a szoptatas, pl rengeteget izzadtam ejjel.

    Varazsreceptet mindenkeppen megosztom :)) de pont az aggaszt, h tulkeppen mi elegge jol eszunk, nem zsirosan, egeszsegesen, szoval lehet h csak az adagokat kellene csokkenteni... De akkor meg ehezni fog az ember szoval nem jo... A sajtot es a csokit ki kell iktatni nyilvan, reeeemes.

    VálaszTörlés
  5. Hol van az extra súly rajtad? A nadrágodból úgy gondolom, hogy a hasadon, derekadon lehet? Nekem az csak akkor mozdult meg, ha tartósan 10% alá vittem a zsír arányát és egyáltalán nem ettem pl. sajtot, csokit de még viszonylag sovány disznóhúst, pl karajt se nagyon. Tudom, hogy ez elég szélsőséges, de a szülés után epekövem, majd epehólyag- +hasnyálmirigy-gyulladásom lett, azért kellett ilyen keményen diétázni. Én akkor döbbentem rá, hogy annak ellenére, hogy nem viszünk magyaros konyhát és elég korszerűen táplálkozunk, mégis sok a zsír, amit beviszünk.

    A másik, ami működött az az Angliában nagyon népszerű 5:2 diéta. Miután leadta a BBC az erről szóló doksit, mindenhonnan ez folyt hónapokig. Én a terhességem előtt csináltam kb. 3 hónapig, lement az a bizonyos utolsó pár kiló és terhes is lettem - hogy ebben mekkora szerepe volt, azt nem tudom, de tény, hogy sokkal jobban éreztem magam. Itt meg tudod nézni :http://documentaryheaven.com/eat-fast-and-live-longer/, vagy itt elolvasni: http://thefastdiet.co.uk/ .

    Hogy fogod abbahagyni a szoptatást? A lányom még csak 10 hónapos és kb. úgy szopizik, mint 3 hónapos korában, nappal 4-5 alkalommal, éjszaka meg minden ébredésnél így altatom vissza. Ipari mennyiségű tejem van, most el sem tudom képzelni, hogyan lehet rávenni a testem, hogy leálljon vele :)
    Én egyáltalán nem érzem, hogy fogyasztana vagy fárasztana a szoptatás. Azt nem mondom, hogy nem vagyok fáradt, de sokkal inkább a 6-8 ébredéstől/éjszaka.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó hogy felraktad ezt a linket! Ez az intermittent fasting módszer egész tarthatónak tűnik. Régebben volt egy kolléganőm aki minden hétfőn tartott olyan böjt szerűséget hogy csak gyümölcs és zöldséglevet fogyasztott. És neki nagyon bevált.
      Igazából nálam (és főleg a Férjemnél) inkább az a baj hogy normál napokon sem 2000 ill. 2400 kalóriát eszünk...

      Törlés
  6. Köszi Merylla az ötletet, ezen már el tudok indulni! Szóval a lipideket nézzem, ugye? És igen, hasra meg combra híztam. Mindjárt belenézek ebbe a videóba is.

    Szerintem egyszerűen csak abbahagyom. MOndjuk nem tudom, mi fog történni az utolsó adag tejjel... én szeptemberig, tehát kb ő is 10 hónapos volt, szoptattam ilyen intenzíven, a doki meg is jegyezte, hog ilyet nem nagyon látott még (itt Fro-ban hamar visszamennek a nők dolgozni, nincs nagyon lehetőségük így szoptatni). Sőt, augusztusban, mivel otthon voltunk és meleg volt, egy-egy plusz szopizást is beiktattam. Aztán lecsökkentettem úgy, hogy evés után már nem adtam neki (először csak az uzsi után nem, aztán ebéd után nem stb), és így maradt az esti szopi meg az éjszakaiak.

    Utána elkezdtünk neki adni tehántejet (mikor egy éves lett) és így már én is nyugodt szívvel nem szoptattam éjszaka, tudván, hogy nem lesz szomjas. Most reggel és uzsira tehéntejet kap, este meg szopik. Szóval így!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezzel a lipiddel kicsit összezavartál, én simán "lezsíroztam" mindent, ami zsírként szerepel az élelmiszerek címkéjén :) De igen, azt kellene nézni. A kórházi dietetikus szerint a jó diéta az 60% szénhidrát, 30% fehérje, 10% zsírból áll. Na ettől Szendi Gábor és az összes paleos a szívéhez kapna, de nekem bejött.
      Az 5:2 diet az nem úgy fast diet, hogy gyorsan megszabadulsz minden feleslegtől, hanem azért fast, mert böjtölni, koplalni kell. De nem vészes az a 2 nap, már várom egy kicsit, ha vége a szoptatásnak, vissza fogok állni erre. Terhesség előtt elég sokat futottam és elképesztően jól ment 3-5 kilóval könnyebben, simán 30mp-cel jobb ezreket futottam, csupán csak azért, mert könnyebb voltam.

      Az utolsó adag tejcsivel tényleg kérdés, hogy mi lesz. Én 6 óra szünet után olyan vagyok, mint a Maupassant novellából az asszonyság, egy idegent megszoptatnék a vonaton, annyira tele van a cicim.

      Törlés
    2. Még nem olvastam el ezt a 5:2-t, de a böltölés nem hangzik jól... ellene vagyok minden szélsőségnek, így asszem maradok a lipidcsökkentésnél. Ma már minden dobozon megnéztem, sajnos sok helyen nem írják oda. És a neten sem találok táblázatot - mondjuk az ember kilogikázza, hogy miben lehet sok zsír :) Ja és ennek örömére ma jó sok tésztát ettem délben :))

      még a szoptatáshoz visszatérve: nekem is rejtély volt anno, hogy hogyan fogom leszoktatni, de annyira természetesen ment az egész, tényleg, nem volt semmi probléma. (azt remélem, a darabos kaja is majd megoldódik így valahogy, mert MÉG MINDIG nem hajlandó darabosat enni)

      Aztán vigyázz azért a vonaton! :)

      Törlés
    3. Szia,

      Tenyleg tehentejet adtok? Nahat, nekunk a gyerekorvos meg boven a tapszert javasolja.... (3 eves korig)

      NS

      Törlés
    4. Lait de croissance - tehentej vitaminokkal dusitva. De a tapszer is tehentej-alapu, nem?

      Törlés
    5. A legtobb tehéntejes, van pár szójabol készül is. Egy évesen már a mi orvosunk is javasolja a tehéntejet, ha a családban a szülőknek, nagyszüloknek nincs gondjuk vele.

      Törlés
  7. Tokeletesen megertelek. En se voltam soha.ilyen jo formaban. Kislanyom 8honapos es 5kg val vagyok kevesebb mint terhessegem elott. Nagyon jol erzem magam a boromben :) igen de mi lesz ha mar nem szoptatok. A ferjem szerint addigra kene a zsiros kajakrol keszoknom. Es picit sport se artan. Tenyleg nagyon jo h csak nasizok es barmi eszem ed egy grammot nem hizom..
    Szerintem kisebb etrendvaltoztatassal menni fog!

    VálaszTörlés
  8. Híztam. Pontosabban stagnáltam. Se le, se fel. Csak sajnos az sok, túl sok, szóval innentől fogva pukkadj meg, még hogy 49?!!? :) Grrr, én is sovány akarok lenni!!!

    VálaszTörlés
  9. Tudom, miről beszélsz. PONTOSAN ugyanez volt a nagyokkal: mikor terhes lettem, 52-53 kiló voltam, 62-vel szültem, a kórházból 53-mal jöttem ki, és pár hét múlva 48 voltam. Ja, mindez 164 centihez ;). És a szoptatás után pikk-pakk visszajött a lecsusszant pár kilócska. Simivel meg hááááát.... 62-ről kezdtem (irul-pirul szmájli), 80-nam mentem szülni (jó, volt rajtam, utólagos számolások szerint 8-9 kg víz), viszont Simi 6 hetes korában így is 63 voltam. Intenzíven szopó korában lementem 60-ig zabáltam mindent-, most szépen jön vissza minden, meg azok a kilók, amik még jönni akarnak ÉS az van, hogy soha nem akarok már 52-53 kiló lenni, 48 meg pláne, de 55-ig azért nagyon jó lenne visszamenni. Ha feltaláltad a spanyolviaszt, mindenképpen oszd meg!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Spanyolviaszt megosztom :) bár én azt hiszem, nagyon személyfüggő h kinek mi jön be, alkattól, akarattól, lehetőségektől, szokástól függően. Mi pl. mindig együtt eszünk, tehát nálam kizárva a böjtölés-

      Törlés