2014. november 12., szerda

Képmutató társadalom

Tegnapelőtt a mamám elmesélte, hogy ő még látta az anyját gyerekkorában libát tömni: kukorica-gombócokat erőltetett a liba csőrébe, majd azokat erőnek erejével végignyomta a liba nyakán. És ha még ez nem lenne elég, szegény liba egész életét a sötét pincében, egy kosárban töltötte. Számomra most derült ki az is, hogy a liba tömése egyáltalán nem tiltott, vagy ha tilos is, simán bevett szokás még ma is és a libamáj, amit a franciák (és én) olyan előszeretettel esznek (eszem) karácsony táján, az állatkínzás révén került az asztalu(n)kra!

Másnap Márton-napi ebédre voltunk hivatalosak barátainkhoz, ahol libamáj volt az előétel. Na most én nem azt a négy embert akarom kritizálni, aki megette a felszolgált libamájat, hanem a rendszert (meg magamat is, mert most nem ettem ugyan belőle, de ki tudja, tényleg soha többet nem fogok-e belőle enni, ahogy azt előző nap megfogadtam?)

Ültünk a párizsi lakás napsütéses étkezőjében, csupa liberális és magát széleslátókörűnek gondolt és aposztrofált értelmiségi, halálbüntetés-ellenesek és abortusz-engedélyezők, toleránsok a mássággal és a bevándorlókkal szemben, mit toleránsok! azokat a társadalom szükséges és ünnepelt részének tekintik, gyerekeiket hordozzák, négy éves korig szoptatják, biokajával etetik - és teljes lelki nyugalommal, politikáról, irodalomról és gyereknevelésről csevegve eszik a szerencsétlen, megkínzott liba máját.

Én meg erkölcsi és morális felsőbbrendűségem teljes tudatában ülök itt a számítógép előtt, és azzal próbálom meg elrendezni, mintegy helyreállítani a világ sorát - vagyis inkább megvásárolni a lelki békémet - hogy heroikus módon azt határozom el, hogy nem eszem többet libamájat. Fene a luxus problémáimat! Meg a luxus megoldásaimat!

28 megjegyzés:

  1. Megértve az írás mélységeit - de a sekélységére reagálva: a nem tömött libának is bizton van mája :) (nyilván kisebb és így talán drágább is) - de szerintem nem lehet nagyon más ízű (remélem :D )

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Én is láttam, ahogy a dédimamám tömi a libát, szerencsétlen állat annyira szenvedett, és közben végig engem nézett, mintha segítséget várna.. azóta nem eszek libamájat.

    VálaszTörlés
  4. Libát még ma is simán tömnek, én is láttam, még 2014-ben is. Franciaországban az egyik nagynéni ezzel foglalkozott, ebből élt nyugdíjas kora előtt. Kacsafarmja volt, tömte a kacsákat (libát is, de főleg kacsát), vágta, foie gras-t készített (aranyáron), confit de canard-t és mindent, ami kacsából van. Mondjuk az ő kacsái "boldog kacsák" voltak, mert nem a pincében élték életüket, hanem óriási területen, de attól még az ő gigájukon is lenyomták a csövet és hajrá.

    Sajnos szeretem a libát és főleg annak máját és más állatot is, de ha látok egy állatkínzódokfilmet, én is eldöntöm, hogy soha többet nem... aztán mégis. Gyarló vagyok?

    Ezt a filmet láttad? Mindennapi kenyerünk a címe (Unser täglich Brot).

    http://www.youtube.com/watch?v=bzHhnGcoskU

    Nem biztos, hogy fogsz enni csirkét, marhát, egyebet ezek után. :/ Pedig nem brutalitást (de, néhol igen) mutat be, hanem csak napjaink élelmiszeripari valóságát. Szöveg nélküli.

    Bezzeg

    VálaszTörlés
  5. A nem tömött liba mája meg sem közelíti a tömöttét. Kemény és az íze sem olyan isteni. Kedvencem a libamáj, de most haragszom magamra érte.

    VálaszTörlés
  6. A mamám is ugyanezt mondta azon beszélgetés alkalmával, azaz hogy a nem tömött liba mája nem olyan finom. De valszeg ki fogom bírni libamáj nélkül az életemet :)

    Bezzeg: nem láttam, de most belekukkantottam és izé... pont azt a részt kaptam el, ahol a csibéket futószalagon utaztatják...azt hiszem meg fogom nézni. Én eddig abban a hitben éltem, mert rengeteg ilyen állatjóllétes doksit fordítottam anno, hogy ma már az állatok nem szenvednek. De sztem senki sem gyarló, hát VALAMIT csak kell enni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A veget nem spojlerezem le, de majd figyeld meg, nagyon logikusan van felepitve a film: megtermekenyites, szuletes...

      Igen, enni kell. Ehetnenk salatat retekkel, paradicsommal, spenottal. Hala eg, a kenyer is belefer.

      Bezz

      Törlés
  7. A nem tomott liba maja kb mint a csirkemaj, ha vki nem erzi a kbseget, az vszeg fureszport is ehetne.
    A tomott liba maja beteg, a termeszetes meret tobbszorose. A tomesi idoszak alatt az allatokat a szukseges tap negyszeresevel etetik meg (kiki szorozza be a napi betevojet neggyel), a halalozasi ratajuk a termeszetes sokszorosa.
    :(

    VálaszTörlés
  8. Én nem vagyok egy struccpolitikus semmi másban, csak ebben: nem vagyok hajlandó belelgondolni, és nem akarok megnézni semmilyen dokumentumfilmet, így is utálom az emberiséget épp eléggé, és úgy gondolom, hogy nagyonis megértünk a pusztulásra - hajrá természet, nélkülünk!

    Amúgy azt nem értem, hogy mért a francért nem lehet a kukoricánál sokkal durvább tápértékű dologgal etetni őket, ahelyett, hogy rengeteget beléjük tömnek olyasmiből, ami viszonylag kevés kalóriát tartalmaz… :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én ugy érzem, sok mindenben struccpolitikat folytatok, pl. a kinai es bangladesh-i, ehberert dolgozo gyerekek altal varrt ruhakot veszem meg, nemcsak magamnak, de az egesz csaladnak...

      Törlés
    2. Igen ezen én is sokat gondolkozom mert egyrészt érintett vagyok ebben a kisebbség/bevándorló témában, de ahogy öregszem egyre elkeseredettebb vagyok az úgynevezett "liberális és toleráns" világban tapasztaltakkal.
      Itt ahol lakom Kanada "vadnyugati" részén olyan szomorúan lenézik egymást az egyes nemzetek (mondjuk kielsősorban a helyi fehérek a többieket, minket is mint nem helyi fehéreket), és mikor már én is eljutok oda hogy butának és nem magammal egyenrangúnak tartom azokat a szerencsétlen Fülöp szigeteki bevándorlókat aki szinte kizárólag csak wc-t pucolnak - akkor elszégyellem magam, majd továbbra sem teszek semmit.
      Itt már lényeges többségben vannak az ázsiai bevándorlók és bizony - én úgy látom - sokakat zavar hogy már nemcsak wc-t pucolnak és a McDonalds-ban meg építkezésen dolgoznak hanem hoppá egyszercsak ő a főnököd a befektetési bankban. Itt kezd meginogni a liberalizmus és a tolerancia. És valahol mindenkinek igaza van.

      Törlés
    3. Est-nek: azt hiszem pont az a lényeg hogy szegénykék túl egyék magukat attól hízik a májuk?

      Törlés
  9. Én libát, kacsát, tehenet, bírkát, kecskét és vadakat nem eszem mert aranyos állatoknak tartom őket.
    Mondjuk a disznókat is de kolbászt szoktam enni.
    A csirkéket annyira nem tartom aranyosnak de tudom hogy szegénykéket már annyira génmódosították hogy hatalmas csirkemellül és picike lábaik vannak amiken állni sem tudnak (életük 3 hónapos időszakában) hanem csak támaszkodnak a ketrecnek és zabálnak.
    Ez milyen élet?

    VálaszTörlés
  10. Véletlenül keveredtem ide, de ne haragudj, nem tudok nem reagálni arra, hogy azt írod: "halálbüntetés-ellenesek és abortusz-engedélyezők" vagytok. Nekem ez nagyon ellentmondásos. Egy ártatlan életet az anyja hasában meg lehet ölni szerinted, egy bűnözőt pedig nem?
    Üdv,
    Tracy

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, jogos. De attól függ, honnan kezdődik az élet, illetve ki honnan számítja. Hiszek abban, hogy egy nő saját maga döntheti el, akar-e, tud-e vállalni gyereket vagy sem. Valahol ez is képmutatás, tudom...

      Törlés
  11. En is egy zugolvaso, de ezt muszaj kiirni magambol: szerintem a szeleslatokorkoz hozzatartozik az is, h tudjuk ezeket a dolgokat, hanyan dolgoznak rabszolgasorban a mi menö kütyüinkert, ruhainkert, stb. En a bangladeshi ruhakon akadok ki leginkabb, de a sor hosszu sajnos.
    A müveltseg is olyan dolog, h az ember sajat magat mindig muveltebbnek tartja, mint masok öt...a liberalizmus eleg lejaratott fogalom, amit Nyugaton azert konnyebb müvelni (en Bajororszagban elek tobb mint 10 eve, onnan tudom).
    Eddig amugy en is halalbuntetes ellenes voltam, de amiota gyerekem van, ugy gondolom, h igenis halalbuntetest kene adni azoknak, akik vedtelen gyerekeket ölnek, kinoznak, megeroszakolnak, stb. Ne ulhessen csak ugy par evig kenyelmesen, akik ilyen irtozatos dolgokra voltak kepesek...

    Amugy tetszik a blogod, jok az irasok meg a kivalasztott irodalmi szovegek is. Sok elgondolkodtatott, azert irok most en ois, hatha teged is erdekel az en par gondolatom...

    Üdv, A

    VálaszTörlés
  12. Hát lehet, hogy én leszek az utolsó megvetett olvasó, de az ember az idők kezdetétől fogva rabigába hajtotta-szelidítette az állatokat. A svájci paraszt radikális eszközökkel tereli az amúgy gazdag füvön, szabadon legeletett marháit az istállóba télre (állatkínzás!), a macskákat ivartalaníttatja (állatkínzás!), a kutyákat csippeltet (állatkínzás). A városi bölcsészlányka undorral veszi meg a teszkóban a csomagolt csirkét, de közben a természet törvénye mindig az volt, hogy az ember haszonállatokat tenyészt és tart, mert ez így van rendjén...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem nem mindegy, hogy az emberek az eletben maradasert olnek, vagy plusz elvezeti forrasert kinoznak. Azzal persze lehet vitatkozni, hogy kell-e egyaltalan hus, de szerintem nem veletlenul vannak zapfogaink, minimalis mennyiseg jol jon, meg ha talan kevesebb is, mint amit az emberek altalaban megesznek. Ezzel szemben masodpercekig tarto luxusert/elvezetert egy allatot megkinozni szerintem kegyetlenseg, ugyanugy egy allatot ivartalanitani, hogy egy kis lakasban onon szorakoztatasunkert tartsuk.

      U.i. epp a Belga Hus szamat hallgatom, szivesen ajanlom mindenkinek ;)

      (B.)

      Törlés
  13. Na de miért lenne mindez helyes és kivanatos, csak azért, mert RÉGEN IS ÚGY CSINÁLTÁK? Miért lenne ez érv? Nem akarok demagog lenni, de kapasbol fel tudnek sorolni egy csomo mindent, ami regen bevett szokas volt, de attol meg elitelendo es szerencsere ma mar nem ugy van.

    (Nem vetek am meg senkit! :))

    VálaszTörlés
  14. Mindig meglepődök milyen érdekes témákat tudsz előbányászni. Én szeretem a libamájat, de ha mindenbe belegondolok, hogy készült, bármilyen étel, akkor bizony éhen döglenénk, vagy ha a ruhák készítésének az elő fázisait kicsit megpiszkáljuk akkor még meg is fagyunk. Szóval enni, ruházkodni kell és ez az állatok számára nem túl előnyös. Nekünk viszont létkérdés. Mi a fontosabb? Egyszer voltam egy konzervgyárban, hát ami ott volt az köpedelem. 1 évig nem ettem. Aztán elfelejtettem, mert szeretem a konzerves paradicsomos húsgombócot és hát megint eszem. Gyarló az ember :-( a saját érdekében. Persze nem ártana a fölösleges kínzásokat kihagyni az állatok feldolgozása során, persze ez is marhaság, mert így is úgyis elpusztulnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az zavar, hogy a libamáj azért luxuscikk, nem? Legalábbis simán megvagyunk nélküle, és azért mégiscsak más libát tömni, mint csibéket futószalagoztatni.. az első sokkal-sokkal kegyetlenebb. És azért az sem mindegy, HOGYAN pusztul el egy állat, nem?

      Kíváncsi vagyok a konzervgyáros tapasztalataidra!

      Törlés
    2. Az a nagy helyzet hogy a libamáj sokkal jobb mint a csirke. Luxus ide-vagy oda. Persze hogy nem mindegy hogy pusztul el az állat, de a végeredmény ugyanaz. Elpusztul, mi meg megesszük. Sok más dolog nélkül is megvagyunk, mégis használjuk és esetleg azt sem tudjuk, mi volt az előzmény a feldolgozásnak. Sokszor jobb is. A konzervgyárban látottakra ha valóban kíváncsi vagy, akkor az eddig használt ételeid több mint felét kidobhatod DD

      Törlés
    3. De én nem szoktam konzervet enni! :)

      Törlés
    4. Azt te nem tudhatod mit eszel DD. Ma már mindenbe raknak valami izét, mizét, ami tuti nem étel de kell mert tartósít meg ízfokozó, meg az abc össze betűje. Szóval konzerves babot vagy mit csináltak, kilottyant egy nagy adag a földre, lapáttal összeseperték és visszarakták. Mit csinálhatnak ha nem látjuk? Ez csak az egyik dolog volt.

      Törlés
    5. Szerintem abszolut nem mindegy, hogyan olunk meg allatokat.
      (B)

      Törlés
    6. En a multkor egy etterem konyhajaba neztem be gyanutlanul. Eddig oda jartunk, ezek utan messze elkeruljuk. De mi lehet a tobbi etterem konyhajaban...?

      Törlés
  15. Tamko, egyebkent, en multkor szembekerultem, itt kulfoldon, egy foie gras ellen tunteto csoporttal, ugyhogy lesznek szolidaris csapatok, ha kitartasz. Egyebkent en soha nem ettem meg libamajat, es nagyon szeretem a csirkemajat, ugyhogy allitom, lehet nelkule elni :)
    (B.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát akkor en hozzajuk felsorakozom!! Egyetertek, amit irtal, kegyetlensegrol es husevesrol. Felfoghatatlan, h allatkinzas reven az asztalra kerult (luxus) etelt eszunk.

      Törlés