2014. október 11., szombat

Visszatérő álmok

Senki nem kíváncsi az álmaidra - mondták gyakran a szüleim gyerekkoromban, és be is bizonyosodott: hiába mesélem izgatottan reggelente Z-nek, hogy már megint milyen szenzációsat álmodtam, rá se bagózik. Úgyhogy most ahhoz a pár olvasóhoz szólok, aki e bevezető cím és mondatok ellenére tovább olvas, és kiváncsian várja, hogy bepillantást nyerjen ezekbe a lenyűgöző és világraszóló álmokba. A többieket meg megértem: én magam sem szoktam végighallgatni mások álmait, legyenek azok bármilyen bámulatosan különlegesek.

Szóval van két szenzációs visszatérő álmom. Nem a forma, hanem a tartalom tér vissza újra és újra. Más helyszínen, más környezetben, de mindig ugyanazt álmodom. Régen megfejtettem már őket: az egyik a vadászösztön, a másik pedig a kíváncsiság megnyilvánulása. Ezek a genetikailag rögzített, ősi emberi jelenségek modern álmokban sűrűsödnek tapinthatóvá: Az elsőben egy hatalmas áruházban vagyok, ruhaüzletek hegyén-hátán: Gap, Zara, HM, Etam, Comptoir des cotonniers stb. Bele (beléjük) vetem magam, izgatottan nézelődöm, fogasról válogatok, pulcsikat hajtogatok szét. A másodikban pedig a számítógép előtt ülök és épp egy iszonyú jó blogot olvasok. Sajnos nem mentem el a blog URL-jét, így másnap már fogalmam sincs, hogyan találtam oda.

Ilyen korszerűen, a 21. századdal tökéletes összhangban álmodom én kéremszépen. Ha jobb napjaimon próbálok is józan, az evilági javakon felülkerekedő entellektüelnek tűnni, az álmaim mindent elárulnak. Éjjelente kitör belőlem a shopping- és blogmánia, dobog a szívem a sok ruha láttán, csak úgy hullanak a pólók a fogasról, izzik az iPad, kattan az egér, nyílnak az ablakok..!

20 megjegyzés:

  1. Az én visszatérő álmaim: elvesztem a lakáskulcsot, a bőröndöt és csőtörés lesz. Bizonyára egy pszichológus tudna mondani az okokról valamit DD

    VálaszTörlés
  2. Hát Tamkó én is nagy "álom fan" vagyok, és nagyon érdekesnek tartom az álmokat. Persze elmesélni nehéz, sosem fogja ugyanúgy átélni akinek meséled mint te magad.
    Az én visszatérő álmom: csomagolok egy bőröndbe ruhákat, vagy egy táskába könyveket (rengeteg verzió van) és nem fér be, kiszedem újra próbálom tűrögetem stb. - miközben tudom hogy indul a repülő, a busz, megjött a taxi és gyakran még Anyukám is sürget és idegesít hogy el fogok késni.
    Verítékben fürödve ébredek mindig hatalmas megkönyebbüléssel. De mégis szeretem ezt az álmot mikor felébredek és rájövök hogy ez nem történt meg a valóságban. :-)

    VálaszTörlés
  3. Engem nagyon érdekelnek az álmok - OK, elsősorban a sajátjaim (mint ahogy az látszik is, ugyebár) - de másoké is. Én minden reggel szívesen elmesélem, mit álmodtam - A. tényleg nem lelkesedik annyira, mint én szeretném (de A. nem egy lelkendezős fajta) - ezért is kezdtem leírni őket. Viszont egész egyszerűen nincs visszatérő álmom, azt hiszem, (bár gyerekkoromban mintha többször álmodtam volna egy fekete T-modellről, ami a lépcsőkön át is üldöz? - de inkább érdekes volt, mint félelmetes) - szóval, én szívesen olvasok álmokat :))) és a sajátjaimat is igenis megírom, nem érdekel, olvassa-e őket bárki is. (és a gyerekektől is mindig megkérdezem, mit álmodtak, meg A.-tól is - de valahogy korántsem álmodnak olyan gyakran, mint én)

    VálaszTörlés
  4. Nekem is vannak ilyesmi visszatérő álmaim: nem tudom tárcsázni a jó számot a telefonon (az utolsót mindig elrontom), nem találom el a megfelelő emeletet a liftben stb stb! Martine, olyanról még nem is hallottam, akinek nincsenek visszatérő álmai... egy kis esés sincs? :)

    Szerintem a maga ámai mindenkinek nagyon érdekesek, én is szeretem őket elemezgetni, megjegyezni. És érdekes, mióta megvan Boni, teljesen máshogy álmodom, jobban emlékszem rájuk (a szoptatással és a megszakított éjszakákkal lehetnek összefüggésben).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én konkrétan úgy is olvastam, hogy mindenki álmodik de csak az emlékszik rá aki fel is ébred belőle mégha csak olyan félálomszerűségbe is. A férjem állítólag még sose álmodott - de mivel őt az ágyúdörgés sem ébreszti fel szerintem inkább csak nem emlékszik.

      Törlés
    2. hú, na tessék, még egy különleges ember! Ilyet sem hallottam soha! Mindenesetre azt üzenem neki, h nagyon bánhatja :)

      Törlés
    3. (jaj, és próbáld meg felkészíteni a két-háromszori kelésekre éjszakánként :)) - olvastam a jó hírt!- hátha majd álmodik is)

      Törlés
  5. hú, akkor különleges vagyok :)

    nem, nem szoktam esni, zuhanni sem - inkább "érdekeseket" álmodom, mint félelmeteseket

    VálaszTörlés
  6. És olyat szoktatok álmodni hogy repültök? Mert képzeljétek én régebben nagyon gyakran álmodtam hogy repülök (vagy hatalmas lebegőseket ugrok) de egy két-három éve "elvesztettem" ezt a képességemet és nagyon elszomorít. Lehet hogy ez kor függő?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én nem!

      viszont egy időben gyakran álmodtam hosszú kacifántos történeteket, amelyekben NEM IS SZEREPELTEM!

      :-o

      Törlés
    2. Lebegős ugrálós futás van :) - de inkább az elalvás előtti másodpercekben félálomban

      Törlés
    3. Én is repültem, lebegtem, de most ahogy belegondolok, mintha jó pár éve eltünt volna. Zuhantam régebben, s mindig nagy csattanásra ébredtem verítékben fürödve. Fiatalon sokszor gyalogoltam sinek mellett és jött a vonat, nem tudtam mozdulni, rettegtem, földbe gyökerezett a lábam, ilyenkor is mindig felriadtam. Sokszor álmodtam úgy, hogy pl bemegyek egy ajtón és teljesen máshol jövök ki (mint pl a Mátrixban) és nagyon fura történeteket élek át, minden szürreális, ez emberek változnak körülöttem, a helyszínek is, de általában van valami történet mögötte. Pl tudom, hogy a garázsban vagyok, de úgy néz ki, mintha egy hatalmas arab sátor lenne berendezve.

      Törlés
  7. Tamko! olyat már én is :)

    álmodtam egyszer "finom meleg napsárgát", a leghülyébb (?) legérthetetlenebb álmom pedig az volt szerintem, amikor egy napsütötte hegyoldalon a leaszfaltozott úton vidáman mosolyogva (!!!) gurult lefelé egy kézi, görgős padlótisztító felálló nyelére szerelt vállfa - se füle, se farka, se értelme, tizenévesen álmodtam, de olyan élénken látom most is magam előtt a képet, hogy illeg-billeg a vállfa, száguld lefele boldogan... (nem, gyerekként sosem ittam :D)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-D

      Jaj, ezen jot nevettem! Ezennel benevezek en is a Leghulyebb Almok versenyebe! Bar ezt nehez lesz tulszarnyalni!

      Törlés
  8. Én mostanában azt álmodtam többször is, hogy apukám vissza szokott a cigire!! És kérlelem, hogy apu ne gyújts rá!! ( együtt szoktunk le tíz éve)

    VálaszTörlés
  9. Engem érdekelnek az álmok, mások álmai is,kicsit kegyetlennek is tartom, hogy a szüleid azt mondták neked, hogy senkit nem érdekelnek az álmaid. Jó, persze tényleg ritkán lehet visszaadni egy hangulatot egy álomból, és szerintem inkább azok a fontosak,mint maga a konkrét sztori, de szerintem egy gyerek álmaira odafigyelni különösen fontos, mert lehet, hogy ad egy csomó infót szorongásokról, vagy csak érzésekről, amit nem tud máshogy elmondani. Nekem a visszatérő álmaim mindig félelmetesek. Pl. amikor nagymamáméknál nyaraltam vidéken gyerek- és kamaszkoromban, rendszeresen azt álmodtam, hogy jönnek katonák, és menekülni kell előlük.Otthon is sokszor álmodok ilyesmit, de ott valamiért mindig egy gyógyszertárban vagyunk, ha valami félelmetes történik. Ott nem konkrétan katonák szoktak jönni, hanem légitámadás van, járvány stb. És beszállnék én is a leghülyébb álmok versenyébe, mert visszatérően álmodom olyanokat, hogy nagyon szükségem van egy mosdóra, és van belőlük egy csomó, de vagy vannak benne, vagy koszos, vagy nincs ajtaja, és nagyon rossz érzés. Már kezdem azt hinni, hogy valami tudatalatti wc-fóbiám van:)
    Ti álmodtatok már olyat, amiben meghaltok? Azt mondják, hogy senki nem tudja megálmodni a saját halálát, hanem felébred előtte.

    VálaszTörlés
  10. Nem lehet h pisilned kellett ejszaka? En akkor szoktam ilyen wc-keresoset almodni.

    Tenyleg kegyetlen, de nalam ez be is jott: senki nem hallgatja meg az almaimat :) van abban viszont valami, h egy gyerek almait erdemes lenne vegighallgatni. Bar mindenki, meg a legkiegyensulyozottabb emberek is almodnak durvakat sztem.

    A halalomat asszem meg nem almodtam meg.

    Joccakat, szep almokat! :)

    VálaszTörlés
  11. Engem is érdekelnek az àlmok, màsoké is :) elalvàs utàn gyakran àlmodom lépcsőről/àgyról lezuhanàst, màs visszatérő nincs. Mindegyik olyan színes, cifra, hogy alig tudom elmesélni màsnak, sefülesefarka kategória. Egyszer ébredtem arra, hogy kacagok, szokott futós àlmom lenni, az ólomlàb-jellegű, és volt màr olyan is, hogy sikítottam, mert megijesztett egy szörnyű ember, nem volt arca és àt akart karolni..

    VálaszTörlés
  12. Durva. Nekem is van egy plazam ahova almomban jarok. Boltok kajak mozi... furcsa.

    VálaszTörlés