2014. április 26., szombat

Pedofília

Ma délelőtt megnyitottam a Facebook-ot és értetlenül láttam, hogy milyen fényképet posztolt ki Lili, aki eddig csak kutyákról meg macskákról tett fel képeket. Odahívtam Z-t is, és csak hüledeztünk. Mi ez? Hogyan kell  ezt nézni? Tudjátok, vannak olyan képek, amelyek pl. egy fejet ábrázolnak, de ha sokáig nézi az ember kiderül, hogy igazából meztelen nő, pontosabban mind a két kép egyszerre, ügyesen megrajzolva. Ez is valami ilyen lenne? Vagy ez egy rossz vicc?

Mert a képen egy kislány nemi szerve volt látható, amibe valami hőmérőszerűséget dugtak (később kiderült, hajsütőt). Minél hosszabban bámultuk ütődötten, annál nyilvánvalóbbá vált, hogy ennek a fotónak nincs más olvasata. Fel sem tűnt rögtön, hogy a kép nem megosztással, hanem közzététellel került oda, mégpedig kora reggel, amikor viszont Lili pont nálunk reggelizett.

Egy gyors telefonnal kiderült, hogy a kislány nem is tudta, miről van szó. Nem ő tette fel a képet, és igen, az a fénykép (bár azóta nagyon reménykedem abban, hogy esetleg montázs lehetett) egy pedofil illetőtől került valahogy oda. De hogy? És honnan tudta, hogy Lili 13 éves kislány? Biztosan nem osztotta meg senkivel interneten a jelszavát; noha igaz, hogy a fél életét a neten tölti, ennél azért sokkal okosabb. És vajon hányan látták a fotót, mielőtt leszedte volna?

Vajon kapunk-e választ valaha ezekre a kérdésekre? A rendőrségen állítólag nem voltak túl profik, pl. a mi IP-címünket akarták elkérni, ami érthetetlen, mert a kép minden olyan számítógépen megnyílt, ahol Lili ismerősei a FB-ot használták. Remélem, átveszi az ügyet az ebben illetékes részleg, bár fogalmam sincs, hogyan lehetne kideríteni bármit is, miután a kép eltűnt.

Döbbenetes, nem? Hogy fel lehet törni egy FB-profilt, de főleg: hogy egy nyilvánvalóan mocskos, undorító alak(ok?) pedofil képekkel bombáz(zák?) a gyerekeket. És ijesztő belegondolni abba is, hogy egy kislány esetleg alanya lehetett ennek a fotónak - egy olyan fotónak, amire semmi szín alatt nem lettünk volna kíváncsiak, és ami viszont a történtek miatt egy időre jól belevésődött a memóriánkba.

12 megjegyzés:

  1. ha van ilyen rangsor, ez a téma borít ki leginkább :( szörnyű lehetett az a kép

    VálaszTörlés
  2. Ha van okostelója, állítsa be a code generatort. Akkor ha be akar lépni, a telójára kap egy kódot. Én is így használom, miután fel akarták törni... Egyébként nagyon durva....

    VálaszTörlés
  3. OMG, ez sokkoló! Szegény Lili, remélem hamar feldolgozza!

    VálaszTörlés
  4. Ettől én is lefagytam. Förmedvény!!! Ijesztő!

    VálaszTörlés
  5. Eddig en sem tudtam h ennyire kiakadok ezen.

    VálaszTörlés
  6. Bogi, koszi a tippet, en is be fogom allitani.
    Meg nem tudom hogyan reagalt minderre lili, azota nem beszeltem vele, de lehet h nem is mondana el (amugy stramm kiscsaj)

    VálaszTörlés
  7. Óóó, hát nem vagytok valami harcedzettek, az látszik, de nem is baj. Sokkal keményebb dolgokat csinálnak kislányokkal, meg hát néha kisfiúkkal, nem is olyan ritkán anyu vagy apu. Kemény világ van, ezt én mondom, nekem már a szemem se rebben egy kis pedofíliától.

    VálaszTörlés
  8. Igen, nekem (nekünk) ez az első valódi, közeli élettapasztalatunk a pedofíliával, és meg voltunk bénulva szinte. De ami még ijesztőbb talán, hogy szombat óta mennyire napirendre tértünk fölötte. Megy az élet további, és közben pedig...

    VálaszTörlés
  9. Ezt a kódos nyavalyát én is használom, ha más gépről lépek be, én, vagy más, (volt rá példa) azonnal kapok jelzést, tehát sokáig nem tud fönt maradni semmi, aminek nem kell. Bár nem szokásom kritizálni de 13 éves lánynak nem kellene a fél életét a neten tölteni. Az én fiam 12 éves, csak azért van facebook profilja mert ugye több országban vagyunk és így tartja a kapcsolatot a többiekkel. Egyszer már nekem is fel kellett függeszteni a fiókját mert kedves osztálytársai hülyeségeket írtak rá. Tudom hogy nem vagyok sem népszerű sem túl demokratikus a nézeteimmel, de a facebook-ot csak a közelemben használhatja, sőt a kapott értesítések is hozzám jönnek, amiket aztán ő néz meg de ott vagyok. Egyenlőre nincsenek olyan titkok, amiket ne tudhatnék. Meg akarom tanítani mire figyeljen, azt pedig csak így tudom. Pl. Mielőtt letörölném a nem kívánt tartalmat, elmentem a lapot, fénykép, adatok, stb., és csak akkor törlök. Sokféle módon lehet a bejövő infó eredetét ellenőrizni, de ha letörlöm minden mentés, vizsgálat nélkül, akkor elég nehéz. Itt az egyik suliban órák vannak a facebook használatáról mert volt több balhé.

    VálaszTörlés
  10. Szerintem is rémes, amit a számítógéppel művel. Nem is a FB-on lóg, hanem inkább játszik. Egész hétvégéket! Aztán amikor ki tudjuk rángatni a szabadba nagy néha, tök lelkesen szaladgál. Mi is játszottunk anno sokat (Commodore 64) de sztem azok a játékok sokkal kreatívabbak voltak. (vagy csak én vagyok ilyen régebbenmindenjobbvolt típusú nyanya?)

    Óra a FB-ról? Szuper ötlet. És igazad van, el kellett volna menteni a lapot, csakhát az az igazság, hogy kinek lett volna hozzá gusztusa. Egyébként Lilinek is volt valami problémája az osztálytársakkal fészbukilag, nem is tudom mi volt az, de az tény, hogy kétélű dolog. Nehéz ügy, mert az ő 13 évével már szinte sokkal jobban kezeli ezeket mint mi, akkor meg hogyan ellenőrizze az ember? (meg amúgy ez az anyja feladata, én csak itt bámészkodó szemmel nézem az egészet)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Haha, nekem is volt Commodore 64 gépem és azokat a játékokat szerettem, a mostaniaktól meg begolyózok. Én napi fél órát engedem a számítógépen játszani, aztán néha együtt is nézünk filmet, facebookot, stb. Nem egyszerű, mert előbb-utóbb nekem is le kell válnom róla, mármint az ellenőrzéséről, lányoknál meg ez hamarabb szükséges, érettebbek. Szerencsére mi mindketten a férjemmel informatika szakmabeliek is vagyunk, ismerjük a praktikákat D, de tényleg tud veszélyes lenni a net és a nyilvánosság ilyen korúaknál. Itt szigorúan veszik, ha valakinek a profilján túl személyes dolgokat lát az iskola, a szülőkkel eltünteti, és súlyos fegyelmi vétségnek számít ha egymást piszkálják. És mégis megteszik.

      Törlés