2014. április 25., péntek

Mi mindent hord hátán a Föld!

A rajzaimat eddig így készítettem: először ceruzával krokit rajzoltam, ami néha két percbe, néha fél órába telt, témától függően. Előfordult, hogy rögtön sikerült, de az is, hogy négy-öt változat született. Ezután jött a kőkorszaki, de nekem nagyon bevált lépés: fény felé tartva - tehát az ablakon -, egyetlen tollvonással átrajzoltam a száz girbegurba, hezitáló firkát. Ez fárasztó és karizmot igénybe vevő művelet, ezért gyakran le is fénymásoltam félúton a rajzot, mondván, hogy ha elszúrom, nem kell újra kezdeni. A kész képet ezután beszkenneltem és feltöltöttem.

Mindez a múlté! Volt is ám egy gyanúm, hogy 2014-ben ennél az ablakos módszernél léteznek azért jobb megoldások. Megint egy itt vendégeskedő barátnőm nyitotta fel a szemem. Kiderült, hogy nem kell már az embernek vízfestéket meg vázlatfüzetet cipelnie magával mindenhová, mint gimiben tettük, elég ha csak nála van a férje iPadja! Hihetetlen, hogy mi minden létezik a világon, és mi mindenről nem tud az ember. Szuper rajzolós programokat lehet letölteni és használni!  (de erről a brüsszeli Képregénymúzeumban miért nem ejtettek egy szót sem?)


Ti milyen létfontosságú alkalmazást használtok?

Annak a programnak a neve, amivel az utóbbi rajzokat készítettem, Paper. Olyan gyönyörű tusvonalat lehet vele húzni, hogy azzal én még (nem viccelek!) álmodtam is. Ezen kívül van még benne ecset (vízfesték), filctoll, ceruza és radír. Letöltöttem egy másikat is (ArtRage), azzal inkább tempera és olajfesték-hatást lehet elérni. Kíváncsi lennék, a profik mivel dolgoznak, mert könnyű ezeket használni ugyan, de a formátum miatt a rajzolás (főleg az aprólékos részletek összhangba hozása az egésszel) eléggé nehézkes. Meg ami látszik is pl. a fenti rajzon, hogy a vázlatot nem lehet eltüntetni a végleges ecsetvonások alól - hacsak nem tud valaki direktbe tutit rajzolni.



Az alkalmazás hátulütője: kialvatlan Tamko, folyamatosan lemerülő táblagép

13 megjegyzés:

  1. De nem visszavittétek az iPadet, amit ajándékba kaptál?

    Nekem ugyanez, csak fotóappokkal, ha nincs 15 letöltve, akkor egy se, és tényleg, néha előveszem, hogy na, szerkesztgetek egy kicsit!:)

    VálaszTörlés
  2. De, azt visszavittuk, ezt z. Vette maganak nem olyan regen. Ugyhogy most ezen logok allandoan, meg is jegyzi mindig h ajandekba bezzeg nem kellett! :) ( persze ha ismertem volna anno ezeknek a programoknak a letezeset...)

    Instagrammot toled hallottam eloszor, emlekszem!

    VálaszTörlés
  3. Tamko, hát én tisztára "szerelmes" leszek beléd... gitározik is, BD-t fest... nekem ennél több nem kell.

    Nekem egyelőre fotómachinátorok vannak az Ipadon és sok gyerekjáték... köztük kifestős és rajz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. rajzolós, egészen jó rajzoló programok vannak, de ettől még én nem tudtam, hogy vannak felnőtteknek szóló rajzappok is.

      A spenótra rajzoltam én is egyet (bevallom, kicsit koppintottam másról, a fürdőkádasat) és a gyerekek valódi vízfestékével festettem ki, pontosan azért, mert nem tudtam, hogy már a XXI. században járunk.

      Törlés
    2. Neked van hozzá "Ipad-ceruzád" is?
      Fr.kulcs

      Törlés
  4. Franciakulcs, hallanál gitározni :))

    van ceruzám is, de őszintén, nem olyan nagy a különbség, mert elég vastag. Láttad, h létezik Paper-ceruza is direkt ehhez az alkalmazáshoz? De úgy létom, az is túl vastag, különben a horror ár ellenére talán megvenném,

    Nem látom a fürdőkűdas rajzot, melyik az??

    VálaszTörlés
  5. Igen, a demoban láttam, hogy van Paper-ceruza és azt is láttam, hogy minden ecsetért, trükkért fizetni kell, francba. :(

    Fürdőkádas: 2014. március 21., 10 dolog, aminek bottal üthetjük a nyomát

    VálaszTörlés
  6. Igen, minden fizetős :(( De a Paper megéri a pénzét, az ArtRage már sokkal kevésbé felhasználó- és pénztárcabarát.

    Nagyon jó az a kép! Amúgy persze semmi sem pótolja a VALÓDI ecsetet és a festés fílingjét :)

    VálaszTörlés
  7. Azért a tieidhez képest elég bóvli. :D (a "fesssmény")

    VálaszTörlés
  8. Ezek után ne lepődj meg, ha a legközelebbi adódó alkalommal megint iPad-et fogsz kapni ajándékba :-D!

    VálaszTörlés
  9. :)))) igen, most adtam neki par otletet!

    VálaszTörlés