2013. február 15., péntek

Mi a megoldás?

Fejtörő, álmosság ellen

Subidam és Subidu sűrűn látogatták az erdőt. Egyikük olyan volt, mint az Oroszlán: minden hétfőn, kedden és szerdán hazudott, a hét többi napján igazat mondott, a másik olyan volt, mint az Egyszarvú: minden csütörtök, péntek és szombat hazudott, a hét többi napján igazat mondott. Csakhogy Alice nem tudta, hogy melyik testvér melyik, annyira hasonlítottak egymásra (kivéve, ha a hímzett gallérjukat viselték, de ez ritkán fordult elő) és azt sem tudta, melyikük olyan, mint az Oroszlán és melyik olyan, mint az Egyszarvú.

Egy alkalommal Alice összetalálkozott a két testvérrel, akik vigyorogva álltak egy fa alatt. A két testvér a következőket állította:

EGYIK: Ma nincs vasárnap.
MÁSIK: Pontosabban hétfő van.
EGYIK: Holnap Subidúnak hazudós napja lesz.
MÁSIK: Az Oroszlán tegnap hazudott.

Alice, aki nagyon okos lány volt, ebből rájött, hogy milyen nap van, melyikük Subidam és melyik Subidu és melyikük viselkedik úgy mint az Oroszlán és melyik úgy mint az Egyszarvú.

Ismertétek? Tudjátok, mi a megoldás?

4 megjegyzés:

  1. Úristen, kit érdekel? :)
    Nagyon unatkozhatsz, basszus...
    Írjál inkább az öregedésről szomorú bejegyzéseket, azokat jobban szeretem, mert az most jobban illik a hangulatomhoz.

    Egyébként péntek van, az "egyik" a Subidam, aki az oroszlánra hasonlít, a "másik" meg a Subidu, aki az orrszarvúra hasonlít. Csak fel kell rajzolni egy táblázatot.

    VálaszTörlés
  2. Dehogy írok szomorú bejegyzést az öregedésről, amikor PÉNTEK van! :)) Különben is tegnap az usziban kétszer is Bonjour Mademoiselle-t köszöntek, szóval jó kedvem van.

    Kíváncsi vagyok a táblázatos megoldásodra, én nem úgy csináltam. Na de ha nem tetszik, nem is mondom tovább, pedig belép a képbe a 3. ikertestvér, a Subidi, aki viszont minden nap hazudik...

    VálaszTörlés
  3. Ez ugy hangzik, mint egy Raymond Smullyan fejtoro...nekem sincs most kedvem gondolkozni, de en szeretem (uhmm..meghallgatni) ezeket :)
    Z. aki igazabol B. kene, hogy legyen

    VálaszTörlés
  4. Igen, az!! Én is imádom őket. (Megkaptam az e-mailt, köszönöm, a napokban válaszolok!)

    VálaszTörlés