2024. március 5., kedd

Hegyi kalandjaink

Végül majdnem az ügyeleten kötöttünk ki a síelés végén, de nem az ilyenkor elképzelhető, szokásos okokból: mi Bonival végig jó hangulatban síeltünk, ő megkapta az áhított érmét, engem csak egyszer kellett az oktatónak lehalásznia az egyik pálya tetejéről (a köd és az ismeretlen terep miatt bepánikoltam - Boni ügyesen jött mögöttünk, hihetetlen, hogy még neki sincs félelemérzete, pedig amúgy olyan óvatos). 

Viszont Z. elkapott valami vírust, ami miatt az egyik este konkrétan azt hittük, hogy ott fog a szemünk előtt meghalni, rémes volt: nem bírt mozogni, felkelni, és a láztól félrebeszélt. Én már láttam ilyet, de Boni nem, ezért nagyon megijedt. Épp vacsoráztunk, amikor történt, Boni szegénykém nem is tudta befejezni a kaját. Én mondjuk simán megvacsoráztam, de végig azon járt az eszem, hogy ha most Z-t elviszi a mentő, mit csinálok itt egy hegyi faházban egyedül Bonival úgy, hogy nem is vezethetem a bérelt autót? (Sokkal olcsóbb volt úgy kibérelni, hogy csak egyetlen sofőrt írtunk be.) Illik-e síelni, ha az ember férje az ügyeleten fekszik?!

Szerencsére végül ezekre a kérdésekre nem kellett választ találnom, Z. hamarosan jobban lett. És tulajdonképpen jobb is, hogy a betegsége a síelésre esett, így mi ezt az időt a friss levegőn, sportolva töltöttük, és hála a sok szellőztetésnek és kézmosásnak, nem is kaptuk el. Nem tudom, hogy mennyi szerepe volt a férjem betegségektőli félelmének abban, hogy ilyen rosszul volt, és mennyi volt a szerepe a vírusnak meg annak, hogy napokig semmit sem evett. Rettentően rossz bőrben volt, annyira, hogy egészen meglepődtem, amikor jobban lett; nem vártam ilyen gyors felépülésre. Mire véget értek a síleckéink, már valamennyire tudott enni, lement a láza és a kedve is jobb lett. Most a sógornőméknél vagyunk, kipihenjük a síelés fáradalmait és a betegség izgalmait.


Kis síbajnokom

5 megjegyzés:

  1. Jaj rettenetes. Mi épp betegek vagyunk és az jutott eszembe, hogy míg a felvilágosult országokban, mint a tiétek is, ilyenkor van 2 hét szünet az iskolákban, pont azért hogy a gyerekek pihenjenek, levegőzzenek, nálunk ugye mindent nyárra tartogatunk. A gyerekek persze megoldják maguknak, zsinórban beteg mind, a tanárok elegánsan elmennek 1-2 hét táppénzre, de már a versenyszférában ez nem tehető meg ugye.
    Azt gondolom az ilyen súlyos vírusokról, hogy semmi mástól nem függ mint hogy az adott vírusból mekkora adagot szippant be valaki.
    Ha a sok hülyeség helyett egy víruslátó szemüveget fejlesztenének ki ez jobban elkerülhető lenne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tanárok elegánsan elmennek 1-2 hét táppénzre... 😁 A legtöbb kitart a végsőkig, annyira retteg attól, h a táppénz miatt a kis vacak fizujából elveszít több 10ezer forintot / lemarad a tananyaggal - majd nyiff, kidől. A taknyos, kezet mosni nem akaró gyerekek letüsszögik, mindent összefogdosnak. Ha nincs takarító (a régi sulimban reggel 10-ig nem volt), akkor a gyerek hányását is a tanár takarítja fel (miközben persze értesíti a szülőt). 45 percig naponta 5-6-szor produkció van. Nincs olyan, hogy elment a hangod, jó' van, attól még elmatatsz a munkádon, muszáj dumálnod. Nincs olyan, h upppsz, kibéreled a wc-t 10-15 percre meló közben, ha néha szaladni kell: az osztályt nem hagyhatod magára.

      Törlés
    2. Nekem más a tapasztalatom. Nálunk épp nem ez van. Kiegészítve azzal, hogy pl nincs is napközis tanár és a szülők legyenek szívesek oldják meg, hogy hazaviszik a gyerekeket fél 2-kor. Az (egyébként helyettesítő) tanár most volt 1 hét táppénzen, azalatt egyéb helyettesítő tanárok filmeket nézettek a gyerekekkel. A gyerek magántanárjának egyébként alkalmanként 8 ezer forintot fizetünk a korrepetálásért és ő épp most ment vissza a közoktatásba a magániskolából mert "mitadisten", felemelték a fizetését a normál iskolában. A taknyos gyerekekkel egyetértek, a gyerekorvosoknak kellene szólni, hogy írják ki a gyerekeket táppénzre (nálunk kb köynörögni kell érte), vagy az iskola talán állítsa vissza a 10 napos szülői igazolást, sőt 15 nap is lehetne. Nálunk most épp az a divat hogy még a gyerekorvos által emailen küldött orvosi igazolást sem fogadják el, oda kell menni 2-3 órát sorbaállni hogy bejuss a gyerekorvoshoz. Ez a szülőnek ugye egy nap szabadság. Melyet kivesz, de közben este/éjjel ledolgozza a maga 10-12 óráját azért. Elmatat.
      Mint írtam, mindezt megoldaná ha a legnagyobb influenzaszezonban lenne 2 fét szünet. A tanárok is kipihenhetnék magukat szabadságon és nem táppénzen.

      Törlés
    3. Szia Fella! Annyira nehéz szívvel olvasom sokszor amit írsz. Mi vidéken lakunk, de itt csak telefonon előre bejelentkezve lehet bejutni az orvoshoz, 10 percnél többet meg soha nem vártunk. Lázas gyereket us megvizsgál, akár naponta is ha úgy szükséges. Ha telefonon szólok hogy beteg a gyerek akkor is kiírnak táppénzre ha kérem (igaz nem szoktam mert a legfontosabb munkákat így is meg kell csinálni. A NAV-ot nem érdekli hogy beteg-e a gyerekem) az elmaradtakat meg úgyis pótolni kell. Igazolást telefonon kérek amikor már meggyógyult a gyerek, lerakják a Az iskolával még nincs tapasztalatom mert csak ősszel kell kezdjük, de az oviba jellemzően keveset hiányoznak az óvónők. Mi most nagyon megszívtuk a betegségekkel. Decemberben covidosak voltunk. A 100 % home officeból elmentem a karácsonyi partira. Naná hogy ott kaptam el. Januárban lepekehimlő után köhögtünk, taknyoltunk 1,5 hetet + a január első heti szünet. Februárban pedig influenza miatt voltunk betegek 2 hétig.

      Törlés
  2. Hu ezt még olvasni is rossz volt, hát még nektek átélni... azért jó, hogy viszonylag hamar felépült a férjed!
    Én is benyeltem egy vírust, ami ráment a hangszálamra, és 2 hét után lassan kezd visszajönni a hangom.
    Víruslátó szemüveg bizony jó lenne, ha lenne, az ember tudná merre kerüljön.))
    Andi

    VálaszTörlés