2023. március 21., kedd

Tanultam egy új szót

Bonikámnak rengeteg tikkje, fóbiája és mániája van. Az arcán néha-néha megrádul ez vagy az az izom (szem, orr, száj környéke). Volt olyan, hogy lefekvés előtt hetekig köhögött, krákogott, már őt magát is nagyon zavarta. Hangos olvasás közben furán nyel. Társasjátékozás közben dudorászik, az ujjaival dobol, fütyörészik. Kisebb korában a karjait lengette energikusan hátrafelé, annyira idegesítően, hogy a mamám már rászólt. Mi megpróbálunk nem tudomást venni ezekről a dolgokról (tünetekről), mert szerencsére ezek soha nem egyszerre, hanem időben egymástól távol jelentkeznek. Mi van még? Ja, az is előfordul, hogy attól fél: megakad a torkán a falat. Ilyenkor rendszeresen gyűjti, gyűjti az ételt a szájában, majd pánikolva kiköpi.

Mostanában új jelenségnek vagyunk tanúi, melynek neve: emetofóbia.

6 megjegyzés:

  1. Mik vannak, sose hallottam erről. És miben nyilvánul meg nála?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye? Olyan fura fóbiák vannak. Egyik (közös :))) kolléganőnk gyereke a fehér színű kajáktól (sajt, tej túró) undorodott.

      Hát állandóan attól fél, h hányni fog, nagyon gyakran téma, h ugye nem fog hányni... ha valaki kicsit több ideig van WC-n, már kérdezi: Csak nem hányt?!

      Törlés
    2. Kommenteltem? Vagy csak akartam? Volt valamilyen hányós vírusa előtte? Szerintem erre e fóbiára én is hajlamos vagyok, hogy attól félek, hogy most jön az a tünet ami már volt, bár mostanában már lassan meghalni sem lenne időm, tehát már rég nem aggódtam ilyesmin de ha jól értettem meg, ismerem az érzést.

      Törlés
    3. Egy kisfiú hányt az osztályteremben, akkor kezdődött. Szerintem azt borzalmasan undoríónak és cikinek találta, retteg, hogy ő is hányhat bárhol, bármikor... ami azóta amúgy meg is történt, de szerencsére csak itthon, családi körben, hogy úgy mondjam :))

      Törlés
  2. Milyen erdekes, mielott olvastam nalad, soha nem talalkoztam ezzel a szoval, azota pedig mar 2x is.

    VálaszTörlés