2023. március 22., szerda

Korán

– Segítesz összepakolni a társast, Boni?
– Nem! – válaszol kategorikusan.
– Miért? – kérdezem, mert a meglepődéstől nem jut eszembe semmi más. Alkudozásra és nyavalygásra számítottam.
– Mert sztrájkolok – válaszolja önérzetesen, összhangaban a kor és a hely szellemével.

10 megjegyzés:

  1. Fantasztikus! De nem tudom van akkora humorérzéke, hogy ha legközelebb ezt mondod neki mikor kér enni, pl?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :))) gyanìtom, kivenné a hutobol a kolbászt és a csokit, és a kanapén olvasgatva megenné. És örülne, h végre nem szólok bele, mit és hol eszik!

      Törlés
  2. Ez teljesen off, de a franciakat miert dühíti ennyire, hogy a nyugdíjkorhatart megemeltek 62-ről 64-re? En sem szeretnek faradtan es idősen dolgozni, de ezt kevesnek erzem, úgy hogy Angliaban mar nagyon regota 68 a nyugdijkorhatar es semmilyen demonstraciora nem emlekszem, amikor kb egy evtizeddel ezelőtt 66-ról 68 lett.
    Úgy erzem valamilyen más düh lehet olyanok mögött, hogy valaki felgyújt egy városházát. Ez nem lehet a nyugdíjhatár miatt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van egy része a tüntetőknek, főleg fiatalok, akiknek szerintem minegy az ok, szeretnek felháborodni. Meg olyanok is vannak (sokan!) akik még el sem kezdtek dolgozni, egyetemisták, akik kerek perec kijelentik, hogy a 64, az sok. Szerintem egymást hergelik, és nem igazán néznek körül Európában, hogy mi a helyzet máshol. Tök szomorú: még nem is léptek be a munkaerőpiacra, de már tudják, hogy gyűlölni fogják a munkájukat :((((

      Viszont: Macron reformja azokat szivatja, akik korán kezdtek el dolgozni, azaz a legkevésbé képzetteket. Mert a nyugdíjjogosultsághoz szükséges időszak továbbra is 43 év marad, tehát ha valaki 21 éves kora után kezdett el dolgozni, akkor a teljes nyugdíjjogosultsághoz eddig is el kellett mennie 64 évig (sőt, tovább, főleg a nőknek). Úgyhogy a reform azoknak szar, akik 16 évesen elmentek a bányába (akkumulátorgyárba stb.) melózni, mert 43 évnél többet kell ledolgozniuk (szemben az egyetemet végzettekkel).

      És ebben az értelemben a reform igazságtalan, és kiélezi a társadalmi egyenlőtlenségeket, és ezt nagyon sokan vetik a szemére Macronnak a a tüntetők, sztrájkolók közül (annak ellenére, h sokan egyetértenek azzal: VALAMILYEN nyugdíjkiigazításra mindenképp szükség van, lesz).

      Remélem, érthető voltam :)) Szóval igen, sztem jól látod, nem kizárólag a plusz két évről van szó, hanem többről.

      Törlés
    2. Nem sokat (gyakorlatilag semmit) tudok a francia viszonyokrol, de mit ertenek "valamilyen nyugdijkiigazitas" alatt?

      Törlés
    3. Úgy értem: a nyugdíjrendszer kiigazítása!

      Törlés
    4. Igen, azt ertettem, a tartalmara gondoltam, hogy milyen megoldasi javaslatok vannak, hogy ertik kulonbozo partok, szakertok, atlagemberek, milyen kiigazitas lenne hatekony es igazsagos? Tulajdonkeppen nemzetkozi sajtoban utana tudok olvasni, csak gondoltam, neked ott elokent nagyobb ralatasod van, es lehetnek olyan kerdesek, amiket kulfoldrol, laikuskent nehezebb megismerni, megerteni.

      Törlés
    5. Kriszti, mivel én nem a francia társadalombiztosítástól fogok nyugdíjat kapni (és én 65 évesen megyek majd nyugdíjba :)) igazából nem tudom, mert nem nagyon követem figyelemmel. Most beszélgettem egy apukával, és kiderült, hogy nem is tudtam jól: jelenleg 41,5 évet kell dolgozni a teljes nyugdíjig, és a reform ezt 43-ra növeli 12 év alatt (fokozatosan). Egy kicsit más így a kép. A pasi (fizikatanár) azt nehezményezi, hogy Macron "egyedül döntött". Nem tudom, mit gondolnak az emberek arról, hogy mi lenne a korrekt reform, legközelebb majd megkérdezem :)) Az tény, hogy az összes tanár ismerősünk TELJESEN kivan a gondolattól, hogy két évvel tovább kelljen tanítaniuk.

      Törlés
  3. Nem lehet az, hogy az embereknek kb mindenből is elegük van ami az elmúlt 2-3 év hozadéka? Mert nekem nagyon úgy tűnik, hogy ez csak ürügy volt, hogy kirobbanjon az egész.

    VálaszTörlés