2022. május 12., csütörtök

Kihívás

Gyanítom, csak áltatom magam, amikor azt írom, hogy sikerült elfogadnom Bonikám másságát. Tényleg elhiszem: nem a mi nevelésünk kudarca az, hogy ilyen, és valóban nem érdekelnek a nagyrészt közhelyszerű tanácsok, hozzászólások. De az igazság az, hogy magamban még mindig reménykedem, hogy megváltozik (megjavul), és sajnos továbbra is az a véleményem, hogy nagyon nehéz dolga van ebben a világban az olyan gyereknek (felnőttnek), aki ennyire félénk, ennyire bátortalan és ennyire nincs önbizalma. Igazi pesszimistaként azt is vallom, hogy csak egészen kivételes esetekben lehet ezekből a tulajdonságokból (félénkség, gyávaság, önbizalomhiány) erényt és előnyt kovácsolni.

Még ha kívülről úgy tűnik is, hogy elfogadom Bonit, magamban nem tudom ezt ilyen egyszerűen elintézni, főleg, amikor valamilyen Ügy van terítéken, mint most a tábor vagy a maszkviselés az osztályteremben. A tavaszi szünetben véletlenül elkeveredtünk egy vidámparkba, ahol Boni nem mert egyedül beszállni a dodzsembe; ebből akkor semmilyen problémát nem csináltam, beültem vele az első két körre (alig fértünk el!), harmadjára már ment egyedül. Veregettem a saját vállamat, hogy ilyen laza és megértő vagyok, és a világ szeme láttára beszuszakolom magam a nyolcéves gyerek mellé, miközben ötévesek vágtáztak vidám mellettünk egyedül.

Tegnap hazafelé Boni meglátott az egyik kirakatban valamit, amit azonnal meg szeretett volna kapni. Három euróba került, de semmi kedvem nem volt neki venni egy kétszázhuszadik kacatot, ezért nemet mondtam. Boni nyavalygott, siránkozott, vágyakozva nézte azt az izét (amiből amúgy már van neki rengeteg). Hirtelen azonban meggondoltam magam. Azt mondtam neki, hogy adok öt eurót, és ha bemegy a boltba egyedül, megveheti saját magának. Az eladón kívül nem volt bent senki. Kiválasztja a bigyót, odaadja az öteurót, visszakap kettőt, én kintmaradok, és kész.

Így utólag egyértelmű, hogy a tábor ügyében a tanítőnővel folytatott (amúgy konstruktív) beszélgetés miatt viselkedtem az elveimmel, vagy legalábbis az elhatározásommal ellentétesen. Amely elhatározás értelmében elfogadom a gyerek viselkedését, és nem hajszolom bele neki kellemetlen helyzetekbe (lásd dodzsembe beülés). De most mégis megtettem, valszeg azért, hogy felmérjem, képes-e legyőzni a félelmét, illetve hogy arra ösztökéljem: győzze le a félelmét.

Persze nem mert bemenni a boltba, úgyhogy hazajöttünk a vágyott tárgy nélkül, és egy jó nagy adag kudarcélménnyel.

Semmire nem volt jó a részemről, hogy legyőzhetetlen akadályt támasztottam szegény gyerek elé. Nem lett tőle ügyesebb, boldogabb, vagányabb. Megszegtem a magamnak tett ígéretet, hogy támogatom, és kivárom, amit megérik egy-egy szociális helyzetre. Csak hát olyan nehéz egyensúlyozni a kivárás és a beavatkozás között, főleg, ha telebeszélik az ember fejét. A tanítőnőre gondolok, aki szimpatikusan ugyan, de teljesen tévesen szintén azt akarta elhitetni velünk, hogy nem hagyjuk önállósodni a gyereket. A kihívás szót is ő használta ebben a kontextusban (angolul, ráadásul!).

5 megjegyzés:

  1. Izgalmas volt olyan felnőttként olvasni ezt a bejegyzést, akinek talán pont ennyi idősen pontosan ugyan ezzel a módszerrel próbálta erősíteni a bátorságát az anyukája. :) Én végül bementem és megvettem azt a könyvet, de így is inkább rossz emlékként maradt meg, szerintem nagyon szorongtam akkor. Ezzel együtt is látom, hogy mennyire nehéz helyzetek lehetnek ezek szülőként, például a táborral kapcsolatban én sem hiszem, hogy tudnék hozni valami magabiztos jó döntést.
    Én a magam tempójában azért szerintem rengeteget fejlődtem a félénkség terén, talán legtöbbet gimnazista koromban, amikor már személyesen nekem volt fontos, hogy mondjuk részt vegyek egy projektben, amihez folyamatosan idegen embereket kellett hívogatni telefonon - ma sem értem igazán, kb. 50-100 közötti embert biztosan felhívtam 1-2 hónap leforgása alatt a szabadidőmben, pedig telefonálni azóta is utálok. :) Én sem hiszem, hogy a félénkség, szorongás önmagában versenyelőny lenne, sőt, sokszor a mai napig meggyűlik velük a bajom, de nálam biztosan kéz a kézben járnak például némi érzékenységgel, amiből meg igyekszem jó munkaeszközt faragni. Összességében azt hiszem, nem cserélném el a személyiségemet egy magabiztosabb, könnyen oldódó emberére, ha tehetném sem - remélem, Boni is hasonlóképpen fog érezni huszonéves korára. :) Nekem az jön át a bejegyzéseidből, hogy te sokat adsz ehhez neki, például azzal, hogy a félénkségével kapcsolatos saját érzéseid reflektáltak - én ezt nagyon hiányoltam a saját anyukámból.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) Általában mindenki azt mondja, hogy mindent rosszul csinálunk. A tanítónő (amúgy tényleg szimpi :)) például EGYMÁS UTÁN közölte, hogy nem hagyjuk Bonit önállósodni, majd sérelmezte, hogy miért dönthet Boni önállóan a táborról.

      Remélem, tényleg jobb lesz majd neki később.

      Érdekes, hogy nem cserélnéd le a személyiségedet! (én simán az enyémet :)) és én is utálok telefonálni!!

      Törlés
  2. Szia, egy 6,5 evesen örökbefogadott kisfiú szülőjeként. Immár 3 éve egy család vagyunk. Sokszor próbáltuk a lemaradásokat hasonlóan kompenzálni, nem ment. A gyerek a saját tempójában majd mindent megtanul (ha akar), de semmilyen általunk nagyon meggondoltnak tartott művelet nem volt sikeres. Nem vagyunk fiatal szülők, tény, túlgondoltunk dolgokat, de alapvetően jó kedélyű, imádnivaló gyereket nevelünk, kitartás!

    VálaszTörlés
  3. Kerlek töröld a bejegyzésem, úgy latom nem tesz hozzá a poszthoz, köszi!

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés