2021. május 26., szerda

Egy telefonbeszélgetés

Megpróbálom elmesélni a mai érzéseimet, melyek széles skálán mozognak: a meglepődéstől kezdve a büszkeségen keresztül a megbánásig és a bosszúságig terjednek, ilyen sorrendben. A kiindulópont egy nővel folytatott telefonbeszélgetés volt. Ezt a nőt pár éve ismertem meg, az elején szimpi volt. Nem kerültünk soha közeli kapcsolatba, és egy idő után rá is jöttem, hogy csak akkor keres engem (telefonon, e-mailben), ha kérni akar tőlem valamit – és ezt rendszeresen meg is teszi. Legutóbb január elsején lepett meg egy újévi üzenettel, és mivel soha nem szoktunk írni egymásnak újévkor, rögtön arra gondoltam, hogy megint van valami kérése. Azt írta, hogy jó lenne beszélni – pedig nem szoktunk csak úgy beszélgetni.

Tegnapig várt a telefonhívással. Összesen háromszor keresett, de mivel nem tudtam felvenni, ma visszahívtam. Gondoltam, hogy valamilyen konkrét okból hívott, nem arra kiváncsi, hogy vagyok (ez soha nem érdekli), és ezért szerencsére lélekben felkészültem arra, hogy adott esetben nemet kell mondanom. Büszkeséggel tölt el, hogy ezt határozottan meg is tettem, miközben azt hiszem, udvarias maradtam.

Most illóolajokat és tápanyagkiegészítőket árul, és be akart szervezni egy egyórás foglalkozásra, amelyen bemutatja a termékeit, amelyek, mint mondta, mindenfajta egészégügyi problémát megelőznek és gyógyítanak. És itt jön mindjárt az első meglepődésem: hogyan gondolhatja bárki is, hogy egészségügyi problémával nem orvoshoz vagy gyógyszerészhez fordulok, hanem egy hibbant javasasszonyhoz?? Aki nem önszántából és hivatástudatból, hanem egyszerűen saját pénzügyi érdekeit szem előtt tartva (gondolom kap valami járulékot) árulja a csodabogyóit.

De ha lehet, ennél mégjobban meglep az, hogy ezt mindenfajta szégyenérzet nélkül, nyíltan felvállalja valaki. Én asszem elsüllyednék szégyenemben, ha végig kellene hívogatnom a kontakjaimat, hogy rájuk sózzak valamit, amiből nekem hasznom származik (ez a bloggeri felület is mindig felkínál reklámozási lehetőségeket, de ezt sem veszi be a gyomrom, hogy abból legyen bevételem, hogy az olvasónál felugorjon egy-egy hirdetés).

Elmondtam, hogy nem érdekel a dolog, mert egyrészt nincs szükségem ilyesmire (ekkor mindentudóan hümmögött, mint aki tudja, hogy mindenkinek szüksége van az ő termékeire), és hogy ha felmerülnének ilyen problémák, arra, azt hiszem, megvannak a magam erőforrásai és leküzdési technikái, illetve tudnám, hová forduljak. Továbbá elmondtam, hogy egy órát én erre tuti nem szánok az életemből, mert ha lenne is szabad egy órám (nincs), akkor biztos, hogy azt olvasással tölteném.

Kicsit bánom már, hogy nem voltam még egyértelműbb, és nem mondtam meg neki, mit is gondolok erről az egész nyomulós, ködösítő, megalázó házalásról, amivel csak hülyét csinál magából, nekem pedig felesleges perceket és bosszúságot okoz. Úgy érzem, ez a nő palira vett, pedig szeretem magamról azt gondolni, hogy nem tűnök bepalizható személynek. Gimis és naív koromban, amikor a rendszerváltás után virágzott Budapesten az Amway-biznisz, valaki engem is beszervezett egy találkozóra: ott ültem valami kávézóban egy unszimpi ügynökkel, aki rá akart venni, hogy áruljak samponokat a barátnőimnek, és azon gondolkodtam, hogy basszus, hogyan keveredhettem ilyen helyzetbe?

Most, huszonöt év múlva, még mindig nem értem, hogyan lehetek egy olyan beszélgetés résztvevője, ahol azon kell gondolkodnom, eléggé udvariasan hárítok-e el egy meghívást, ahová nem szeretnék elmenni, illetve kellőképpen tapintatosan mondok-e nemet olyan dolgokra, amiket nem szeretnék megvenni, mindezt egy olyan nőnek, akik láthatóan az én egészségemért aggódik (!!), holott nyilvánvalóan bevételforrást keres. Nem azt sajnálom, hogy nem fogalmaztam keményebben. Tudtam volna keményebben fogalmazni, de az a tapasztalatom, hogy ez sokszor felesleges, ráadásul nem akart rosszat a nőt (igaz, jót sem). Azt sajnáltam, hogy az egész beszélgetés alatt még ÉN éreztem magam kellemetlenül, hogy vissza kellett utasítanom.

14 megjegyzés:

  1. Igen ez rettenetes. Én 20 évig voltam értékesítő és természetesen nem magánszemélyeknek értékesítettem hanem nagyvállalatoknak és természetesen nem termékeket hanem komplex szolgáltatásokat, de természetesen mindig, mindenféle terméknél és szolgáltatásnál van jobb, olcsóbb, megfelelőbb (tehát mindig is tudtam hogy nem az "életelixirt" árulom. És sajnos valahogy úgy kell kezdeni hogy az ember tök ismeretlenül felhívja kb 100x valaki titkárnőjét hogy egyáltalán egy tárgyalási időpontot kapjon az ember.
    És én ennek ellenére (?) épp ezért (?) mérhetetlenül bunkó vagyok az ilyen házalókkal, pedig (1) tudom hogy simán lehet hogy a gázszámlája múlik rajta (és ha arra kérne pénzt lehet hogy adnék neki), (2) nem lehetettlen hogy bármikor én is ezt fogom csinálni hamarosan.
    10 állás (kereseti) lehetőségből 7 ilyesmi (legalábbis Magyarországon).

    Állati nagy szerencséje van annak, aki sosem szorul rá, hogy valamit el kelljen adnia. De manapság megvan már ennek a kifutása, nem sokáig fog ez már ilyen személyes kontaktkutatós módon működni.
    Egyébként a nőnek a rossz marketingstratégiáját mutatja, hogy pont téged nem valamiféle főzési, vagy nem tudom kreatív gyerekjáték ötlettel keresett meg (ami akár érdekelhetne is) hanem pont ilyen egészségügyi kuruzslásgyanús jellegűvel.

    Még annyi hogy én közel 100 ezer Ft-ot költöttem a világ összes illóolajára mikor a gyerek non-stop beteg volt. Fogalmam sincs hogy hatott-e vagy sem, dehát ez is olyan mint a vitamin...

    VálaszTörlés
  2. Jaj, már olvasva is szekunder szégyenérzetem támadt. Nekem már az is ilyen tök kínos érzés, ha egy addig normálisnak tűnt ismerősömről kiderül, hogy ilyesmivel foglalkozik.

    VálaszTörlés
  3. Én egyébként azt hittem, hogy az efféle ügyek MÁR kifutottak. És igen, egészségügyi dolgokban teljesen megkörnyékezhetetlen vagyok, ellenben szakácskönyvekkel és kreatív gyerekjátékokkal (esteleg) egy ügyes marketinges be tudna hálózni :))) Jó megfigyelő vagy, Ella!

    És igen, szekunder szégyenérzet :((

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, sajnos nem futottak ki.

      Amiota kronikus betegseggel elek, egyre tobb mindenre (is) jo csodaszerbe futok bele. A legtobb "csak" tularazott MLM vitaminkeszitmenyekkel, de sok olyan is van, ami/aki teljesen ellenorizetlen keszitmenyeket kinal. Naivitasom hatartalan, nem ertem, hogy lehetnek a piacon, hol az OGYEI, GVH (Persze, ahol van illetekesseguk.)? En nem dolok be nekik, utanaolvasok; ismerem a gyogyulasi eselyeket, nagyjabol a szakirodalmat, de nagyon sokan igen, es vagyonokat koltenek ezekre a bizonyitatlan hatasu es eredetu keszitmenyekre, kezelesekre.

      Ugyanakkor orult nehez. En is annyira magamra hagyottnak erzem magam az orvostudomany altal, hogy valahol megertem, hogy vannak, akik sok kudarc utan probalnak alternativ iranyba indulni ketsegbeesesukben.

      Ismerossel nehezebb. Szeretnem azt feltetelezni roluk, hogy tenyleg hisznek a kinalt termekeik hatasossagaban, es nem csak at akarnak vagni... Illetve en is mindig probalok udvarias maradni, lehet, hogy a masik is nehez elethelyzetben van, es kvazi kenyszerbol csinalja.

      Törlés
  4. Nekem az eddigi legkínosabb ilyen eset egy randi (!) volt, ahol egyszer csak azon kaptam magam, hogy a fickó illóolaj-cseppeket dörgöl a tenyerembe és szagoltatja őket velem. Olyan gyorsan még nem húztam el a csíkot szerintem sehonnan :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez kemény. Nekem Apukám egy (azelőtt) jó barátja azzal kereste őt meg hogy elárulja neki a boldogság képletét. Na azóta sem tudjuk mi az. Sőt szegény Apukám már 7 éve meghalt.

      Nekem is fura hogy olyan kiképzésben részesítik őket, hogy elkezdenek hinni a termékben és nem munkaként hanem életformaként próbálnak értékesíteni.

      Törlés
    2. Egyébként azóta sem tudtam eldönteni, hogy tényleg társat keresett-e, és szimplán csak megragadta az alkalmat, vagy alapból a tindert használta piramisépítésre (az is gyanús, hogy amikor szóba került egy barátnőm, aki gyógynövényekkel foglalkozik, rögtön lecsapott rá, mint egy vércse, hogy mutassam majd be őt neki. Aha, persze.)

      Törlés
    3. Heni, melyik marka volt ez? Lehet, veszek belole. :D

      Törlés
    4. Sejtettem. :D Tavaly voltam egy ketnapos kepzesen, es a vizsga utan, de meg az oklevelek atadasa elott bejott egy fazon (a kepzest vezeto cegben valakinek a haverja), es ugyanilyen tenyerdorzsolgetessel meg orr ala dugdosassal tartott vegtelenul kinos bemutatot. A kepzes osszes resztvevojevel egyutt majd elsullyedtunk szegyenunkben, de foleg attol a modszertol, hogy nem tudtunk felallni es eljonni, mert ugye az oklevelet meg meg kellett varnunk. Rendkivul meltatlan volt a kepzohelyhez, nem is ertem, hogy keveredett ez a pasi oda. Lehet, hogy a randid volt az. 😂

      Egyebkent tenyleg marha jo az illatuk, es tobb ismerosom is, aki csak vasarlo, nem ertekesitoje, allitja, hogy "csodaszer" (khmm), de en nem tudom, mit gondoljak. A gyerek ekcemajara ajanlottak, en meg mar epp csak szaritott kutyaszart nem kentem meg ra, mar barmire hajlando lennek, hogy segitsen. (Tulvagyunk mar a szteroidon is, most megyunk gasztrora.)

      Törlés
    5. Atyaég. És, feltételezem, köze nem volt a képzésnek az illóolajokhoz.
      Egyébként simán el tudom képzelni, hogy jók, tiszták, hasznosak ezek a cuccok, (mondjuk én a homeopátiában is hiszek :) ), de annyira agresszív a hozzájuk kapcsolódó marketing, hogy épp az ellenkező hatást érik el vele.

      Törlés
  5. A nevem Mr. Susan William, Magyarországon élek, és ma boldog nő vagyok, és azt mondtam magamnak, hogy minden hitelező, aki megmenti a családomat a rossz helyzetünkből, tanúskodni fogok a világ és az egyetemi hitel mellett (United. Credit411@gmail .com ) jóváhagyta és átutalta nekem a 2500000 kr összegű kölcsönt . A united.credit411@gmail.com a legjobb hiteltársaság a megbízható, megbízható, 1%-os kamatozású hitelhez. szüksége van ma kölcsönre, mindenféle kölcsönt kínálnak, forduljon hozzájuk még ma sürgős kölcsönért a united.credit411@gmail.com címen (UC credit) nem kér fedezetet. Élő bizonyság vagyok

    VálaszTörlés
  6. SÜRGŐS HITELRE VAN SZÜKSÉGE ÚJ VÁLLALKOZÁS INDÍTÁSÁHOZ, SZÁMLÁK FIZETÉSÉHEZ, ADÓSSÁGÁNAK IGÉNYELÉSÉHEZ VAGY ÚJ LAKÁS VÁSÁRLÁSÁHOZ, HA IGEN, KÉRJÜK KAPCSOLATOT E-mailben AZ ALÁBBI INFORMÁCIÓKNAK.
    E-mail: {  larrybright424@gmail.com }

    KERESZT-ÉS VEZETÉKNÉV
    ORSZÁG
    WHATSAPP TELEFONSZÁM
    HITELÖSSZEG
    HITEL IDŐTARTAMA
    KAPCSOLAT E-mail: {  larrybright424@gmail.com }

    KÖSZ.

    VálaszTörlés