2021. február 15., hétfő

Covidhelyzet (+frissítés)

Pontosan három (!!) nappal azután, hogy Bonikám ebédnél elkottyantotta a covidos kisfiú esetét, jött a Szabadság, egyenlőség, testvériség fejléccel ellátott, francia zászlóval ékesített, hivatalos és szeriőz egyenlevél arról, hogy az egész osztály kontaktszemélynek nyilváníttatott. Három nap alatt, mondanom sem kell, egy fél falut meg lehet fertőzni, főleg, hogy azt írták, a dél-afrikai vagy brazil mutánsról van szó. Nem a sulira vagyok mérges, valószínűleg a hivatalos malmok őrölnek ilyen lassan, csak hát akkor miért csodálkozunk azon, hogy ilyen rossz a járványhelyzet Franciaországban?

A teendő: PCR-teszt Boninak (gyorsteszt nem jó) az 1. és a 7. napon, és persze (??) az első napot nem a csütörtökben állapították meg, hanem a vasárnapban, amikor az e-mailt megkaptuk. A köztes napokon szigorú karantén van érvényben a gyereknek, ami azon kívül, hogy a helyes időintervallum a csütörtök +7 nap lenne, azért is tűnik hülyeségnak, mert minek kínozzuk szegényt két vizsgálattal, ha az első után amúgy is otthon kellene maradnia?

Ha jól értelmezzük a levelet, van egy olyan opció is, hogy nem teszteltetjük, de akkor a karantén tizennégy napos. Bonikám, akit mostanában alig lehet kivonszolni a szabadba, és eléggé fél az orrba piszlálástól (még mielőtt engem teszteltek októberben, elmeséltem neki azokat a rémségeket, amiket hallottam és amelyek nem bizonyultak igaznak), persze kijelentette, hogy erre a lehetőségre szavaz, hagyjuk őt békén.

Délután van időpontunk, addig még próbálom győzködni, de már én sem tudom, mi lenne a jobb. Amúgy nem félek attól, hogy elkapta, a covidos kisfiúval szinte soha nem játszik a szünetekben – micsoda mázli.

Frissítés: tegnap végül elszánta magát a tesztelésre, az eredmény szerencsére NEGATÍV!

23 megjegyzés:

  1. Nálunk mai hír, hogy idős apósomék bejárónője pozitív lett, ezért természetesen őket is teszelni kell. 85 éves apósom azt mondja, hogy nem akar ő vezetni, megkérdezte telefonon az orvost, hogy hogy jussanak el a tesztpontra, mehetnek-e taxival. Válasz: amíg nem bizonyosodik be, hogy pozitívak, addig nem azok. (értsd, ahogy akarod kb.). Még tesz egy kört, hogy hátha házhoz megy egy tesztelő egység a korukra tekintettel. De másrészt lássuk be, egyszerűen lehetetlen azt a mennyiségű ápolót, mentőst és egyebet kiállítani, akikkel minden esetet (gyanút) le lehetne fedni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Update: kocsival kell menni a mintavételre, és kocsival "sorbanállni". Majd kintről benyúlva leveszik a mintát és már mehetsz is tovább ("drive in"). Ez azért elég barátságos megoldás (nem állva kell várakozni).
      A bürokráciáról: azt hittem, Oo-t nem lehet felülmúlni (végülis éppen Firenzében született meg a bürokrácia, még egy Uffizi-t is felépítette, hogy legyen hol intézni), de Fr.o. azért eséllyel indul. A legdurvább az, hogy ember legyen a talpán, aki tudja, hogy mi jár neki, mihez hogyan kell hozzájutni (segítség, szolgáltatás, könnyítés stb). Azaz a kevésbé tanultak, kevésbé ügyesek simán kimaradnak még abból is, amit kimondottan nekik szánna az állam, és ez rendszerszintű. És innen nézve Mo. egy olajozottan működő, egyszerű, rendes, szervezett kis ország.

      Törlés
    2. Utolsó mondatod: haha, pontosan :))) Csomó mindenben sokkal jobb otthon az ügyintézés!

      Törlés
  2. Igen, ezt még értem, ez egyszerűen forráshiány - de a mi esetünkben az időt húzták (hiányzott egy pecsét a papírról?). Meg vannak olyan, a józan észnek teljesen ellentmondó dolgok is, hogy pl. egészen a múlt hétig bezártak ugyan egy-egy osztályt, de azokat a gyerekeket, akiket nem tudtak hová tenni a szülők, SZÉTOSZTOTTÁK a többi osztály között, tehát megkeverték a gyerekeket (és a vírusokat). Ez most már legalább nincs így, most mindenkinek kötelező otthon maradni.

    Na mindegy, ez bizton olyan mint a gyereknevelés: kívülről sokkal könnyebb okoskodni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, nektek amúgy mik a tapasztalataitok az adminisztrációval, de itt tényleg annyira lassan megy minden hivatalos dolog. Így valóban nem csoda, hogy itt tartunk.
      Egy-egy ilyen pecsétről mindig az Asterix 12 próbája jut eszembe, biztos ismered. Amikor az az egyik próba, hogy megszerezzen valami nyomtatványt. Ezt akkor értettem meg igazán, amikor ideköltöztünk 🙂
      Remélem, sikerül Bonit teszteltetni, biztos megnyugtató lenne azért egy negatív teszt.
      (A Svájcban élő barátnőm fia maszk nélkül elég sokat játszott egy osztálytársával, akinek másnap pozitív lett a tesztje, de nem kapta el. A sógoromék lánya meg beleivott a covidos anyja poharába és persze amúgyis együtt laknak, de ő sem kapta el. Érdekes, hogy vajon min múlnak ezek).

      Törlés
    2. Egyszer talán választ kapunk majd a vírus összes furaságára! (csak mikor???)

      Végül Boni nem ment el. De jobb is, mert az apja ment el az ő időpontjára (végülis az a lényeg, h ő ne kapja el), és egy órát állt sorban az utcán! (és tökre fájt :-o)

      Igan, az adminisztráció RÉMES. Mindig csodálkozom, amikor a mamám mondja, h pl. "mindjárt fölhívom a Gázműveket" - az ilyen itt fél napos program, és a végén még robottal kell beszélgetni...

      Törlés
    3. Tényleg jobb akkor így, a gyerekeknek olyan ijesztő tud lenni. Nálunk mindig én megyek tesztre, nem csak a gyerekek félnek tőle nagyon, hanem a férjem is :) Szerencsére nekik eddig sosem volt muszáj. Egy órát sorban állni az utcán, nem semmi. Jó nagy most felétek a forgalom :(
      Remélem, minden rendben lesz.

      És akkor ha lejár Boninak a 2 hét, még egy hét szünet lesz, ugye?

      Az adminisztrációnál a kedvencem a PAI, amit allergiáknál évente meg kell újítani, annyira macerás. Van pl egy nő, akit minden évben fel kell hívni és el kell tőle kérni az aktuális kitöltendő papírokat, amiket elküld emailben. Nemhogy valahonnan egyszerűen le lehetne tölteni. Legutóbb egész nyáron szabin volt, már elkezdődött az iskolaév, mire megszereztem a papírokat és el tudtam kezdeni intézni. Kérdeztem a recepcióst, hogy akkor ezt hogy gondolták. Mondta, hogy ő szólt a nőnek, hogy ez így nem lesz jó, de azt mondta, nem érdekli. Ráadásul kell rá vagy 5 aláírás, az iskolaorvoséra pl kb egy hónapot szoktunk várni.

      Törlés
    4. Igen, ha jól számolom február 26-ig tart a karantén (te jó ég) és március 8-án kezdődik a suli. Az első (tegnapi) nap egész jól telt, reménykedem hogy bírjuk idegekkel.

      "nálunk mindig én megyek tesztre" haha, ez jó :)))) Pedig a nagylányod milyen bátor volt a fogorvosnál!

      Egyébként hajnali négykor megjött a férjem (negatív) eredménye, szóval ha kell, tudnak azért gyorsan is dolgozni, ez mindenképp jó hír :)) (egyébként képzeld nem ismertem ezt az Asterixes próbát!)

      Törlés
    5. Azt az elejétől mondják, hogy van, aki egyszerűen nem fogékony rá, ők nem kapják el, akkor sem, ha hosszasan össze vannak zárva a vírust hordozókkal. Ha azt lehetne tudni, hogy kik ezek a nem fogékonyak, már egy jó nagy lépéssel előrébb lennénk - de persze most egyszerre annyi mindent kéne kutatni, meg fejleszteni (oltás, gyógyszer), hogy nem mindenre jut azonnal energia, forrás.

      Törlés
    6. Igen, kíváncsi vagyok, mik fognak késöbb kiderülni róla, amikor már erre is lesz kapacitás. Nyilván nem értek hozzá, de nekem az oltás csak "tüneti kezelésnek" tűnik. Persze most hirtelen nem tudnak mit csinálni, de hosszú távon sokat számítana, ha tudnánk, kik hajlamosabbak rá és miért. Pl a cukorbetegekről mondják, hogy hajlamosabbak, erre egy barátnőm öccse, aki pedig cukorbeteg, el se kapta a feleségétől.

      Tamko, ezek szerint megtaláltad YouTube-on az Asterixes próbát? Fent van csak az a rész külön. Szerintem olyan aranyos :)

      Jó hamar megvolt az eredmény. Most valahogy gyorsan megy. Múlt héten az unokatesómnak is fél nap alatt meglett Párizsban. Pedig ott eddig sokkal hosszabb volt.
      Remélem, Bonié is ilyen hamar meglesz.

      Hát, aztán kiderült, hogy lányomat megfélemlítették a fogorvosnál, csak bennem a nagy veszekedésben nem tudatosult. Azt mondták neki, hogy különben ki kell húzni a fogait és attól annyira megijedt, hogy inkább hagyta, hogy megcsinálják.

      Törlés
    7. Jaj, szegény, ez rémes :((

      Megnéztem külön ezt az Asterixes részt, zseniális, nagyon el van találva!!

      Törlés
    8. Ugye? Nagy kedvencem. (Most hogy erről beszélünk, úgy mennék az Asterix parkba)

      Nagyon örülök, hogy Boninak negatív lett a tesztje! Akkor jövő hétfőn kell újra menni?

      Törlés
    9. Én keddet számoltam, mert most kedden volt az első. Alig várja már, mert akkor is kap majd egy doboz LEGO-t :))) (jó csaléteknek bizonyult)

      Törlés
    10. Tényleg, kedd volt. Keverem is már a napokat így a szünetben :)

      Mi is ilyen csalétkeket alkalmazunk :) A LEGO itt is jól működik (Csak nagy bánatom, hogy nem igazán találok semlegeseket. A lányosak néha olyan bénák, ezek az ékszertartók, karkötők, stb. A túl fiúsak meg nem vonzzák őket. Az az érzésem, hogy még mindig főleg fiúknak szánják és nem nagyon éreznek rá arra, mi kéne a lányoknak. De ez egy másik téma)

      Törlés
    11. De tök jó téma! Én is meg vagyok lepve, hogy mennyire nincsenek uniszex legók és ruhák gyerekeknek - pont az ellenkezője lenne logikus, nem? Hogy nem számítanak már a különbségek.

      És a LEGO nekem tök csalódás... úgy emlékeztem gyerekkoromból, hogy egy doboz legóból bármit lehet építeni, most meg olyanokat kapni, amiből BIZONYOS dolgokat meg lehet építeni, aztán kész. Ráadásul a fiús legók olyan bénák: star wars, katonai cuccok, háborús akármik.... pfff.... most is olyan sokáig kerestük, amíg találtunk egy normálisat (valami robot, sajna Boni sztem azt hiszi, hogy IGAZI, számolja a napokat, hogy mikor jön meg...) Szóval megértelek, el tudom képzelni, h a csajos legók mind rózsaszínűek, úgy képzelem őket, mint az a Jégvarázs c. film - hát az valami borzalmas azzal a két nagyszemű, affektáló tyúkkal...!

      Törlés
    12. Végre valaki, aki egyetért velem a Jégvarázs hercegnőkkel kapcsolatban :) Szerintem is borzalmasak.
      Mondják, hogy a mai Disney hercegnők mennyivel jobbak, mint a régiek, mert nem a herceget várják, hanem saját maguk oldják meg a problémáikat. Ez alapvetően szép elképzelés (bár szerintem belefér az is, hogy egy lány néha kicsit álmodozzon a hercegről fehér lovon), de akkor közvetítsenek már normális viselkedésmintákat, ne ez az idétlenkedés és affektálás legyen az etalon.

      Ennek ellenére képzeld, pont a Jégvarázsos LEGO még az értelmesebbek között van. Vettünk pl egy kastélyt, mert azon legalább van mit építeni, a nagyobbik múltkor egy egész napot elszöszölt vele. A LEGO Friendsnél viszont pl megörültem egy kórháznak, hogy végre egy jó téma, erre teljesen le van butítva, hatalmas elemekből áll. Pedig egy rendesen megcsinált, semleges kórház tetszhet fiúnak és lánynak is.
      És igen, én se emlékszem gyerekkoromból ezekre, amikből egy bizonyos dolgot lehet építeni. A férjem mondjuk azt mondja, hogy ezekből is lehet mást is csinálni, de nem tudom, valamennyire szerintem akkor is be van határolva.

      Remélem, jó lesz azért az a robot és Boni nem fog csalódni, miután ennyire várja.

      Törlés
    13. Az igaz, hogy végül bármit lehet építeni belőlük - egyébként Boni csak egyszer szokta megcsinálni azt, amit "kell" aztán nálunk amúgy is elvesznek ezek a kicsi darabok... (egyébként megjött a LEGO, sajna még karanénban van, valszeg délután nyitjuk ki)

      Jégvarázsnők: na, akkor egyetértünk :))) semmi progressziót nem találok benne, és ez a sok kislány, aki királylánynak öltözve megy suliba (nem farsangra!) sztem nagyon szomorú.

      Törlés
  3. Szegény Marcus nagyon sírt a teszt után, fájt neki, de lehet, hogy azért, mert borzasztó náthás volt (nekem nem fájt), szóval talán jobb nem tesztelni a gyerekeket, ha nem muszáj.

    VálaszTörlés
  4. Képzeljétek, végül Boni ma mégiscsak úgy döntött, hogy eljön tesztelni (nem is értem, néha olyan ijesztően racionális) és nem is fájt neki! (lehet hogy attól is függ, ki csinálja, ugyanaz a csaj volt, aki nekem)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon bátor, én nem tudom, hogyan tudnam rávenni a fiamat. Tamko, szeretnék neked e-mailt írni, de nem találok címet a blogon.

      Törlés
    2. Nagyon bátor, örülök, hogy nem fájt neki! Szerintem is nagyon sok függ attól, aki leveszi.

      Törlés