2020. december 9., szerda

Ki kapja a következő orvostudományi Nobel-díjat?

Végül is összeállt a tündérmesém, ahogyan én a vakcinagyártást elképzelni szerettem volna, és a sok gyártó neve mellett egyre többet beszélnek egy konkrét nőről, akinek a zsenialitásához köthetők az első vakcinák. Mondtam is a férjemnek, hogy én pont a Pfizer és BioNTech védőoltását szeretném megkapni, hiszen az illető nő magyar, ergo jobban bízom benne (tudom, teljesen hülye logika). Úgy tűnik azonban, nem lehet válogatni, azt kapjuk, és akkor, amit lehet – ami azért fura, mert az egyszeri ember hónapok óta követi a híreket a befutó oltóanyagokról, hát önkéntelenül is elkezdi preferálni az egyiket vagy a másikat, nem? Az AstraZeneca vakcinája például megrémít; mi az, hogy véletlenül fél dózist adtak be az egyik csoportnak?!

A mai híreket olvasgatva viszont arra gondoltam, hogy a jövő évi Nobel-díjat nem is egyetlen személynek vagy kutatók egy csoportjának kellene kapnia, hanem annak a többszázezer embernek, aki önkéntesként vesz részt ezekben a vakcinafejlesztési programokban. Felmérések szerint a franciák fele hezitál, hogy beadasson-e magának egy olyan oltást, amit hónapokig teszteltek és komoly engedélyezési eljáráson ment keresztül. Ezek az önkéntesek pedig szabad akaratukból vállalták, hogy egy fejlesztési fázisban lévő anyagot saját magukon teszteljék le. És még azt sem mondhatják el megnyugtatásul, hogy esetleg védve lesznek a koronavírussal szemben, hiszen az is lehet, hogy a placebót kapták. Elképzelni nem tudom, hogyan tudtak ennyi bátor és altruista embert összegyűjteni!

11 megjegyzés:

  1. Nem kapnak valamilyen ellenszolgáltatást azért, hogy részt vesznek a tesztelésben? Nem kicsinyítendő a hozzájárulasukat, én úgy sem merném.

    VálaszTörlés
  2. Elég súlyos összegekért. Van ismerősöm, aki gyogyszerkutatasban vesz részt, havi többszáz ezer forintért teszi kockára az egészségét.

    VálaszTörlés
  3. Wow, havi többszázezer ft? Akkor lehet h simán csak rászorulók: :( akkor is nekik szavaznám meg a díjat :))

    VálaszTörlés
  4. De. Igen, azok szokták ezt bevállalni többségében, akik rászorulók. Ettől még járna a Nobel-díj, támogatom és respect!!

    VálaszTörlés
  5. Most utánanéztem: Fro-ban nem kaphatnak az önkéntesek fizetséget, csak max 300 euró juttatást. Nem tudom, hogy van ez Brazíliában vagy máshol. Vajon ilyen kevés összegért megéri-e valakinek kockáztatni? Ha nem, akkor önfeláldozóak. Ha igen, akkor ez az egész egy Vicor Hugo-i nyomorúságot takar.

    VálaszTörlés
  6. Én is úgy tudom, hogy sok országban kapnak érte "rendesen" pénzt (jó, ez viszonylagos, nyilván a nyomornak van olyan szintje, hogy ez "talált pénznek" tűnik). Akár Mo-n is van olyan, aki a (veszélytelenebb) plazmaadásból szed össze némi bevételt havonta. Alkalmanként 10-15.000 ft-ot adnak érte, és hetente kétszer lehet adni. De ha messzebb megyünk, akkor Indiában fél veséket adnak el fillérekért, amit aztán nyugaton szervátültetésre használnak. Vagy a béranyaság pl. az exszovjet országokban? :(

    VálaszTörlés
  7. En jelentkeztem volna :) De mar oreg is vagyok, meg nem is teljesen egeszseges. Azt nem tudom, Angliaban adtak-e ezert penzt, de pl. jol mutatja az itteni hozzaallast, hogy mikor a jarvany kitortekor onkenteseket kerestek az NHS kisegitesere, egy nap alatt annyian jelentkeztek, hogy osszeomlott az online rendszer (300 ezren, vagy ilyesmi).

    VálaszTörlés
  8. Itt is hamar beteltek a helyek, amikor önkénteseket toboroztak a vakcinára! Egyébként úgy olvastam, hogy pont kellenek az idősebbek is, hogy rejtuk is lehessen tesztelni az anyagot.

    VálaszTörlés
  9. Nalunk *UK, menetrendje van annak ki mikor kapja a vakcinat. Elso korben 80 felettiek, care home lakok, dolgozok, majd 70 felett, es igy tovabb. Nos a lanyom aki orvostanhallgato vagy egy oran at gyozkodte az anyosom, hogy legyen hajlando beadatni a vakcinat. Anyos szent meggyozodese, hogy azert veluk kezdik, mert ertuk mar nem kar. Ami aggaszto, hogy anyos egy ex nurse akinek meg egy MSc-je is van egeszsegugy managementbol. Mennyien gondolkodhatnak hasonloan! Hasonloan a lanyom egy baratnoje care home-ban dolgozik egyetem mellett. O meselte, hogy a szemelyzetbol csak 3-an voltak hajlandok beadatni. En meg nem latok kiutat Covidbol.

    VálaszTörlés
  10. Itt ugyanez a menetrend elvileg, januártól.

    Érthető egy picit szerintem ez óvatosság, a félelem. De anyósod logikája rossz: a fél világ leállt majdnem egy teljes évig pont az olyanok miatt, mint ő, akik idősek és betegek (hiszen általában rájuk veszélyes a Covid). Most csak nem fogják már eltenni láb alól őket, ha már ennyit vigyáztak rájuk?? :)

    Én abszolút látok kiutat egyébként, tök optimista vagyok, fantasztikusak ezek a hírek a vakcináról!! De ha rám hallgattak volna a hatóságok (hehe) másképp csinálnák ezt az egészet. Azt kellett volna mondani, hogy figyelem, NEM JUT MINDENKINEK!! Akkor bezzeg özönlenének az emberek beoltatni magukat :-DDD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tamko, ezzel az utolsó gondolatoddal ("nem jut mindenkinek") az év marketingese lehetnél. :D :D Nagyon jó, és nagyon igazad van.

      Törlés