2020. október 6., kedd

Karanténhatás (1) – A pofon

Az első pofont, amit Boninak adtam, szerencsétlen gyerek pont abszolút nem érdemelte meg, mert se nem volt didaktikus, se nem vonatkozott veszélyes helyzetre – egyszerűen elszakadt a cérnám. Sajnos ezt az ominózus elsőt még további három másik pofon követte a rá következő tíz napon belül, továbbá azt is elmondhatom, hogy egyiket sem sajnálom annyira, mint amit ezekben a napokban mérgemben mondtam neki, mert azt szívesen visszaszívnám, de erre értelemszerűen nincs lehetőség.

Már hetek óta szinte viszketett a tenyerem, mert Boni válogatott hülyeségeket csinált szemtelenül, gátlástalanul és a legrosszabbkor. Úgy is mondhatnám, hogy a pofon lehetősége már régóta benne volt a levegőben, már csak az volt a kérdés, mikor fog elcsattanni. Este történt, amikor az embernek a legkevesebb a türelme, és a fogmosás volt az apropója, ami az egyik legkényesebb ügy nálunk. Boninak már két gyökérkezelt tejfoga is van, de ehhez egészen Budapestig kellett utaznunk, itt ugyanis nincs egyetlen olyan fogorvos sem, aki elvállalta volna a félős és konok magyar gyerekemet. A francia fogorvosok már azt sem nagyon értik, hogy miért akar a szülő bemenni a rendelőbe a gyerekkel együtt – ehhez képest tavaly nyáron még beültem a fogorvosi székbe a rettegő gyerekemmel. Idén a kezelések miatt meg kellett hosszabbítanunk a nyári szabadságunkat. Van külön fogmosós alkalmazásunk, homokóránk, és néztünk már fogmosás közben videót arról, ahogy az űrhajósok mossák a fogukat a nemzetközi űrállomáson – csak hogy egy rövid áttekintést adjak arról, hogy milyen macera és felhajtás ez az egész, és hogy mennyire oda kellene figyelnünk a szájhigiéniára.

Boni ezen az estén is ahelyett, hogy odajött volna a fürdőszobába, elszaladt, és miután tízszer szóltam neki, énekelve mórikálta magát, amíg én a fogkefével a kezemben arra vártam, hogy kegyeskedjen kitátani a száját. Ehelyett belekezdett a fürdőszobai lámpa viharos föl-le kapcsolgatásába, és mikor mondtam neki (századszor, kedvesen, didaktikus cézattal, magyarázva), hogy el fog romolni a foga, akkor pökhendin csak oda nyilatkozott (szintén századszor), hogy az őt a legkevésbé sem érdekli!

Akkor még nem tudta, hogy egy másodperc múlva arra a vidám, pufók, védtelen kis arcocskájára hatalmas pofont fogok lekeverni de úgy, hogy megtántorodva dől neki a falnak.

A szori legeslegfurcsább, thrillerbe vagy pszichodrámába (vagy pszichothrillerbe?) illő szála: amióta ez megtörtént, az elektronikus zongoránkat hamisnak hallom. Egyrészt, az akkordok fülsiketítően hamisak, másrészt az egyes billentyűk hangszíne ronda. Mindez viszont lehetetlen, a zongora nem tud lehangolódni. Boni állandóan állítgatja, az igaz, de én az ötvenoldalas használati utasítás alapján már mindent visszaállítottam eredeti, alapértelmezett helyzetébe, és még mindig hamis. Illetve az ADDIG játszott darabokat hallom rettentő hamisnak, élvezhetetlennek, nincs is nagy kedvem hozzájuk. Az AZÓTA tanult darabokkal nincs bajom, azokban szépen szól minden. Erre egyszerűen nem találok értelmes magyarázatot: vagy van még valami, amit vissza kellene állítanom, vagy pedig... csak az én fülem hallja rosszul a hangokat, és akkor ez a paranormális jelenség szépen beleillene egy szürrealista irodalmi műalkotásba (ld. fehér zongorámat hangolom a patakban, Oh! Irgalom atyja ne hagyj el).

53 megjegyzés:

  1. Én is lekevertem már egyet a gyereknek, valamikor nyár elején. Nálunk este 8-tól 11-ig a lefekvési cirkusz folyik...
    Olyan már volt/van/lesz hogy a fenekére csapunk amikor aggresszíven nekünk ront (ő sajnos verekedős is egy ideje - velünk, csak velünk), de valódi pofon nálam is ez volt az első.
    Nekem van egy olyan - saját - véleményem hogy a néha néha hasonlóan a végsőkig feszült helyzetben mikor a gyerek direkt a továbbnál is tovább feszíti a húrt, egy pofon sokkal kevésbé árt mint a gyakran súlykolt negatív mondatok. "El fog romolni az összes fogad, cukorbeteg leszel, ki fognak rúgni az oviból - mindenki helyettesítse be".
    Engem az utóbbival neveltek. "Nem fogsz egy rendes egyetemre bejutni, púpos leszel, stb" nem sorolom - MIND bekövetkezett.

    Értem az Ágnes asszonyos hasonlatodat, szerintem magyarázd be magadnak, hogy ha minden feszültséget és mérget lenyelsz, rosszabbat teszel a gyereknek hosszú távon.
    Én pl hagyom hogy tomboljon (rengeteg feszültséggel jön haza az oviból amióta rendesen jár), törhet-zúzhat, dobálhat. És azt gondolom ez a lehetőség a felnőttnek is járNA. Persze nem a gyereken levezetni a saját frusztrációinkat, de a tiedhez hasonló helyzetben eljön az a pont.


    Nem akarlak a fogmosásról lebeszélni, véletlenül sem, csak egyszerűen elmondom, hogy nálunk azóta sincs fogmosás, heti 1-2 ha épp úgy van kedve és a gyereknek tök jók a fogai. Én szoktam neki mondani hogy amikor majd kinőnek a maradó fogak azokat mosni kell. De én nagyon lelkes fogmosó voltam, gyerekként fogorvos akartam lenni, stb. Nincs ép fogam. Több "autó ára" van már a számban, alig van fogínyem. A fogorvosom szerint immunrendszer kérdése, semmi másé.

    És van még egy kérdésem. Azt nem próbáltad ki, hogy odaadod neki a fogkefét meg a fogkrémet hogy "moss fogat légyszi" és te mész csinálsz valami mást.

    Nekem sokat tanácsolták (még pszichológus is) hogy a gyerek azok ellen a dolgok ellen tiltakozik amiket nem ő egyedül csinál meg. Ezért nálunk már régóta egyedül indítja be az inhalálót, egyedül ad orrsprayt (pedig milyen nehéz azt megnyomni), egyedül adagolja a vitamint (OK emiatt volt egy ügyeletre futásunk tavaly mikor a gyógyszeréből dupla adagot adott magának) egyedül tölt vizet, egyedül választja ki a ruháit és természetesen egyedül öltözik.
    De ha kell segítség, segítek bármiben.

    VálaszTörlés
  2. Igen, így UTÓLAG egyértelműen rossz ötlet volt, h azon a napon meg akartam mosni a fogát... (egyedül még nem próbálta, mert meggyőződésem, hogy a mosás hiánya okozta a lyukakat, mind felül vannak, és nekünk az apjával jók a fogaink, ráadásul hónapokat kellett várnunk a kezelésig).

    Nem tudom, itt volt-e arról szó, vagy máshol, hogy végül is mit adjunk ki a kezünkből. Asszem itt, a kupi kapcsán. Mert ha ráhagyom ezeket a dolgokat (félig vagy sehogy nem mos fogat, rumliban él, 23 órakor alszik el, nem csinálja meg a házit stb.) azzal a felkiáltással, hogy nem akarom frusztrálni és nem akarok konfliktusokat - akkor hol van az én szülői szerepem? Költői. Nyilván mindenkinél máshol van a határ, én bizonyos dolgokból nem engedek (másokból már így is túl sokat engedtem...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Én a csokinál szoktam mondani, hogy várom azt a pillanatot hogy megtegyem hogy a non-stop nyávogásra és követelőzésre azt mondom, hogy tessék itt van 2 kiló csoki, ezt most megeszed, addig nem állsz fel az asztaltól. És utána tessék egyedül hányni meg wc-n kuporogni, stb.
      De hogy mikor jön el az a pillanat hogy ezt meg merem tenni, nem tudom.
      Addig meg marad az hogy én vagyok a rossz ember mert nem adok még és még és még csokit.

      Én most (most!) a házi feladatról úgy gondolkozom, hogy nem fogok foglalkozni vele. Aztán ki tudja mi lesz 1 év múlva ilyenkor.

      Törlés
    3. Zenjebil, kár h törölted!! Teljesen igazad van, az a MÉRHETETLEN mennyiségű édesség, amit ezek a mai francia gyerekek megesznek, az is egy tényező (nekem 18 évesen volt először kilyukadva a fogam... de én egész gyerekkoromban összesen ha láttam 10 tábla Milka-csokit, és almákat nassoltunk).

      Úgy érzem, az egész társadalommal kellene felvennem a harcot ez ügyben...

      Törlés
    4. Fella!
      1) ne irasd versenyistalloba! Az okos gyerek mindenutt kinovi magat + kis iskolaban tobb figyelem vetul egy-egy tehetseges gyerekre.
      2) ne irasd olyan suliba, ahol HAZI feladatot adnak! Mas az, ha azert maradt otthonra, mert szakkor volt / edzes / a gyerek extrem csigalassu. Egy atlagos gyerek kepes megirni az atlagos mennyisegu hazit a napkoziben.
      3) az elso evben MINDEN NAP nezd at a cuccait! Akkor is, ha jol teljesit. Erezze, h ez fontos! Ird ala a szerzemenyeit (pontok, matricak), dicserd meg, erezze, h ez fontos. En a kulon otthoni jutalmaknak nem vagyok hive. Azert legyen termeszetes, h ez a dolga.

      Ha szerencses a csillagok allasa, akkor eleg 1.osztalyban igy lekovetni minden nap. Kesobb eleg par hetente, vagy ha o hozza az akairandokat, vagy mar vannak az e-naplokhoz appok is.

      Törlés
    5. En 'versenyistalloban' voltam, es soha masik iskolaban nem ereztem meg olyan jol magam, vegre egy olyan hely volt, ahol lehetett szenvedellyel tanulni a targyat, amit szerettem, beken hagytak es nem volt az osztalytarsak kozott az a markas cucokkal valo rongyrazas, mint az altalanos iskolaban. Bocsi az off-ert, de az en eletemben a 'versenyistallo' gimnazium nagy ajandek volt...

      Törlés
    6. Tamko, en a gyerekkorombol tisztan emlekszem anyukam szajabol arra, ahogyan azt mondta, hogy NEM. Igy volt ezzel kapcsolatban a csokival (max 2 kocka), abonettel (imadtuk, anyukam szerint junk food volt mar a nyolcvanas evekben is), lutra matricaval (az albumot meg ki tudtam konyorogni, de amint rajott a turpissagra, hogy matricat is kell vennie, semmibe nem ment mar bele), de nem tudom mennyit segitett, sznob vagyok az igaz, de ugyanugy zabalok idegessegemben mint mindenki mas.

      Törlés
    7. 1.osztalyra gondoltam 😊 5.-tol mehet a versenyistallo, addigra kiderul, valo-e neki? Ha valo, akkor kis falusi iskolabol, egyetlen felveteli teszt elozetes kitoltese nelkul is csont nelkul be fog kerulni, es gond nelkul fog öröm-tanulni.

      Törlés
    8. Boci: en meg egy kicsit elragadtattam magam :)

      Törlés
    9. Zenjebil 😊 Amugy a lanyom pl falusi kis sulibol kerult plusz tanulas nelkul versenyistalloba 5.-ben, egy 8 osztalyos gimibe. Es ott aztan ment a rongyrazas, kibeszeles... Utalta.
      Igy o 8.-ban ujra felvetelizett egy masik, de 4 osztalyos elit gimibe, amit imadott. Lehet amugy, h a 8 osztalyos gimik ilyenek? Vagy az ő osztalyaba gyultek ossze ilyen szerencsetlenul a diakok? Nem tudom.

      Törlés
    10. Nem tudom..es most, hogy mondod, azt sem tudom, hogy mi a hivatalos definicio, lehet, hogy az enyem is csak elitgimnazium volt, nem versenyistallo? :D es valoszinuleg az is segitett, hogy 28-7 volt a fiu-lany arany, tehat senkit sem erdekelt az oltozkodes...

      Törlés
    11. Nem nagyon választhatok hogy hova "íratom". Az van ami van. Én az iskolai jó teljesítményt csak annyiban tartom fontosnak, hogy egy gyerek ha jó tanuló (úgy nagyjából) akkor hátha nem mással "kell" kitűnnie az osztálytársak közül. Szemtelenkedés, lógás, idő előtti fiúzás, ilyenek. De az biztos hogy nincs már annyi ép idegrostom hogy én pl. minden egyes sor leírásáért veszekedjek vele. Ezért vagy neki saját magának kell majd legyen annyi teljesítménykényszere hogy jól tanuljon, vagy nem tudom mi lesz.
      Amúgy jó amit írsz Boci, legalábbis most logikusnak tűnik. Megpróbálom majd nagyjából ezt követni.

      Én amúgy annyira utáltam a sulit meg a tanulást (nekünk nem volt napközi) hogy csak délután 5-kor kezdtem el a házit írni és este 8-9-ig csináltam, csak amikor anyukám ott állt felettem. Ahogy arrébb ment mosni vagy akármi egyből abbahagytam. De ott ültem az asztalnál és álmodoztam. Tehát nem rosszalkodtam, vagy dacoskodtam, egyszerűen rühelltem a dolgot. Ma is rosszul vagyok a monoton, értelmetlen, kreativitást nélkülöző munkáktól (ami végül is a nagy része sajna).

      Törlés
    12. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    13. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  3. A halláskárosodás egyik lehetséges formája, amikor bizonyos frekvenciákat kevéssé hall az ember. Ekkor lehet, hogy a felhangok hangosabban szólnak, mint az alaphangok. Így hát borul a harmónia, s kaotikussá válhat a zene.
    Korunkban a jogok leváltak a kötelességekről. És ez nincs jól, mert kikészíti azokat, akikben még él a kötelességérzet.

    VálaszTörlés
  4. En csak annyit szeretnek mondani, hogy a szivem szakadt amikor olvastalak. Nagyon nehez lehetett ezt megirni es nagyon bator vagy. Amugy meg szuper anya, semmi ketsegem efelol.

    VálaszTörlés
  5. Állítólag /és szerintem is/ a lelki terror és a negatív jelzők, sok bírálat, stb.stb. sokkal többet árt egy gyereknek, mint egy pofon. És tényleg bátor voltál, hogy ezt megírtad.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na de nem csak a lelki terror/allando kritizalas es a pofon a szulok egyetlen eszkoze - ne tegyunk mar ugy, mintha kielezett helyzetben a ketto kozul valamelyiket feltetlenul alkalmazni kene.

      Törlés
  6. Tudom, hogy nem a lényegre koncentrálok, de mit kezeltek a gondolom még tejfogain? Én tavaly, tök véletlenül vettem észre, hogy lyukas a gyerek egyik felső rágófoga, elvittem fogorvoshoz, aki azt mondta, hogy tejfogakkal semmit nem csinálnak, többet árt a megbolygatása, mint amennyit javít. Azóta is úgy van tehát, és problémát nem okoz. Majd kiesik.
    Az én gyerekem mondjuk nem félt a fogorvostól, egy iszonyat kedves, aranyos fiatal nő volt, egyedül attól félt, hogy leesik a székről, de akkor az asszisztens úgy állt oda, hogy biztonságban érezze magát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocsi,hogy ìrok,nem engem kérdeztèl.😁
      A mibfogorvosunk kifùrta és tömte is a lányom fogàt.De mèg volt pár éve a váltàsig.Aztàn volt olyan foga ami fölé az inyére gennyes hòlyag nőtt.Azt csak megfùrta,higy ne fàjjon és tisztuljon.Az egész lényege az volt,hogy bent maradjanak amìg lehet,hogy ne csùsszon össze a többi mire jön a csont fog,hogy legyen hová kinőnie.
      A lányom amúgy rendszeresen mosta a fogát mègis sok lyukas tejfoga volt.A fiam meg alig mossa...😂
      Soha nem volt még lyukas foga.(a tejfogai felét már le is cserèlte).

      Törlés
  7. Arra nem gondoltam, hogy a hallásommal van baj - mert akkor miért hallom csak a régi akkordokat rosszul...?

    Interpreter, Kovtama: köszönöm. Sajnos egyáltalán nem érzem magam bátornak :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az tényleg furcsa. Nem is tudom rá a választ.

      Törlés
  8. És mi volt Boni reakciója a pofonra? Leesett neki, hogy átlépett egy határt? Azóta is harc a fogmosás? Meg tudja fogalmazni, mi a gondja a fogmosással? Gondolok itt a saját esetünre. Olyan fogköve van, hogy méterekről látni lehet. Mindez az alsó, már kinőtt, három maradó fogán. No fogorvosnak se hagyta leszedni, orbitális cirkusz volt. Viszont a doki rájött, miért nem engedi mosni. Azt tanálcsolta elektromosról váltsunk vissza sima fogkefére, mert a mozgó fogak fájnak, ha elektromossal mossák. S lőn világosság, azóta választhat és mindig a simát veszi elő. Magától el nem mondta volna, nekem meg eszembe nem jutott....

    VálaszTörlés
  9. Fogorvos: en magam kb betegesen rettegek. Tudom h a felelmem kb irracionalis. Tudtam, h ezt a gyerekemnek nem akarom.

    Eloszor sztem kb 3 evesen vittem fogorvoshoz, a mezei gyerek TB rendelesre (bolcsis volt) - ismerkedni. A dokik imadtak <3 ulhetett a szekben, megmutatta a fogacskait a doktor bacsinak, a kezebe adtak a tukrot, fogkefet, kapott ajandekot.
    Ezt megismeteltuk evente.
    Eloszor a fogkoleszedeshez is kertem neki erzestelenito zselet - ma mar birja anelkul (genetika, van fogkovunk, de en beszarok, amikor szedik le...). Lyukas foga majd' 20 evesen nincs. Siman viselte, amikor fogszabi miatt (nagy gyokeru) tejfogait huztak (elotte szet kell roppantani, es tobb darabban kivenni, h tutira ne seruljon alatta a csontfog...) - es ugy dontott, egy kanyarban, altatasban esik tul a 4 bolcsessegfoganak eltavolitasan....
    Minimalisan sem fel a fogdokitol, hala az egnek!! Sot, o tamogat engem lelkileg - mar felajanlotta, h eljon velem, es fogja a kezemet 😁❤

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fogdoki szerint lehet, hogy azert is eros a fogzomanca, mert elete elso 9 eveben mindig nagy asvanyianyagtartalmu, fluoros vizeket kapott. Igy utolag persze szerencse, h ezt a veseje is jol viselte... Nekem ekkortajt lett vesehomokom, es a doki azt mondta, gyorsan felejtsem el az ilyen vizeket... Azota sem volt ilyen gondom... A gyerek fogai addigra meg mar megalapozodtak 😁

      Törlés
    2. Fogmosas: pici koratol volt sajat fogkefeje, "ő mosta". 11 honaposan jott ki az elso foga, igy nekunk azert nem kellett extrem koran azon filozni, h mossuk egy kisbabanak... Eleinte olyannal mostam meg neki en, h tenyleg oke legyen, amit igy az ujjunkra kell huzni, szilikonbol van. Utana meg 2 fogkefeje lett. O mosta felul - utana en mostam - ő alul - utana en. A furdos jatek kozben kacaraszva.
      Kesobb rendes gyerekkent neha-neha akart tiltakozni, sunnyogni. Vegul ugy beleivodott, hogy mikor olyan baratnonel aludt, ahol nem kell lefekves elott fogat mosni, eloszor baromi boldog volt - majd amikor mar mindenki aludt, kikommandozott a furdobe, mert nem birt fogmosas nelkul elaludni... 😁

      Törlés
    3. Én nem hiszem hogy ez nevelés kérdése. Szerintem ott dől el a dolog mikortól fogat mosni "kell" nem csak rágni a fogkefét és azok a gyerekek akik SEMMIT nem akarnak amit KELL, azoknak ez egy tiltakozási mód. Nálunk volt olyan hogy 20 fogkeféje volt egyszerre (játszani), de utál fogat mosni.
      Néha tényleg azt gondolom ha muszáj lenne csokit enni, nem enne. Csak nem merem megkockáztatni.

      Törlés
    4. Milyen erdekes, h mindenhol a fogorvosok mast mondanak a szuloknek, h mi kell es mi nem... Itt is tomnek tejfogat, szerencsere meg nem kellett. 6havonta javasolt'tisztitasra/kontrolra' menni (felnottnek/guereknek egyarant) es a gyerekek, masfel eves koruk ota jarnak. Imadja mindketto a fogorvosi rendelot. Amiota foguk
      van mossuk, hasonlo technikaval, mint amit 'Boci' leirt. Es fogselymezunk minden esti fogmosasnal. Az 5eves egyedul mossa reggeli utan, este is sokszor egyedul akarja az utobbi idoben, de azert besegitunk. Meg valami:van elektromoses hagyomanyos fogkefejuk is, es hasznalva van mindket tipus rendszeresen. Mindezek ellenere ugy, hogy nyilvan semmi hozzaertesem nincs, azt gondolom, h genetikan mulik sok minden...

      Törlés
  10. Azert szeretlek olvasni, mert oszinten leirod az egyes helyzeteket. Nem szepited, targyilagos vagy, nem mentegetozol. Magadban mar te is letisztazod, mielott leirod es tudod, hogy amit tettel, az miert volt ugy jo, ahogy, meg magadtol is levonod a konzekvenciakat. Nagyon hasonloan gondolkodunk a gyereknevelesrol es velunk is hasonlo dolgok tortennek. Nekem a pofonok (en inkabb fejbe vagom oket sajnos) nem okoznak utolag akkora lelkiismeretfurdalast, mint amiket mergemben mondok. A gyerekek azonban mesterien atveszik ezt a modszert, es ok is fajo dolgokkal bantanak meg...

    VálaszTörlés
  11. Fogakhoz kapcsolódva: sajnos sztem is genetika a meghatározó. Az összes gyerekem utált fogat mosni, ímmel-ámmal csinálták, míg kb nagycsoportos-elsős korukban kaptak rá.A két nagyobbik gyerekem, 17 és 26 éves, tökéletesek a fogaik, soha nem volt lyukas, fogköves, tömött. A két kicsi, 12 és 9 éves, 2 éves koruktól kezdődött, sok rossz tejfog,gennyes hólyag az ínyen. Sokszor voltunk fogorvosnál. Amit leszűrtem tanulság, h tejfogat nem kell betömni. Ha fáj, megfúrják, h tudjon ürülni, ha meg van fúrva, elhal az ideg benne, nem fog fájni. Valóban a helytartás a cél. A legkisebbnek többszöri gyulladás után kihúzta a felső kettesét az orvos, miközben megvoltak az egyesei, eredmény, h a maradandó egyese a kettes helyén bújt ki. Ha tudnék, raknék képet :D. Utána ki kellett húzatni az egyes tejfogakat, és kb fél év fogszabályzással értük el h visszamásszon a maradandó a helyére. Ja, és fogtisztításhoz még, ugye több kifúrt tejfoggal a szájukban, potenciális bacigyűjtő helyek. Erre szuper megoldás a szájzuhany, nálunk kb. 5 éves koruktól profin használják, el se lehet mondani mennyi minden kijött vele. És még valami eszembe jutott, a legkisebb mikor sulis lett, volt egy kislány akinek hát mondjuk ki, irtó büdös volt a szája. A lányom se szeretett vele játszani, ezért. Ez jó tanulság volt neki, h miért (is) kell fogat mosni.

    VálaszTörlés
  12. A pofonhoz kapcsolódva: azt gondolom, a pofon mindig, mindig a szülő tehetetlenségére, frusztrációjára adott válasz. Nem vagyok álszent, a két nagyobbnak én is csaptam a fenekére. Utána mikor elkezdtem olvasni a témában (hála neked Kismama magazin :D) , megfigyeltem magam, és elkezdtem tudatosan cselekedni. felállítottam magamban fő szabályokat. Nem veszélyztetjük magunkat és másokat, ez alap. Sokat segít, ha birkatürelmed van. Szóval tőlem ordíthatott, hisztizhetett, akár utcán is, nem idegesítettem fel magam. Be is szólhatott bárki, az sem érdekelt. Mindig megkérdezem magamtól, fontos-e ez a dolog annyira, h felidegesítsem magam :D. Pl. sírt vmiért a boltban és nem akartam megvenni, elmondtam néhányszor h ezt most nem, de nem ötvenszer. Kb hetente egyszer választhattak vmit, péntek délután. Most h nagyobbak, kapnak zsebpénzt, na azt a legnagyobb hülyeségre is költhetik, nem szólok bele. Tudják h mennyiből gazdálkodhatnak.
    Elgondolkodtam amúgy, hogy miben különbözik, ha Bonival veszel össze v a férjeddel. A férjed is felidegesíthet, mégsem jut eszedbe, h felpofozd :D. Ez a gondolat nekem is sokat segített annak idején :D
    Bevallom, nekem is volt ilyen idő, h ott lógott a levegőben a pofon
    . Volt h felmentem a mosott ruhahalomhoz és agyon vertem a ruhákat. Lenyugodtam, aztán szépen behajtogattam őket a szekrénybe. Vagy kimentem elszívni egy cigit. A kulcs a szülő önuralma. Most visszanézve örülök, h a két kisebbet egyszer sem ütöttem meg.
    Most h egy kirepült a gyerekek közül, a fiú és már csak a 3 lány van itthon, abból egy kiskamasz, 2 kamasz, új kihívásokkal kellett szembenéznem :D. Nem tudom szükséges-e elmondanom, milyen hangja van az ajtónak ha bikából becsapják, persze pár perc üvöltözés után. Küzdök azért néha én is, h ne rohanjak fel, csapjam ki az ajtót és pofozzam fel, üvöltsem le a haját, és tartsak kiselőadást :D. Sokkal célravezetőbb fülhallgatóval max hangerőn meghallgatni az I will survive-ot. :D
    Még az is eszembe jutott, hogy ha belegondolsz Boni helyébe. Szted használt neki a pofon? Tanult belőle? Ha igen, mit?
    Amit még az elejére akartam írni, hogy igenis bátorság volt megírni ezt a posztot, sztem te nagyon jól látod a dolgokat, magabiztos vagy. Nem is tanácsot kértél ( de azért kaptál :D ). Ez a zongoradolog nagyon érdekes. Ha hinnék benne, azt mondanám, Isten keze :D. De nem hiszek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Irtad, hogy a kulcs a szulo onuralma. Szerintem ez resze a szuloi felelossegnek, plane addig, amig meg jelentos fizikai folenyben vagyok a gyerekkel szemben. A ruhak pufolese ismeros. Neha azt gondolom, jo lenne egy bokszzsak itthonra :)

      Törlés
  13. "Elgondolkodtam amúgy, hogy miben különbözik, ha Bonival veszel össze v a férjeddel. A férjed is felidegesíthet, mégsem jut eszedbe, h felpofozd"

    Ez érdekes, de: normális esetben az ember a férjével más dolgokon veszekszik, illetve nincs akkora felelőssége. Monjuk tegyük fel cukorbeteg férj zabálja az édességet. Elmondod, veszekszel, majd utána azt mondod magadnak OK meg akarja ölni magát fel kell készülnöm hogy egyedül tartom el a gyerekeket, nem tudok mit csinálni vele.
    Viszont a saját gyerekedet MEG AKAROD VÉDENI a cukorbetegségtől, ezért sokkal továbbig elmész hogy ne egyen meg egy tábla csokit minden nap.

    Aztán persze az aggresszió a frusztráció levezetése, tiszta sor, de megvan az indíttatás hogy bizonyos dolgokhoz miért ragaszkodsz a gyerekeidnél, normális szülő ezeket mind a gyerek védelmében teszi. Hiszen nem azon vitatkozol vele hogy babával játsszon vagy az unikornisával...

    VálaszTörlés
  14. Tamko, tudom, hogy nem a lényeget fogom megragadni, ne haragudj, de akartam is már kérdezni a gyökérkezelésről. Emlékszem, említetted korábban is. A lányomnak kettőt akarnak csinálni novemberben és további 2 fogát betömni. Már a röntgent se hagyta, teljesen kiborult a nő, pedig kifejezetten a félős a gyerekekre specializálódott elvileg. Én meg a stíluson borultam ki, mert úgy beszélt velem, mint a világ legrosszabb szülőjével, mert a gyerek néha iszik szörpöt. (Pedig én inkább a gumicukrot és társait hibáztatnám, ha már valamit, meg a tejallergiát, ami miatt lehet, hogy nem jut elég kalciumhoz). Fogalmam sincs, ez hogy lesz megoldva, a múltkor is a vérvételnél ketten fogtuk le és az utcán sorban állók is hallották, ahogy üvölt. Nagyon csúnyán néztek ránk, amikor kijöttünk... Egyszerűen nem fogja hagyni, hogy megcsinálják, és most ki tudja, meddig nem tudunk hazamenni :( Teljesen kikészít most ez, görcsben áll a gyomrom, ha csak eszembe jut.
    Amit kérdezni akartam, az az, hogy ti csináltattatok koronát is? Nem nagyon bízom az itteni fogorvosokban, szerintem a lehúzásra mennek, sosem tudom, mi igazán szükséges abból, amit csinálni akarnak.
    És azt, hogy igaz, hogy egyszerűbb, gyorsabb, mint a felnőttek gyökérkezelése? A fogorvos azt mondta. Meg azt, hogy nem fog fájni és, hogy nem érti, miért ijedt meg ennyire a gyerek... Aki aztán hazáig ordított az autóban :(

    VálaszTörlés
  15. Köszönöm, hogy ezt megírtad. Foglakoztat a téma és ritka, hogy valaki szóvá tegye. Nekem februárban volt egy rossz periódus, amikor sokszor akadt ki a ded és én is csúnyán viselkedtem - ő hamar túllendült rajta, de engem rettenetesen megviselt. Akkor az derült ki számomra, hogy a német szakirodalom szerint az, amit az én gyerekkoromban még úgy hívtak, hogy "pofátlankodás", az mostanra átminősült szelíd határfeszegetéssé és teljesen normálisnak tartják. Inkább a szülő reakcióin rugóznak, miért azt váltódik ki ami, az honnan ered stb. Ezt egyrészt nagyon érdekesnek tartottam, másrészt jól felhúztam magam rajta... Szerintem a szelíd és a gyerekeket egyenjogú partnerként kezelő nevelés gyönyörű dolog, de csak egy bizonyos pontig életszerű. (Nagyon érzékletes a fürdőszobai jelenet leírása, nekem is felment volna a vérnyomásom a villanykapcsolgatásnál :D ) Szerintem fontos, hogy a gyerekek megtanulják, hogy mi is emberek vagyunk, nekünk is van türelmünk (ami el tud fogyni), és ők is meg kell tanuljanak alkalmazkodni, ráérezni, hogy hol vannak a határok. Amire megpróbálok odafigyelni: ha szükségesnek érzem, akkor utólag bocsánatot kérek tőle, elmagyarázom a helyzetet az én szemszögömből. (Bárcsak megtették volna ezt az én szüleim is anno.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, köszönöm, köszönöm biolujza. Kár hogy nem te írod azt az ezer cikket ami naponta megjelenik a témában.

      Törlés
    2. OLvasd akkor Lujza blogját!! :-))

      (belinkelhetem oldalt?)

      Törlés
    3. Ah van blogja. Szuper. Hol?

      Törlés
    4. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

      Törlés
  16. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  17. Bori, TUDOM miről beszélsz!! Bárcsak haza tudnátok menni, ajánlanék egy tündéri fogorvosnőt, aki egy ilyen helyzetből hozta ki azt, amit. Iszonyú türelemmel, játékosan, mindent elmagyarázva. Hihetetlen volt látni a különbséget gyerekfogászat és gyerekfogászat között.

    De most eszembe jutott, h rosszul írtam, az első gyökértömést még itt végezték el neki, kórházban, bódításban (ún. nevetőgázzal, gaz hilarant). Ez nálatok nem lehet opció? Féltem, persze, ki tudja hogy reagál a szervezete erre a cuccra, de minden oké volt. (sajna viszont hat hónapos várólista volt)

    A koronát hogy érted? Koronát tejfogra? Vagy koronatesztet? Fogkorona nem volt, egy kicsit szürkések azok a fogak, de nem látszik (még 2-3 évig bennmarad).

    Nem tudom, hogy kevésbé fáj-e.. Nekem asszem még nem volt gyökérkezelésem, nem tudom mivel összehasonlítani (nem tudom elképzelni, h ne fájjon!). Mindenesetre Mo-on mindig egy órát szánt rá a fogorvos.

    Szegény kislányod!! A vérvételnél nekünk szoktak adni egy matricaszerű bigyót, ami elérzésteleníti azt a részt. Nem tudom, mit mondjak, mert nálunk ugyanez volt a szitu: egyszerűen megmakacsolta magát, nem nyitotta ki a száját (mondjuk amilyenek voltak vele az itteni fogorvosok, meg is értem….). Én is tartok tőle, hogy kilyukad a foga, és ki tudja, mikor mehetünk haza… ezért sem engedek a fogmosásból.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tamko, visszavonom ha esetleg úgy tűnt hogy le akarlak kicsit beszélni a fogmosási küzdelmekről. Még nem volt gyökérkezelésed?
      Csoda.
      Vagyis de tudom van ilyen, és megértem hogy miért zavar annyira hogy Boninak rosszak a fogai. Amúgy lehet hogy a maradó fogai már nem lesznek rosszak.
      Én pont attól félek nehogy nálunk onnantól kezdődjenek a bajok.
      Nekem sem volt a tejfogaimmal gond sosem, és ahogy a maradók elkezdtek kinőni, egyből lyukadt és tömték. Volt olyan fogam (rágó) hogy félig nőtt még csak ki és már kihúzták (gyökérkezelés nem volt még Romániában 1986-ban). Ez nekem az egyik bizonyíték hogy nem a fogmosás és nem az édesség a ludas.
      De ha neked és Z-nek is ilyen szuper fogaitok vannak, akkor megértem az aggodalmadat.
      Nem tudom hogy ezt a nagyon szuper fogorvosnőt nem mernéd itt a blogodon reklámozni?
      Én is elvinném a gyereket, csak hogy átnézze, és mivel őt is 8-an fogják le vérvételkor (engem meg a gyámhatósággal fenyegetnek, merthogy nem bírok a gyerekemmel) jobb lenne egy ilyen ügyes doki.

      Törlés
    2. Nagyon szívesen ajánlom a fogorvost: Dr. Bakó Dorottya (link lent), tényleg fantasztikus türelme van, és még a szülő sem érzi hülyén magát, hogy ilyen félős a gyereke. Nekünk az első konzultáció 7 ezer forint volt, a többi (a kezelésekkel) 13-14 ezer körül asszem, de komolyan, minden pénzt megért, hogy Boni végre hagyta magát (és a rendelőben tök jól betartják a Covid elleni óvintézkedéseket). Majd meséld el, ha mentek!!

      https://www.rmc.hu/hu/orvosok/dr-bako-dorottya

      Értem én, hogy a genetika talán mindent visz, gyakran hallom én is egyébként ezt, de érted: ATTÓL még minden tőlünk telhető eszközzel ki szeretném zárni azt, hogy elromoljanak a fogai. Amit ti fent írtatok, az egy gyakori érvelési hiba (Nirvána-érv), sokan elkövetik.

      Törlés
    3. Köszi, felírom a doktornőt.

      Igen igazad van az érveléssel, szerintem sokan inkább megnyugtatásul írtuk (én konkrétan a magam megnyugtatására is, merthogy nálunk sem megy a fogmosás de nekem nincs már erre idegrendszerem). Én az alváz mosáshoz ragaszkodom esténként -azaz nem kell még zuhanyozni sem csak deréktól lefelé- dehát ezt sem könnyű elérnem. Minden nap üvöltözés van belőle és fél 11 - 11-es elalvás. Ha még fogat is akarnánk mosni... reggel lenne. De van mikor tök magától fogat mos.
      Viszont NEM a példa számít én ettől szoktam kiakadni. Ott mosom mellette a fogam minden este, fogköztisztító, fogselyem, 15 perces művelet, ezt látja 5 éve.

      Törlés
    4. Tamko, köszönöm szépen én is! Megjegyzem a doktornő nevét, mert ha valaha vége lesz a járványnak, biztos, hogy csak Magyarországon fogjuk fogorvoshoz vinni. A férjem egyik magyarországi barátja egyébként fogorvos, nagyon jó és ügyes a gyerekekkel is, de azt hiszem, kezelésre ő is inkább gyerekfogorvoshoz küldené. Az utolsó reményem, hogy beszél a gyerekkel mielőtt megyünk, hátha sikerül kicsit megnyugtatnia. A vérvételnél is az volt a baj, hogy már többedszerre volt és nagyon rágörcsölt.

      Nálatok olyan tapaszt adnak, mint az oltásokhoz is? Azzal tényleg elég jól ment múltkor az oltás, előtte megmutattuk, hogy nem érez ott semmit. Legközelebb megkérdezem, nem kaphat-e a vérvételhez is (évente csinálják neki a PAI miatt).

      Azt a gázt nekünk is ajánlották, akkor ezek szerint Boninál bevált. Ez hátha segít meggyőzni a férjemet, szerinte anélkül kellene megpróbálni. Neki könnyű, nem neki kell vele bemenni és hallgatni az ordítást meg a megjegyzéseket... Bár ezek szerint az is nagy dolog, hogy egyáltalán beengednek :) Mondott is neki olyat, hogy ha nem működik együtt, akkor kiküld engem. Attól mi lesz jobb???

      Képzeld, állítólag rendes, gyerekfogra való koronát akar rátenni. Nekem ez tűnik lehúzásnak, a fogorvos barátunk is azt mondta, hogy ne hagyjuk. Csak semmi kedvem veszekedni, hogy rossz anya vagyok, mert ezen spórolok. Váltani meg nem tudok, nincs errefelé annyi gyerekfogorvos, Párizsba pedig nem akarom most bevinni.
      Egyelőre meglátjuk, mennyit áll még a mutuelle.

      Nekem egyébként több gyökérkezelésem is volt már, érzéstelenítéssel nem volt olyan vészes a hátsó fogaknál se, úgyhogy bízom ebben a gázban.

      Törlés
    5. Bori: nekünk nagyon bejött ez a nevetőgáz, igen, anélkül nem lehetett volna megcsinálni. Kockázatos valamennyire, emiatt egy kicsit elgondolkodtunk azon, h nem lenne-e jobb lefogni a gyereket és erőszakkal kezelni valahogy a fogát...

      Basszus, tejfogra korona!! Még soha nem hallottam róla. (remélem, ez nem valami olyasmi mint a gyerekparfüm... vagy metszőfogról van szó?)

      Tapasz: szerintem igen, de nálunk pont a hatéves oltásnál NEM adtak tapaszt (vérvételnél igen).

      Ella: tudom, értelek. Mi a nature vs. nurture vitában ugyanazon az oldalon állunk, tudod :))

      Törlés
    6. Ugye? Én se hallottam soha tejfogra koronáról, szerintem tényleg nem is fogom hagyni. De majd biztos én leszek a hülye :(

      Mondjuk nem olyan, mint a felnőtt koronák, csak egy fém valami. Szerencsére valami hátsó fogak.

      Azért én is tartok a gáz mellékhatásaitól, de sokkal kevésbé, mint attól, hogy le kell fogni. Még ha beengednék a férjemet is, de ő nem nagyon tud franciául, muszáj nekem menni. Remélem, igy a ti tapasztalatokkal sikerül meggyőzni a férjemet.

      Törlés
  18. Egyébként felnőtt gyökérkezeésél adnak érzéstelenítést de 5-ös és mögötte lévő fogaknál nagyon fáj úgy is. Még a húzásnál is jobban. Hajj mesélhetnék...
    És a szuper fogdokim abbahagyta a praxisát a COVID miatt (vagyis már csak implantációkat végez - az meg nem kell minden hónapban, még nekem sem).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem nem fajt a gyokerkezeles (ketto is volt), viszont kifejezetten nagy elmeny volt. En nagyon megkonnyebbultem, hogy vegre megszabaditanak a fajdalomtol, es most mar annyira orulok minden alkalomnak, amikor elmegyek, mintha legalabbis szepsegszalonba mennek. Olyan jo erzes, hogy vegre megengedhetem magamnak! es az is oriasi elmeny volt, ahogy az egesz zajlik, tisztara, mint egy epitkezesi kivitelezes, furnak, faragnak, tenyleg tok izgalmas az egesz.

      Törlés
    2. Zenjebil, ez a hasonlat 😁 te tenyleg szenvedellyel szereted a szakmadat 💛
      Fella! Keress masik fogorvost!! A gyokerkezeles NEM faj, meg begyulladt fognal sem, ha JO fogorvos csinalja. Szerintem hasonloan kuzdunk a fogainkkal, igy kiprobaltam mar par fogorvost.
      Volt, aki szerint a sima fogtomes is faj, ez van, ne hisztizzek.
      Volt, aki amiatt szabadkozott, hogy jajjjj, gyulladt a fog, ilyenkor semmi nem hat.
      Mignem egy olyan orvoshoz kerultem, aki csak pislogott ezeken a baromsagokon. Merthogy mindent el lehet erzesteleni. Azt szokta mondani, hogy ehhez caak a megfelelo szereket a megfelelo mennyisegben a megfelelo helyre kell beadni - utana a fejemet is levaghatja, azt sem fogom erezni. Es luktetoen fajo fogat is siman kezel ugy, h nem erzek semmit, barhol van a szamban.
      Nekem sokszor 2-3 adag injekcio kell, h elerjuk ezt az allapotot, van, hogy 2 felet kapok, de nem hagyja annyiban, ha jelzem, hogy en ezt erzem.

      Törlés