2020. szeptember 3., csütörtök

Képelemzés

Ezt a képet a héten fotóztam, miután reggel elkísértem Bonit az iskolába (most kezdi a második osztályt):

 
 
 
 Erről a képről annyi mondanivalóm van, hogy az könnyen megtölthet egy egyész posztot. A képen az látható, ahogyan az alsósok, kb. kétszáz gyerek gyülekezik az udvaron, miután a szülők a kapuig kísérték őket. Egy tízperces játszás után felsorakoznak (ezt fotóztam le) és ki-ki a tanítónőjével fölvonul az osztályába.
 
Az első döbbenetem nem is a tömeg; pontosabban, de: a tömeg, viszont ANNAK FÉNYÉBEN, ami ebben az országban hetek óta megy. Itt nem lehet úgy rádiót bekapcsolni, hírportált megnyitni, hogy ne az oktatási miniszter szóljon belőle, és ne éppen azt vitassák meg, hogy kell-e és kinek maszkot hordani, és ki fizesse azokat a maszkokat. Magyarán, az iskola és a járvány közötti kapcsolat maximálisan a terítéken van, a téma aktuális, senki sem söpörte még le a napirendről azzal a felkiáltással, hogy a gyerekek között kevesebb a pozitív, és hogy a gyerekek megússzák egy náthával. Úgyhogy nem értem, ha Párizsban ennyire időszerű a téma, ha ilyen komolyan veszik annak a lehetőségét, hogy egy-egy iskola gócpont lehet, akkor egy vidéki iskolában hogyan és miért szervezik úgy a reggeleket, hogy a gyerekek egymás hegyén-hátán sorakozzanak? Az első héten amúgy semmiféle infót nem kaptunk a suliból se a megelőzésről, se arról, hogy mikor tartsuk otthon a gyereket, semmit.

Mindez azért is fura, mert itt júniusban, amikor két hétre kinyitott az iskola, teljesen más volt a hozzáállás: az egyes osztályok nem keresztezhették egymást, reggelente és esténként külön-külön idősávok voltak a szülőknek, a gyerekek nem hozhatták haza az iskolatáskát, és az osztályteremben betartatták velük az egyméteres távolságot (kérdés, hogy milyen sikerességi rátával). Szóval akkor, amikor már az egész társadalom múlt időben beszélt a járványról (május-június), szigorúbb óvintézkedések voltak érvényben, mint ma, amikor egyesek már a második hullámról beszélnek (ebben sincs konszenzus, megőrülök).
 
Én nem tudok róla, hogy a két időpont között gyökeres változás állt volna be a tudományos közvéleményben arról, hogy milyen szerepet játszanak a gyerekeknek a vírus terjesztésében. A legfrissebb hivatalos infó szerint (aug. 17.) nem lehet pontosan tudni, hogy a tünetmentes gyerekek mennyire fertőznek, viszont a beteg (tehát tüneteket produkáló) gyerekek ugyanolyan mértékben fertőznek, mint a felnőttek (infó innen). Nem túl megnyugtató ez egy olyan családnak, ahol BIZONYOS tagok még a bankkártyát is lefertőtlenítik használat után.

A képen egyébként látszik egy maszkos kislány is, és noha 11 éves kor alatt nem kötelező, ő is, és a tesója is (plusz a két szülő) MINDIG, MINDENHOL maszkban van. Tegnap a kicsit jól megfigyeltem a játszótéren, végig rajta volt, úgy homokozott, ugrált stb. Lenyűgöz ennek a családnak a következetessége és fegyelmezettsége (és az általuk képviselt egységfront), bár olyan mértékű rettegést (vagy konkrét egészségügyi problémát? az apuka 150 kiló, az anyuka most vágatta le tüsire a haját) sejtek mögötte, ami még talán számomra is ismeretlen.

Végezetül pedig látszik a képen Bonikám, amint a nagy kavarodás kellős közepén feszülten figyel, hogy felismerje az osztályát és a tanítónőt. A szívem megszakad, amikor azt látom, hogy mennyire nehezek neki ezek az ismeretlen helyzetek. Nem győzöm azt gondolni – remélhetőleg tévesen –, hogy boldogabbak azok az emberek, akik nem félnek a szociális interakcióktól.

(Ami nincs rajta a képen: ELKÉPESZTŐ számú gyerek lett szemüveges!)

19 megjegyzés:

  1. Ha jól látom melyik Boni, én is ilyen voltam. És 21 évesen még remegő hanggal telefonáltam annyira féltem hogy mi lesz a vonal másik végén. Aztán 17 éven át üzletkötőként kerestem a kenyeremet és senki nem menekült meg, olyan nem volt hogy én valakit ne "vadásszak" le.
    Úgyhogy szerintem ez semmit nem jelent. Szerintem tök sokmndent megfigyel (szintén saját tapasztalat).
    Ami meg a képet illeti, ja. Itt még évnyitó is volt. Holnap szülői értekezlet az oviban. És nem, nem lehet betelefonálni...

    VálaszTörlés
  2. Pontosan ezek a gondolatok kavarognak az én fejemben is egész héten. Bent Párizsban nem tudom, mi van, de itt, az agglomerációban se nagyon más a helyzet, mint nálatok :( Annyi, hogy elvileg az általánosban az osztályok egyik fele 10 perccel később megy, mint a másik. De így is hatalmas a tömeg. És a kavarodás is. Tulajdonképpen meg se mondták rendesen, kinek mikor kell menni, mikor végeznek stb. Abban a bizonyos két hétben sokkal szervezettebb volt az egész. Nem értem, hogy pont most, amikor gyakorlatilag elkezdődött a második hullám, itt, ahol a szülők nagy része Párizsba jár dolgozni, sokuk tömegközlekedéssel, miért veszik ezt most ennyivel lazábban. Én már kezdek beletörődni abba, hogy

    VálaszTörlés
  3. Pontosan ezek a gondolatok kavarognak az én fejemben is egész héten. Bent Párizsban nem tudom, mi van, de itt, az agglomerációban se nagyon más a helyzet, mint nálatok :( Annyi, hogy elvileg az általánosban az osztályok egyik fele 10 perccel később megy, mint a másik. De így is hatalmas a tömeg. És a kavarodás is. Tulajdonképpen meg se mondták rendesen, kinek mikor kell menni, mikor végeznek stb. Abban a bizonyos két hétben sokkal szervezettebb volt az egész. Nem értem, hogy pont most, amikor gyakorlatilag elkezdődött a második hullám, itt, ahol a szülők nagy része Párizsba jár dolgozni, sokuk tömegközlekedéssel, miért veszik ezt most ennyivel lazábban. Én már kezdek beletörődni abba, hogy így előbb-utóbb el fogjuk kapni.

    VálaszTörlés
  4. Lassan nem is az lesz a kérdés, hogy elkapjuk-e, hanem hogy HÁNYSZOR :(((

    Igen, érthetetlen, hiszen ha tavasszal profin meg tudták szervezni, akkor most miért nem? Ez is azon ellentmondásos területek egyike, amelyek körülveszik ezt a járványt, és amelyektől nem beszél a média. Azt érzem (az embereken is) hogy míg tavasszal az egészségügy túlterheltségét próbáltuk elkerülni, most, hogy “csak” az idős és beteg emberek halála a tét, a figyelem lankadt.

    És hogy tetszik a lányodnak a CP? Látta a tanítónőjét maszk nélkül?

    VálaszTörlés
  5. Tényleg, erre nem is gondoltam. Megkérdeztem és azt mondja, nem látta még a tanítónőt maszk nélkül. Boni láthatta az övét? Vagy tavaly amúgy is látta? Szerencsére a lányomé elég jellegzetesen néz ki (egészen magyaros neve van egyébként). A kisebbikét viszont biztos nem ismerném meg maszk nélkül (újonnan jött, szóval őt se láttuk korábban)

    A CP eddig tetszik neki. Nagyon nem akart menni, mert ott már csak betűk lesznek, játék nem is. Ezen a héten még csak füzeteket meg dossziékat barkácsolnak, aztán meglátjuk 🙂
    (Én viszont szerintem már az agyára megyek a tanítónőnek. Elfeledkeztek a lányom ételallergiájáról és egész héten megy a kavarás. A járvány miatt meg szinte lehetetlen a közelükbe férkőzni és bármit megbeszélni)

    Az viszont jó most, nem tudom, nálatok hogy van, hogy a mi megyénkben kötelező lett a maszk az iskolák 50m-es körzetében és az állomásokon. Szóval végre tényleg minden szülőn van maszk. Nyáron, hiába tette kötelezővé az iskola, elég sokan nem hordták. (Igaz, én nem hiszem, hogy ekkora tömegben, amikor ennyi ember ilyen közel van egymáshoz, ez olyan sokat ér).


    VálaszTörlés
  6. Milyen édes Boni, olyan kis gyámoltalannak tűnik így hátulról is ❤️ De neki a legjobb az iskolatáskája!

    VálaszTörlés
  7. Milyen érdekes, h mennyire mások a gyerekek. Boni meg pont azért szereti a sulit, mert számok (de főleg: betűk) közelében lehet. Teljesen odáig volt tavaly, amikor a füzetekbe RAGASZGATTAK :))) A tanítónő még nem vette le a maszkot, de az ajtón ki van téve a fényképe állítólag... nagyon fura lehet ez az egész így. A mi városunkban egyáltalán nem kötelező a maszk, de sokkal több szülőn van most, tényleg (pl. júniusban én sem hordtam, mert akkor olyan optimista volt mindenki, hogy csak zárt térben terjed..).

    Egyébként úgy értettem a posztban a Párizst, hogy a francia politikusok, akik írják ezeket a protokollokat "ott Párizsban" nem törődnek azzal, hogy itt több osztáály össze van ereszve? (plusz a szülők a kerítés előtt...) Mert asszem félreértettél :)

    Vera, képzeld, MINDENKINEK (na jó, 90%-nak) ugyanolyan táskája van :))) csak a szín és a minta más, de amúgy tök ugyanaz a márka. Én sem ismertem ezt a módit eddig, de tavaly nyáron érdeklődtem egy barátnőmnél, ő felvilágosított, hogy mi a menő a sulikban :)) úgyhogy olyat vettem. Bonit mondjuk nem érdekli..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudom nem nyugtat meg. Nálam a három ált.sulis sulijába 800 gyerek jár. Nincs maszk, se a tanárokon, se a gyerekeken, reggel és délután egy picike ajtón mennek be és ki. Az ebédnél is tumultus van és hosszú sorok (persze távolságtartás nélkül). Nem tudom meddig lesz így suli...
      A középiskolásomnak kell maszk órán.
      Ráadásul brutál mód belekezdtek, mert minden tanár arra számít, hogy nem sokáig lesz suli, harmadik nap már dolgozat stb.

      Törlés
    2. Ja, igen, tényleg félreértettem, bocsánat. Valahogy rögtön a párizsi helyzetre asszociáltam, annyira aggaszt mostanában.
      De tényleg nem értem, miért veszik most ezt ennyire lazán. Pl az udvar is. Ha júniusban meg tudták oldani, hogy ne legyen az összes osztály összeeresztve szünetben, akkor most miért nem?

      Milyen jó ötlet, hogy ki van téve a tanítónő képe! Közben épp mondta a lányomé a szülőin, hogy ma egy pillanatra levette a maszkot. Azt mondja, nagy vita van abból, hogy hogyan tanítsák a hangokat, mert maszkban nem látják a gyerekek a szájukat. Felmerült, hogy ahhoz meg kellene engedni, hogy levegyék. Úgyhogy ma amikor az A betűt kezdték, kinyitotta a terem ajtaját, odaállt, majdnem ki a folyosóra és egy pillanatra levette a maszkot, úgy mutatta. Ez is érdekes, hogy mi mindent befolyásol a maszkviselés.

      A másik, ami érdekes volt, hogy azt mondta, nagyon meglepődött, mennyire nem volt hatással a gyerekekre az, ahogyan sikerült az utolsó ovis évük. Tartott attól, hogy számítani fog, hogy pl sokan közülük fél évig otthon voltak, de pntosan olyan az osztály, mint bármelyik másik CP-s osztály. Hihetetlen, hogy a gyerekek mennyire tudnak alkalmazkodni.

      Igen, úgy emlékszem, írtad is tavaly, mennyire örült Boni, hogy betűkkel foglalkozhat. Tényleg annyira különböznek a gyerekek. A lányomat nem értem egyébként. Minden betűt ismer, össze tud olvasni szavakat, írogatni is próbál, a könyveket is szereti. Fel nem foghatom, hogy akkor mi a baja a betűkkel. A számokért viszont rajong - ez a másik, ami az én bölcsész agyamba nem fér bele 🙂

      Törlés
    3. Talán Olaszországban, de nem vagyok biztos benne, a tanároknak készítenek átlátszó betéttel ellátott maszkokat. Ez hasznos lehetne nálatok is a kicsiknek.

      Törlés
    4. Bori: "Tartott attól, hogy számítani fog, hogy pl sokan közülük fél évig otthon voltak, de pntosan olyan az osztály, mint bármelyik másik CP-s osztály. Hihetetlen, hogy a gyerekek mennyire tudnak alkalmazkodni." érdekes, én ebből nem a gyerekek alkalmazkodóképességére következtetek, hanem arra, hogy ezek szerint amit az óvodában (vagy az óvoda utolsó - fél - évében) tanulnak meg, azt otthon is remekül el lehet sajátítani... (Ami sztem tök jó dolog, mert ez azt jelenti, hogy az oviban életszerű dolgokat tanítanak nekik, nem babaangolt meg ilyen hülyeségeket.)

      Törlés
    5. Vera: igaz, ebből arra is lehet következtetni, bár itt számokat és betűket is tanulnak oviban. Az nekem néha nehézkes volt otthon, hogy pl megtanítsam, mi a hangok közötti különbség, ha különböző ékezetekkel írjuk őket. Ahhoz az enyémnél jobb francia kiejtés kellene.

      Törlés
    6. Aha. Hát akkor a szülőknek elég sok melója lehet benne, hogy nem volt komoly lemaradása egyik gyereknek se.

      Törlés
    7. Igen, ovihoz képest elég kemény volt, sok feladatot kaptak, hetente vissza kellett küldeni a megoldásokat stb.

      Törlés
    8. Bori, de miért lett volna MÁS mint egy rendes CP-s osztály? Vagy akkor nem értem. Nálunk (pedig jó környék) hatalmas eltérések voltak már a járvány előtt is a gyerekek között. A féléves szülőin azt mondta a tanítónő, hogy a 24 gyerekből hét (7) le van maradva. Ezt egyébként annak kapcsán mondta, hogy az elsősök tavaly (asszem idén is, tehát a lányodat érinteni fogja) részt vettek egy országos szintfelmérésben. Szóval az a hét gyerek szerintem továbbra is le lesz maradva, másodikban is.

      Nálunk két hét múlva lesz szülői, kíváncsi vagyok, mit mond!

      Törlés
    9. Nem tudom, szerintem lehettek volna akár mások is. Nekik fél év nagy idő és ki tudja, kivel mennyire tudtak foglalkozni a szülei pl home office meg a háztartás mellett. Más, hogyha olyanok vannak velük, akiknek az a dolguk, hogy ott, akkor csak velük foglalkozzanak. És lelkileg is hatással lehetett volna rájuk a bezártság, stb (bár nem hiszem, hogy az 3 nap alatt annyira feltűnik). De nem értek hozzá, csak úgy gondolom.

      Tényleg, arról a szintfelmérésről mintha hallottam volna. Kíváncsi leszek, mi jön majd ki.

      Törlés
    10. Közben eszembe jutott, h arra gondoltál esetleg: CSAK ANNYIRA vannak lemaradva egyesek, mint az előző években, nem jobban?

      Pont a szintfelmérő kapcsán mesélte a tanítónő, hogy ott csak 3 gyereknek jött ki, hogy az átlagon aluli, míg ő 7 gyereket tartott úgy számon, mint akik problémások. Szóval ő azt mondta, a szint, amit felmértek, elég alacsony volt.

      Majd meséld el CP-s tapasztalataidat!!

      Törlés
    11. Igen, olyasmire gondoltam. Valahogy nem sikerült rendesen megfogalmazni :)

      Kíváncsi leszek a szintfelmérőre. A szülőknek megmondták, hogy teljesïtett a gyerekük, vagy általánosságban beszéltek, az egész osztályról?

      Láttad, hogy többek között a kisiskolásokat tanítók és óvónők kapnak átlátszó maszkokat? Most már kíváncsi vagyok a tanítónő arcára.

      Majd mindenképp megírom, kíváncsi vagyok, milyen lesz. Egyelőre ijesztő nekem ez a nagy szigor, de a lányomat úgy tűnik, nem zavarja.

      Törlés
    12. Igen, oda is adták a kitöltött feladatokat! Az egyiket tavaly november végén, a másikra már nem emlékszem (a harmadik elmaradt, az ismert okokból).

      Nem tudom, hogy nem fognak bepárásodni ezek a műanyag maszkok, valami spéci anyagból vannak??

      Törlés