2020. szeptember 8., kedd

Imposztorszindrómáinkról

Van egy kolláganőm, az első jelzők egyike, ami róla spontán eszembe jut az az, hogy okos. Művelt is, de főleg: vág az esze. Az a típus, aki már a kérdés első felének hallatán megadja a helyes választ (míg másoknak a kérdést magát is el kell magyaráznom). Érti a szóvicceket, az iróniát, intelligens humora van, rögtön kapcsol, ha témát vált a társalgás, nem hangoztat elkapkodottan sarkos véleményeket, átlátja a különböző nézőpontokat. Ehhez pluszban még jól (szabatosan, lendületesen, pontosan) fordít is!

Van pl. egy olyan tulajdonsága, hogy egyetlen szóval vagy szókapcsolattal összefoglal komplex eseményeket vagy jellemez embereket. Annyira praktikus tudomány, én gyakran csak keresem a szavakat, és ezért a hangsúllyal, mimikával vagy gesztusokkal pótolom a mondanivalómat.

És ugyanez a lány az, aki szomorúan meséli, hogy neki nincs ehhez a munkához elég esze, mert úgy érzi, túl lassú a felfogása, gyötrelmesen megy neki a munka, nem tud koncentrálni, képtelen többfelé figyelni, nem jutnak eszébe értelmes gondolatok és túl bonyolult számára az IT-környezet.

Azaz egy általam intelligensnek és kompetensnek gondolt személy saját magáról azt állítja, hogy buta. Viszont ha okos (szerintem), akkor nem mondhat hülyeséget, tehát tényleg buta.

De ha ő buta, akkor én, aki őt okosnak gondolom, mi vagyok?? E gondolatmenet feloldható, nem úgy, mint a Pista azt mondja, hogy hazudik, de nem hazudik, tehát hazudik. Ez nem paradoxon, hanem ékes bizonyítéka annak, hogy én egy tyúkeszű nőszemély vagyok, az ostobánál is ostobább! Szólnom kellene neki, hogy ne ekézze magát előttem, mert az olyan, mintha engem szólna le...

17 megjegyzés:

  1. Szerintem ha valaki okos, attól még nem feltétlenül rendelkezik megfelelő önbizalommal vagy önismerettel.
    Rólad pedig eszembe nem jutna az a kifejezés, hogy tyúkeszű nőszemély (legfeljebb ironikus hangsúllyal).

    VálaszTörlés
  2. De ő ANNYIRA okos, hogy nem vonhat le hibás következtetés saját magáról, még akkor se, ha nincs önbizalma! (valszeg tényleg nincs)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem minél okosabb valaki, annál jobban látja a saját határait és emiatt hajlamos lehet alábecsülni önmagát. Talán ez a helyzet nála is. És nálad is :) Nekem se jutna rólad eszembe a tyúkeszű nőszemély kifejezés.

      Törlés
    2. Na, ez egy szép, logikus gondolatmenet, tetszik!! Ezek alapján a kolléganőm átlagon felüli (és tényleg az).

      (De miért nem nekem jutott eszembe ez az érv?! Ja, mert buta vagyok :))))))

      Törlés
    3. Látod, ahogy Boci írja, nem is én voltam az első, aki ezt megfogalmazta. Én se vagyok olyan okos, mint hittem :))))

      Törlés
  3. Az IT környezet nem tudom mit takar, ha programozást, akkor ahhoz absztrakt gondolkodás kell, ami egy külön világ, ha nem vagy jó benne, perecbe feszülhetsz, akkor sem fog menni. M

    VálaszTörlés
  4. Minel okosabb valaki, annal inkabb latja, mennyi mindent nem tud MÉG. Minel hulyebb vki, annal inkabb igaz ra, h annyira hulye, h fel sem fogja... es pont az ilyenek sokszor altalanos zseninek hiszik magukat.
    Ez a Dunning-Kruger effektus.
    Amikor eloszor olvastam rola, sok dolog a helyere kerult... 😁

    https://www.google.com/amp/s/index.hu/tudomany/til/2015/10/13/miert_hiszik_azt_a_hulyek_hogy_ok_okosak/amp

    VálaszTörlés
  5. Elgondolkodtam az "okos" szó jelentésén. Nem néztem meg értelmező szótárban.
    "nincs ehhez a munkához elég esze, mert úgy érzi, túl lassú a felfogása, gyötrelmesen megy neki a munka, nem tud koncentrálni, képtelen többfelé figyelni, nem jutnak eszébe értelmes gondolatok és túl bonyolult számára az IT-környezet."
    Hasonló gondokkal küszködök a saját munkámban, és én ezt így fogalmaztam meg:
    - lassan találok meg adatokat mert én elolvasom az egész anyagot nem ctrl+F-el keresek (nem viccelek, a 25 évesek ctrl+F-el keresik meg az adatokat, de már én is látom ennek kényszer szülte hatékonysági előnyeit),
    - gyötrelmesen megy a monoton munka melyet azért végzek mert az MI nem tart még ott ahol tartania kellene,
    - nem tudok koncentrálni arra ami NEM ÉRDEKEL,
    - nem jutnak eszembe az üres és jól hangzó klisék / vagy legalábbis nem ezek jutnak először eszembe. Én mindig valamiféle megoldást keresek.
    - végtelenül bonyolult számomra az IT környezet és fel nem foghatom hogy 25 év alatt miért nem lehetett felhasználóbarát felületeket építeni, miért kell állandóan változtatni hasznos és jól bevált programokat (Office programokra gondolok, a 90-es években ezerszer jobbak voltak, különösen az excel).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezzel teljesen egyetertek. Viszont, Fella, cntrl F nelkul nem lehet elni :). Ha aggodsz, keressel ra minden lehetseges szokapcsolatra...

      Nekem matekos hatterem van (sokaig annak is keszultem), megis utalom az IT kornyezetet, es sokkal jobban szeretem a kézírást es a kezzelfoghato anyagokat. Szerintem csak vannak olyan emberek akik imadnak mindenfele technologiat, ők azok akiknek telefonból is mindig a legújabb van.

      Törlés
    2. IT kornyezet alatt azt ertem, hogy vannak, akiknek felcsillan a szemük, ha meg egy olyan banalis dolog, mint egy varrógep kepernyőt kap. Mindig azon vannak, hogy a szoftverekben kitalaljanak egy algoritmust, ami helyettul megoldja munkat, aztan a munka legnagyobb reszet azzal toltik, hogy a bug-okat eltuntessek (a munka manualisan par ora alatt megoldhato lett volna). Az elsők között vezetnek be mindenfele smart készüléket a hazukba. Kedvenc tartozkodasi helyuk a telefon bolt (az egyetlen hely, ahova soha nem megyek, csak ha kenyszeritenek). Minden listat es adatot a telefonon vezetnek.

      Szoval en azt tartom magamrol, hogy eleg jo absztrakt kepessegeim vannak, de utalom az IT kornyezetet, es ez szerintem nem csak eletkor függő (37 vagyok), hanem mentalitas.

      Törlés
    3. Egyet értek. Én évek óta (mondjuk 15 éve) foglalkozom azzal, hogy a saját otthoni költségvetésünket, elszámolásunkat minél automatizáltabbá tegyem, és főleg tudjak olyan kérdésekre válaszolni a Férjemnek hogy most mire ment el 67 ezer forint?
      Valamennyire értek az excelhez, tudok macro-kat készíteni minden évben toldozgatom-foldozgatom az elszámolásos master file-t. De egyrészt baromi sok idő megy el rá, másrészt ha valami trükkös kérdés van úgyis át kell nézni újra az alap adatokat.

      Törlés
    4. Van olyan, hogy telefonbolt...? Szinte mindent neten rendelek, utálok vásárolni.(37)

      Törlés
    5. Én is. Szerintem ez nem korfüggő, 10 évesen is utáltam.

      Törlés
  6. Én 45 vagyok, de control f-fel keresek siman😀

    VálaszTörlés
  7. Persze, sokféleképp lehet intelligensnek lenni, de róla mindig az ugrik be: OKOS. Az egyik példa pont az, hogy ő sem geek, mégis KIOKOSKODJA, józan paraszti ésszel, hogy melyik gombot mikor kell megnyomni :))))

    A fordítóknak elengedhetetlen a Cntr +F ;-)

    VálaszTörlés
  8. Egyszer elem tettek egy nagy papir dossziet, mert egy papirrol kellett nekem egy bizonyos adat. Majdnem lekoppintottam az asztalon osztonbol a ctrl-f-et, mire tudatosult bennem, h jajjjjnee, ebbol a halombol nekem most ki kell turnom azt az egy papirt, es at kell olvasnom, h megtalaljam azt az egy adatot... 😱 (46)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Velem is volt már olyan hogy a konyhaszekrény átrendezése után rájöttem hogy ez így mégsem lesz jó és átvillant az agyamon hogy ráklikkelek arra a kis nyílra top-left, ami visszaállítja az előző meg előző állapotot.

      Én teljesen másról beszélek. Adott egy 612 oldalas szerződés. Felvásárlás, hitel, ezer dolog egymással összefüggésben. Fölmerül egy kérdés, hogy ha valami (gazdasági esemény) történik, akkor mi a teendő.
      Régi idők: A szerződés ki van nyomtatva (hiszen eredetiben tollal, kézzel írták alá) és le van fűzve egy dossziéban. Én megnézem a tartalomjegyzéket, a fogalommeghatározásokat és odalapozok a releváns részekhez, post-it-eket ragasztgatok, aláhúzogatom, odajegyzetelek, stb. Ez időt vesz igénybe. Ha nem én tárgyaltam ki a szerződést (ami amúgy hetek és több jogász is részt vesz benne) akkor nekem a kérdés megválaszolása akár több óra is lehet.

      Új idők (fiatalok): A feladatra van 10 perc. Ctrl+F-el rákeresek az adott szóra és ami feljön az alapján megmondom a választ. Bennem örök bizonytalanság marad (azaz nem, jön a hétvége és akkor 5 órát foglalkozom az üggyel, hogy ténylegesen felgöngyölítsem a szálakat).

      Most a Boci adatos példájára vetítve. Megtalálom hogy 3,2%. De mi van ha csak bizonyos esetekben 3,2%? Egyébként 5,4% vagy 1.8% ha különböző más feltételek fennállnak, nem állnak fenn, együttesen fennállnak, stb...

      Törlés