2020. szeptember 20., vasárnap

Egy régi probléma megoldása, egy újnak a születése

Egy olyan pasival élek együtt, aki nem veszi ki a részét a házi munkából és nagyon rendetlen, az a levetett pólót napokig a szoba közepén tároló típus – és most nem a férjemről, hanem a fiamról beszélek! Nem is tudom, ez már nem is nevelési, hanem együttélési probléma; tapasztalatból tudom, hogy vannak emberek, akik tudnak disznóólban élni, de mi a férjemmel nem ilyenek vagyunk. Mi van, ha viszont Boni ilyen lesz?! 

Idén már többedszerre szeretnék elköltözni itthonról. Tavasszal Z. miatt (így a második hullám elején viszont nagyon szinkronba jöttünk óvintézkedésügyileg, abszolút egy hullámhosszon mozgunk, ki hitte volna), most viszont Boni akaszt ki az örökös rumlijával és a hányaveti szövegével („Mama, ha téged zavar, akkor miért nem pakolsz össze te?”).

24 megjegyzés:

  1. Nehéz. Albérletben laktam barátnőkkel, akiknek "más volt a rendfogalma", mint nekem. Nem nagyon értették, hogy miért bántott, ha a közös helyiségekben, amiket órákig takarítottam, 10 perc alatt csináltak Boni szobájához hasonló kupit.

    Kompromisszumos megoldásként nem működne nálatok, hogy a szobáját úgy tartja, ahogyan szeretné, de mindenhol máshol a lakásban alkalmazkodik a ti igényeitekhez? Vagy ez már most is így működik, de a szobájában lévő rumli is kiakaszt?

    VálaszTörlés
  2. Átlagos gyerekszoba...😂
    Én képtelen vagyok megszokni.Bár màr beérném aztal ha csak a szobájukban lenne ez.De mindent kihordanak és esküszöm csak azért,hogy letegyék a konyhában a fürdőben az előszobában vagy bárhol...

    VálaszTörlés
  3. Szerintem az nem megoldás, hogy a szobája legyen ilyen, és érjem be ezzel (mindenki ezt szokta javasolni). Számomra nem összeegyeztethető az anyai szereppel az, hogy egy putriban éljen - egy idő után amúgy minden kirohadna (vödörszám viszi be a vizet), jönnének a bogarak (PATKÁNYOK??) a rodhat gesztenyére, arról nem is beszélve, hogy ki keresné meg a házi feladatos füzetét ebben a dzsumbujban, ki vinné ki a szennyesbe a ruháit és kinek lenne gusztusa egyáltalán belépni ide??

    Egyetértek, átlagos :((( és atyaég :(((

    VálaszTörlés
  4. én rendmániás vagyok sajnos, kissé klinikai eset (párhuzamosan viszont nem vagyok tisztaságmániás, aminek pedig még volna is értelme, a rendmániának nyilván semmi :)), a férjem normálisan rendes.

    az volt a hozzáállásom, hogy mivel van nekem ez a khm, problémám, amivel a többieknek együtt kell élni, ezért a rendet én tartom fenn a lakásban és valóban azt tettem, amit a fiad csípősen mond neked: folyton pakoltam és pakolok is most is, de tudod, hogy mi történt? mindkét gyerekem rendes lett nagy korukra. nem iszonyúan rendes, nem olyanok, mint én vagyok, de nem szeretnek hatalmas rendetlenségben lenni, elpakolnak nagyjából. ha a nagyobbik fiam egyedül tölti a lakásban a hétvégét, akkor többnyire rend van. jó, nem mondom, hogy mosatlan edények nem maradnak a mosogatógép tetején (:)), de nincs olyan kupi, mint a képen, sőt. :) szóval az van, hogy a kitartó példamutatás, amennyiben az nem jár együtt egy állandó áldozatisággal, meg nem az van, hogy tényleg mindig mindent megcsinálok helyettük (már jó ideje ők porszívóznak pl meg sok efféle dolog, de nem Boni korában kezdve amúgy), annak meglesz az eredménye.

    mondjuk azt nem tudom, hogy akkor mi van, ha valaki úgy szereti a rendet maga körül, hogy annyira nagyon nem szeret pakolni, ami egy tök valid állapot és hozzáállás (nem ironizálok, tényleg így gondolom), mert akkor nem segít ez, amit én javasolnék. mely szerint kitartás. :)

    VálaszTörlés
  5. Lappa, én is ebbben reménykedem! A példamutatásban. Sajna testközelből ismerek ellenpéldát: a húgom :(((( Borzalmas rendetlenségben él, holott a mamánk rend ÉS tisztaságnániás (szerintem én normális lettem, nem vagyok asszem mániákus). De talán van remény, mert Boni, ha nekidurálja magát egyedül nagyon szépen el tud pakolni.... (félévente egyszer...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nyilván nem lehet egyenszabályt kimondani, mindenféle emberek vannak, az teljesen biztos. :) egyébként az is tök igaz, amit Lili lentebb írt, hogy a sok holmi lomosabb: amiatt is rendesebbek a gyerekeim nagyobb korukban, hogy egyszerűen már nincs a lakásban az a millió cucc, ami hét-nyolc éves korukban még volt. nem tudják már beteríteni a padlót játékokkal, rajzcuccokkal, gyurmával, vadgesztenyével és jóistentudjammikkel, mert egyszerűen csak nagyok már ezekhez. ha rajzolnak, azt egy rajzfüzetbe teszik, a gitárt az állványon tartja (aki), a könyvet az ágy mellett. a fejhallgatójukat persze itt-ott találom, meg az egyik folyton leveszi a zokniját, ahol épp van, a másik különböző poharakat hagy a lakás különböző pontján és ilyenek, de összességében egyszerűen csak kevesebb cuccot kell elpakolniuk maguk után és ez nem annyira reménytelen vállalkozás már számukra. :)

      Törlés
    2. Mivel azt írtad: "annak meglesz az eredménye" ez nagyon úgy hangzott, mintha kimondtad volna az egyetlen érvényes szabályt! Erre írtam az ellenpéldát, de csak mert imádok kötözködni ;-)

      Törlés
    3. iszonyúan kell figyelnem minden bepötyögött szavamra, mindig elfelejtem :)

      Törlés
    4. Viszont Edit egeszen pontosan azt irta, annak meglesz az eredmenye, AMENNYIBEN nem parosul allando aldozatisaggal, meg nem az van, hogy tenyleg mindent megcsinal helyettuk.

      Tamko, ez nalatok is igy volt, anyukatok reszerol, es ennek ellenere lett olyan a hugod, amilyen? Mert kizarolag csak akkor ervenyes ellenpelda, amit kotekedesre lehet hasznalni. 🤣

      Törlés
  6. A kevesebb holmi nagyobb rendet eredményez (lásd Egyszerűbb gyermekkor). :) Én időről időre szanálok, vagy elpakolom ami éppen nem kell, igy egy kicsit könnyebb. A könyvek viszont milyen takaros rendben vannak a polcon :D nálunk is a polcon, de egymás hegyén hátán..2,5 eves mellett ez max teljesitmény :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem ez a megoldas. Ekkora kupi eleve nem tud keletkezni, ha kevesebb cucc van, idonkent le kell szanálni.

      Törlés
  7. Nálunk a férjem és a lányok is borzasztóan rendetlenek, folyamatosan ellenem dolgoznak ők hárman. Gyakran borulok ki ezen és én is azt kapom, hogy anya, akkor rakj rendet :( A férjem viszont tisztaságmániás, amit nem értek, hiszen rendetlenségben nem lehet takarítani.

    VálaszTörlés
  8. hú, mintha a saját szobámat látnám kiskoromból (csak fele- vagy harmadekkora alapterületen)! én utáltam a kupit, de lusta voltam elpakolni, talán kéthetente vagy havonta volt "rendrakás", akkor gyönyörködtem a rendben két napig, majd ugyanúgy nem pakoltam el magam után soha többet, a következő rendrakásig. és a mai napig ugyanígy. egyszerűen utálok rendet rakni (takarítani is).

    VálaszTörlés
  9. Én rendetlen vagyok, a férjem szereti a rendet (és pakol), a fiam iszonyú kényes a szobájára, a lányomé egy disznóól. Fura amúgy, mert a férjem és a lányom a látványfelelősök, nagyon erős szépérzékkel és határozott vizualitással, a lányom szemét cseppet sem bántja a rumli.

    VálaszTörlés
  10. Tudod mi az erdekes? Kamaszlany es borzaszto rumli. Utalni szokta ha mar nem birom es finoman utalok, netan egyenesen kerem itt az ideje elpakolni. Azt sem birja ha epp odavan, s akkor nagy lelkesen elpakolok. Viszont azt mondja ha taborban van, vagy mi otthon hagyjuk egy hetre akkor gyonyoru rendet tart. Azt mondja o sem erti miert de mintha mi gatolnank le ebben. A pudding probaja szerdatol indul, akkor koltozik be az egyetemi szallasara. Nem tudom mit gondoljak.

    VálaszTörlés
  11. Szerintem nagyon cuki amugy ez a kep. :)

    VálaszTörlés
  12. Nálunk is ez a normális.

    Szerintem az Ikea összes Trofastja (állandóan ezeket nézegetem) nem lenne elég nálunk.

    VálaszTörlés
  13. De nálunk van hely!! :)))

    Bv, úgy érted, hogy a lányod viselkedése nem logikus? Mert Boni is ilyen egyébként, tök jó a szimmetria- és arányérzéke (aranymetszés), a szülinapjaira négyéves korától ő csinálja a dekorációt, és mégis kupis. (a színérzéke viszont nem a legjobb, és korából fakadóan szereti a giccset is :)). De NEM VAGYOK hajlandó a kupit és a lustaságot a kreativitással megyarázni, pláne igazolni!! Grr :))

    Interpreter, ja, mert mindent megcsinálunk helyettük, helló, 2020 van. Én nagyon szívesen elküldeném a fiamat egy bentlakásos katonai iskolába pár hétre... (persze csak álmodozom, de meggyőződésem, hogy sok problémánk elmúlna)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pont ezzel fenyegettem a fiaimat én is régebben :)) Nálam persze nem ez, hanem hosszú-hossző évek személyes példája és méghosszabb kitrtása segített. Kisbé (16) idei felfedezései: ha gyakrabban takarít, 1. rövidebb ideig tart, 2. nem lesz büdös a szobájában :), 3. nem csak a vízszintes, hanem a függőleges felületeket is át kell törölni. Mindenesetre én sikerként könyvelem el :)

      Törlés
    2. Igen, pontosan így érzem: nem logikus. Nagyon igényes a környezetére (az apja is), irtó kreatív (ezt nem csak én mondom), egy született stylist. És pont olyan rendetlen, mint én vagyok - pedig nekem nincs sok szépérzékem, előbbrevalóbbnak tartom a praktikumot a látványnál stb. És mégis, nálunk a férfiak őrülnek meg a rendért.
      Nem is gondolom, hogy a rumlit a kreativitással kellene magyarázni, a férjemnél nem ismerek kreatívabb embert, és ő pedáns rendet tart. Engem meg sajnos egyáltalán nem tud ez a téma érdekelni.:D

      Törlés
  14. Nalunk az a szabaly h a szoban kivulre kihordott dolgokat mindig vissza kell vinniuk a szobajukba hasznalat utan. Hetente egyszer, hetvegen tabletidoert cserebe a szobajukat rendbe kell tenni es az egesz lakast fel kell kozosen poszivozniuk (ketten vannak, felosztjak a helyisegeket). Igy a lakasban nincs kupi, csak a szobajukban. A ruhajukat a szennyesbe teszik este, de mindig szolni kell erte. Taskajujat levagjak a bejaratnal, ezert is papolok minden nap. Azt mar megtanultak, h a cipot egymas melle rogton letegyek a bejaratnal. Mondjuk ez 8 ev meloja volt 😁.

    VálaszTörlés
  15. Nálunk is az van, hogy a saját szobájában lehet bármekkora káosz, de máshol nem - viszont ott is vannak alapszabályok, amikkel elkerüljük az általad felsorolt katasztrófákat: a már használt ruhát csak a szennyesbe pakolhatja, kaját nem vihet fel, és minden talált cucc tárolási lehetőségeit előre egyeztetjük (ha koszos, foszlós, rohadós, akkor azt megvétózzuk, a kerti bigyóit pl. csak a teraszon lehet tárolni). Kéthetente szokott sor kerülni alapos takarításra nála, akkor a felmosás miatt össze kell szednie mindent a földről (általában ilyenkor is csak dobozokba dobálja), mert amit lent hagy és útban van, az megy a kukába... legalábbis ezzel fenyegetem, és még nem tett próbára... :D De ehhez hozzátartozik, hogy ő alig van a szobájában, a legtöbb idejét a nappaliban tölti (oda is lehozhat bármit, de amivel végzett, azt legkésőbb este vissza kell vinnie magához), ha heti többször kellenne porszívóznom, akkor biztos nem tudnám rávenni, hogy mindannyiszor helyére rakja a sok deanyaezzelmégjátszom szir-szart.

    VálaszTörlés
  16. Sziasztok! nekem is van egy kupisom, és két pedánsom. A kupis hatalmas fantáziával megáldott alkotó és imád a nagy kupi közepén üldögélni. Rengeteg vitánk volt vele, megmutattuk nem egyszer, mit hova pakoljon, hogyan rendszerezzen a szobájában. Nem megy 8 évesen sem. Úgy érzem egyáltalán nincs igénye a rendre, nem érdekli, hogy rend legyen. Innentől kezdve papolhatunk neki. A két másik gyerekem pedáns, ezek közül az egyik pedig mindent sorba rak és rendszerez 3 évesen!

    VálaszTörlés