2020. augusztus 20., csütörtök

Egy beszélgetés

Vannak azok a beszélgetések, amikor egy szinte ismeretlen, de már első blikkre is nagyon szimpatikus illetővel elegyedek számomra is váratlanul kellemes társalgásba. Ki gondolta volna, hogy barátaim és kollégáim zárványán kívül vannak még ilyen okos, művelt és szellemes emberek! Megnyugtató, ha valaki ismeri az irodalmi referenciákat, a kulturális utalásokat, helyesen használ idegen szavakat, és mindezt szerényen, természetesen teszi. A politikai nézetei is teljesen rendben vannak, csekkolom le ártatlanul. De nem esik túlzásokba sem, nem kívánja sem Bolsonaro, sem Trump halálát. Kellemesen egyetértünk tehát, nincs ingoványos talaj, rossz szóvicc, banális beszédfordulat. Teljesen véletlenül egy lelki társra, egy hasonszőrű emberre bukkantam, gondoltam épp, amikor az illető ezt találja mondani saját magáról:

– ...hiszen vízöntő vagyok!

Ez a mondat (ez a köszöb), amely a mindjárt részletezendő reakciókat kiváltja belőlem, gondolom mindenkinél más és más (oltásellenesség? Bagdy Emőke-idézet? homeopátia?). Számomra ez az a pillanat, amikor rájövök arra, hogy egy eszementtel folytattam az imént, teljes tudatlanságomban, nagyívű, kulturált és európai társalgást – ami így utólag szemfényvesztésnek, bűvészmutatványnak tetszik. Egy másodperc alatt átértékelem az iménti beszélgetést; átverve érzem magam, mint aki a pszichiátrián a beteggel társalgott volna, orvosnak nézvén azt! És még milyen jól társalgott!

Amúgy a szemem sem rebben. Azt próbálom végiggondolni, hogy miképpen lehetne ebből a helyzetből a lehető leggyosrabban kihátrálni, jólnevelten, anélkül, hogy a kölcsönös egyetértést és szimpátiát megbontanám. Mert inkább nyitok vitát oltásellenességről, Bagdy Emőkéről vagy homeopátiáról, mint arról, hogy valaki azért felejti otthon a kulcsokat, mert szeptemberben talált születni. Sőt, az igazán szimpatikus emberekkel vitázom csak szívesen a három felsorolt példáról – horoszkópokról nem. Annyi időm nincs. Na, meg az idegeim sem kötélből vannak. Úgyhogy rövidre zárom a csevejt, berakom az illetőt a megfelelően felcímkézett mentális skatulyámba, és viszontlátásra.

Később még elgondolkodom a dolgon, mint jelenségen, és mindig azt szűröm le belőle, hogy a világ, benne az Emberrel, mennyi meglepetést tartogat!

21 megjegyzés:

  1. Ejj, sosem jöttem ki a vízöntőkkel...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt nem az Tamko problémája, hogy az ember akivel kulturált és európai társalgást folytatott, a horoszkópjànak tulajdonít tulajdonsàgokat, ergo hisz a horoszkópban? Nem pont a vízöntōséggel van konkrétan baja. Ha így van, ahogy gondolom, akkor ezzel a mondatoddal, Ella, te is beskatulyázódtál.

      Törlés
    2. Vagy esetleg Fella viccelt...

      Törlés
    3. En kifejezetten örömmel veszem az "intelligens humorerzek" skatulyat.

      Törlés
    4. PONTOSAN oda skatulyáztalak be :))))

      (egyébként ezek a bloggerek-ismeretlenek beskatulyázása megint érdekes téma)

      Törlés
    5. En meg azóta is a Bagdy Emőke idézeten röhögök.

      Törlés
    6. En birom a vizontoket, azokat az embereket viszont nagy ivben kerulom, akik nem ismerik fel az ironiat.

      Törlés
  2. Szerintem ez FElla részéről vicc volt. 😂

    VálaszTörlés
  3. FElla, és az oroszlánokkal mi a helyzet?

    VálaszTörlés
  4. Egyszer valahol olvastam arrol egy cikket, hogy amikor a horoszkopokat kiszabtak, volt valami tevedes, es az egeszet el kene csusztatni. Tehat, aki most szűz, az igazabol oroszlan.

    VálaszTörlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

      Törlés
  6. Ella :-DDDD

    (persze, hogy Ella viccelt!!)

    Zenjebil: haha, nem mondod. Csak nem átverés az egész...?! :))

    VálaszTörlés
  7. Egy cseppet sem érdekelnek a horoszkópok... de vízöntőnek lenni minden értelmetlenség ellenére is nagy királyság :D

    VálaszTörlés
  8. Végre! Azt hittem, a Bagdy Emőke idézetektől csak én kapok agyfaszt.
    Amúgy van egy barátnőm, aki tényleg tök értelmes és 20+ éve barátok vagyunk és becsszó ezen kívül kábé mindenben normális, de ő meg az összes Coelho könyvet olvasta és megvan neki saját példányban. Én meg ezt nem tudom soha értelmezni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

      Törlés
  9. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  10. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  11. Ez legyen a legnagyobb problema egy barat szemelyisegeben... :)

    VálaszTörlés