2020. július 31., péntek

Egy magyarországi medence, alulnézetből


24 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Talán az, hogy még a krumplifőzeléket is kenyérrel esszük. Mindenhez szinte ott a karéj kenyér. Találkoztam olyannal is, aki a húsleveshez is ette. A szegény ember tömőanyaga. Hogy kevesebb étel fogyjon. A rossz táplálkozási kultúra mellett már csak másodhegedűs a mozgásszegény életmód.

      Törlés
    3. Mindig így ettünk mi magyarok, mégsem voltunk ennyire rettenetesen elhízva. Most meg igen. Én is így, brrr. Itt valami másról van szó szerintem, mint a krumplifőzelék kenyérrel.

      Törlés
    4. Pedig a táplálék minősége a ludas. Rengeteg szemetet eszünk. Mindenben az adalekanyagok hada, hozzaadott cukor. Régen azt ettük, ami a kertből jött, otthon sütöttek kenyeret stb. Nem volt csipsz, mogyi, csokika a sorozat mellé. Minőségi alapanyagok voltak. És nem zabált az egyszerű rű ember. Ha megne

      Törlés
    5. Erről beszélek. :) illetve :(

      Törlés
  2. Fro-ban jobb a helyzet elhízottság terén? A svédekről van fogalmam, voltam, láttam, milyen ápolt a többség minden téren. NBr-ről nagyon rosszakat hallottam, miszerint tragikusan táplálkoznak és ennek megfelelőek a pocakok is. Kiváncsivá tettél. Hogy néz ki nálatok a látkép a víz alatt? Vajon mennyire régiófüggő az elhízottság...?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. NBr: amikor három éve Angliában jártunk, teljesen ledöbbentünk, hogy egyrészt az angol konyha az kb. olaj olajjal illetve MINDEN olajban sütve, másrészt az angolok - főleg az idősebbek - milyen rettenetesen el vannak hízva. Az én fejemben az a kép élt, hogy Ny-Európában, ahol van pénz minőségi kajára meg pénz és idő testmozgásra, ott egészségesen esznek és testmozognak. Tévedtem.

      Törlés
    2. Spanyolországban is egyre több az elhízott gyerek, fiatal és az idősek is hozzák be. Nagyon sok a nagyon kövér, és egyre több a nagyon pocakos középkorú férfi, illetve terebélyes hátsójú nő (vállban normálisnak néznek ki). A szupermarketek tele vannak mű szarokkal, 90% nem olyan kaja amit embernek kéne enni(chips, keksz, cukrozott joghurt, édességek tömege, itt is kenyér, rizs és krumpli az alap), bár fogyasztanak sok salátát, tengeri herkentyűt is.

      Törlés
  3. Kér dolgot látok francia szemüvegemmel. Egyrész a tàplálkozási kultűra (rántott hús krumplival, ugyanezen a strandon, reggel 10 őrakor) és a mennyiségek (hatalmas adagok).

    Másrészt a termálfürdő-kultúra: itt még a nagy pocakosok is járnak úszni! Ez sztem szuper! Fro-ban is vannak kövérek (igaz, sztem nagyságrendekkel kevesebben) de őket nem lehet látni az uszodákban..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pont az a baj, hogy nem uszni jarnak a furdobe, hanem ucsorogni.

      Törlés
    2. pont azt akartam kérdezni, hogy tényleg úsznak? vagy csak áztatják magukat? vagy "képünk csak illusztráció"? :))

      Törlés
    3. Jartam uszni egy ideig reggelente, a pocakos bácsik inkabb a szaunaban politizáltak, majd a medence mellett pihenték ki a szaunát. Uszni nem nagyon láttam öket. Ja és csocsóztak mert valamiert az is van az uszomedence mellett. Nem tudom ez mennyire altalanos...

      Törlés
    4. Tamkó, ez zseniális! Bár nekem az is eszembe jutott, hogy esetleg terhes vízibaletten voltál? A mennyiséggel valóban baj van, a magyar ember addig eszik, amíg bír. Én nagyon régóta csak annyit, hogy ne legyek éhes + 2 falat (köszi, úszógumi és kezdődő menopauza!) bárhová megyünk, hosszasan bizonygatnom kell, hogy tudnék még enni, de nem szeretnék, nem az étellel van baj. Minden agyon van sózva, minden agyon van cukrozva, ennek köszönhetően semminek nem érzed az ízét. Gond van a minőséggel is, tavaly nyáron hosszasan álltunk sorban egy olasz supermercadoban és volt időm tanulmányozni az előttem sorakozók kosarában mi volt, minden kosár felét a zöldség, gyümölcs tette ki. Itthon kisebb is kínálat és sokkal-sokkal kevesebbet is esznek. Egyébként Anyukám szerint a rántott hús nem nehéz étel, a szalonna az mondjuk már szerinte is határeset.

      Törlés
    5. Merylla! Mondjuk idén elképesztően drága lett a zöldség és a gyümölcs, még a tavasszal akartam brokkolit venni, és egy fél kg-os "darab", aminek egy részét ugye nem is tudott megenni (szára), 1400 Ft volt! Sok családnál szempont, hogy minél olcsóbban lehessen jól lakni, sajnos.
      A rántott hús meg olyan, hogy akkor 1 kg hús elég nálunk is, és mindenki jól lakik, ha viszont valami grill, vagy fóliás husit csinálok, akkor 1,7-1,8 kg kell. Persze tudom, hogy ez egy szelete a dolgoknak, a másik szelete a mozgás, abban meg erősen ludas az, ahogy dolgozunk, egy átlag család átlag napjába rohadt nehéz heti 4-szer besűríteni a mozgást.
      Persze sok mindent meg lehet oldani, én is megoldom, volt, hogy este 10-kor tornáztam, mert akkor volt rá lehetőségem, de ehhez óriási akarat kell óriási ellenszélben.

      Törlés
    6. Bobe, en megeszem a brokkoli szarat. A göcsörtöket leszedem, es levesbe darabolva/megfőzve símán meg lehet enni, tök semleges íze van. A többivel nem vitatkoznék, csak a brokkoli szár mellett szerettem volna kiállni :D

      Törlés
    7. Zenjebil. :))
      ÉN meg bevallom fagyasztottat szoktam venni, mert jóval olcsóbb, és csak a rózsák vannak benne, de tavasszal 2 hónapig nem bírtam fagyasztottat kapni. :) Viszont imádom a brokkolit. De lesokkolt mennyibe kerül. A karfiol dettó. Aztán az is, amikor kb. 3 hete vettem két kisebb sárgadinnyét és 2 ezer Ft-ot fizettem.

      Törlés
    8. Böbe, nálunk a brokkoli száráért verekedés van, a rózsáit csak én eszem. 3 kamasz bármit megeszik, a mennyiséget nem is rátok értettem.

      Törlés
  4. Z. engedett titeket medencézni? Ezt hogy érted el?

    VálaszTörlés
  5. Jaj de jó rajz megint! A szélén mintha én ülnék :(

    VálaszTörlés
  6. Martine, Merylla: köszi :)))

    Böbe: szerintem meg az a csoda, hogy bevásárlóközpontban voltam (kétszer is!) és Z. maga is kétnaponta jár Auchanba, Tescóba.. :-O Hihetetlen! A vírus a vízben nem terjed, szóval az uszi nem veszélyesebb, mint bármi más, csak a távolságot kell betartani (de vírustól függetlenül is utáljuk a tömeget, akkor szoktunk menni, amikor kevesen vannak).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én sem gondolom, hogy a medence veszélyesebb lenne, mint mondjuk a Tesco, csak csodálkoztam ezen, hogy eddig nem ehettél héjas almát, meg epret, most meg medence? :))
      Lehet jó hatással van rá Magyarország?

      Törlés
  7. Először nem is az jutott eszembe a képről, hogy milyen kis dagik az emberek, hanem hogy te vagy az a menő anyuka, aki úszószemüveggel a víz alatt nyomul és játszik a kisfiával :)

    VálaszTörlés