2020. június 30., kedd

Maszkfesztivál

Papír, textil, egyszínű, mintás, hajtogatott, elöl varrt, kacsacsőrű, a nadrág (táska stb.) színéhez illeszkedő, vicces, franciazászlós, FFP2, hátul megkötős, fülön függős stb. – az ember csak kapkodja a fejét! Mennyire hamar megszokja az ember, a látványát, a viselését, ki gondolta volna. Hasraütésre azt mondanám, az utcán emberek 20–30%-án van maszk. Az iskola előtt szobrozó szülők kb. 10%-a hordja. Buszon és bizonyos boltokban kötelező. De valamit észrevettem, és ahhoz, hogy érthetően elmondjam, vissza kell mennünk az időbe egy hasonlatért.

Egyszer Isztambulban nyaraltunk, és a reggelinél észrevettünk egy muszlim nőkből (és gyerekekből) álló társaságot; volt, aki hordott fejkendőt, volt, aki nem. Másnap reggel megállapítottuk, hogy akin előző nap volt kendő, az most szabadon hagyta a haját. És így tovább. Azt figyeltük meg, hogy simán váltogatták a kendős és a nemkendős viseletet, gondolom mindenféle időjárási, hőmérsékleti, öltözködési, hajmosási és egyéb megfontolások alapján. Az ember azt hinné, hogy a kendőviselet meggyőződés, hit és világnézet kérdése, erre kiderült, hogy valójában a praktikum mindent felülír (legalábbis ebben a társaságban!).

Na és ezt látom én most a maszkviselén során is. Azt feltételeztem, hogy az iskola előtt maszkban megjelenő anyuka elővigyázatosságból, óvatosságból és a polgártársai iránti tiszteletből hordja – erre beszéd közben hirtelen az állára húzta! Vagy az a másik anyuka, akin nem volt maszk, és akiről ebből kifolyólag azt gondoltam, hogy laza, nem parázik feleslegesen, sőt, talán már át is esett a betegségen – egy mozdulattal fölvette a maszkot, amit ezek szerint végig a kezében tartott!

Itt véget is ér a hasonlat, aminek csak annyi a tanulsága, hogy egy ilyen kis ruhadarabból (amelynek viselését ilyen-olyan körülmények diktálják) nem lehet túlságosan messzemenő következtetést levonni az emberre nézve.

6 megjegyzés:

  1. Én meg nem tudom megszokni. Főleg az ilyen reklámokat, hogy "stílusos maszkok Önnek", meg iskolatáskát választok a gyereknek és akkor felugrik a reklám, hogy válasszon maszkot gyerekének. Meg ilyenek. Ezek mindig mellbe vágnak.
    Viszont amikor meg üzletben, postán, akárhol vagyok, ahol kötelező (lenne) viselni, és látom, hogy az emberek orra ki van belőle, vagy egyáltalán nem hordják, na attól is ideges leszek. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem a szemesz javasolta a multkor hogy huzzam az orrom alá.
      Egyebkent en nem kapok benne levegot nagyon utalom. Nem tudom mi lesz ha egesz nap viselni kell nem is eryem masok hogy birjak.
      Nalunk az oviban senki nem viseli en sem ha viszem a gyereket...

      Törlés
  2. Nekem a meleg miatt rossz, de klimatizált üzletben elviselhető. Azt nem értem miért nem kapnak benne az emberek levegőt :) A fogorvosok, sebészek állabdóan ebben vannak, annyira nem nagy szám. De tény, hogy itt nem lehet azt megcsinálni mint Ázsiában, hogy tömegek hordják folymatosan az utcán (szakszerűen), itt nincs akkora "fegyelem" szerintem. Nem mintha ez gond lenne..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szajsebeszetem voltam sokaig asszisztens. Ha megno a terheles (akar fizikai, akar mentalis), es az agynak oxigendusabb levegore lenne szuksege, a fogorvosok es sebeszek is legszivesebben letepnek magukrol, hidd el. Volt olyan mutet, aminek a vegere mar befele sikoltoztam, hogy fejezzuk be, es kapjak vegre rendesen levegot.

      Szoval en hordom becsulettel, de tokeletesen megertem, miert nem kapnak benne egyesek levegot.

      Törlés
  3. Az hogy szenanathara jo nagyban megnoveli a hajlandosagom, hogy viseljem. Arra jutottam, hogy a kek (legalabbis nalunk kek|) eldobhato maszk jobb, abban nem tusszogok. A csili vili szelepes, betetes moshato maszkban igen, ugyhogy en ebbol levontam a tovabbi kovetkeztetest, hogy a kek jobban vedhet. Plusz breaking news: Mar 2 eldobhato maszkot is kimostam veletlenul, zsebekben maradtak. Gyonyoru allapotban, illatosan jottek ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De sajnos csak 1x lehet kimosni, másodjára már annyira kiszöszösödik a belső fele, hogy hordhatatlan (nagyon csikizi az arcot). Szóval én is jártam így. :)

      Törlés