2020. március 12., csütörtök

Koronavírus - helyzetkép

Emlékeztek, mi már jó régen elkezdtük az aggódást, ezért sajnos mára már annyit agyaltunk, mérlegeltünk, szorongtunk és pánikoltunk a járvány kapcsán, hogy kezdünk begolyózni. Mi nem azon vitatkozunk, hogy kell-e készleteket felhalmozni, hanem hogy mennyi időre elegendő kaja legyen a kamrában. Én már két hete itthonról dolgozom, a mh-em viszont csak ma rendelte el a kötelező távmunkát. Igaz, nem a kollégáimtól, mint inkább a vonatbéli sorstársaimtól tartottam, akikkel 50 percekre szoktam szardinia módjára összezárva lenni. Z-vel mindketten a kockázati csoportba tartozunk, egyikőnknek sem kellene elkapnia, nem beszélve arról (és bevallom, nekünk, aggódosoknak sincs semmiféle vészhelyzeti tervünk) hogy mi lesz Bonival, ha mindketten ágynak esünk?

A városban csak szórványosan vannak megbetegedések, nem gócpont, nincs róla szó a médiában. Nincsenek korlátozások, az április elejére tervezett könyvvásárt például nem mondták le. Boniék járnak uszodába, szó sincs arról, hogy a tanítást beszüntetnék. A szünet utáni hétfőn Z. itthon tartotta Bonit, mert egész hétvégén hiába várta az iskolától az SMS-t arról, hogy a kritikus olaszországi tartományokban vakációzó gyerekek ne menjenek be. Épp azon a hétvégén változott a járványügyi protokoll, ezért az ovis gyerekek szülei még megkapták az üzenetet, az alsósoké már nem (Boni osztályában van egy olasz kisfiú). Kedden exkuzáltam magunkat a tanítónőnél, aki csak nagyot legyintett a koronavírusra; azt jelentette ez a legyintés, hogy igazán nem kell ezen aggódni. (Arról az iskoláról van szó, ahol a fákat kidöntő viharban, amikor a szomszédos országok iskolái bezártak, kiterelték a gyerekeket az udvarra nagyszünetben). Úgy látom, az emberek nem igazán tartják be a kézfogás kerülésére irányuló ajánlást, viszont sokkal többen használnak kézfertőtlenítőt, mint eddig. Bár: pár napja rúzst kellett vennem, és a boltban az eladó csaj megkérdezte, hogy ki akarom-e próbálni az új színt. Elborzadva néztem rá: rúzst! kipróbálni! Még rendes körülmények mellett SEM!

Bonikám sokáig semmit nem vett le az egészből – igaz, nálunk folyamatosan terítéken van a kézmosás és a helyes étkezés fontossága, mivel állandóan a szájában van a keze (rágja a körmét), de konkrétan a koronavírus-járványról nem beszéltünk neki. És noha hallja ő is a rádiót, a beszélgetéseinket, nem kérdezett rá. Egyszer észrevette az asztalon heverő újságban a koronavírusról készült fényképet, akkor érdeklődött, hogy hol a szeme, hol a lába („de akkor hogy tud járni, és honnan tudja, hogy merre tart?”), megelégedett a magyarázattal, nem kérdezgetett tovább.

Ma volt az első olyan nap – most, hogy már a fél világ hetek óta másról sem beszél –, hogy azzal a szóval a száján jött haza: coronavirus. Állítólag a tanítónő azt mondta, hogy addig nem is fogják bezárni az iskolákat, ameddig nincs egy bizonyítottan koronavírusos eset. Nem is tudom, örüljek-e vagy sírjak: egyrészt az iskola a fertőzések melegágya, másrészt viszont annyira szereti, olyan jól érzi ott magát! Továbbá: hogyan dolgoznék egész nap, egy folyton rohangáló, ötletelő, hangoskodó gyerekkel?!

81 megjegyzés:

  1. Azt nézem, hogy amikor ezt kitetted, addigra már pont el is dőlt, hogy bezárják az iskolákat. Én egyrészt örülök, ennyivel kevesebb helyen lehet megfertőződni, másrészt nem lesz könnyű távol tartani őket a férjemtől, aki meg itthonról fog dolgozni. De mi szerencsések vagyunk, én nem dolgozom, valahogy eltelik majd. Kitartást Nektek!

    VálaszTörlés
  2. Èn is folyamatosan attól félek, hogy ha esetleg mi karanténba kerülünk, akkor mi lesz a gyerekekkel. Most, hogy belegondolok, igazából semmi mástól nem tartok ennyire a vírus kapcsán.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. En attol hogy kirugjak a ferjemet az allasabol. Engem tuti de nem banom amugy is csak zsebpenzt keresek viszont az o fizetesebol elunk. Rengeteg ceg fog csodbemenni. Kozben ugye olajvalsag is van (csak ez a magyar hirekben benne sincs) en jol emlekszem 2008ban es 12ben is milyen irtas volt foleg a penzugyi teruleteken.
      Most ismet, sokadjara sajnalom hogy nem tanar vagyok.

      Törlés
    2. Ne irigyeld őket: Orbán épp most pedzegeti, hogy ha bezárnak az iskolák, akkor a tanároknak fizetés nélküli szabadságra kell menni.

      Törlés
    3. Én is csak ettől félek Molly. Vagy, hogy valamelyik gyerek beteg, és nemm tudok vele menni, mmert nekem a többivel itthon kell lennem.
      De ez a félelem az egész életemet végig kíséri, hogy fel tudjam nevelni őket, nem akarom, hogy a halálom esetén apjukhoz kerüljenek.

      Törlés
    4. Ez a legtobb cegnel igy van ahol nem lehet otthonrol dolgozni. Ferjemeknel leall a gyar nem kap fizetest senki. Pedig kulfoldi ceg.

      Törlés
    5. Na de akkor ne sajnáld, h nem vagy tanár, nekik se jó...ráadásul egy tanár házaspárnak jó eséllyel nulla tartaléka van, a tanári átlagfizetés nettó 170 ezer havonta.

      Törlés
    6. (Mondjuk sztem a kormánynak most kutya kötelessége lenne jogszabályt módosítani, h legalább vmi minimális pénz jusson az érintett családoknak. Ja, hogy módosítani csak akkor szeretnek, ha az nekik jó? Hat, úgy látszik, így jártunk...)

      Törlés
    7. Szerintem nem fognak tanarokat szazasaval kirugni, penzugyeseket pedig igen. En is hasonlo szinvonalon keresek most es a bebiszitternek havi 100 netto csak az hogy delutan hazavigye a gyereket az ovibol mig en hazaerek + ha beteg tovabbi naponta 12 ezer. Deegy recent virussal nem vallalta annyira beteg volt.

      Törlés
    8. De szerintem menj el egy SSC-be dolgozni. En 6-kor szoktam lelepni es 90%-a az embereknek itt ul.

      Törlés
    9. Ne haragudj, de ez a tanár szidás/irigyelés rohadt visszás, főleg úgy, hogy te az egy szem gyerekeddel is alig bírsz. Én ha fizetnének se lennék pl. óvónéni, vagy alsós tanító néni.
      De amikor egy exbarátom elmesélte, hogy az egyik (amúgy viszonylag elitebb) budai gimiben az is eredmmény, ha az osztálykirándulásról senkit nem kell detoxra vinni, akkor elgondolkoztam azon is, hogy középiskolai tanár sem. :))
      Te meg tudod fizetni a bébiszittert, maradjunk ennyiben...

      Törlés
    10. Amúgy a Közgázon régen volt tanári szak, biztos most is van, gondolom 2 év plusz tanulással el lehet végezni, aztán taníthatsz pénzügyet.

      Törlés
    11. Hú Fella, én több ilyen vitába biztos nem megyek bele,bocs.

      Törlés
    12. (Bobe: én már minden korosztályt tanítottam, sztem az általànos felső a legkeményebb).

      Törlés
    13. Nem tudom megfizetni a bebiszittert minuszba jovok ki ha a fizeteswmbol kellene. De tenyleg nem ertem hogy miert nem hagyja ott a tanarok tobbsege a munkahelyet. Gyorsan. Meg ma. Lehet hogy lenne valtozas.

      Törlés
    14. Hát nem tudom, azt gondoltam, hogy ötödikes-hatodikasok úgy elmennek még. :)

      A múltkor akartam az óvó nénivel 5 percet beszélni, azalatt kb. 20-szor jöttek oda a gyerekek, hogy óvó néni kérek, ezt, azt, meg csináld amazt, hát totál kiakasztó lenne ez, és hozzá még az az eszement zaj is.

      Törlés
    15. Igen, a zaj a legnehezebben elviselhető az iskolákban/ovikban és meglepő, de a gimiben is elég durva.
      Az ötödikesek még tényleg cukik általában, a hatodikosok konkrétan horrorisztikusak, nagyon durván kamaszodnak. Hetedikre még marad a téboly és nyolcadikban már néha értelmesen is lehet velük beszélni:), de összességében szerintem tényleg ez a korosztály a legnehezebb. A kicsik nagyon kedvesek sokszor, az sok mindenért kárpótol szerintem.

      Törlés
    16. off: FElla, kerhetek meghivot a blogodhoz?

      Törlés
    17. Volt neked, csak most teljesen bezártam mert már nem írom. Olyan szuper SSC-ben dolgozni (mi ma is dolgozunk mert NY-nak vagyunk alárendelve és hát ugye the city never sleeps) hogy nincs időm a blogra. Ilyen random commentekre van mert sokat kell várnom mindig amíg a Hong-Kong-i serverről letöltődik valami. De legalább 190 ezret keresek ami fedezi a bébiszitter költség nagy részét és csak a többit kell a tartalékaimból fedezni. Ja meg a megélhetést.
      Szóval nincs blog, majd törlöm is csak ki akarok menteni dolgokat mert végülis az egy terhes és babanapló is.

      Törlés
  3. Bori, tegnap este megírtam azt a posztot, megnéztem az emailjeimet majd bezártam a gépet, és teljes tudatlanságban lefeküdtünk aludni :))) Micsoda váltás! Nem tudom, én nem éreztem a levegőben ezt az iskolabezárást, egészen váratlanul ért. Már ma sem visszük Bonit, úgyhogy ki gondolta volna, hogy a posz utolsó mondatára ilyen hamar választ kapok ;-)

    Molly, de ha ti karanténba kerültök, akkor a gyerekek is, nem? Hiszen elkaphatták tőletek.

    Ella, ne is mondd :(((( Jobban vagy amúgy??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, épp most van ugye ez az eset a koronavírusos anyával: még csak nem is tesztelik a család többi tagját...szóval nem, nem tesznek minden családot automatikusan karanténba, ezek itt a magyar megoldások.

      Törlés
    2. Amúgy ez az egész a legfélelmetesebb az egészben. Ezek az amatőr hibák. Most komolyan, olyan sokba kerül az a szaros teszt??
      Nekem ráadásul ott az apukám is, aki 69 éves orvosként dolgozik...Persze nulla védelem mellett.

      Törlés
    3. Igen, gondolom sokba kerül, a kormány meg szarrágó. Nagyon remélem, hogy ebbe azért végre belebuknak; legalább ennyi pozitív hozadéka legyen ennek a dolognak.

      Törlés
    4. nem azért, mert tudják, hogy nincs elég, megfelelően felszerelt ágy az összes eset ellátására? és így minél kevesebbet tesztelnek, annál kevesebb az eset. kicsit mint amikor eltörölték a szegénységi küszöb mint olyan fogalmát hivatalosan, hogy ja, kérem, akkor mostantól Mo.-n nincs szegénység. de hát nyilván csak rosszmájú vagyok...
      Molly, nem hiszem, hogy pont ebbe buknának bele, ez túl nemzetközi, és ahhoz túl proaktív volt a kormány a védekezést illetően, hogy ez rájuk bármilyen negatív hatással legyen...

      Törlés
    5. Nem kell mindenkinek felszerelt kórházi ágy, a legtöbb embernek totál enyhe tünetei vannak.

      Törlés
    6. Vera: de talàn az utána következő gazdasagi válsagba belebuknak majd mégis.

      Törlés
    7. Molly: legyen igazad! csak bukjanak már.

      Törlés
  4. Mi már vagy 2 hete az iskolabezárásra készülünk. Főleg lélekben, mert szerencsére készletek mindig vannak itthon. Én meg képzeld, pont tegnap éreztem először úgy, hogy talán mégse zárják be az összeset, szóval ilyen értelemben engem is meglepett. Rendeltünk amúgy egy szuper könyvet, otthoni kísérletek vannak benne, a legtöbb nagyon egyszerű, olyan dolgokkal, amik mindig vannak itthon ;) Ha érdekel, elküldöm a linket. Szerencsére kert is van, remélem, jön lassan a jobb idő.
    Jól teszitek, hogy már ma is otthon tartjátok Bonit. Nálunk a lányok egész héten betegek, a kisebbik ma már ment volna, de végül ő is itthon maradt.

    Én nem is a karanténtól félek, most már csak itthoni karanténok lesznek, hanem attól, hogy megbetegszünk és kórházba visznek minket. Hogy akkor mi lesz a gyerekekkel. A nagyszülők és a testvérem orvosok, tilos elhagyniuk Magyarországot, nem tudnának értük jönni.

    VálaszTörlés
  5. Tamko,miert vagytok mindketten kockazatos csoport?

    VálaszTörlés
  6. Nálunk ma jelentették be, hogy április 20-ig nincs iskola. Nem is értem az emberek miért WC papírból spájzolnak, ha 2 kisiskolás, örökmozgó, millió kérdést feltevő gyerek mellett kell itthonról dolgoznom több mint 1 hónapot, én a vörösbor készeleteket fogom felvásárolni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én 10 éve dolgozom távmunkában, most annyi lett a változás, hogy még a szokásos irodai napokon sem kell bemenni az irodába. Már elég nagy tapasztalatot halmoztam fel a gyerekekkel való együtt dolgozás gyönyörűségeiből. :)) Én már amúgy azt nézegettem hogyan lehet jobb internetre váltani. :)) Mi kertes házban lakunk, ez azért könnyebbség bezártság esetére.

      Törlés
    2. Ha van benned egy cseppnyi szív, írsz ide tippeket! :) Egyelőre el sem tudom képzelni hogy lehet koncentrálni miközben vizet kérnek/összevesznek/ebédet kell csinálni/stb

      Törlés
    3. Nagyon nehéz. És el kell engedni azt a dolgot, hogy ugyan olyan hatékonysággal fogsz tudni dolgozni, mint nélkülük, meg ugyan úgy 8-tól 4.30-ig. És val.szeg kicsit többet fognak tévézni, netezni, mint amit az ember amúgy enged. Főzni pedig egyszerű kajákat kell. Hétvégén esetleg előre főzni, illetve én ilyen csúsztatott főzést szoktam csinálni, hogy két napig eszünk mindent, de elcsúsztatva, így egyik nap csak levest kell főzni, a másik nap csak másodikat, és igazából minden nap más az ebéd. :) Ja, és időnként van olyan, hogy a meetingbe beledumálnak. :)) SImán elviselik a többiek. Bár jól jelzi az öregedő Európát, hogy egyre többször nem gyerekek, hanem kutyák csaholnak meg lihegnek bele a meetingbe.
      Elhúzódik így nagyon a nap, miután lefeküdtek dolgoztam még sokszor, ezt ahogy öregszem egyre kevésbé bírom, plusz nyilván a kamaszaim már nem fekszenek le 8-kor. :) Azért egy időt át lehet vészelni így, de én is fel szoktam lélegezni, amikor végre újra egyedül dolgozhatok. :))
      De nagyon hálás vagyok amúgy a munkahelynek a lehetőségért, ennyi gyerek mellett összesen 2 hetet voltam táppénzen, amikor egyszer a legkisebb 1 teljes hónapot betegeskedett, és akkor úgy ítéltem meg, hogy most már muszáj lesz. Ja vizet meg öntsenek maguknak. :))

      Törlés
    4. Köszi! Végülis most az esti meló sem kizárt, mert az összes edzést lemondták, nincs kocsma/étterem, ahol haverokkal lehetne találkozni :(
      Múlt héten már voltam egyhuzamban 3 napot home officeban és amit észrevettem: jóval többet töltök munkával (korábban kezdem és később fejezem be), teljesen eligénytelenedem a kis otthoni hacukámban, többet eszek hiszen ott a hűtő, és ami a legdurvább: hiányoznak az emberek.
      Szóval, azt hiszem lehet csinálni ezt a work at homeot, de nagyon kell figyelni magamra.

      Törlés
  7. Bori: kérném szépen a linket, nagyon köszi előre is!!

    Family: haha, átérzem az idegállapotodat! Én is épp azt számolgattam, hogy ebből egy hónapos bezártság is lehet. Ma a tanítónő azt mondta (Z. elment a könyvekért-füzetekért) h elképzelhető, hogy JÚLIUSBAN fogják bepótolni az anyagot. (nekik sincs semmi infójuk)

    Böbe: én is nagyon gyakran 20-tól 21 óráig fejezem be itthon a melót, cserébe 16:40-kor föl tudok állni. Én is hálás vagyok :)) noha a családi életnek nem tesz jót ez az esti munkavégzés - próbálom azért elkerülni. Meglátjuk, hogy lesz...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez nálunkn addig működött, míg a legnagyobbak is kisiskolások voltak. Mivel nálam a legnagyobb már 15 éves, őt nem küldhetem el 8-kor aludni. :)) Persze mellettük könnyebb dolgozni, viszont rohadt sokat esznek, ezért eszméletlen mennyiségeket kell főzni, na meg megy ez a fürödjél már, kapcsold ki a számítógépet, menjél már aludni, aztán ellenőrizni valóban leoltotta-e a villanyt, tehát akkor reménytelen dolgozni. Emellett az egész délutánomm rámegy a velük való tanulásra, és mire befejezzük már készítem a vacsorát, de mostanában bizony vacsi készítés közben is leckét írtunk, vagy tanultunk még, szóval ez nem működik. Este 10 után meg már nagyon nehéz dolgozni, de amikor nagyon sűrű határidők vannak, meg pályázatírás, akkor kénytelen vagyok.
      Családi élet rovására legalább nem tud menni. :)))

      Törlés
    2. En gyerekem meg nincs 5 es ha fel 11-kor elalszik mar boldog vagyok. Egy este sem tudtam meg dolgozni.

      Törlés
    3. Nem tudom hogyan legyek finom. :)) Szóval szerintem el van szúrva a gyereked nevelése, ha egy ovist nem lehet max. 9-ig lefektetni, ott nagyon félrement valami.
      Nem hinném, hogy nekem csupa UFO gyerekem lenne, de nálunk 8-kor mindenkinek takarodó volt 10 éves koráig. Utána fokozatosan engedtem tovább fent maradni őket, A legnagyobb 15 évesen is alszik hétköznap 21.30-kor, hétvégén 22-kor.
      Most kéne még megfogni a dolgokat, mert iskolás korában még ennél is jobban meg fogod szívni.

      Törlés
    4. Nem erem en azt meg. :-)

      Törlés
    5. Ez a könyv:

      https://www.amazon.fr/365-activit%C3%A9s-scientifiques-Minna-Lacey/dp/1409577384/ref=mp_s_a_1_1?keywords=365+activit%C3%A9s+scientifiques&qid=1584045103&sprefix=365+act&sr=8-1

      Remélem, jó, ha itt küldöm. Emlékszem, volt már, hogy megadtad valakinek az emailcímedet, de nem tudom visszakeresni :(

      Ma kaptunk egy emailt, hogy ahová a kisebbik tornázni jár, ott az egyik szülő elkapta a koronavírust. Hirtelen olyan közel van...

      Törlés
  8. Erős ellenvéleményt fogok képviselni, de nem látom a pánik okát. Olyan kevés a megbetegedés, sokan tünetmentesek maradnak, ez a normál influenzára kevésbé jellemző. A tünetmentesség miatt a statisztikák is inkább csak találgatások, de egyre inkább úgy néz ki, hogy csak idősekre, meg egyéb okból legyengült szervezetekre veszélyesebb valamivel a szokásosnál, a többiekre veszélytelenebb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Az előző szezonban valahol 20 ezer és 52 ezer között volt az influenza szövődményeiben meghalt amerikaiak száma, ami nagy átlagban számolva 0,1 százalékos halálozási arányt jelent, miközben a koronavírus-járvány a szerda esti adatok szerint 1135 amerikait érintett, 32 halálesettel, vagyis 2,8 százalékos halálozási aránnyal – ez globális szinten jelenleg 3,7 százalék.Vagyis pusztán az elérhető adatok, a hivatalos statisztikák alapján az Egyesült Államokban jelenleg az a helyzet, hogy a koronavírus-járvány 28-szor halálosabb az influenzánál."

      https://qubit.hu/2020/03/13/influenzaban-is-sokan-meghalnak-a-h1n1-et-is-tuleltuk-mi-ez-a-felhajtas

      Törlés
    2. Másutt meg mást írnak. Tegnap láttunk valahol egy statisztikát, ami szerint a fiatalok között nincs halálozás, az időseknél magasabb az influenzáénál. Mivel (talán részben a gyors intézkedéseknek) nem is várható olyan szintű elterjedés, mint az influenza, így ha több is valamivel a súlyos esetek száma, összességében veszélytelenebb.
      Aztán persze ezt sem kell elhinni, de nekem sokkal nagyobbnak tűnik a pánikreakció, mint amit a valós helyzet indokol.

      Törlés
    3. Te szerintem az indokolt intézkedéseket nevezed pániknak. Nekem vannak mindenféle (biológus, orvos, stb) kutató ismerőseim, akik indokoltnak tartják a szigorú intézkedéseket, a véleményük meg egybecseng az intézkedésekkel és a fentihez hasonló cikkekkel (plusz egészen tudományos értekezésekhez is hozzàjutni, amik korántsem bagatellizálnak úgy, mint te, sőt), úgyhogy hajlamos vagyok nekik hinni.
      Egy eddig ismeretlen működésű, nagyon virulens vírusról van szó, ami ellen nincs oltás (ellentétben az influenzával). Ez a vírus ráadásul olyan agresszíven támadja a tüdőt, hogy sokan (a fiatalabbak is, csak ezt is szeretik bagatellizálni) lélegeztetőgépre szorulnak, ami magas számú megbetegedés esetén szétbarmolja a felkészült egészségügyet is (hát még a magyart!) és ettől aztán brutálisan megugorhat a halottak száma. Ez az utóbbi, amiért szeretnék elhúzni a járvány tetőpontját: hogy ne legyenek egyszerre kezelhetetlenül sokan betegek.
      Biztos van ebben pánik is, de ez azért természetes és nem hiszem, hogy a legyintés lenne a megoldás, persze szíved joga azt tenni.

      Törlés
    4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    5. (Még azt akartam hozzátenni, hogy manapság az ember minden hiedelmére talál megfelelő írást, szóval valószínűleg nehéz igazságot tenni a legtöbb kérdésben.)

      Törlés
    6. Ez utóbbi megjegyzéseddel nagyon egyetértek, mindenki arra talál bizonyítékokat, amiben hinni akar :)

      Törlés
    7. Katalin: na de pont ezt hívom én butaságnak, amikor források nélkül olyanokat ír az ember, hogy "azt olvastuk a neten". Ahelyett hogy mondjuk megnézné a WHO honlapját vagy mármilyen más, hivatalos infót (ahogy Molly és Bori is írta: virulens, új kórokozóról van szó, hosszú a lappangási ideje, nincs ellene vakcina, és semmelyik ország eü rendszere nem bírná el a hosszan tartó, folyamatos leterhelstéget).

      Na tessék, itt vitatkozom a neten egy ismeretlennel, ez az amit soha nem értettem :)))) és csak ritkán csinálom. Részemről abba is hagyom.

      Törlés
    8. Tamko, én úgy vettem észre, hogy aki az "influenza súlyosabb, az egész csak hiszti" mantrát nyomja, az hamisnak (sokszor hamisítottnak) gondolja a hivatalos tájékoztatást is.

      Törlés
  9. Én örülök, hogy otthon ilyen hamar vezették be ezeket az intézkedéseket. Én se attól félek, hogy mi meghalunk, mind az a korosztály vagyunk, akiknél általában max.enyhe tünetek vannak. Viszont apukám majdnem 70 éves, fül-orr-gégész, aki náthának nézi az enyhe tünetek miatt, az hozzá fog menni, ő meg hazaviszi az asztmás anyukámnak és kész a baj. De persze nem az egyének miatt hozzák az intézkedéseket, hanem mert annyi az idős és a krónikus beteg, hogy ha az enyhe tünetű fiatalok szabadon terjeszthetik a vírust, akkor annyi idős fog egyszerre kórházba kerülni súlyos tünetekkel, hogy összeomlik a rendszer. (Az meg hat a fiatalokra is pl azzal, hogy ha nagyon leterheli a fiatal orvosok és ápolók szervezetét a kimerültség, akkor náluk is súlyosabb tüneteket okozhat a vírus. Ettől féltem a testvéremet, aki sürgősségin dolgozik).
    Szóval szerintem az intézkedésekre szükség van, viszont annyira ijesztőek amiatt, hogy fenekestül felforgatják az életünket, hogy pánikot okoznak azoknál is, akiknek amúgy semmi okuk nem lenne rá.
    Egyébként nem tudom, Tamko mennyire ért velem egyet, de Franciaországban nem azt a fajta pánikot látom, amiről otthonról hallok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem nincs itthon pánik, max a kaja miatt. En inkabb totális tagadással találkozom: "mi ez a hülyeség, csak egy influenza, kit érdekel", stb.

      Törlés
    2. Szerintem a pánik csak most jön majd, hogy bezárták a sulikat, rengeteg ember nem tud menni dolgozni...
      Munkáltatók meg mint tudjuk nagyon toleránsak. Ja nem 😣

      Törlés
    3. Igen, a végén inkább a kaja miatti pánikra gondoltam. Azt hallom, hogy az emberek összevesznek, megjegyzéseket tesznek, ha valaki túl sokat vásárol stb. Ilyennel nem találkoztam itt

      Törlés
    4. Engem most ordított le egy csaj a kisboltban, és kérdőre vont hogy ez a perverzióm - e, hogy állandóan közel állok hozzá mert már harmadjára áll el mellőlem. Természetesen nem ez a perverzióm, észre se vettem, és valószínűleg tizedjere is levegőnek néztem volna. Tegnap még én is azt mondtam volna, hogy nincs pánik :D de ha ma ez van, ha az emberekből már most ennyire kihozza az állatot, akkor én is félek a holnaptol és jövőtől:D

      Törlés
    5. Én ma voltam turkálóban (nem előre megfontolt szándékkal), papírboltban és sapkaboltban is, vettem karajt és teljes nyugalommal szöszmötölt mindenki, az utcán sem vágtattak zombihadak, szerencsére. Teljesen hétköznapinak tűnt a hangulat, egyedül az egyik patika előtt kígyózott a sor, a közeli másiknál alig lézengtek.
      Persze éjjel én is felhívtam az egyik gócpontban élő családtagomat és nem aludtam valami jól.

      Törlés
  10. Bori, nagyon köszi a linket, meg is rendeltem a könyvet!! Szerdán jön.

    Pánik: nehéz megragadni a fogalmat. Személy szerint én már azt sem szeretem, ha valaki náthásan emberek közé megy (munkahely, mozi, színház), másoknak ez pánikolás. Én úgy gondolom, hogy az utóbbi hetekben többet vásárolni tartós élelmiszerekből, az józan paraszti ész, öngondoskodás (persze függ a mennyiségtől :))) akiknek pedig pénteken esett le, hogy be kellene vásárolniuk, AZ a pánik. Úgyhogy ez alapján nincs nálunk pánik, a boltokban van kaja, nincs tömeg. A helyhatósági

    A szezonális influenzával összehasonlítani (AMIRE VAN VAKCINA) pedig butaság, semmi más :)))

    VálaszTörlés
  11. (folyt)

    a helyhatósági választásokat is megtartják, szóval szerintem elég lazán veszi a kormány is a dolgot. Az emberek nem tartják be a 14 napos önkéntes karantént, lazán veszik (az én fordításomban: felelőtlenek)

    Bori, és a kislányod elkaphatta, volt tornán?

    Egyébként emelem a kalapom az orvosok, nővérek, eü-s dolgozók előtt én is.. baromi nehéz lehet úgy bemenni dolgozni, hogy azt kaphatják el MINDEN PERCBEN, ami miatt az isolákat bezárják...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vagy azért veszi a kormány is lazán a dolgot, mert tisztában vannak vele, hogy nagyobb a füstje, mint a lángja.
      Az influenzához hasonlítani azok kezdték, akik az első statisztikákat lehozták :)

      Törlés
    2. Szerintem a francia kormány alapvetően nem veszi olyan lazán, inkább csak annyira nem akarják lefújni a választásokat, hogy vállalják a kockázatot. Ami viszont felelőtlenségnek is bizonyulhat később.

      Nagyon sokáig én is úgy gondoltam, hogy nagyobb a füstje, mint a lángja, de amikor megjelenik a vírus az elég kicsi településen, ahol laksz és másnap azt hallod, hogy jó, hogy nem voltak a gyerekeid a héten suliban, mert egy csomó gyerek nagyon köhög és lázas, akkor azért egy kicsit kezd ijesztővé válni. Még akkor is, ha még így is sokkal valószínűbb, hogy csak influenzáról van szó és ha a koronavírus ránk nézve nem is tűnik veszélyesnek.

      Tamko, igaziból nem tudom, elkaphatta-e. A héten nem volt tornán, de azért, mert betegek voltak. A nagyobbiknak pl influenza szerű tünetei voltak, de láz nélkül. Beszéltem az orvossal, azt mondta, az influenza valószínűbb, de bármi lehet. A tornás dolgot akkor még nem tudtuk és gyerekeket amúgy se tesztelnek. A férjem is csak náthás volt, nekem meg semmi, szóval ki tudja. A biztonság kedvéért itthon voltam velük egész héten.

      Vásárlás: igen, az a benyomásom, hogy itt sokan csinálták úgy, ahogy mi is, hogy az utóbbi hetekben mindig valamivel többet vettek ilyesmikből, nem egyszerre rohanta le mindenki boltokat. Otthonról meg olyan abszurd számokat hallok, hogy valaki 100 kiló lisztet vett. Persze gondolom, ott se ez az általános.

      Az orvosok, akiket én ismerek, nem félnek annyira attól, hogy elkapják. Egy fül-orr-gégésznek pl eszméletlen erős az immunrendszere. Apukám amikor még otthon laktam, állandóan olyasmiket hordott haza nekünk, amiktől 3 hétig arcüreggyulladásom volt, ő meg nagyon ritkán volt beteg. Szóval ő miattunk aggódik, pedig szerintem pont miattunk nem kell, ő van a veszélyeztetett korban.

      Remélem, Nektek is beválik majd a könyv.

      Törlés
    3. Ez leginkább alap beállítódottság. Fiam hőemelkedéssel, rossz közérzettel és kicsit ijedt képpel jött haza tegnap a munkahelyéről, jól letoltam, hogy juthat eszébe, hogy pont a vírus? :) (nem az)
      De én mindennel úgy vagyok, hogy tudni kell róla, félni meg minek, attól változik valami?

      Törlés
    4. Én se félek tőle, de ha valami valós lehetőség (ld. egy szülőnek a tornán bizonyítottan az van), akkor szerintem érdemes azt is számításba venni. Hogy igaziból mi volt, azt úgysem fogjuk soha megtudni. A legtöbben, akik elkapják a koronavírust, nem fogják tudni, hogy nem csak egy sima nátha volt. De pl az időseknek, akiknek valóban nagy bajuk lehet, nem mindegy, hogy a többiek elővigyázatosak-e, vagy ugyanúgy mászkálnak tovább.

      Törlés
    5. És Katalin, honnan tudod hogy fiad nem koronavirusos? Csinált tesztet? Mert én nem lennék magamban ennyire biztos mostanában azért és pont azon hezitalok, hogy mit teszek ha elkapok vmit számomra tök enyhe tünetekkel? Honnan tudom, hogy nem fertőzök koronát?

      Törlés
    6. Közben rájöttem, hogy a korábbi kommentben azt írtam, hogy kezd ijesztővé válni, amikor hirtelen közel kerül. Ez után ellentmondásnak tűnhet, hogy ne félnék, de valahogy tényleg sok különbség van a kettő között :)
      Összességében pánikolni szerintem se kell, csak megpróbálni felelősségteljesen hozzáállni.

      Törlés
    7. Angliaban mar nem csinalnak teszteket. Ha valaki folyamatosan kohog, vagy 37.8-nal magasabb laza van, otthon kell maradjon egy hetig. Ha egy hetnel tovabb rosszul van, online ertesiti az egezsegugyet. Ha ők úgy itelik meg, hogy be kell vinni a kórházba (ez Angliaban kb csak a halaltusa kategoria), esetleg teszt is lesz.

      Törlés
    8. Ezert pl nekem enyhe torokgyulladasom van es fejfajasom mar napok ota, de be kell jarjak dolgozni, mert senkit se erdekel. (Ezt eszre se vennem normal esetben, mert nekem egyebkent is sokszor faj a torkom).

      Törlés
  12. (az vajon mennyire normális, ha naponta többször jövök kommenteket olvasni, mert érdekel, ki mit gondol a kérdésről? :P)

    VálaszTörlés
  13. Es h NYC vonzaskorzetebol is hozzaszoljak. Bezartak az iskolakat, a sport termeket (gym, yoga, uszoda, pilates stb), szinhazakat,mozikat, kozparkokban talalhato jatszotereket es parkok fuves reszeit is elbarikadoztak (gyepen se jojjenek ossze a nepek). Polgarmesteri hivatalt iz bazarjak - csak online ugyfelfogadas van. Ami jo, h van 'drive thru'teszteles nem messze (aki az adott orvosi rendelocsoporthoz tartozik csak azokat fogadjak)... Jah es eddig foleg a Tech cegeknel, pentektol (marc 13) pedig egyeb irodaknal is elrendeltek az otthonrol dolgozast. 2 het minimum. Allami iskolak minimum 2 hetre zartak be, maganiskolak 1-3 hetre. Egyetemek kozul van olyan,ahol az osszes egyetemi kolist kertek h koltozzenek ki a szemeszter hatralevo reszere es csak online oktatas lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Matol az ettermek es a barok is zarva vannak es kijarasi tilalom van este 10 es hajnal 5 kozott.

      Törlés
  14. Spanyolország: pénteken délután kihirdették a felkészültségi állapotot, ma meg bejelentették,hogy hétfőtől kijárási tilalom is lesz (élelmiszert vásárolni, gyógyszert, orvoshoz menni, betegeket, időseket, gyerekeket gondozni, illetve dolgozni és a munkából haza, valamint indokolt kényszerhelyzetben lehet kimenni, erősen javasolják az online munkát). Iskolák, ovodák és egyetemek bezárva, hivatalok bezárva, feltételezhetően 14 napig tart (szükség esetén meghosszabítható).

    VálaszTörlés
  15. Franciaországban is mától minden zárva van, kivéve az élelmiszerboltokat és a gyógyszertárakat. Arra vagyok kíváncsi, hogy itt is lesz-e kijárási tilalom is a mai helyhatósági választások után. Most csak javasolják, hogy mindenki maradjon otthon, ami elég fura, amikor megtartják a választásokat...

    VálaszTörlés
  16. Na holnap indul a nagy kísérlet, 3 iskolás, 1 óvodás és én home-office-ban. :) Reméljük bírni fogjuk. Meg a net is. Valamit megéreztem, mert pont péntek délelőltt hívtam fel a szolgáltatót, hogy szeretnénk magasabb sávszélességet, de csak április 1-től fognak átállni.
    Akit nagyon féltek az az apukám, aki közel a 70-hez dolgozik orvosként. Kaptak 3 db valóban védő (nem sebészeti) maszkot, amit 6 órán át lehet használni, utána kuka, hát na.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, borzalmas. Apukám is 69 éves, fül orr gégész és csak a háziorvosok kapnak normális maszkokat. Nem értem.
      Nálunk, Párizs környékén állítólag holnaptól kijárási tilalom lesz, éjjel nappal. Kert nélkül nem tudom, mit csinálnánk.

      Törlés
    2. Szerencsére mi is kertes házban lakunk, különben én is megőrülnék. Így sem lesz egyszerű, mert az ovis egyedül nem megy ki, nekem meg dolgozni kell. De lehet a nagyokat kvázi tesi óraként kiküldöm vele. :)

      Törlés
  17. Svédországban úgy indult a nap, mint bármely más hétfő reggelen: esett az eső, a gyerekek vitatkoztak a reggelinél, majd elvittük őket az iskolaba es elmentünk dolgozni. A különbség csak annyi volt, hogy hajnal óta a hireket olvastam, hátha mégis bezárják az iskolát.. de nem. Nekünk nincs idős rokonunk itt, kórházban dolgozunk mindketten, igy nincsenek reményeim, hogy nem kapjuk el a vírust, de borzalmas felelőtlennek gondolom ezt a hozzáállást. Elképzelni sem tudom/akarom, hogy mi lesz ha ez kirobban. A férjem orvos, tudom, hogy mennyi lélegeztetőgép áll rendelkezésre :(
    Zs.

    VálaszTörlés
  18. (Bori, képzeld, megjött a könyv!! Zseniális, köszi a tippet! Még nem kezdtük el, de Boni irtó lelkes. Ti mit csináltatok meg bebőle? Sajna élelmiszerszínezékünk nincs.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen! Örülök, hogy Nektek is tetszik. Mi eddig a vízben kinyíló papírvirágokat,a papír "vízipókokat", és a jeges és kristályos kísérletek egy részét csináltuk meg. Nekünk is az ételfesték hiányzik. Próbáltam szerezni, amíg még minden nyitva volt, de valahogy nem kaptam sehol :(

      Törlés
    2. Köszi! Megnézzük ezeket. A papírpókot Boni is kinézte már :)

      Törlés