2020. február 4., kedd

Félreértelmezett idegengyűlölet

A hétvégén (!) a férjem egy Párizs (!) közeli autópálya-pihenőn szeretett volna megállni tankolni és enni valamit, amikor is észrevett egy kínai turistákkal teli buszt a parkolóban. Mondanom sem kell, megállás nélkül hajtott tovább, pedig nem fél(ünk) különösebben (úgy értem: nem pánikolunk) a koronavírus hallatán, de azért mégiscsak jobb az óvatosság. Hétfőn lement itt a patikába, többek között maszkot szeretett volna venni (nem kapott), és a patikus nőnek nevetve mesélte a kínai turistás esetet (jól ismernek minket a gyógyszertárban), a végén a következő keresztkérdést inzézve a nőhöz:

– Most mondja meg őszintén, maga megállt volna a helyemben?!

Mint kiderült, a nő egyáltalán nem nevetett, hanem fagyos arccal válaszolta:

– Igen. A férjem kínai!

Szó szót követett, és Z. bosszúsan jött haza, azzal, hogy őt egészen egyszerűen rasszistának nézték a patikában. Ez a szó így konkrétan el is hangzott. Döbbenten néztünk egymásra. Hogy lehet ezt ennyire félreérteni? Hiszen Z.-nek semmi baja a kínaiakkal, se más ázsiaiakkal, nem tartja sem alacsonyabb rendűnek őket, se magasabb rendűnek saját magát, nem számolgatja a kromoszómákat semmiféle tudományosnak álcázott elmélet jegyében – egyszerűen csak nem akart olyan emberek közelébe kerülni, akik Kínából érkeznek, legyenek ők franciák, kínaiak vagy más állampolgárságúak (hogy a faj szót még véletlenül se említsem), de semmi baja mondjuk az itt élő kínaiakkal (ha épp nem fogadtak mondjuk Kínából érkező vendégeket a közelmúltban). Vagy egy másik példa: irodatársnőm nővére Kínában dolgozik, a napokban jön vissza Európába. Ha mondjuk az említett irodatársnőm Magyarországra utazna, hogy találkozzon vele, én két hétig tuti nem megyek be az irodába – pedig kifejezetten szimpi lány a kolléganőm!

Aztán elmeséltem a turistás sztorit (kommentár nélkül) a barátnőmnek, aki, még végig sem mondtam, szintén a rasszizmust emlegette. Rájöttem, hogy valószínűleg azért téved mindenki ilyen otrombán, mert noha a tartalom teljesen más (az emberek területi alapú megkülönböztetése: Kínából jön-e vagy sem, beleszámítva persze a több ezer kiloméretes tévedés lehetőségét), a forma viszont ugyanaz, mint a fajgyülőlet esetén: kínaiakat látván rátapos a gázra. Nem lehetne más a reakciója akkor sem, ha megrögzött szélsőjobbos lenne!

(Arról persze, hogy jogos-e a félelem, nem is szóltunk, hiszen semmi köze ehhez a rasszista-e a férjem-témához. Hogy hipochonder és egészségügyi kérdésekben aggódós, az tuti.)

Egy másik analóg példával próbáltam elmagyarázni a barátnőmnek az okfejtése hibás voltát: tegyük fel, Boniék osztályában az egyik kisfiú tetves, és én azzal az istrukcióval küldeném el iskolába, hogy ne nagyon menjen közel ahhoz a kisfiúhoz (és azokhoz a kisfiúkhoz, aki mondjuk a hétvégén nála voltak szülinapi bulin). Ha történetesen az adott gyerek(ek) muzulmán(ok), akkor rasszista vagyok? Dehogy.

Rasszista az a napközis tanítőnő volt, aki az én időmben azzal riogatott minket (!!!), hogy a csoportba járó két cigány kislány (ikrek voltak, emlékszem) koszos, büdös, és biztos tetves is, inkább ne is menjünk a közelükbe.

12 megjegyzés:

  1. Ha-ha! Ajánlom figyelmedbe mai posztomat.

    Nem olvastam a kommenteket mert rohanok, de muszáj leírnom valamit.
    1. Tökéletesen egyetértek én pont így gondolkozom én is. Kínai ergo nagyobb esélye van hogy Kínában járt ergo nagyobb esélye van hogy fertőzött.
    Holott!!!
    2. Pontosan ez a rasszizmus (úgy tudom): cigány, ergo nagyobb az esélye hogy piszkos körülmények között él, ergo nagyobb az esélye hogy tetves.
    De lehet hogy teljesen félregondolom. Viszont érdekel, hogy akkor mi a helyes érvelés.

    VálaszTörlés
  2. De hát mondom, hogy nem a bőrszínük (sárga), hanem a lakhelyük (Kína) miatt "diszkriminálta" őket a férjem! Ha spanyolnátha-járvány törne ki, a spanyol rendszámú buszoktól félne - tény, hogy a spanyolokat nehezebb (lehetetlen?) megkülönböztetni a franciáktól.

    Diszkrimináció az lenne, ha azt mondanám Boninak, hogy fiam, nem játszhaszt a kínai osztálytársaiddal, mert ezek az ázsiaiak mind hülyék, csak verekedni tudnak, a múltkor is meglökött az egyik, nyilvánvaló, hogy előre akart kerülni a sorban, beléjük van kódolva a tolakodás. (NEM MONDOM, EZ CSAK EGY PÉLDA!!)

    VálaszTörlés
  3. De az a baj, hogy nem vette figyelembe, hogy a kína turisták Vancouverből is jöhettek. Illetve ha Kínából is, nem a Vuhan (Wuhan?) tartományból. Illetve ha találkozik az utcán bárkivel (fehér szőke vagy fekete - akit ma már csak afrikai-amerikainak lehet hívni, de nem tudom egy csádi lakost hogy lehet amerikainak hívni) arról nem feltételezi hogy Kínában járt, pedig lehet, és az is lehet hogy már fertőzött.
    Nem tudom érted-e.
    Én nem a Férjed érvelésével vitatkozom, hanem hosszú életem során pont azt tanultam meg, hogy EZT a fajta gondolkodásmódot a rasszizmus körébe sorolják. Pedig ez előítéletesség, ami szintén a XXI-ik századi 7 főbűn egyike.

    VálaszTörlés
  4. Szerintem nem csak az a diszkrimináció, ha egy negatív tulajdonsággal érvelsz egy nemzet ellen (a kommentedben hozott példára gondolok), hanem az is, ha automatikusan összemosod egy 1,4 milliárd lakosú ország minden lakóját azért, mert egy régiójában megjelent egy járvány, ami eddig, ha jól tudom, nagyságrendileg 500 fő alatt szedett halálos áldozatokat és bizonyítottan kevésbé súlyos, mint az influenza, ami viszont Európában nagyon is jelen van, mégse izgat senkit. (Az E/2 általános alanyként értendő, a félreértések elkerülése végett :)) Persze azt tökre megértem, hogy mivel minden médiumból ez ömlik és Z. ilyen ügyekben nem túl rugalmas, nem gondolta át a FElla által is hozott, egyébként nagyon is logikus eshetőséget (hogy attól, hogy kínaiak, egyáltalán nem biztos, hogy mostanában jártak is Kínában).

    VálaszTörlés
  5. Várjatok, megfordítom az érvelésemet, hátha így értitek: ha a kolléganőm elmegy Mo-ra, és én két hétig a közelébe se megyek, akkor nem vagyok rasszista, ellenben a férjem igen, mert nem szállt ki az autóból - holott mindkettőnket UGYANAZOK A MOTÍVUMOK vezéreltek!

    Arról nem tehetek, hogy egy kínain látszik, hogy ázsiai (gyökerű, legalábbis), ez még nem rasszizmus. Az sem, hogy óvatosságból minden ázsiait egy kalap alá vesz - nem pedig gyűlöletből, ahogy a rasszizmus diktálná.

    (és de, szerintem a rasszizmus csak a negatív tulajdonságokat látja. Ha pl. én azt mondom, hogy a franciák édesszájúak, udvariasak, a magyarok pedig gyerekközpontúak, az egyáltalán nem rasszizmus, hanem csak a saját tapasztalataim kivetítése egy nemzetre - hibás vagy nem, azt nem tudom, nálam vezérelvnek bevált)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. jó, hát csak a magunkfajta bölcsészek képesek ezen ennyit vekengeni elméleti szinten, mikor a lényeg annyi, hogy senki nem akarja a koronavírust elkapni, és vérmérsékletének megfelelően tesz is ellene :))))
      (félreértés ne essék: én egyikőtökről se gondolom, hogy rasszista lenne, de az elméleti oldalával még mindig nem teljesen értek egyet, bár érteni értem az érveidet. de gondolom nem is muszáj :))

      Törlés
    2. Vigyazni kell a bölcsészekkel :))))) fura egy FAJta :)))

      Törlés
  6. Szerintem ennek a rasszizmushoz semmi köze, ez egyszerű hipochondria és túlbiztosítás :)
    A rasszizmus az, amikor hierarchikus rangsort állítasz fel valós v. vélt külső belső tulajdonságok alapján.

    VálaszTörlés
  7. Miközben tökre megértem Z. hozzáállását és ha ettől a vírustól tartanék én is ugyanígy cselekedtem volna, szerintem ez az egész csak azért lehet szomorú az Európában élő ázsiai kinézettel rendelkező emberek szempontjából, hogy őket ezért hátrányos megkülönböztetés éri (=elkerülitek őket).
    Ezt úgy mondom, hogy magamban én is elvicceltem a kínai kollegám influenzáját, még szerencse, hogy nem mondtam hangosan semmit. Én tuti nem vagyok PC, szerintem nagyon nehéz mindig annak lenni (és vajon kell-e? Kisebbségként a kérdéseknek és dialógusnak jobban örülök - néha).
    Szerintem ezért az indíttatás nem rasszista, de a következmény lehet hátrányos (egyeseknek. Ha tényleg nem vírushordozók). Győzzön a racionális ész! :)

    VálaszTörlés
  8. Leprásnak vélve lenni szar. Aláírom. Áprilisban akkora hisztériát okoztak Boni (addigra már nem létező) tetvei, hogy eloszor a család nem is akarta látni a gyereket - nagyon szarul esett, noha a húgomat tokre megértettem (a mamámat már nem annyira, szerencsere jobb belátásra tért). De azzal vigasztalom magam, hogy ha lecseng a koronavirus-jarvany, minden visszater a rendes kerekvagasba, a zavar csak átmeneti, semmikepp sem taros.

    Mikozben mindketten alairjuk a ferjemmel, hogy mi sem vagyunk minden esetben PC-k (foleg én), de ebben a konkret esetben annyira nincs semmifele fajelmélet a dologban, hogy ennel tavolabb mar nem is eshetnek nézetek egymástol.

    Mindenesetre Katalin, Zenjebil, orulok, h megertettétek az érveimet. Es egyetertek, a kovetkezmenyek lehetnek hatranyosak, egyenileg is, gazdasagilag is.

    VálaszTörlés
  9. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés