2019. augusztus 10., szombat

Könnyű Katát táncba vinni (azaz a magyar virtusról)

Végül vettünk egy lakást (nem a Rózsikát), de most nem erről, hanem az ingatlanvételi szerződést elkészítő ügyvédről szeretnék írni. Még telefonon kérdeztem tőle jó előre, hogy mennyit kér érte; a díj összegét a lakás árának egy bizonyos százalékában állapította meg. Korrektnek tűnt, elfogadtam.

A lakásvásárlásról talán majd később írok, nagyon stresszes volt (illetve jelen időt kell használnom – még most is zajlik). Még az aláírás napján sem tuduk, hogy lemondjuk-e az egészet vagy sem. Végül elmentünk, aláírtuk, az eladó csaj már ott sem volt, amikor az ügyvédnek kifizettük a pénzt. Már ő is szedelőzködött, amikor egymásra néztünk Z-vel: valamit nem kaptunk meg. A számlát!

Rákérdeztem. A pasi kissé feszengve, de inkább eléggé arcátlanul azt mondta, hogy jaaaaaa, ha számlát is kérünk, akkor az plusz 27% lesz! Klasszikus magyar etűd: nyilván számla nélkül, feketén akart dolgozni. A férjem ismeri ugyan a magyar viszonyokat (hála- és kenőpénz, más körzetbe átjelentekzés iskolaválasztásnál, atyafiságos összeköttetések és egymásra hivatkozgatás az élet minden területén) de azért leesett az álla, hogy ilyen hirtelen váltunk ennek a mechanikus magyar korrupciónak a részévé. Az ügyvéd még magyarázgatott valamit a sávos adófizetésről, meg hogy ő most akkor más kategóriába fog esni, és felajánlotta, hogy ír egy számlát egy kisebb összegről, meg annak az áfájáról, ami együtt pont ki fogja tenni az általunk fizetett összeget...ááá, szánalmas. Viszolyogva hallgattuk. Aznap már többedszerre bántuk meg az egész lakásvásárlást.

Úgyhogy diszciplináltan kifizettük a teljes áfát (81 ezer forintot), és tök csalódottan ment haza a két balek.

Egy hét múlva hívott az ügyvéd titkára, hogy átszámolták megint a bevételt, és kiderült, hogy mégsem kell még adóznia az ügyvéd úrnak, hozná vissza nekem a 81 ezer forintot. Hogy hová jöhet, már indul is. Én a város másik végén voltam, siettem haza, egyszerre futottunk össze a kapuban. Megkerestem és visszaadtam a régi (áfás) számlát, ahelyett adott egy katás számlát és leszámolta a pénzt. Megnyugodva vettem tudomásul, hogy helyreállt a világmindenség egyensúlya, inkasszáltuk a jogtalanul tőlünk elvett összeget. Már az utcán volt a pasi, amikor hazajött a férjem Bonival. Őrjöngött! Hogy hogy lehettem ilyen hülye, biztosan MOST lettünk ám csak igazán átverve. Meg kellett volna tartanom a régi számlát, és probléma esetén (az adásvételi szerződés nagyon bonyolult, majd elmesélem) ezzel a számlával tudtuk volna ravaszul sakkban tartani az ügyvédet (ravaszul??? sakkban??? egy ilyen maffiózót?).

Tény, hogy én csak annyit észleltem az egészből, hogy visszakapjuk azt a pénzt, amit méltánytalanul vett el tőlünk, és úgy logikáztam, hogy jobb ha nem nála, hanem nálunk van az a 81 ezer forint. Magyar virtus!

18 megjegyzés:

  1. Gondolom, arra gondolt a ferjed, hogy 'bizonyitani, h az adott ugyved intezte nektek a szerzodest'? De azt a katas szla is bizonyitja (ha minden adat es info stimmel rajta).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szoval en a bejegyzes olvasasa utan eloszor arra gondoltam, h valamiert le akarta cserelni az ugyved a kiadott szlat. Mert egyebkent ha mar nala a penz (az afa), ami ugyis csak atmegy a kasszan, miert erdekli, h visszaadja Nektek? Es ezert meg kulon el is megy hozzatok. Annyira jo fej volt, annyira megkedvelt Titeket? Hm. Gyanus... :)

      Törlés
    2. Áfás bevétel után meg egy csomó mindent kell fizetni: iparűzési adót, nyereségadót. Ha Katás bevételként érkezik hozza, akkor ezeket megúszta.

      Törlés
  2. de hogyhogy méltánytalanul? az áfát hivatalosan ki kell fizetni, más kérdés, hogy mindenki igyekszik kibújni alóla (és most nyilván nem Rátok gondolok)...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A telefonban azt mondta, 290 ezret kér a szerződésért.

      Helyben összesen 381 ezret fizettünk neki végül, plusz egyéb más költségeket is (ez mondjuk nem az ő hibája) - nos, akárhogy is nézem, ez az átveré tipikus esete...

      Törlés
    2. ja, igen, azt ertem, hogy az eljaras meltanytalan es undorito volt, csak altalaban az afa-fizetesre mondtam!

      Törlés
    3. Áfafizetés teljesen okés :))))

      Törlés
  3. Én nem alkalmazott vagyok, az idén éppen KATA-zom. Nem hiszem, hogy barmi hátsó szándék lett volna itt, egyszerűen ilyen a magyar adórendszer. Mindig bezárnak egy kiskaput, aztán a találékony magyar felfedez egy újabbat. Azt meg a következő évben zárják majd be. Ha visszaadtad a számlát, azt sztornózza és nem kell befizetnie az Áfát utána. Valószínűleg azt csinálja, hogy a KATA felső határáig mint magánszemély ad számlát, azt követően meg a cégétől kapsz. A KATA-nal fix összeget kell fizetni nem %-ot.

    VálaszTörlés
  4. Ha kell normális ügyvéd, akkor most már tényleg szólj! Mindjárt 3-at is tudok, akik a szűk baráti körből vannak. A jövőre nézve is!

    VálaszTörlés
  5. Szerintem ez nem magyar, hanem inkább keleti virtus, hogy sokan csalással, lopással de legalábbis a kiskapuk keresésével és kihasználásával boldogulnak.
    És rengeteg, rengeteg, rengeteg negatív implikációja van az élet egészére nézve.
    Azt viszont nem tudom, hogy más országokban is úgy van-e, mint ahogy itt Magyarországon érzem, hogy az ember szinte szégyelli magát, hogy nem tud (mer) csalni. Hiszen még egy mozgássérült parkolókártyám sincs, ez már balekségnek számít...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, vagy balkáni virtus.

      Én nem szégyenlem magam, inkább örülök, hogy nem kell ebben az országos mutyizásban részt vennem. Viszont van, aki hülyének néz minket, gondolom :))) (az ügyvéd, a feketén lakást kiadó barátaink stb.)

      Törlés
    2. Szerintem meg nem balkani virtus. Nyugaton ugyanugy van mutyizas es meg a menedzserek szintjen is bullshitting - akar szemenszedett hazugsag/ferdites, hogy munkakat megkapjanak. Igen, ertelmisegiek kozott is. Sőt, kepzeljetek, politikusok kozott is. Ott van aztan, a legtöbb mutyizas!

      Törlés
    3. Ez a 'ez is csak nalunk torthenhet' mentalitas szerintem a rasszizmus egy fajtaja - nem, a hulyeseg nem nemzettől fugg. Legfeljebb mas szinten/modon.

      Törlés
    4. Persze, az emberek mindenhol ugyanolyanok, nyilván - kromoszómáktól függetlenül. Ebben asszem eddig is egyetértettünk :))

      Mi is pont azt mondtuk, hogy az ország, ahol konkrétan dolgozom, egy adóparadicsom, oda viszik a milliárdosok mosni a pénzt, meg az Amazon is odamenekült... de mégis, Mo-on ez a mutyizás és kenőpénzezés, meg számla nem adása a mindennapok szintjén jelen van. Velem legalábbis ez még Fro-ban nem történt meg. De nem a magyarokat ítélem el úgy általában, hanem a rendszert, ami ezt lehetővé teszi: a magas áfát, a vállalkozásindítás nehézségeit, az orvosok minimálbérét stb. Vagy előfordult már valakivel olyan Nyugat-Európában, hogy a közúti ellenőrzés során a rendőr VÁRTA a kenőpénzt? (Velünk Szerbiában igen) Vagy hogy az állami doki a magánrendelésébe irányítja a pácienseit?

      Törlés
    5. Persze, ilyeneket én se tapasztaltam Angliában, de mást igen - talán itt a csalás csak árnyaltabb/rejtettebb. Egyébként elnézést is kérek a sarkos megjegyzésért, tudom, hogy kicsit túlzás ezt rasszizmusnak nevezni, de mindig úgy érzem Magyarországon túl szép elképzelése van az embereknek a nyugatról, pedig szerintem nagyon sok minden kifejezetten jobb/kézzelfoghatóbb/egyszerűbb volt Magyarországon, legalábbis, amikor még ott éltem.

      (Az utolsó mondatoddal kapcsolatban - én nem lepődnék meg, ha ez előfordulna Angliában a lombikkal kapcsolatban.)

      Törlés
    6. Nem tudom. Most hirtelen nem tudok olyan területet mondani, ahol Magyarországon átláthatóbban és tisztességesebben mennének a dolgok. Talán a magánegészségügy az, ami ott flottul és profin működik - de ki tudja azt magyar fizuból kifizetni? 28 ezer forintos kiszállási díjat gyerekorvosnak?

      Azzal egyetértek, hogy gyakran referálnak otthon a "külföldre" (eleve már ez a kifejezés :)))) úgy, mint ahol soha semmi probléma nem lenne. Emlékszem, hogy meglepődtek a szüleim, amikor elmondtam, hogy a francia vízvezetékszerelő szar munkát végzett, és nem akart visszajönni kijavítani!

      Törlés
    7. Nem, igy es ilyen atfogoan en sem. De olyat se, ami Angliaban 100%-osan jobban működik.

      Egeszsegugy? Nem ismerek olyat, akinek ne vesztettek volna mar el leletet kórházban/neha laikuskent is tudom , hogy orvosok inkorrekt informaciot kozolnek (a kronikus betegsegem irodalmat sokaknal jobban ismerem)/multkor London egy prominens korhazaban 5 nővérke 3 órán át probalt tolem vert venni, mert semelyikuk sem talalta meg az eremet (kozben elkuldtek reggelizni is, hatha ez segit - es igen, mar mindenhol probalkoztak a vegen, a kezfejemen SE sikerult, egyik oldalt se).

      Oktatas? Szerintem allami angol iskolaban olyan elhivatott es tehetseges tanarok nem tanitanak, mint akik engem anno a kozepiskolaban tanitottak.

      Es igen - vízvezetekszerelő? A legutolso akivel talalkoztam szexualisan zaklatott (csak lightosan, de az is pont elég volt).

      Szerintem Angliaban minden megvan, a legjobb dolgok ugyanugy léteznek, mint a legrosszabbak. Viszont Magyarorszag se az a bődületes hely, mint ahogy a magyarok általában jellemezik. Persze, biztosan vannak szörnyű dolgok, mint ahogy máshol is vannak.

      Törlés