2019. május 8., szerda

Szűrés, szúrás

Egy munkahelyen mindig történik valami! A múltkori szori, ha nem is mindennapos, de eléggé elterjedt jelenség (=gyerekkel gügyögni munkahelyen), a mostani viszont egyenesen szokatlan, hogy ne mondjam: fura.

Pár hónapos munkaszerződéssel fölvettek egy fiatal csajt, aki az én irodámban kapott asztalt. Szóval nem nagyon ismerem, de annyit már az elején elmondott, hogy diabéteszes. A héten szervezett egy jótékonysági akciót, a bevétel gyerekeknek megy, szóval tök jó és szimpi a cél. A befizetett pénz ellenében a csaj bárkinek megméri a vércukor-szintjét ebéd előtt és után, három napon keresztül.

Na mármost, több ellenérzésem is van a dologgal kapcsolatban. Az első mondjuk rögtön az, hogy miért nem konzultált velemi, mielőtt az irodánkat rendelőnek nevezte volna ki. Oké, nem vagyok ott sokat, de a forma kedvéért megkérdezhetett volna. Hogy tudjam: az irodánkban vér fog folyni!

Aztán, nem tudom, van-e valami képesítése egyáltalán arra, hogy emberek vérével manipuláljon egy sterilnek nem mondható környezetben. Gondolom mindig új tűt használ, na de ki tudja? Nem kell ezt valakinek ellenőriznie? Bárki játszhatja a szakértőt kénye-kedvére? (az ajtónkra kiplakátolta a standard értékeket)

Persze értem, hogy csupa jóindulatból csinálja, szívesen ad tanácsokat, és ha már csak egy embert is „kiszűr”, nem volt hiába az egész. De megmondom őszintén, csodálkozva nézem a szúrásra fölsorakozó, amúgy szikrázóan intelligens kollégáimat: miért nem fordulnak orvoshoz, hozzáértő ápolónőhöz, az erre specializált struktúrákban, helyszíneken (a cipőt – a cipőboltból! szisztémára)? Egy ennyire magánjellegű dologra, mint egy (súlyos) betegség, szerintem nem a munkahelyen kell, hogy fény derüljön (persze most nem a munkahelyi, hivatalos szűrésekről beszélek, ahol titoktartási kötelezettségeik vannak a szereplőknek).

23 megjegyzés:

  1. Ezt nevezik "szúrópróbának" :-) A kolléganődnek valószínű 1-es típusú diabetesze van, év(tized)ek óta méri a vércukrát naponta többször. Az alapszabályokkal (fertőtlenítés, tűcsere, gumikesztyű?) tisztában va (=a vérében van) (Bocsánat, szakmai ártalom...) Igazad van, megkérdezhetett volna. De valószínű neki annyira a mindennapok része, hogy eszébe sem jutott, valakit esetleg zavarhat. Arra jó az "akciója", hogy a nagyon magas értékeket kiszűrje, onnantól meg úgyis háziorvos/diabetológus feladata a további diagnosztika és terápia. Ha a minimális higiéniás szabályokat betartja, senki nem veszít vele!

    VálaszTörlés
  2. Ezt szerintem túlreagálod. Az ujjbegy megszúrása egy mindig új lándzsával semmilyen extra képzettséget nem igényel, gyerekek is csinálják. Ilyen esetben pedig nem folyik a vér, egy csepp elég. Egy egyszerű kézmosás vagy fertőtlenítőkendő használata is elég. 42 évesen lettem diabéteszes úgy,hogy előtte rettegtem a tűtől. Bárki bármikor kerülhet ilyen helyzetbe.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen egyetértek. Nagyon túlreagáltad...szerintem irtó rendes a kolleganő, hogy segít több irányba is (kollégák plusz a gyerekek). Orvoshoz mászkálni meg sajnos időhiány miatt az fog, akinek fáj valami(tapasztalom), és hát sajnos v nem, a diabetes nem fáj, alattomosan alakul ki, szép csendben. Ezért fontos mindenféle szűrés.

      Törlés
  3. Nálunk a munkahelyen ezt én a céges mérővel csinálom. Szerintem sincs ebben semmi rendellenes, neki meg nyilván természetes.

    VálaszTörlés
  4. Nálunk a takarítónéni kézrátétellel fejfájást gyógyított kérésre, előtte én sem hittem benne, na de mikor egyszer elkapott egy gyötrő migrén...! (és ez csak félig vicc, tényleg így történt)

    VálaszTörlés
  5. Mindenféleképpen túlreagálod, szerintem is :) Tök jó fej a kolléganőd, respekt!

    VálaszTörlés
  6. Jézus Máriám! Az én egyik régi munkahelyemen a 90-es években kirúgtak egy kolléganőt azért mert beengedett a konyhába (folyósói teakonyha) egy biztosítási ügynököt, aki ott több potenciális ügyfelet "leszólított" névjegyet adott nekik hogy majd később felkereshesse őket.
    Nem tudom milyen cégnél dolgozol, de szerintem ez mindenféle munkaszerződéssel ellenes és egyetértek, mi van ha valaki elájul a vértől, kijön valamiféle eredmény, hihetetlen.

    A második munkahelyemen kirúgtak egy titkárnőt (OK próbaidő alatt) mert ebédszünetben lerúgta a cipőjét és az asztalánál ette meg piros láboskából a szagló töltöttkáposztáját.

    Ilyen vérvételes dolgot el sem tudnék képzelni hogy valaki meg mer kockáztatni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nalunk mindenki az asztalon eszik. A konyha pici

      Törlés
    2. Állami szektor. Nem vártam mást. Ez most nem lenézés. Lehet a bankokban is máshogy van már ma amióta nem ún. presztízs munkahely, de amíg én abban a szektorban dolgoztam, ezek a viselkedési szabályok (pl strict dress code) meg hogy az asztalon nincs ott a beleharapott alma és társai nagyon komolyan voltak véve - helyesen.

      Törlés
    3. Hűha, szigorú vagy :)))

      Törlés
    4. Én nem bántam ezt anno. Hozzátartozott a "presztízshez" hogy nem mész be cicanadrágban és nem eszel az asztalodnál. A 90-es években volt igazán szigor amikor a főosztályvezető hazaküldte azt aki (fiúként) rövid ujjú ingben és (nőként) nem nyakas blúzban hanem ilyen testhez símúló top-ban jelent meg.
      Később ezek lazultak, de én szerettem elegánsan, elegáns emberek között lenni egész nap.
      De én is csak addig hittem azt hogy elegáns vagyok amíg egyszer nem jártam Milánóban az ottani irodában.
      De persze ez már más téma...

      Törlés
    5. De hol kellene enni? Egy teakonyhara jut kb 50ember. Nem szektor kerdese,hanem az epulete.Es van dress code,nem macinaciban jarunk.

      Törlés
    6. Nyilvan a munkaltatonak kell ezt megoldani. Nekem volt olyan munkahelyem ahol volt menza AZ szuper. Volt ahol meg egymas utan kisebb csoportokban mentunk Ki kajalni.
      Gondolom hogy van dress code inkabb csak analogiakent irtam hogy nekem mindig szigoru volt.

      Törlés
  7. Most olvastam el a kommenteket. Kérem a fenti munkahelyek neveit, itt gondolom még táppénzre is lehet menni a gyerekkel kéthetente és azért sem rúgnak ki.
    Le vagyok döbbenve.
    Egy munkahelyen dolgozni kell.

    VálaszTörlés
  8. Igen, szerintem a csajnak ebből simán lehet baja (és a főnökének is!!), itt nem szokás engedély, de főleg: biztosítás nélkül egészségügyi eszközökkel manipulálni - ráadásul munkahelyen. Amúgy nem, nem mosnak kezet, és láttam vért.

    ILyen munkahelyi szűréseket, oltásokat stb. nálunk a mh-i rendelőben végeznek, kontrollált körülmények között, amit a csaj csinál - hiába csupa jóindulatból - szerintem illegális.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, engedélyeztetni kellett volna és a rendelőben megoldani. Lehet ha ügyes még a cég is beszállt volna a fundraisingbe valamennyi támogatással ha van erre budget. Persze értem hogy jót akart.

      Törlés
  9. Szerintem munkahely-valogatja. A mostani munkahelyemen ez elkepzelhetetlen lenne, a regiebbieknel talan (ha először az igazgatóval megbeszeli).

    VálaszTörlés
  10. Az ötvenes főnököm nyáron strandpapucsban és levágott szárú gatyában jár (és nem o az egyetlen), kutyát es gyereket is be lehet hozni. Amúgy a kutya sztem több galibát okozhat, mint egy rutin verteszt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úristen, de utálom, hogy a kutya-behozatalt mennyien alapnak veszik. Nem vagyok büszke rá, de kiskoromtól tartok a kutyáktól es enyhen szoval a fraszt hozza ram, amikor valakinek a kutyaja a legvaratlanabb pillanatban kapja el a labszaramat az asztal alatt, elmelyult munka közben (megtörtént eset!). Nehany embernek nagyon nehez lehet elviselni, hogy a szeretett haziallatait nem mindenki fogja imadni (minden pillanatban). Hozzank is jart egy kiscica es miutan kiderult egy lanynak asztmatikus reakcioja van ra, hivatalosan is ki lett tiltva.

      Törlés
    2. Külön szabályzat foglalkozik vele, mit szabad a kutyának, és mit nem, de mióta eletbe lépett, kevesebb kutyát hoznak be :D

      Törlés
  11. Nem reagálód túl, pont úgy reagálsz, ahogy azt te jónak látod. Az már más kérdés, hogy másoknak az ingerküszöbét nem éri el a vércukor mérés az asztalnál. Nem teljesen értettem, hogy 3 napig szurkál össz-vissz vagy 1 embert 3 napon keresztül ellenőriz? Ha csak 3 nap az egész, akkor nem foglalkoznék vele. Ha már mindig így lesz, akkor elmondanám, hogy ez engem zavar és minél gyorsabban, mert nem érdemes dédelgetni a rossz érzéseket. Az ellenérzéseidet megértem, én is ilyen voltam. Aztán az élet úgy hozta, hogy sokat szurkáltak egy időben és hozzászoktam. Így most mindenkit én szúrok a családban, ha nagyon kell és persze orvos előírja. Pl a férjemet az operációja után vérhigítóval. Szóval megértem azt is akit zavar meg azt is akit nem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ebben a hónapban és a jövő hónapban 3 napon keresztül bárkinek megméri a vércukor-szintjét, aki kéri (ki van plakátolva az ajtóra). De mivel nem jöttek sokan, nem szóltam, a jövő hónapban pedig majd úgy szervezem, hogy ezeken az időpontokon otthon dolgozzam - a csaj utána úgyis elmegy tőlünk, felesleges lenne hosszabban belemenni a témába.

      (persze, én is szúrom MAGAMAT kéthetetne, OTTHON :)))

      Törlés